Connect with us

Politica

(VIDEO) USR-iștii îi transmit lui Chițac să nu se mai laude cu proiectele altora. Caragheorghe: „Își asumă merite care nu îi aparțin“

Publicat

la

Consilierii locali ai USR i-au răspuns, astăzi, primarului Constanței, Vergil Chițac, care s-a lăudat pe Facebook că a „reușit să facă în numai un an ceea ce predecesorii nu au făcut în 30 în materie de termoficare.

„Dați-mi voie să vă arăt cum am reușit în numai 1 an ceea ce predecesorii nu au făcut în 30, deși problema este una deosebit de gravă și presupune intervenție urgentă de cel puțin două decenii.

  1. Am înființat o companie nouă de termoficare în locul defunctei RADET, care nu a putut fi salvată de la faliment. Termoficare Constanța este o companie care nu are datorii și nici litigii cu CET Constanța.
  2. Am efectuat un studiu de fezabilitate care a evidențiat necesitatea înlocuirii rețelei de transport a agentului termic primar (apa supraîncălzită), o rețea cu lungimea de 130 km tur-retur. Sistemul nu poate fi salvat decât dacă se înlocuiește integral: rețeaua de transport, rețeaua de distribuție și sistemul de producție (ceea ce înseamnă că va trebui sa avem un CET nou).
  3. Am scris un proiect european pentru înlocuirea sistemului de transport, pe care l-am fazat în 3 etape. Am aplicat cu acest proiect la POIM 2014-2020 +3, pentru a primi finanțare din bani europeni nerambursabili.“, a scris Chițac în 7 ianuarie.

Și city managerul orașului, Felicia Ovanesian a avut o postare similară.

În replică, liderul consilierilor locali ai USR, Dumitru Caragheorghe, a declarat că primarul Chițac își arogă merite necuvenite.

„După preluarea mandatului, cum ar fi putut Chițac să înceapă un asemenea proiect de la zero dacă noi votam, în luna ianuarie 2021, în Consiliu, studiu de fezabilitate, adică la două luni de la preluarea mandatului. Mai mult decât atât, în cadrul proiectului, erau foarte multe documente de pe parcursul anului 2020 și, în același timp, eu îmi aduc aminte foarte bine de declarațiile fostului primar al municipiului, care a vorbit în repetate rânduri în spațiul public despre proiectul privind reabilitarea rețelelor de termoficare. Deci, cu siguranță că aceste declarații ale primarului Chițac nu vin decât în logica de a-și asuma niște merite care nu îi aparțin, lucru care a fost preluat și de city managerul orașului“, a declarat Caragheorghe.

Despre relația cu partenerii de alianță

Pe de altă parte, liderul consilierilor USR a spus că, în ceea ce privește comunicare cu primarul Chițac este aproape zero. Caragheorghe a spus că administrația Chițac este corigentă în ceea ce privește comunicarea nu numai cu ei, ci și cu cetățenii.

„Intrăm în anul 2022 sub auspiciile unei așa zise colaborări locale cu PNL. În realitate, se știe că suntem sub sceptrul unui protocol care a fost încălcat, care este depășit și pe care noi, de altfel, îl urmărim constat astfel încât să impunem agenda acestui protocol. Suntem în pragul elaborării bugetului pentru anul 2022 și, așa cum spuneam, comunicarea este defectuoasă. Nici până în acest moment nu am fost consultați pe marginea acestui buget. Am transmis primarului că suntem direct interesați de ceea ce înseamnă bugetul și ne dorim ca acesta să cuprind proiectele din programul de guvernare. Printre acestea se numără proiectele de parcuri în Faleză Nord, în Inel II, În Compozitori, în Palas, parcări – de altfel am și depus două proiecte legate de parcări în Tomis Nord și Faleză Nord, centre de dezvoltare în zone defavorizate, demararea a trei proiecte pentru săli de sport în instituțiile preuniversitare, studiu de fezabilitate pentru proiectul de colectare selectivă a deșeurilor prin sisteme subterane.“, a afirmat Caragheorghe.

Liderul USR a adăugat că speră să nu se întâmple ca anul trecut când au fost bugetate o serie de proiecte dar nu au fost eliminate la anumite rectificări bugetare.

Dumitru Caragheorghe a spus că, în ciuda blocajelor din partea administrației Chițac, faptul că accesul la informație este îngrădit de foarte multe ori, consilierii PNL vor folosi toate pârghiile aflate la îndemână pentru a implementa toate proiectele pe care și le doresc.

 

Comments

comments

Politica

(VIDEO) Negoi acuză: Șefii DSP-urilor vor primi sporuri salariale, nu și personalul care a interacționat cu pacienții COVID

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi a declarat că a votat cu abținere, alături de colegii săi din grupul senatorial USR, la Legea nr 228 privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate pentru că acordă sporuri salariale pentru personalul de conducere al DSP-urilor. Într-o intervenție de la tribuna Senatului, Remus Negoi a criticat că parlamentarii Puterii (PSD și PNL) au prevăzut acordarea de sporuri salariale de 30% pentru personalul de conducere din Direcțiile de Sănătate Publică, dar personalul din linia întâi, cei care au contact direct cu pacienții COVID, au fost omiși.

„Actul normativ prevede sporuri pentru cei din conducerea Direcţiilor de Sănătate Pulică, în timp ce personalul din linia întâi din secţiile COVID a fost uitat. Este vorba despre cei care au interacţionat direct cu pacienţii. Ei ar trebui să primească sporurile de risc epidemiologic şi nu şefii instituţiilor.“, a spus Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Raport Garda de Coastă Constanța: 178 de cetățeni din Ucraina au cerut azil în România

Publicat

la data de

Scris de

Într-un raport de activitate pentru primul trimestru al anului 2022, conducerea Gărzii de Coastă Constanța transmite public, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, faptul că 178 de cetățeni din Ucraina au cerut azil în România, din totalul celor 211 cereri formulate.

“În primele 3 luni ale anului 2022, la nivelul structurilor teritoriale ale Gărzii de Coastă, au fost depuse 211 solicitări de azil, comparativ cu perioada similară a anului trecut, când nu au fost înregistrate cazuri. Cererile de azil au fost formulate la PTF Isaccea (209) și câte una la GN Constanța și SPF Pardina. Cei mai mulți solicitanți de azil au fost originari din Ucraina (178, reprezentând 84,4% din total), urmați de cetățenii afgani (12 – 5,7%) și sirieni (7 – 3,3%)”, transmite Instituția Prefectului județului Constanța printr-un comunicat remis, vineri, redacției.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Reuniune a Comisiei parlamentare UNESCO. Senatorul Negoi: „Contextul Covid-19 ne-a făcut să regândim strategii și politici“

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a declarat că a participat, în calitate vicepreședinte al Comisiei parlamentare UNESCO, alături de secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Janina Sitaru, și sedretarul de stat în Ministerul Culturii, Andras Demeter, la reuniunea de lucru interministerială pe tematica UNESCO.

„Astăzi a fost o primă întâlnire, dintr-o amplă serie inițiată de Ministerul Afacerilor Externe, prin care se dorește crearea unor bune practici la nivel de informare și de urmărire a problematicilor UNESCO. Comisia parlamentară UNESCO este un partener credibil, deschis către dialog și preocupat de consolidarea relațiilor interinstituționale. Ne-am propus, prin toate acțiunile, să avem o abordare realistă și aplicată, pentru că apartenența României la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură înseamnă în primul rând responsabilități. Problematicile și comunicările UNESCO s-au intensificat în ultima perioadă, iar contextul Covid-19 ne-a făcut pe noi toți să regândim strategii și politici. Consider că întâlnirea de astăzi a fost mai mult decât binevenită, pentru a putea identifica prioritățile și nevoile imediate și de a găsi căi de comunicare, reacții rapide și eficiente când apar diverse noutăți sau teme de interes.“, a declarat senatorul de Constanța Remus Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: