Connect with us

Video

(VIDEO) Vama Veche. Tone de pământ pe plajă

Published

on

Tone bune de pământ au fost amplasate pe plaja din Vama Veche, în zona localului Unbar, în luna aprilie 2021. În acest fel, plaja din Vama Veche a fost îngustată cu aproximativ 4 metri pe o lungime de 100 de metri. În același timp, faleza din zona localului menționat a fost extinsă cu aproximativ 400 de metri pătrați. Amenajarea este una ilegală și ar fi trecut neobservată, dacă nu ar fi fost remarcată de jurnalistul de investigație Alexandru Căutiș. Acesta a realizat fotografii și filmări încă de la începutul acțiunii, când pe plajă, la baza falezei, au fost aruncate resturi din construcții. Ulterior, au fost aduse mari cantități de pământ, care au fost puse în operă, peste resturile din construcții, în sensul extinderii falezei și diminuării lățimii plajei. 

Deși vorbim de autori necunoscuți, Alexandru Căutiș susține că beneficarul acestei intervenții care mutilează plaja este chiar primarul comunei Limanu, PSD-istul Daniel Georgescu. Jurnalistul afirmă că Georgescu deține, în mod neoficial, barul ”Unbar”. Proprietatea nu figurează în declarația de avere a edilului, însă Căutiș afirmă că această calitate de ”asociat din umbră” a fost dezvăluită de parteneri ai primarului, care l-au reclamat atât la DNA, cât și la instanța de judecată, într-un dosar civil. Localul ”Unbar” este construit pe plajă și pe un teren adiacent plajei. Terasa restaurantului se află la 3 pași de apă. Când marea este agitată, acest culoar de numai trei pași devine inaccesibil publicului. Plaja și fâșia falezei fac parte din domeniul public al statului român. Din acest motiv, situația localului ”Unbar” ar fi fost verificată de Apele Române. Anul trecut, instituția ar fi constatat că barul ocupă terenul statului. Alexandru Căutiș crede că munții de pământ au fost deversați pe plajă, pentru a se crea aparența că acel teren din jurul barului ar fi un teren ca oricare altul, iar nu o porțiune de plajă. Concomitent, la barul Unbar s-a pregătit turnarea unei plăci de beton la terasa care ocupă plaja. 

Fâșia falezei formează un lot cadastral de peste 14.000 de metri pătrați, care se întinde de la Vama Veche până la 2 Mai. Deși de drept acest teren aparține statului, pe fâșie funcționează mai multe localuri cu știința și permisiunea Primăriei Limanu. În partea de sud a stațiunii, o cazemată de pe aliniamentul falezei a fost preluată de curând de un apropiat al primarului comunei Limanu. Acesta a construit o pasarelă din lemn, atât peste cazemată, cât și peste terenurile din fâșia statului. O bună parte din fâșie a fost delimitată cu ghivece din beton. De asemenea, terenul astfel delimitat a fost nivelat, iar o parte din faleză a fost excavată. Ca urmare, plaja din zonă s-a umplut și ea de bolovani. 

Deși am solicitat un punct de vedere primarului din Limanu, acesta nu a răspuns solicitării noastre. 

În clipul alăturat, puteți vedea întregul interviu cu Alexandru Căutiș:

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.