Connect with us

Politica

Viorica Dăncilă, primele declarații după ce a fost aleasă președinte al PSD

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Viorica Dăncilă a câștigat, așa cum era de așteptat, funcția de președinte al PSD! Dăncilă a anunțat că primul lucru pe care îl va face ca lider al partidului va fi să meargă în teritoriu. Ea a dat detalii și despre prezidențiabilul pe care PSD îl va susține în cursa pentru Cotroceni, dar și despre schimbarea unor miniștri.

”Voi merge în teritoriu, voi lua legătura cu oamenii, voi face o evaluare a rezultatului alegerilor, voi vedea ce vor oamenii, este primul lucru pe care îl voi face. Trebuie să reluăm discuțiile cu oamenii. Am declanșat două sondaje de opinie, sunt măsurați colegii care și-a exprimat. Am pus și un candidat din afara partidului, l-am pus și pe domnul Tăriceanu, și încă unul cu toți liderii politici. Putem să mai introducem și alte persoane. Vrem să mergem cu cel mai bine plasat candidat. Nu vrem doar să participăm, ci să câștigăm. Vrem să fim uniți, fiecare să facă campanie. Eu nu figurez în sondajele pentru prezidențiale, nu candidez, ci doar în sondajul liderilor politici, pentru că este normal să vedem cum stăm. De săptămâna viitoare vom face evaluarea fiecărui ministru. Avem de făcut două numiri. După ce facem evaluarea, vedem dacă facem remaniere sau restructurare. Dacă vorbim despre remaniere, vom merge cu propunerile la președinte, dacă va fi restructurare, vom merge în Parlament.”, a spus Viorica Dăncilă la Antena 3.

Comments

comments

Politica

Eseistul Adrian Papahagi: “Votează Barna ca să nu avem PSD în turul 2 – o campanie mincinoasă, isterică și disperată”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Eseistul Adrian Papahagi descrie în termeni duri campania pe care liderii USR au adoptat-o la alegerile prezidențiale din acest an. Astfel, Papahagi susține că cei din conducerea USR știau care este diferența dintre Dăncilă și Barna și de aici și sloganul de campanie “Votează Barna ca să nu avem PSD în turul 2”, un slogan pe care cunoscutul eseist român îl descrie ca fiind unul “mincinos, isteric și disperat, dar abil”.

“De la primul la ultimul sondaj, USR știa că diferența Dăncila-Barna e uriașă. “Votează Barna ca să nu avem PSD în turul 2” a fost o campanie mincinoasă, isterică și disperată, dar abilă. Cunosc mulți oameni cumsecade, care ar fi votat Paleologu, dar au fost influențați de isteria useristă să voteze “util” cu Barna. De fapt USR a pescuit în bazinul PNL și PMP. Nici chiar sprijinul lui Ponta pentru USR, prin candidatura actorașului, nu a scăzut-o pe Dăncilă într-atât încât să nu ajungă în turul 2″, scrie Adrian Papahagi pe contul său de Facebook.

În ceea ce privește intenția candidatului Barna și a echipei sale de campanie de a… salva România, Papahagi spune că țara nu are nevoie de nicio salvare, România fiind “perfect salvată de apartenența la NATO și UE”.

“În realitate, România nu are nevoie de nicio salvare: ea e perfect salvată de apartenența la NATO și UE, a reușit fără USR să țină PSD departe de Cotroceni din 2004 încoace, a votat adesea alternanța democratică la putere, iar instituțiile și cetățenii au respins de la suspendările lui Băsescu încoace asaltul asupra statului de drept. Economia e suficient de independentă de politic încât să genereze creștere chiar și sub PSD, cum s-a întâmplat în ultimii ani”, explică filologul Papahagi.

Un alt aspect interesant pe care Papahagi îl remarcă ține de cine sunt membrii USR și îi compară cu restul celor care fac parte din clara politică actuală. Iată descrierea:

“USR e un simplu partid, ca PNL sau PMP. Are și el șmecheri îmbuibați din fonduri europene și contracte cu statul, rude de securiști și ofițeri acoperiți, lipitori de partid și veleitari incapabili, aranjiști și combinatori cinici, și, evident, foarte mulți oameni onești si decenți – dar nu se susține propaganda USR vs. restul clasei politice. De exemplu, nimeni dintre cei aleși sub sigla USR nu e mai nou în politică decât mine, care nu am trăit nici o zi din politică. Oameni care au sprijinit PNȚ în 1990 ca simpli membri ar fi azi mai noi în politică decât Ghinea și Barna. Așadar, mesianismul insuportabil, sectarismul, exclusivismul și radicalismul, isteria pe care o întrețin în societate, aroganța și agresivitatea față de critici, fie ei intelectuali de dreapta sau jurnaliști onești, îi fac antipatici pe useriști.

Și ce dacă avem PSD în turul 2?

Este doar una din întrebările pe care, retoric, și-o pune filologul Adrian Papahagi, care aduce în atenția opiniei publice și procentele pe care candidații PSD le-au avut din 1989, de la strâmoșul PSD, și până în 2014 atunci când Victor Ponta a obținut 40% dintre voturile valabil exprimate la alegerile prezidențiale. Desigur, privind acest ultim aspect, Papahagi transmite că “este un imens progres”.

“Și acum pot să spun și acest lucru, pe care m-am abținut să-l exprim în campanie: și ce dacă avem PSD în turul 2? Avem vreo emoție că Iohannis n-o învinge pe Dăncilă? Se îndoia cineva că Iohannis va fi reales fără niciun efort? Care e dramatismul faptului că în turul 2 Iohannis va învinge democratic vechea, nu noua stângă? Se scandaliza un coleg că PSD și o proastă ca Dăncilă au obținut peste 20%. Oameni buni, în 1989 strămoșul PSD avea 100%, iar în 1990 Ion Iliescu avea 84%. În 2014 Ponta obținea 40% și de două ori mai multe voturi în primul tur. E un imens progres!”.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

De ce nu se duce Klaus Iohannis într-o dezbatere publică electorală cu Viorica Dăncilă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, cel care în perioada în care era jurnalist a organizat dezbatere electorală între Klaus Iohannis și Victor Ponta, în anul 2014, explică, înaintea turului II al alegerilor prezidențiale din 2019, care sunt motivele pentru care Iohannis refuză acum o dezbatere cu Dăncilă. Liderul PNL susține că Viorica Dăncilă ar veni cu ”gogoși” într-o dezbatere, iar Klaus Iohannis ar fi nevoit să le demonteze în loc să-și promoveze propriul mesaj.

Este foarte bine că președintele României nu participă la o dezbatere electorală cu Dăncilă. Iată argumentele:

Unu: A participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă ar însemna să o legitimezi, să o iei în calcul, să-i spui că ea chiar contează. Dar doamna în cauză este o fraudă la adresa posturii de candidat la Președinția României. Este o jignire la adresa românilor care învață limba română și se bazează pe competență pentru a ocupa un post.

Doi: Stilul candidaților PSD de a transmite mesajele atunci când se află într-o confruntare este extrem de toxic. Ei invocă pe post de argumente minciuni sfruntate. Este o tactică intenționată, menită să atragă adversarul în capcana de a demonta minciunile, în loc să-și prezinte viziunea. Consultanții care au sfătuit-o pe Dăncilă să ceară o dezbatere au recurs la asemenea tactică exact cu obiectivul de a-l împiedica pe domnul președinte să-și promoveze mesajul. Ei știu că șeful statului nu ar putea să nu contrazică gogoșile PSD, bazate pe cifre false legate de nivelul de trai și „rezultatele guvernării”. Dar mai știu ceva: fiind ocupat să le demonteze, ar irosi timpul în care ar trebui să întărească propria viziune asupra a ce înseamnă „România normală”. Adică o țară fără hoți, incompetenți și ticăloși cocoțați în funcții pe criterul apartenenței la partid, o țară unde cetățenii nu sunt umiliți. Exact acest mesaj este periculos pentru candidata PSD, deci a fost sfătuită să ceară o dezbatere pentru a putea bloca mesajul președintelui. În realitate, Viorica Dăncilă nu dorește o dezbatere, dar a fost sfătuită să o ceară, pentru a poza într-un contractidat viabil. Dăncilă ar trebui să se pregătească pentru un dialog cu oamenii legii, din cauza subminării securității românilor, a economiei naționale, a devalizarii Companiilor si Societatilor Nationale., a bugetuli din Rezerva de Stat si nu numai.

Trei: Poporul a demonstrat duminică faptul că are discernământ și nu vrea un circ ieftin, așa cum a arătat Viorica Dăncilă recent într-o înfruntare televizată. Românii au deja o părere, iar candidații PSD pentru o asemenea demnitate nu au fost și nu sunt în stare de dezbateri

Patru: Klaus iohannis nu are ce să caute la o dezbatere cu un candidat care a refuzat, atâta timp cât a fost prim-ministru, discuțiile cu președintele României pe chestiuni spinoase, în momente importante pentru țară. Și erau discuții între patru ochi, deci Dăncilă putea fi sinceră, nu la televizor, unde revarsă minciuni. Un exemplu de respingere a dialogului: problema desemnării comisarului european din partea României. Doamna Dăncilă l-a selectat singură, și nu o dată, alegând variante extreme de nepotrivite, care au creat probleme de credibilitate României în relația cu Comisia Europeană. În calitate de prim-ministru, doamna Dăncila și-a desconsiderat funcția și a refuzat dialogul instituțional în situații când el era extrem de necesar, nu pentru un partid sau o persoană, ci pentru România. A ales să se comporte ca un elev care chiulește fără să-i pese de consecințe, doar că aceste consecințe ne afectau pe toti. Domnul Iohannis nu are ce să discute cu un om care a sabotat relațiile externe ale României.

Cinci: O înfruntare electorală cu Viorica Dăncilă nu este posibilă. Dezbaterea prespune argumente, iar fostul premier nu le are. Și, din emoția de a părea la nivelul discuției, ar mai scote niște perle pentru colecția deja celebră. Deci e mai bine să nu se facă de rușine. Timp de 2 ani, România a avut un premier total nepregătit pentru cea mai importantă funcție executivă din România. Și folosesc un termen blând. Și să nu uităm cine e Dăncilă!! Interpusul lui Dragnea!! Acest grup nociv pentru români a lovit statul, l-a vulnerabilizat, iar când oamenii au ieșit în stradă să protesteze, i-a bătut și i-a gazat! Uităm cine e Dăncilă? Domnul Klaus Iohannis nu refuză dezbaterile serioase, dar ce să discuți cu Dăncilă? Este mai bine ca președintele să vorbească direct cu oamenii, ca până acum. Klaus Iohannis preferă să discute în stradă cu Ilie Moromete, nu cu Cocoșilă“, scrie Rareș Bogdan.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Marea schimbare a liberalilor. Oamenii lui Orban de la partid ajung în poziții cheie în companiile de stat

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul Orban îşi pune oameni noi la Transelectrica: Sebastian Burduja, preşedintele PNL sector 1, fiul unui fost vice Bancorex, propus în CS.

Adunarea Generală a Acţionarilor Transelectrica va decide, peste două săptămâni, numirea a noi membri în Consiliul de Supraveghere, tot provizorii, propuşi de Secretariatul General al Guvernului. Compania a fost recent mutată de la Economie la SGG.

Sebastian Burduja este preşedinte al Organizaţiei PNL sector 1 Bucureşti, fiul lui Marinel Burduja, care a fost vicepreşedinte al Bancorex şi fost vicepreşedinte al Raiffeisen Bank. Marinel Burduja ar fi fost membru al fostului FSN, potrivit relatărilor din presă. Tânărul Burduja a declarat, în presă, că a absolvit printre primii Universitățile Stanford și Harvard şi a afişat o bogată pregătire. Detalii, AICI

Vă prezentăm și alte nume:

“Propunerile Secretariatului General al Guvernului pentru numirea în calitate de membrii provizorii ai Consiliului de Administraţie sunt următoarele: Popescu Luiza, cu domiciliul în Bucureşti, inginer Burduja Sebastian, cu domiciliul în Bucureşti, economist Badea Jean, cu domiciliul în Bucureşti, informatician Comănescu Jean-Valentin, cu domiciliul în Bucureşti, economist Burlacu Oleg, cu domiciliul în Bucureşti, avocat Goicea Adrian, cu domiciliul în Bucureşti, economist Stan-Olteanu Manuela Petronela, cu domiciliul în Voluntari, jurist”.

Stan-Olteanu Manuela Petronela este momentan preşedinte neexecutiv al Romgaz. De-a lungul timpului a lucrat la ACROPO (agenţia de supraveghere a operaţiuniulor offshore), iar în timpul Guvernului PSD a fost consilier personal la SGG, preşedinte al CA la Conpet, administrator la Uzina Termică Midia, doar pentru a enumera câteva din ultimele funcţii.

Avocatul Burlacu Oleg a fost vicepreşedinte al PNL Bucureşti şi membru al Consiliului Local al Sectorului 5, a fost candidat la parlamentare pe listele PNL. Potrivit relatărilor din presă, ar fi acum avocat al Poliţiei Locale a Sectorului 5 şi apropiat al edilului Daniel Florea.

Jean Badea este șeful de cabinet al ministrului Educației, Monica Anisie. Jean Badea – directorul de cabinet al noului ministrul al Educației, fost șef al serviciului informatizare din cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) și fost director de cabinet al Monicăi Anisie și în mandatul acesteia de secretar de stat deținut în 2016.

Jean-Valentin Comănescu. Este consilier local PNL în sectorul 4.

Adrian Goicea (fost country manager al IberdrolaRenovables Romania)

Ședință este programată pentru data de 26 noiembrie, iar Burduja va avea calitatea de membru provizoriu în Consiliul de Administrație al Transelectrica.

Pe 30 noiembrie le expirau mandatele actualilor membri ai Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, condus acum de profesorul Mircea Coşea, care aveau mandate provizorii.

În 25 septembrie, compania a anunţat demararea procesului de recrutare pentru posturile de membri permanenţi în CS, fiind preconizată ieşirea din provizorat după mai mulţi ani în care investiţiile au trenat ca urmare a succedării mai multor echipe manageriale şi administrative. După cum se vede, va urma o nou provizorat. Transelectrica, operatorul Sistemului Energetic Naţional, a fost mutată de la Ministerul Economiei la SGG de către noul Guvern PNL.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: