Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Virtualul preşedinte al tătarilor, Gelil Eserghep, a folosit sărbătoarea Primăverii-Nawrez în scop electoral

Published

on

Tătarii din România sunt o minoritate importantă în societatea românească. Ei şi-au câştigat locul bine meritat ca buni cetăţeni români şi ca atare au, prin lege, dreptul la un post de deputat în Parlament. Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România s-a constituit în temeiul Legii 21 din 06.02.1924, al Decretului nr.31 din 1954 şi al Declaraţiei Frontului Salvării Naţionale din 06.01.1990. Uniunea a fost recunoscută ca persoană juridică prin Sentinţa Civilă nr.168 din 09.02.1990 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti. De atunci membrii uniunii îşi aleg deputatul în Congresul uniunii şi acesta merge direct în Parlament. Pe 9 ianuarie 2016, a fost reales preşedinte UDTTMR, Gelil Eserghep. În cadrul aceluiași congres a fost propus şi desemnat prin vot, pentru funcţia de deputat, fostul subprefect Anefi Ersun, naşul fiicei lui Gelil Eserghep.

UDTTMR în pragul desfiinţării

Fostul deputat UDTTMR Amet Varol  a contestat în instanţă alegerile ca fiind nestatutare. Procesul s-a finalizat prin Decizia Tribunalului Constanţa din 2 martie. UDTTMR a pierdut apelul formulat la Tribunalul Constanţa împotriva lui Metchiure Gafar, preşedinta filialei Bucureşti şi a lui Varol Amet (foto), iar alegerile din 9.01.2016 au fost anulate. În consecinţă UDTTMR ar trebuie să organizeze noi alegeri pentru desemnarea şefilor de filiale şi pentru o nouă conducere. Odată cu această sentinţă Gelil Eserghep şi-a pierdut calitatea de preşedinte şi Anefi Ersun pe cea de nominalizat pentru Camera Deputaţilor. De altfel candidatura lui Anefi Ersun a fost respinsă de Biroul Electoral Central tocmai pentru că în prima instanţa decizia fusese aceeaşi: anularea alegerilor Congresului. În prezent ar trebui desemnat un Comitet de iniţiativă care să organizeze un nou congres. Tătarii sunt divizaţi şi se anunţă ”lupte” grele pentru preşedinția UDTTMR.

UDTTMR nu sărbătoreşte Nawrez ci face campanie electorală

21 martie este  Sărbătoarea sosirii primăverii şi pentru tătarii din România, denumită Nawrez-ul. Proiectul de lege cu privire la declararea zilei de 21 martie ca Sărbătoarea Sosirii Primăverii pentru membrii minorităţii tătare turco-musulmane a avut ca iniţiator pe fostul deputat al UDTTMR Amet Varol, contestatarul Congresului organizat de Gelil Eserghep. Potrivit Legii 333/2015 cu ocazia sărbătorii “Nawrez” se pot organiza  manifestări dedicate acestei sărbători cu sprijinul administraţiilor publice locale care pot contribui cu sprijin logistic şi/sau financiar, după caz. Nawrez este cel mai important eveniment după Bayram. Nawrez-ul vine odată cu noul an astrologic şi zodiacal, momentul echinocţiului de primăvară. Este o sărbătoare foarte veche a lumii tătare care celebrează Anul Nou în varianta persană şi sosirea primăverii. Cel mai spectaculos ritual al sărbătorii de Nawrez este reprezentat de săriturile peste foc-renaşterea prin foc. Fostul președinte al UDTTMR, Gelil Eserghep a organizat sărbătoarea de Nawrez la Medgidia cu sprijinul primarului Valentin Vrabie de la ALDE. Este cunoscut faptul că la alegerile parlamentare din 11 decembrie anul trecut UDTTMR a încheiat un protocol cu ALDE tocmai pentru ca perdantul Anefi Ersun să participe la alegeri pentru Camera Deputaților.

Advertisement

Anefi Ersun (foto) a fost pus pe locul doi la lista de deputaţi. Dar tătarii n-au prea votat ALDE şi Ersun nu a ajuns deputat. Înţelegerea l-a ajutat mai mult pe Mircea Banias care a ajuns deputat de pe locul unu, singurul parlamentar ALDE din Constanța. Virtualul președinte Gelil Eserghep a confiscat sărbătoarea primăverii în scop electoral. Cu toate că iniţiativa stabilirii prin lege a sărbătorii Nawrez a venit din partea lui Amet Varol, UDTTMR nu l-a invitat la niciuna dintre manifestări. Se vede clar că lupta pentru putere se duce pe cont propriu şi se ştie că la Medgidia există o mişcare anti Gelil Eserghep în comunitatea tătară care este una destul de însemnată.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Absolvent al facultății de jurnalism - presă scrisă București, și-a început activitatea în 1994 la cotidianul Evenimentul zilei, pe funcția de redactor în cadrul secției Investigații. În cariera de jurnalist a mai lucrat la următoarele instituții Mass media: Cotidianul (redactor investigații), România liberă (redactor investigații), Ziua (redactor investigații), Ziua de Constanța (director) Jurnalul Naţional (redactor investigații), Săptămâna Financiară (colaborator), Antena 1 Constanța (director media). A publicat peste 500 de articole de toate genurile jurnalistice.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions