Connect with us

Stiri

Vrem, nu vrem, mâncăm calcan!

Maria Ionescu

Publicat

la

Potrivit Gărzii de Coastă, la sfârşitul săptămânii trecute, un vas al Grupului de Nave Constanţa aflat în patrulare a descoperit în Marea Neagră, la aproximativ 60 de mile marine travers de municipiul Constanţa, un pescador turcesc aflat la braconat în Zona Economică Exclusivă a României. La bordul ambarcaţiunii se aflau şapte cetăţeni turci, iar comandantul acesteia s-a supus somaţiilor legale iniţiate de nava Gărzii de Coastă, permiţând poliţiştilor de frontieră să urce pe vas pentru efectuarea controlului specific. Astfel, la bordul pescadorului au fost descoperite mai multe plase de pescuit, precum şi aproximativ 100 de exemplare de calcan, în greutate de peste 250 de kilograme.

După ce au escortat pescadorul în portul Constanţa, poliţiştii de frontieră constănţeni au efectuat cercetările specifice, în colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi ai Căpităniei Constanţa. Oamenii legii au confiscat pescadorul, evaluat la aproximativ 14.500 de euro, precum şi cele 20 de plase de pescuit găsite la bord, cu o lungime totală ce depăşea un kilometru, evaluate la 4.000 de lei. Întreaga cantitate de peşte, în valoare totală de peste 7.000 de lei, a fost predată unei societăţi comerciale de profil.

Echipajul ambarcaţiunii, format din şapte cetăţeni turci, cu vârste cuprinse între 20 şi 59 de ani, nu deţinea documente legale care să le permită conducerea unei nave sau ambarcaţiuni. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals privind identitatea, pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, pescuit în perioada de prohibiţie, transportul peştelui fără documente legale şi folosirea de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, precum şi pentru conducerea unei nave sau ambarcaţiuni de către o persoană ce nu deţine brevet sau certificat de capacitate corespunzător, încredinţarea cu ştiinţă a conducerii navei unei persoane fără brevet şi punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă.

Comandantul şi secundul pescadorului, au fost reţinuţi, duminică, pentru 24 de ore, prin ordonanţa procurorului investit în cauză, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile. Ceilalţi cinci cetăţeni turci sunt cercetaţi în stare de libertate. Ancheta în dosar va fi continuată sub coordonarea procurorului investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Acesta este cel de-al patrulea caz de braconaj în Zona Economică a României în care au fost implicate pescadoare turceşti, unul petrecut în urmă cu ceva mai mult de o săptămână, iar celelalte două în luna aprilie. În total, la bordul navelor a fost descoperită o cantitate de aproximativ o tonă şi jumătate de calcan.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Stiri

Constanța. Lucrări de investiții în infrastructura de apă și apă uzată. Traficul, îngreunat în mai multe zone

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În municipiul Constanța se execută în prezent lucrări de modernizare și dezvoltare a sistemelor de alimentare cu apă potabilă și de colectare și tratare a apei uzate. Acestea sunt desfășurate de către antreprenori și au fost prevăzute în mai multe contracte de lucrări derulate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, astfel:

  • CL32 Reabilitare conducte aducțiune Constanța, în valoare de 817.836,81 lei cu TVA;
  • CL33 Reabilitare conducte aducțiune și magistrale, stații de pompare apă uzată SP E20 și refulări aferente, în municipiul Constanța, cu o valoare totală de 75.887.435,77 lei cu TVA;
  • CL 34 Reabilitare conducte magistrale tronson 3 Constanța, în valoare de 080.209,20 lei cu TVA.

Investițiile constau în înlocuirea conductelor de alimentare cu apă aflate într-o stare avansată de uzură și degradare, pe o lungime de aproape 12 km pe rețeaua magistrală și 13,5 km pe instalația de aducțiune. Tot în cadrul acestor lucrări este prevăzută extinderea și reabilitarea a 6 km de conducte de refulare ape uzate. În această perioadă, străzile afectate de lucrări sunt Arcului și bulevardele Tomis și Aurel Vlaicu, unde circulația rutieră și pietonală este perturbată în anumite zone. De aceea, colaborăm permanent cu Poliţia Municipală și Poliția Locală Constanța pentru a asigura o circulație corespunzătoare și pentru fluidizarea traficului.

Din cauza gradului mare de deteriorare a vechilor conducte, tronsoane ce au o vechime de peste 70 ani, dar și a zonelor în care acestea sunt pozate, echipele din teren ale constructorilor depun un efort susținut pentru a realiza intervențiile fără a determina disfuncționalități majore în furnizarea apei și fără a afecta infrastructura edilitară existentă în teren (cabluri sau conducte pentru alte utilități). De asemenea, la finalizarea lucrărilor, constructorul are obligația de a finisa lucrările de terasament și de a aduce calea de rulare la starea inițială.

”Ne cerem scuze tuturor cetățenilor pentru disconfortul creat atât la nivelul traficului cât și al ambientului și îi asigurăm că RAJA S.A, alături de Primăria municipiului Constanța, monitorizează desfășurarea lucrărilor, astfel încât acestea să respecte condițiile de calitate și să se încadreze în termenele stabilite prin contract. De asemenea, dorim să amintim constănțenilor că investițiile sunt realizate în beneficiul lor pe termen lung, prin realizarea acestora urmărindu-se îmbunătățirea capacității de transport și distribuție a apei potabile, asigurarea debitului de alimentare și a calitatii apei, reducerea pierderilor în rețeaua de distribuție, siguranța și continuitatea furnizării serviciilor.”, precizează reprezentanții Biroului de Comunicare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Constanța. Trafic îngreunat la intersecția bulevardului Tomis cu strada Soveja

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În vederea executării lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 600 mm, de la intersecția bd. Tomis cu str. Soveja, din municipiul Constanța, echipele de intervenție RAJA S.A. au fost nevoite să restricționeze traficul auto pe prima bandă de circulație de pe bd. Tomis pe o porțiune de 10 m, cu sensul de mers către zona Dacia și primele două benzi de circulație de pe str. Soveja pe o porțiune de 50 m, cu sensul de mers dinspre str. B. P.  Hașdeu către bd. Al. Lăpușneanu, astăzi – 19 februarie 2021, în intervalul orar 10.00 – 16.00.

În vederea desfășurării lucrărilor de reparații, zona a fost împrejmuită și semnalizată corespunzător, iar pentru fluidizarea traficului a fost anunțată și Poliția Locală.

Abonații din zonă nu sunt afectați de această avarie, întrucât echipele de intervenție încearcă să efectueze reparația cu conducta sub presiune.

”Ne cerem scuze participanților la trafic din zona respectivă pe care îi asigurăm că echipele RAJA Constanța vor face tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt.”, precizează Biroul de Comunicare.

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Luni se oprește apa potabilă pe mai multe străzi din Eforie Nord

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru executarea lucrărilor de deviere a unui tronson din conducta de distribuție apă potabilă, cu diametrul de 350 mm, de pe strada Matei Basarab din localitatea Eforie Nord, RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei, luni, 22 februarie a.c., în intervalul orar 09.00 – 17.00.

Vor fi afectați de lipsa apei consumatorii de pe străzile: Bucovinei, Mihail Kogălniceanu, I. G. Duca, Traian și Mărășești.

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toţi consumatorii afectați să îşi asigure rezerva minimă de apă pentru consum şi uz casnic pe perioada întreruperii furnizării apei.”, precizează reprezentanții Biroului de Comunicare al RAJA SA.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: