Conecteaza-te cu noi

Actual

Vrem, nu vrem, mâncăm calcan!

Published

on

Potrivit Gărzii de Coastă, la sfârşitul săptămânii trecute, un vas al Grupului de Nave Constanţa aflat în patrulare a descoperit în Marea Neagră, la aproximativ 60 de mile marine travers de municipiul Constanţa, un pescador turcesc aflat la braconat în Zona Economică Exclusivă a României. La bordul ambarcaţiunii se aflau şapte cetăţeni turci, iar comandantul acesteia s-a supus somaţiilor legale iniţiate de nava Gărzii de Coastă, permiţând poliţiştilor de frontieră să urce pe vas pentru efectuarea controlului specific. Astfel, la bordul pescadorului au fost descoperite mai multe plase de pescuit, precum şi aproximativ 100 de exemplare de calcan, în greutate de peste 250 de kilograme.

După ce au escortat pescadorul în portul Constanţa, poliţiştii de frontieră constănţeni au efectuat cercetările specifice, în colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi ai Căpităniei Constanţa. Oamenii legii au confiscat pescadorul, evaluat la aproximativ 14.500 de euro, precum şi cele 20 de plase de pescuit găsite la bord, cu o lungime totală ce depăşea un kilometru, evaluate la 4.000 de lei. Întreaga cantitate de peşte, în valoare totală de peste 7.000 de lei, a fost predată unei societăţi comerciale de profil.

Echipajul ambarcaţiunii, format din şapte cetăţeni turci, cu vârste cuprinse între 20 şi 59 de ani, nu deţinea documente legale care să le permită conducerea unei nave sau ambarcaţiuni. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals privind identitatea, pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, pescuit în perioada de prohibiţie, transportul peştelui fără documente legale şi folosirea de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, precum şi pentru conducerea unei nave sau ambarcaţiuni de către o persoană ce nu deţine brevet sau certificat de capacitate corespunzător, încredinţarea cu ştiinţă a conducerii navei unei persoane fără brevet şi punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă.

Comandantul şi secundul pescadorului, au fost reţinuţi, duminică, pentru 24 de ore, prin ordonanţa procurorului investit în cauză, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile. Ceilalţi cinci cetăţeni turci sunt cercetaţi în stare de libertate. Ancheta în dosar va fi continuată sub coordonarea procurorului investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Advertisement

Acesta este cel de-al patrulea caz de braconaj în Zona Economică a României în care au fost implicate pescadoare turceşti, unul petrecut în urmă cu ceva mai mult de o săptămână, iar celelalte două în luna aprilie. În total, la bordul navelor a fost descoperită o cantitate de aproximativ o tonă şi jumătate de calcan.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions