Connect with us

Justitie

Zarvă mare în penitenciare: angajații se pregătesc de manifestații publice

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Pe site-ul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a fost postat un comunicat de presă, sub titulatura: ”Adevărul despre starea penitenciarelor”, pe care îl redăm integral: Având în vedere că ministrul Justitiei refuză dialogul, iar problemele din penitenciare continuă să rămână nerezolvate, vineri, 09 februarie 2018, la ora 10.00 vom fi prezenți la sediul Ministerului Justiției cu o listă de revendicari pentru ministrul Tudorel Toader. Solicitam ministrului justitiei rezolvarea urgentă a problemelor legate de condițiile de lucru improprii, deficitul de personal și plata orelor suplimentare nerecuperate.   În concret, în lista de revendicari includem: 1. Măsuri pentru îmbunatățirea condițiilor de lucru pentru personalul din penitenciare. In pofida promisiunilor, condițiile de lucru din penitenciare rămân la fel de improprii pe cât sunt sunt cele de detenție, motiv pentru care cerem un plan de măsuri de îmbunătațire a acestora și un buget care să asigure implementarea acestuia. Nu doar deținutii, ci și personalul penitenciarelor are dreptul la un tratament decent din partea autorităților. 2. Rezolvarea crizei de personal prin deblocarea concursurilor de ocupare a functiilor vacante. Deși deficitul de personal este de aproape 40%, ministrul Justiției ține din octombrie 2017 la sertar. Memorandumul privind scoaterea la concurs a funcțiilor vacante. Având în vedere că recenta suplimentare cu 1.000 de funcții a statelor penitenciarelor este doar pe hârtie, posturile nefiind bugetate, cerem deblocarea concursurilor și finanțarea posturilor vacante. 3. Promovarea rapida a proiectului privind plata orelor suplimentare nerecuperate. Urmare a scandalului provocat de existența celor peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate în ultimii 2 ani, ministrul Justitiei a promis în decembrie 2017 că va promova un proiect de act normativ prin care datoria Guvernului față de personalul din penitenciare să fie plătită, urmând ca, pe viitor, aceste ore suplimentare să fie plătite la timp. Cerem, deci, finalizarea și transmiterea acestui proiect de act normativ spre aprobare, munca forțată fiind interzisă prin Constituție. Pe agenda de lucru vom include și propuneri referitoare la statutul polițiștilor de penitenciare, eliminarea discriminarilor și disfunctionalitatilor din legislatia salarizării și pensionării, dar și solutii pentru deblocarea negocierilor colective, aflate la acest moment într-un impas care poate duce la un conflict de muncă. Nu ne așteptăm desigur la minuni. În situația în care ministrul Justitiției refuză în continuare dialogul, vineri 09 februarie 2018 va fi momentul reluării protestelor personalului din penitenciare: manifestații publice la sediul penitenciarelor, actiuni în justiție și refuzul de a efectua ore suplimentare până la blocarea activității penitenciarelor. Calendarul urmează a fi anunțat.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Justitie

Fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, este urmărită penal

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, este oficial urmărită penal, ea afirmând vineri la ieșirea de la Parchetul General că a luat la cunoștință acuzațiile și că are calitatea de suspect în dosarul de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă

„Mi s-a adus la cunoștință învinuirea. Am calitatea de suspect”, a spus Kovesi, la ieșirea din sediul Parchetului General.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Justitie

Constănțeanca Adina Florea, notă maximă la interviul pentru Secția de investigare a magistraților

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Surpriză la CSM – Adina Florea a obținut punctaj maxim în urma interviului susținut, joi, pentru ocuparea postului de procuror cu funcție de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, anunță Antena3. De asemenea, s-au calificat Mihaiela Iorga Moraru, Marin Nicolae, Puiu Zarafina, Sorin Iașinovschi.

Secția specială pentru anchetarea magistraților este condusă de fostul adjunct al șefului Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan. Adjunctul lui Stan la Secția pentru anchetarea magistraților este procurorul Adina Florea, propusă de trei ori la șefia DNA de către ministrul Justiției și respins de președintele Iohannis.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi-a început activitatea în 23 octombrie 2018, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM. Secţia a preluat dosarele care îi vizează pe magistraţi aflate în lucru la DNA şi la alte unităţi de Parchet, precum şi dosarele soluţionate. În momentul în care a devenit operațională, Secția a primit peste 1.400 de dosare.

Comments

comments

Continuă să citești

Justitie

Laura Codruţa Kovesi, urmărită penal pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Fostă şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi anunţă, la Europa FM, că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie.

Procurorul susţine că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Audierea fostei şefe a DNA urmează să aibă loc vineri, 15 februarie, la ora 13.00.

Laura Codruţa Kovesi remarcă faptul că această citaţie vine în momentul în care ea se pregăteşte să susţină interviul pentru funcţia de procuror-şef european.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: