Connect with us

Societate

Ziua Educației, prilej pentru activități variate la Școala ”Gheorghe Țițeica”

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Joi , 5 octombrie,  elevii de la Școala Gimnazială nr. 30 ”Gheorghe Țițeica” au sărbătorit alături de învățătorii și profesorii  lor Ziua Educației. Majoritatea cadrelor didactice au ales să iasă din tiparul activităților zilnice și să se bucure împreună cu elevii lor de acest moment aniversar.

O bună parte dintre elevii cei mai mici, ai claselor pregătitoare, I și a II-a, au călătorit pe tărâmul fermecat al basmului, printr-o serie de activități intitulate, generic, ”În lumea poveștilor”. Au ascultat texte interesante, au vizionat ecranizări ale unora dintre poveștile cele mai cunoscute și s-au simțit ei înșiși Ilene Cosânzene și Feți-Frumoși atotputernici în jocuri de rol amuzante. Alte clase de nivel primar, alături de elevi ai claselor a V-a și a VI-a, au vizionat spectacolul ”D-L Goe și ai lui”, o abordare în stil music-hall a celebrei scrieri a lui Ion Luca Caragiale, desfășurat la Casa de Cultură.

O altă serie de acțiuni au fost circumscrise unei probleme extrem de stringente: ”Siguranța în școli”. În colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, cu Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Asociația Psiho Trafiq, elevii claselor ID, a II-a E, a III-a D, a IV-a D au luat la cunoștință elemente ale unui comportament responsabil față de ceilalți, dar și față de sine în timpul programului școlar. În aceeași idee și având ca parteneri Poliția Rutieră Constanța, elevii clasei pregătitoare C au participat la activitatea ”Drumul meu spre școală”, prin care au conștientizat pericolele ce pot apărea în trafic ca pietoni și care sunt constantele unui abordări responsabile de participant la trafic.

”Învăț, creez, cânt și dansez” este titlul unui proiect ce a avut în centru tema toamnei, derulat la clasa a II-a C de către p.i.p. Daniela Machedon. Ușa clasei a fost deschisă și pentru părinți, care s-au implicat în finalizarea acestui proiect chiar de ”Ziua Educației”: machete, desene, poezii și cântece despre toamnă, dansuri originale, lucrul în echipă, acestea au fost ingredientele unei activități foarte atractive.

Elevii clasei a IV-a A, coordonați de p.i.p. Anca Medeșan, au desfășurat o interesantă lecție de istorie la Monumentul de la Adamclisi, acolo unde au putut studia izvoare istorice despre care aflaseră deja la școală. Intenția a fost aceea ca ei să fie motivați pentru studiul istoriei, să fie curioși și dornici să investească timp și suflet în această disciplină ce îi va face să își cunoască rădăcinile.

Nu în ultimul rând, vineri 6 octombrie, Ziua Educației s-a prelungit printr-o activitate intitulată Caravana ”Sănătate prin sport”, organizată de Primăria Constanța și de Clubul Sportiv Phoenix Constanța. Au participat toți cei peste 1250 de elevi ai Școlii ”Gheorghe Țițeica” la handbal, baschet și fotbal, după o încălzire supravegheată atent de tinerii antrenori implicați în proiect.

”Putem conchide că a fost un sfârșit de săptămână educativ la Școala ”Gheorghe Țițeica”, pe mai multe planuri : cultură, educație civică, educație rutieră și sport. Ne dorim ca elevii noștri să se simtă bine alături de profesorii lor, să se creeze o relație solidă între ei, în care încrederea și respectul reciproc să fie cheia reușitei școlare.”, a declarat Cici-Corina Vlad, directorul-adjunct al instituției constănțene.

Consilier de imagine, prof. Veronica-Diana Hagi

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

CT BUS primește cereri pentru permisele de călătorie valabile în anul 2021

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

CT BUS anunță că, începând de astăzi, 25.09.2020, se pot depune cererile pentru permisele de călătorie gratuite valabile pentru anul 2021.

Categoriile de beneficiari pentru care Primăria Municipiului Constanța acordă facilități la transportul public de călători sunt următoarele:

1.Pensionari cu pensii până la 2.100 lei (inclusiv). În ultima şedinţă din actualul mandat, Consiliul Local Constanța a aprobat corelarea plafonului pentru care se acordă facilităţi cu creşterea punctului de pensie, astfel că valoarea acestuia a fost majorată până la 2.100 lei.

2.Persoane în vârstă de peste 60 de ani, care nu realizează venituri.
3.Persoane în vârstă de peste 70 de ani, indiferent de venituri.

Actele necesare în baza cărora vor fi eliberate permisele de călătorie gratuită sunt:

a) cerere tip

b) act de identitate (copie și original );

c) cupon de pensie (copie xerox) pentru persoanele menționate la punctul 1).

Cererile se pot procura gratuit de la orice chioșc de bilete al CT BUS S.A. Cererile și documentele aferente se pot depune zilnic a toate chioșcurile de bilete din oraș.

Următoarele categorii de beneficiari NU vor depune cerere, dar vor ridica abonamentul / permisul de călătorie de la orice chioșc de bilete al CT BUS:

• ELEVII DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR
• STUDENȚII ORFANI
• PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI (cu handicap grav, accentuat), și asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav sau însoțitorii acestora, nevăzătorii cu handicap grav și accentuat precum și însoțitorii nevăzătorilor cu handicap – pot obține permisul de călătorie de la D.G.A.S. Constanța – B-dul Ferdinand nr. 97 (Blocul Turn – Gară);
• PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI, cu grad de handicap mediu și ușor – pot obține permisul de călătorie de la toate tonetele CT BUS;
• DEȚINUȚII POLITICI (Decret – Lege Nr.118 / 1990) și PERSOANELE STRĂMUTATE (Legea Nr. 189 / 2000) – pot obține permisul de călătorie de la tonetele CT BUS – Gară / la sediul CT BUS;
• ȘOMERII – pot obține permisul de călătorie de la tonetele CT BUS – Delfinariu, KM 4;
• Beneficiarii Legii 416 – pot obține permisul de călătorie de la toneta CT BUS – City Park Mall.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Agenția SPIT din City Park Mall, deschisă și în week-end

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru a veni în sprijinul constănțenilor și al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Constanţa, conducerea Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa a dispus prelungirea programului de lucru cu publicul în cadrul Agenţiei fiscale nr. 5, situată pe Bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116C, în incinta City Park Mall.

Prin urmare, sâmbătă, 26 septembrie 2020 şi duminică, 27 septembrie 2020, în locaţia menționată mai sus, va fi asigurat un ghişeu pentru încasarea taxelor necesare eliberării actelor de identitate.

Programul de lucru cu publicul va fi următorul:

-sâmbătă, 26.09.2020, între orele 0800-1600;

-duminică, 27.09.2020, între orele 0730-2100.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Azi e Ziua Mondială Maritimă. Vezi ce a transmis ambasadorul maritim Ovidiu Cupșa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

 24 Septembrie reprezintă în acest an Ziua Mondială Maritimă. Scopul zilei este de a atrage atenţia asupra importanţei siguranţei transportului şi securităţii maritime, protejarea mediului marin şi pentru a sublinia caracterul special al activităţii Organizaţiei Maritime Internaţionale.

Tema selectată pentru anul 2020 se concentrează asupra “Transportului durabil pentru o planetă durabilă” şi oferă o ocazie excelentă de a creşte gradul de conştientizare cu privire la obiectivele dezvoltării durabile ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi de a prezenta acţiunile desfăşurate de Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) şi de statele membre în atingerea obiectivelor

În acest an, datorită măsurilor luate în contextul pandemiei COVID 19, evenimentul s-a desfășurat online.

Cu acest prilej, Ovidiu Sorin Cupșa, ambasador maritim a transmis secretarului general I.M.O,  Lim Kitack, un mesaj prin care îi mulțumește pentru activitatea depusă în această perioadă de pandemie. Totodată a atras atenția asupra faptului că prelungirea certificatelor marinarilor este doar o măsură provizorie și propune ca în soluționarea problemelor marinarilor și a schimburilor de echipaj să fie implicate mai activ organismele mondiale: Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Internațională a Muncii, Federația Internațională a Muncitorilor din Transporturi, guvernele și armatorii.

În propunere se arată că numai prin adoptarea unei rezoluții ONU privind o practică mondială unitară a tuturor statelor memebre poate fi rezolvată problema schimburilor de echipaj.

“Marinarii sunt lucrătorii esențiali la nivel mondial și de modul în care își desfășoară activitatea depinde întreaga economie mondială. De transportul maritim, care asigură aprovizionarea cu medicamente, alimente și echipamente, depinde însuși capacitatea civilizației umane de a lupta cu pandemia COVID 19. La mulți ani navigatori, oriunde v-ați afla!” a spus Ovidiu Sorin Cupșa, director general CERONAV, ambasador maritim IMO.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: