Ziua Mondială a Mediului Înconjurător este o zi marcată în calendar pe data de 5 iunie, în fiecare an, pentru a face un apel de conștientizare a importanței respectării mediului înconjurător, dar și de-a lua măsurile necesare pentru a-l proteja.
Fiecare ediție a Zilei mondiale a mediului înconjurător are la bază o temă, recomandată de UNEP. În acest an tema zilei este “Restaurarea ecosistemelor”.
De prea mult timp, exploatăm și distrugem ecosistemele planetei noastre. La fiecare trei secunde, lumea pierde suficientă pădure cât să acopere un teren de fotbal. În secolul trecut, am distrus jumătate din zonele noastre umede și s-au pierdut până la 50% din recifele de corali. Până în 2050 ar putea fi pierdute până la 90% din acestea, chiar dacă încălzirea globală ar fi limitată la o creștere de numai 1,5grade Celsius.
Restaurarea ecosistemelor înseamnă prevenirea, oprirea și inversarea acestor fenomene distructive – să treci de la exploatarea necontrolată a sistemelor la o dezvoltare durabilă și refacerea naturii.
Restabilirea globală a ecosistemelor de la măreția lor de odinioară este esențială pentru abordarea crizelor actuale și pentru a controla modelele noastre de consum și producție. Restaurarea ecosistemelor este, de asemenea, cea mai mare oportunitate naturală pentru atenuarea schimbărilor climatice.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului din acest an, se lansează, în mod official, Deceniul ONU privind Restaurarea Ecosistemelor.
Proiectul își propune să oprească degradarea ecosistemelor și să le restabilească pentru a atinge obiectivele globale. Numai cu ecosisteme sănătoase putem îmbunătăți mijloacele de a trăi ale oamenilor, putem contracara schimbările climatice și putem opri distrugerea biodiversității.
Deceniul ONU se desfășoară în perioada 2021 – 2030 care este, de asemenea, termenul limită pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și perioada pe care oamenii de știință au identificat-o ca fiind ultima șansă de a preveni schimbările climatice catastrofale.
“Toată lumea care trăiește pe această planetă, din acest moment, poate face parte din #GenerațiaReconstrucțieiEcologice”, transmite Celzin Latif, directorul executive al Agenției pentru Protecția Mediului Constanța printr-un mesaj transmis redacției.