Connect with us

Actual

Ziua Mondială a Mediului 2021 stă sub semnul restaurării ecosistemelor

Publicat

la

Ziua Mondială a Mediului Înconjurător este o zi marcată în calendar pe data de 5 iunie, în fiecare an, pentru a face un apel de conștientizare a importanței respectării mediului înconjurător, dar și de-a lua măsurile necesare pentru a-l proteja.

Fiecare ediție a Zilei mondiale a mediului înconjurător are la bază o temă, recomandată de UNEP. În acest an tema zilei este “Restaurarea ecosistemelor”.

De prea mult timp, exploatăm și distrugem ecosistemele planetei noastre. La fiecare trei secunde, lumea pierde suficientă pădure cât să acopere un teren de fotbal. În secolul trecut, am distrus jumătate din zonele noastre umede și s-au pierdut până la 50% din recifele de corali. Până în 2050 ar putea fi pierdute până la 90% din acestea, chiar dacă încălzirea globală ar fi limitată la o creștere de numai 1,5grade Celsius.

Restaurarea ecosistemelor înseamnă prevenirea, oprirea și inversarea acestor fenomene distructive – să treci de la exploatarea necontrolată a sistemelor la o dezvoltare durabilă și refacerea naturii.

Restabilirea globală a ecosistemelor de la măreția lor de odinioară este esențială pentru abordarea crizelor actuale și pentru a controla modelele noastre de consum și producție. Restaurarea ecosistemelor este, de asemenea, cea mai mare oportunitate naturală pentru atenuarea schimbărilor climatice.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului din acest an, se lansează, în mod official, Deceniul ONU privind Restaurarea Ecosistemelor.

Proiectul își propune să oprească degradarea ecosistemelor și să le restabilească pentru a atinge obiectivele globale. Numai cu ecosisteme sănătoase putem îmbunătăți mijloacele de a trăi ale oamenilor, putem contracara schimbările climatice și putem opri distrugerea biodiversității.

Deceniul ONU se desfășoară în perioada 2021 – 2030 care este, de asemenea, termenul limită pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și perioada pe care oamenii de știință au identificat-o ca fiind ultima șansă de a preveni schimbările climatice catastrofale.

“Toată lumea care trăiește pe această planetă, din acest moment, poate face parte din #GenerațiaReconstrucțieiEcologice”, transmite Celzin Latif, directorul executive al Agenției pentru Protecția Mediului Constanța printr-un mesaj transmis redacției.

Comments

comments

Actual

Incendiu de vegetație în județul Tulcea. Peste un hectar de miriște a ars, iar focul ar fi fost pus intenționat

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții, două echipaje din cadrul Secției de Pompieri Măcin au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de miriște din aproprierea orașului Măcin.

Incendiul a fost lichidat după aproximativ o oră și 30 minute, la ora 00:40.

În urma evenimentului au ars aproximativ 1,5 hectare de miriște.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Haos pe calea ferată, după ce două trenuri s-au ciocnit în Gara Fetești

Publicat

la data de

Scris de

Două trenuri de marfă s-au ciocnit la Feteşti pe Magistrala M 800 Bucureşti – Constanţa, iar circulaţia feroviară este închisă de la miezul nopţii.

Nu s-au înregistrat victime, doar pagube materiale, informează ISU Ialomiţa.

″În jurul orelor 23,45, pompierii militari din cadrul Staţiei Feteşti au fost solicitaţi prin apel 112 să intervină la un accident feroviar produs în urma coliziunii a două trenuri. Salvatorii s-au deplasat la faţa locului cu o autospecială de stingere şi un echipaj SMURD, în sprijin sosind şi un echipaj SAJ Ialomiţa″, precizează ISU.

Accidentul s-a produs în urma coliziunii dintre locomotiva unui tren care circula şi o altă garnitură staţionată.

Traficul feroviar a fost blocat.

Iată și punctul de vedere al conducerii CFR:

“29 iulie 2021 Update, ora 7:20: Pentru deblocarea circulației, încă de la ora producerii accidentului de la Fetești, CFR Călători a pus la dispozitia CFR SA care gestionează coordonarea ciculației, locomotive diesel. Trenurile afectate în data de 29 iulie 2021 până la ora 07.20, ca urmare a evenimentului din stația CF Fetești: RE 8005 București Nord – Mangalia se anulează pe distanța Ciulnița – Mangalia și va circula pe ruta deviată ca tren RE 12898-1 în relația  Ciulnița – Slobozia Veche – Țăndărei – Fetești – Constanța – Mangalia, în condițiile de circulație ale trenului impuse de CFR SA pe distanța Ciulnița – Fetești apoi pe distanța Fetești – Mangalia în condițiile de circulație și cu opririle comerciale ale trenului RE 8005. IR 1586/-1 Constanța.”

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un tânăr de numai 18 ani a murit înecat în zona plajei Endless beach

Publicat

la data de

Scris de

Un băiat de numai 18 ani a murit înecat în zona plajei Endless beach din Constanța, după ce a fost scos din mare de către salvamari. Tânărul a fost declarat decedat de medicul de pe ambulanța SMURD venit la fața locului. În ciuda manevrelor de resuscitare efectuate de către echipajele SMURD, tânărul a fost declarat decedat.

Sursa foto: arhivă

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: