Connect with us

Actual

Ziua Mondială a Mediului 2021 stă sub semnul restaurării ecosistemelor

Publicat

la

Ziua Mondială a Mediului Înconjurător este o zi marcată în calendar pe data de 5 iunie, în fiecare an, pentru a face un apel de conștientizare a importanței respectării mediului înconjurător, dar și de-a lua măsurile necesare pentru a-l proteja.

Fiecare ediție a Zilei mondiale a mediului înconjurător are la bază o temă, recomandată de UNEP. În acest an tema zilei este “Restaurarea ecosistemelor”.

De prea mult timp, exploatăm și distrugem ecosistemele planetei noastre. La fiecare trei secunde, lumea pierde suficientă pădure cât să acopere un teren de fotbal. În secolul trecut, am distrus jumătate din zonele noastre umede și s-au pierdut până la 50% din recifele de corali. Până în 2050 ar putea fi pierdute până la 90% din acestea, chiar dacă încălzirea globală ar fi limitată la o creștere de numai 1,5grade Celsius.

Restaurarea ecosistemelor înseamnă prevenirea, oprirea și inversarea acestor fenomene distructive – să treci de la exploatarea necontrolată a sistemelor la o dezvoltare durabilă și refacerea naturii.

Restabilirea globală a ecosistemelor de la măreția lor de odinioară este esențială pentru abordarea crizelor actuale și pentru a controla modelele noastre de consum și producție. Restaurarea ecosistemelor este, de asemenea, cea mai mare oportunitate naturală pentru atenuarea schimbărilor climatice.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului din acest an, se lansează, în mod official, Deceniul ONU privind Restaurarea Ecosistemelor.

Proiectul își propune să oprească degradarea ecosistemelor și să le restabilească pentru a atinge obiectivele globale. Numai cu ecosisteme sănătoase putem îmbunătăți mijloacele de a trăi ale oamenilor, putem contracara schimbările climatice și putem opri distrugerea biodiversității.

Deceniul ONU se desfășoară în perioada 2021 – 2030 care este, de asemenea, termenul limită pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și perioada pe care oamenii de știință au identificat-o ca fiind ultima șansă de a preveni schimbările climatice catastrofale.

“Toată lumea care trăiește pe această planetă, din acest moment, poate face parte din #GenerațiaReconstrucțieiEcologice”, transmite Celzin Latif, directorul executive al Agenției pentru Protecția Mediului Constanța printr-un mesaj transmis redacției.

Comments

comments

Actual

Cultură de cannabis, descoperită în orașul Cernavodă. Un bărbat a fost reținut

Publicat

la data de

Scris de

La data de 18 octombrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanța, au efectuat 3 percheziții domiciliare, în orașul Cernavodă, la locuințele unui bărbat, de 34 de ani, bănuit de trafic de droguri de risc și de mare risc.

În urma percheziţiilor, au fost găsite o cultură outdoor de cannabis, constituită din aproximativ 100 de kilograme de substanță vegetală verde, 2,7 kilograme de plante uscate (tulpini, frunze și muguri de cannabis), 34 de grame de cocaină, 35 de grame de cannabis (muguri), 17.800 de lei, 1.785 de euro, 2 telefoane mobile, un pistol cu gaz, precum și materiale pentru creșterea plantelor de cannabis.

În baza probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de bărbatul în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă.

Persoana în cauză a fost introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

La acțiune au participat și jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Incendiu în portul Constanța, la un uscător de cereale din Dana 80

Publicat

la data de

Scris de

Pompierii ISU Constanța au fost solicitați să intervină în incinta Portului Constanța, la un uscător care a luat foc.

Din primele informații, a izbucnit un incendiu la un uscător de cereale din incinta societății Comvex, la Dana 80.

Știre în curs de actualizare.

Update: Incendiul a fost lichidat în scurt timp.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier la ieșirea din Valea Dacilor spre autostrada A2

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu câteva minute, militarii ISU Constanța au fost solicitați să intervină la ieșirea din Valea Dacilor spre autostrada A2.

Acolo a avut loc un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme. Din primele informații, o persoană a fost rănită. Aceasta nu a rămas încarcerată și este conștientă.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: