Connect with us

Administratie

A început amenajarea sensului giratoriu de la Lumina

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

D.R.D.P. Constanța anunță că în data de 22 iunie 2020 a fost predat amplasamentul în vederea realizării obiectivului “Amenajare sens giratoriu DN 22, km 286+050 cu DJ 226 (loc. Lumina-CT)” și a fost montată semnalizarea rutieră temporară.

“În zonă se va circula dirijat, cu restricție de viteză de 40 km/h. Termenul estimat de finalizare a lucrărilor este 31 iulie 2020”, informează conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța.

Conducerea Primăriei comunei constănțene Lumina a anunțat că, după îndelungi demersuri și proceduri ce au trebuit urmate a fost emisă Autorizatia de construcție în vederea execuției lucrărilor de „Amenajare sens giratoriu intersecție DN 22 (km 286+050) cu DJ 226 (localitatea Lumina)”.

Demersurile pentru amenajarea sensului giratoriu din “intersecția morții” – așa cum a fost denumită intrarea în comuna Lumina dinspre orașul Ovidiu – au fost începute de mult timp. Pentru susținerea proiectului a fost inițiată o petiție, a fost organizat un miting, toate demersurile fiind susținute și de actualul prefect al județului Constanța, George Sergiu Niculescu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu, în calitate de consilier județean ales, a inițiat mai multe demersuri pentru ca sensul giratoriu de la Lumina să prindă contur.

Detalii găsiți aici:

A fost emisă autorizația de construcție a sensului giratoriu de la Lumina

Iată și mesajul administrației locale din comuna Lumina:

De mai multi ani una din nemultumirile locuitorilor din comuna Lumina, dar si a celor ce tranziteaza localitatea, este legata de traficul extrem de aglomerat si accidentele rutiere frecvente ce au loc la intersectia dintre DN 22 (E87) si DJ 226.

Intr-un raspuns dat de primarul Comunei Lumina, domnul Ioan Roman, pe aceasta tema , se precizeaza faptul ca:

„Drumul National 22(E87) este in administrarea Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta. Astfel, toate investitiile, reparatiile si chiar deszapezirile pe acest drum sunt in sarcina CNADNR. In Lumina sunt doua astfel de drumuri pe care primaria nu are voie sa intervina, DJ 226 ce tranziteaza localitatea aflandu-se si el in administrarea Regiei Judetene de Drumuri si Poduri Constanta. In anii trecuti, luand in calcul si lucrarile de pe Drumul Judetean 226 (portiunea de la pod spre Navodari), cei de la Drumuri Naționale au considerat ca nu este necesar un sens giratoriu la momentul respectiv.

Cu toate acestea, la fel ca multi dintre voi, consider mai mult decat necesara existenta unui sens giratoriu in intersectia respectiva si, de-a lungul timpului, am trimis mai multe adrese catre CNADNR in acest sens si am avut stabilite mai multe intalniri cu reprezentantii acestei institutii.”

Demersurile Primariei Lumina dateaza inca din anul 2017, din pacate abia in luna decembrie 2018, s-a reusit stabilirea unei intalniri operative la sediul Primariei Lumina cu reprezentanti ai CNAIR – Directia Regionala De Drumuri si Poduri Constanta, Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, Consiliul Judetean Constanta dar si ai Primariei Comunei Lumina. In urma acestei intalniri au fost stabilite masuri ce vor fi luate de catre fiecare institutie in parte.

Desi portiunea de drum pe care se solicita construirea unui sens giratoriu nu se afla in administrarea Comunei Lumina, primaria si-a asumat realizarea masuratorilor topografice pe baza carora se va stabili solutia de sistematizare geometrica a intersectiei dintre Drumul National 22 (E87) si Drumul Judetean 226. UAT Lumina a transmis aceste masuratori catre DRDP Constanta, aceasta institutie urmand sa o prezinte partilor implicate.

Dupa acceptarea propunerii solutiei de sistematizare geometrica a intersectiei de catre partile implicate, respectiv UAT Comuna Lumina, Consiliul Judetean Constanta, prin RAJDP Constanta, CNAIR prin DRDP Constanta, se va incheia un protocol de colaborare. Prin acest protocol de colaborare se vor stabili obligatiile partilor in vederea edificarii acestui obiectiv.

ACTUALIZARE

La începutul lunii iulie 2019, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (CNAIR) a semnat contractul pentru serviciile de proiectare a sensului giratoriu la intersectia dintre DN 22 (E87) si DJ 226.

De asemenea, în urma discuțiilor pe care domnul primar, Ioan Roman, le-a purtat cu subprefectul județului Constanța și comisarii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, s-a hotărât ca în după-amiaza fiecărei duminici un agent rutier să dirijeze și să fluidizeze circulația în intersecție.

După cum unii dintre dvs. au observat deja, în ultimele trei duminici, la orele de circulație intensă, s-a simțit o fluidizare notabilă a traficului rutier. Din păcate, din cauza unui deficit de personal, agenții rutieri nu pot fi detașați permanent în intersecție, însă important este că problema este conștientizată la toate nivelurile administrative ale județului și că, în sfârșit, discuțiile se vor concretiza prin realizarea unui sens giratoriu.

Comments

comments

Administratie

Costin Răsăuțeanu: „Grupul PSD a solicitat abrogarea HCL 77/2021 pentru că a fost adoptată în afara legii!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor locali din Constanța ai PSD, Costin Răsăuțeanu, a reacționat după acuzele că a votat cot la cot cu PNL pentru menținerea hotărârii Consiliului Local privind obligativitatea asociațiilor de proprietari pentru întreținerea spațiilor verzi și amenajarea de spații pentru depozitarea deșeurilor reciclabile. Răsăuțeanu spune că grupul PSD a solicitat abrogarea HCL 77/2021 pentru ca a fost adoptată în afara legii, însă acest lucru „nu a interesat pe nimeni!“.

„Aspectele de nelegalitate sunt dovedite de OG 21/2002 modificată și completată de legea 273/2020 care spune foarte clar la articolul 12, respectiv articolul 13, că obiectivele vizănd buna gospodărire, întreținere, curățenie și înfrumusețare a localităților pot fi realizate integral sau parțial, prin contribuția directa a cetățenilor și se face cu aprobarea locuitorilor prin REFERENDUM LOCAL! LEGEA spune asta! LEGEA! La un regulament aprobat fără respectarea pașilor legali orice amendament este în afara legii! Populism! Degeaba încercați să reparați o greșeala colosală pe care ați făcut-o votând acest regulament abuziv. USR și PNL au făcut posibil ca acest regulament să existe!

Hotărârea 77/2021 trebuie abrogată! Urgent! Avem asociații de proprietari din care fac parte pensionari, cu pensii modeste și nu chiar în putere. Este sub orice critică să acceptam așa ceva. În prima varianta ați încălcat legea. De aceea nu am votat! Acum perseverați  în ridicol! Trebuie să consultam asociațiile de proprietari, operatorii economici, cetățenii, instituțiile publice. O astfel de decizie trebuie luată #împreună cu cetățenii. Vom demara intălniri cu reprezentanții asociaților de proprietari. Constanța are nevoie de un regulament pentru gospodărirea orașului, dar trebuie lucrat atent și echilibrat! Nu vă ascundeți neputința în obligații pe care le ordonați cetățenilor!

Este treaba Primăriei să facă treabă!“, a spus Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

PNL și PSD au votat umăr la umăr în CLM: „Cetățenii, OBLIGAȚI în continuare să întrețină spațiile verzi și să construiască ghenele de ambalaje“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

PNL și PSD și-au dat mâna în Consiliul Local Constanța și au respins astăzi, proiectul înaintat de USR-PLUS privind modificarea regulamentului de gospodărire. În favoarea proiectului au votat doar aleșii USR-PLUS (9 voturi), împotrivă au fost aleșii PNL (9 voturi), iar consilierii PSD (7 voturi) s-au abținut. Drept urmare, proiectul a picat, astfel că rămâne în vigoare regulamentul prin care cetățenii vor fi OBLIGAȚI de Primărie să tundă iarba din jurul blocurilor, să toaleteze copacii și să construiască, pe banii proprii, ghene de colectare separată a deșeurilor reciclabile.

„Consilieri PNL și PSD consideră că cetățenii trebuie să facă treaba Primăriei Constanța. Propunerea noastră a fost asociațiile de proprietari să nu întrețină spațiile verzi(domeniu public) din jurul blocului și să nu amenajeze europubele pentru colectarea selectivă. Este datoria Primăriei Constanța. Punct. Și nu spunem noi asta, ci legea.“, a spus Cătălin Iacob, consilier local.

În ciuda votului de azi, consilierii locali ai USR-PLUS din Constanța rămân ferm pe poziții și îi cer în continuare primarului Chițac să nu oblige asociațiile de proprietari să-și întrețină spațiile verzi și să amenajeze, pe banii proprii, ghene de colectare separată a deșeurilor reciclabile. Cei de la USR-PLUS spun că pot exista discuții amiabile cu asociațiile de proprietari, dar pe poziții de forță, așa cum procedează Horia Constantinescu, director în cadrul Primăriei și unul dintre principalii colaboratori ai lui Chițac.

Citește și:

O ilegalitate a Primăriei Constanța și miza ei financiară. Ghenele de ambalaje puse în cârca asociațiilor de locatari

USR-PLUS: „NU E LEGAL să obligi asociațiile de proprietari să tundă iarba de pe spațiul public“

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primarul inculpat de la Agigea împarte pungi ca să scape de Referendum

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Primarul PSD-ist din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a profitat de sărbătoarea Înălțării Domnului pentru a încerca să recupereze o parte din popularitatea pierdută în satul Lazu, în contextul în care opozanții săi de la celelalte partide au convins o mare parte din localnicii de aici să semneze pentru inițierea referendumului de demitere a edilului. Cîrjaliu a participat la hramul bisericii din localitate, iar cu această ocazie a pus mâna pe microfon și a încercat să se facă simpatic în localitatea care îl antipatizează în mod special. De asemenea, edilul PSD-ist a împărțit credincioșilor pungi cu alimente. Un montaj cu cele mai bune momente ale acțiunii a fost realizat chiar de edil și postat pe contul său de Facebook (vedeți AICI). 

Localnicii din Lazu au resentimente față de primarul comunei Agigea, care i-a mințit în mod repetat de-a lungul timpului cu privire la intenția sa de a trage rețea de canalizare. Promisiunile datează încă din anul 2008, din campania electorală în care Maricel Cîrjaliu a reușit să convingă electoratul din comună să-l voteze ca primar. La fiecare ciclu electoral, Maricel a reîncălzit ciorba promisiunilor. În realitate, edilul nu a fost interesat câtuși de puțin de branșarea satului Lazu la rețeaua de canalizare, pentru a avea motive să atribuie fără licitație contracte anuale de vidanjare către Asus Service SRL, o firmă controlată de contabila fostelor sale firme, Elisabeta Magdalena Andrei. Firmele există în mare parte și acum, de contabilitatea lor se ocupă aceeași persoană, însă Maricel s-a retras oficial din ele.

În urmă cu doi ani, după ce presa locală a relatat despre afacerea prin care contabila vidanja fosele din Lazu și banii publici din bugetul local, Maricel le-a trimis localnicilor câte un chestionar în care îi întreba dacă sunt de acod sau nu cu realizarea rețelei de canalizare. Populația locală a receptat demersul primarului ca pe un gest de sfidare. Tot în sensul unei sfidări a fost interpretat și gestul lui Maricel, care a anulat la începutul acestui an licitația (prima de acest tip) pentru atribuirea contractului de vidanjare, în contextul în care o companie din București s-a înscris la procedură și avea șanse reale să câștige contractul cu o ofertă mai bună. Ca urmare a acestei isprăvi, localnicii au fost lipsiți de subvenția pentru vidanjare. 

Nemulțumirile localnicilor sunt mari și din pricina faptului că în vatra nouă a satului mai toate străzile sunt de pământ, iar câinii fără stăpân umblă pe ulițe în haite, atacând în unele cazuri trecătorii. 

În mod cert, lăzenilor li s-a umplut paharul, iar din acest motiv au fost extrem de receptivi în a semna inițiativa consilierilor de la partidele non-PSD de demitere a primarului prin referendum. De când cu strângerea de semnături, Maricel Cîrjaliu nu ratează nicio ocazie pentru a-și denigra oponenții și pentru a încerca să pară simpatic și de treabă. Maricel s-a urcat pe tractor și a pus și mâna pe mătură. Iar acum împarte pachete pe la biserici, cu speranța că va reuși să-i convingă pe alegători să-l lase să-și termine mandatul câștigat la limită, la o diferență de doar 31 de voturi față de contracandidatul său, Gabriel Ciobanu de la USR.  

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: