Connect with us

Administratie

Aeroportul Tuzla – punct de frontieră și investiții în valoare de 15 milioane de euro. Ce spune primarul Reșit Taner

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Statul român deschide un nou punct de vamă și frontieră, primul de acest fel realizat fără eforturi de la bugetul public, cu sprijinul Aeroportului Tuzla.

„Este o veste foarte bună că, în sfârșit, investiții de interes public general care anterior erau plătite din bugetul de stat găsesc, acum, finanțare din mediul privat! Pentru ca deschiderea unui punct de vamă și frontieră reprezintă o investiție substanțiala, care pune presiune asupra bugetului public, statul roman și Regional Air Services – aeroport Tuzla dezvoltă un parteneriat prin care să rezolve acest impediment și să asigure totodată cele mai bune condiții de acces și trafic pe calea aerului. Astfel, nivelul de siguranță și securitate în privința accesului persoanelor va fi îmbunătățit, lucru care nu poate decât să bucure pe toata lumea. Proiectul vine în sprijinul intereselor societății civile, așa cum sunt acestea definite prin politicile Comisiei Europene (respectiv Strategia privind evoluția uniunii vamale, Decizia nr. 624/2007/CE a Parlamentului European și Consiliului, din 23 mai 2007, de instituire a unui program de acțiune pentru vamă în Comunitate (Vama 2013), Decizia Nr. 253/2003/EC a Parlamentului European și a Consiliului din 11 februarie 2003 care adoptă programul de acțiune pentru vămi în interiorul Comunității) –  politici care vizează accesibilizarea spațiului european prin crearea facilităților de vamă și frontiera, în special acolo unde activitatea economică susține această cerere. Este un proiect modern, inteligent și sigur, un pas către o țara ca-n afară – pentru că acest model este foarte răspândit în UE.“, se arată într-un comunicat al Aeroportului Tuzla.

Statul român va deschide un punct de trecere a frontierei la Aeroportul Tuzla

Investiția este, potrivit directorului RAS – Aeroport Tuzla, Adrian Vasilache, un demers pentru o facilitate creată celor aflați în tranzit și care vor avea ca principal beneficiu costul.

foto: Stirile de Constanta

“Este un demers care va asigura o facilitate celor în tranzit, a celor care vor reduce costurile existente acum pe Aeroportul de la Mihail Kogălniceanu, costuri în plus pentru deplasare. De exemplu, toți cei care au venit cu nave de transport din Marea Neagră și au avut nevoie de control de frontieră au plătit costuri mai mari la Mihail Kogălniceanu. Îi asigurăm pe toți cei interesați că la Tuzla costurile vor fi mai mici, accesibile tuturor celor aflați în tranzit. Noi avem un protocol cu Poliția de Frontieră, ne-am făcut trafic pentru costuri mici, ne vom axa pe târguri să atragem trafic, să atragem turiști, cu avioane mici, trasee pentru litoralul din Grecia, totul organizat. La noi încă nu există o procedură pentru astfel de trasee turistice. Mult ne-a afectat pandemia, 4 luni activitatea a fost oprită însă avem speranța că totul va fi pus la punct în perioada următoare și toate aceste planuri, proiecte vor fi puse în practică”, a declarat Adrian Vasilache pentru “Ordinea.ro”.

Dincolo de această investiție a statului român, la Tuzla un proiect în valoare de 15 milioane de euro va începe, în perioada următoare, să prindă contur. Este vorba despre un proiect aflat în derulare prin care se dorește îmbunătățirea facilităților la aeroport prin căi de rulare, un turn de control și un sistem de securitate perimetral.

“Trecem la un nivel superior și vom opera alte tipuri de aeronave. Vorbim de cele business, ziua și noaptea, conform reglementărilor europene, după un audit de la Comisia interdisciplinară. Acesta este un proiect în valoare de 15 milioane de euro, cu terminal mic pentru dimeniunea aeroportului. Toate aceste schimbări vor însemna un plus pentru tot ceea ce presupune viitorul aeroportului de la Tuzla”, a punctat Vasilache pentru ziarul nostru.

Tuzla promovează turismul

Din punctul de vedere al primarului, totul are un scop precis: promovarea turismului într-o zonă de litoral a Mării Negre tot mai preferată de turiști în ultimii ani. Știm cu toții că turiștii care preferă liniștea, apa curată și un nisip fin vin la Tuzla. De altfel, primarul Reșit Taner este unul dintre cei care, de câțiva ani, face demersuri pentru ca plaja Tuzla să rămână în topul destinațiilor de vacanță din România.

“Tuzla este o destinație de vacanță preferată de români în ultimii ani. La noi găsesc liniște pentru ca vacanța să fie la superlativ și noi facem demersuri susținute pentru ca turiștii să fie tot mai mulți, de la an la an. Și investițiile, dar și toate demersurile conducerii Aeroportului din Tuzla sunt tot în sprijinul turismului și noi susținem orice proiect care vine în sprijinul dezvoltării și modernizării comunității”, a declarat primarul Reșit Taner pentru “Ordinea.ro”.

INFO! Conform Wikipedia, Aeroportul are o suprafață de 36 ha și dispune de un hangar de 1200 m2, două clădiri administrative, două terminale de pasageri și de un depozit nou de combustibili de 180m3. Tipuri de zbor care se pot efectua pe acest aeroport: zbor la vizibilitate (VFR) ziua și noaptea. Pentru noapte se dispune de un balizaj luminos al heliportului. Aeroportul este proprietatea firmei Regional Air Services, care l-a preluat în 1998 de la Aviația Utilitară SA. De pe acest aeroport firma asigură servicii aviochimice pentru agricultură, supraveghere și reclamă aeriană, aerotaxi, ambulanță aeriană, zboruri de agrement, și organizează cursuri pentru obținerea brevetului de pilot privat (PPL) și cursuri de parașutism.

De pe Aeroportul Tuzla se efectuează aproape zilnic zboruri offshore în Marea Neagră pentru diferiți beneficiari care operează în largul platformei continentale a României, deservind platforme de foraj marin și vase. De asemenea, servicii de evacuare medicală offshore, disponibile 24/24, 7/7, prin misiuni de zbor efectuate atât ziua cât și noaptea în condiții de siguranță. Zborurile offshore sunt efectuate cu elicoptere care reprezintă vârful tehnologiei în transportul deasupra mării. 

Aeroportul Tuzla se află în proprietatea şi în administrarea societăţii Regional Air Services și deţine „Certificatul de autorizare aerodrom”, eliberat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

foto: Facebook / RAS Tuzla

Comments

comments

Administratie

Aleșii județeni, chemați în ședință ordinară. Modernizarea DJ 226, pe ordinea de zi

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consiliul Județean Constanța este convocat de președintele Mihai Lupu în ședință ordinară miercuri, 23 iunie. Pe ordinea de zi figurează 18 proiecte de hotărâre, printre care figurează și cele vizează modernizarea DJ 226 Corbu – Săcele – Istria – Mihai Viteazu.

 1. Proiect de hotărâre nr. 133/16.06.2021 privind aprobarea rectificării Bugetului de Venituri și Cheltuieli și a Listei de investiții al Județului Constanța, pe anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.135/16.06.2021 privind rectificarea bugetului și a listei de investiții, pe anul 2021, pentru  Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.136/16.06.2021 privind rectificarea bugetului și a listei de investiții, pe anul 2021, pentru  Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.137/16.06.2021 privind aprobarea regimului finanțărilor nerambursabile, din fondurile bugetului județean, pe anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.138/16.06.2021 privind aprobarea Situațiilor financiare anuale încheiate la 31.12.2020 ale Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța (în reorganizare judiciară, in judicial reorganisation, en redressement).

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.139/16.06.2021 privind aprobarea indicatorilor suplimentari de realizare aferenți proiectului “Dotarea centrelor sociale din cadrul DGASPC Constanța în vederea consolidării capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre  nr.140/16.06.2021 privind emiterea acordului Consiliului Județean Constanța pentru Muntmark Andrei în vederea realizării lucrărilor “Reabilitare fațade, acoperiș, amenajări interioare, refacere zonă de protecție, aducere la starea inițială a soclului, refacere instalații termice, electrice și sanitare imobil monument istoric- Casa Manicatide”.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa
 1. Proiect de hotărâre nr. 141/16.06.2021 privind dezmembrarea tronsonului 1 al drumului județean DJ 226 de la km 0+000 la km 1+110.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.142/16.06.2021 privind aprobarea transmiterii unei solicitări Consiliului Local al Comunei Mihai Viteazu pentru efectuarea demersurilor necesare privind transmiterea unor bunuri imobile din domeniul public al UAT Comuna Mihai Viteazu în domeniul public al UAT Județul Constanța în vederea punerii la dispoziția Proiectului “Modernizare infrastructură de transport regională pe traseul DJ 226 Corbu-Săcele-Istria-Mihai Viteazu”, cod SMIS 121195.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.143/16.06.2021 privind aprobarea transmiterii unei solicitări Consiliului Local al Comunei Corbu pentru efectuarea demersurilor necesare privind transmiterea unor bunuri imobile din domeniul public al UAT Comuna Corbu în domeniul public al UAT Județul Constanța în vederea punerii la dispoziția Proiectului “Modernizare infrastructură de transport regională pe traseul DJ 226 Corbu-Săcele-Istria-Mihai Viteazu”, cod SMIS 121195.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 144/16.06.2021 privind aprobarea modificării componenței Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 145/16.06.2021 privind aprobarea înființării serviciului social fără cazare Centrul de consiliere pentru agresori în situații de violență domestică sau violență împotriva femeilor, precum și a Regulamentului de Organizare și Funcționare.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.146/16.06.2021 privind modificarea Anexei nr. 2 a HCJC nr. 254/03.12.2014 privind repartizarea spațiilor cu destinația de birouri, precum și a locuințelor de serviciu din imobilul bloc L4, situat în Municipiul Constanța, Aleea Magnoliei, nr.2, aprobarea criteriilor de repartizare, a chiriei, precum și a contractului de închiere.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 147/16.06.2021 privind aprobarea protocolului de colaborare între UAT Județul Constanța prin Consiliul Județean Constanța, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei Constanța”.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.148/16.06.2021 privind darea în folosință gratuită către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a unor bunuri mobile achiziționate în cadrul Proiectului “Patrimoniul Cultural Comun- Sursă pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre”- Treasure, cod eMS BSB 371.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.149/16.06.2021 privind modificarea anexei la HCJ nr. 86/2021 privind plata cotizațiilor și contribuțiilor anuale ale UAT Județul Constanța în calitate de membru al unor asociații.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.150/16.06.2021 privind respingerea plângerii prealabile înregistrată la Consiliul Județean Constanța sub nr. 19575/04.06.2021 împotriva Hotărârii Consiliului Județean Constanța nr. 127/26.05.2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.151/16.06.2021 privind completarea Hotărârii Consiliului Județean Constanța nr.104/21.04.2021 privind aprobarea solicitarii catre Guvernul Romaniei in vederea efectuarii demersurilor necesare referitoare la transmiterea imobilului (teren+constructii) situat in strada Viilor nr.1, municipiul Constanta, judet Constanta, din domeniul public al Statului Roman si administrarea Ministerului Sanatatii prin Directia de Sanatate Publica Judeteana Constanta in domeniul public al Judetului Constanta, in vederea construirii Spitalului Regional de Urgenta Constanta.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Încă o lecție de administrație de la Clujul lui Boc pentru Constanța lui Chițac: transport public gratuit în Vinerea verde

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că, de astăzi, transportul public din oraș este gratuit în fiecare vineri. Astfel, în cadrul campaniei Vinerea Verde, clujenii pot circula cu transportul în comun în această zi fără bilet.

„A venit și Vinerea Verde. Am spus că atunci când rata de vaccinare depășește 50% prin votul dumneavoastă, de la ședința anterioară de Consiliul Local, am validat decizia Companiei de Transport Public ca împreună să implementăm, în premieră, în România, programul Vinerea Verde, adică «Stop! Vinerea mașina stă pe loc». Invitația e adresată tuturor clujenilor de a utiliza transportul în comun ca principală modalitate de mobilitate în orașul nostru. Viața la oraș are din fericire multe avantaje, dar și multe privațiuni. O privațiune este legată de mobilitatea sau transportul cu mașina personală. În toate orașele din lume, mai ales cele europene, transportul cu mașina personală este descurajat, din cel puțin două motive: poluează și ne afectează sănătatea (putem să ne lăsăm de fumat, dar nu putem ieși afară să spunem că mirosim aer curat dacă e poluat – putem face toți ceva ca aerul să fie mai puțin poluat) și mobilitatea alternativă la mașină ne oferă șansa să facem mai multă mișcare – lipsa de mișcare e o cauză importantă de îmbolnăvire. De aceea susțin mișcarea.“, a spus Emil Boc, citat de monitorulcj.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța face un regulament și pentru premierea sportivilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria municipiului Constanța aduce la cunoștință publică, în conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind premierea, în condiţiile legii, a sportivilor constănțeni care au obținut performanţe deosebite la competiţiile sportive naționale și internaţionale oficiale și a antrenorilor principali constănțeni care au contribuit la realizarea acestor performanțe.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat, începând cu data de 18.06.2021, pentru o perioadă de 30 zile lucrătoare:

– pe site-ul instituției www.primăria-constanța.ro, la secțiunea “De interes public – Transparență decizională pe Legea 52/2003 – Informare și consultare publică”;

– pe pagina de facebook www.facebook.com/Primăria Constanța.

În temeiul prevederilor art.7, alin.(4) din Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, până la data de 06.07.2021, se pot trimite în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice.

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în scris prin poștă, la sediul Direcției Organizare Evenimente Culturale, Sportive și Sociale, str. Cuza Vodă nr.27, sau prin email, la adresa de e-mail: evenimente@primaria-constanta.ro.

Materialele transmise vor purta mențiunea: Recomandare la proiectul pentru aprobarea Regulamentului privind premierea, în condiţiile legii, a sportivilor constănțeni care au obținut performanţe deosebite la competiţiile sportive naționale și internaţionale oficiale și a antrenorilor principali constănțeni care au contribuit la realizarea acestor performanțe.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: