Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Agigea. Bani puțini pentru dezinfecție. Bani mulți pentru o afacere frauduloasă

Published

on

Pandemia de COVID 19, care a băgat o planetă întreagă în casă, nu a reușit să schimbe cu mult mentalitățile din administrația publică de la Agigea. Încă de la decretarea stării de urgență la nivel național, primăria localității a anunțat că restrânge programul cu publicul. Prin acest anunț publicat pe 16 martie, primarul PSD-ist al localității, Cristian Maricel Cîrjaliu, și-a pus numărul personal de telefon la dispoziția localnicilor pentru a fi sunat în caz de nevoie. Însă în spatele acestei griji, formal exhibate, administrația localității a continuat să întreprindă acțiuni nu foarte potrivite stării de urgență. De pildă, în această perioadă, Primăria a lansat un concurs de angajare a unui administrator public. Vorbim de un concurs clasic, în care documentația de participare se depune personal la ghișeu, în care informațiile suplimentare pot fi obținute tot personal și în care, desigur, proba scrisă și interviul se fac, face to face, între concurenți și o comisie numită de angajator. Viitorul administrator al localității, care va prelua o parte din atribuțiile primarului, va fi cu siguranță o persoană curajoasă. Și apoi, între noi fie vorba, viitorul city-manager de comună chiar va avea nevoie de curaj, ca să semneze hârtiile pe care nici primarul nu mai are curajul sau, pur și simplu, nu mai vrea să le semneze.   

În aceeași ordine de idei, abia pe 6 aprilie 2020, Primăria Agigea a găsit oportun să suspende procedurile de licitație publică pentru concesionarea sau vânzarea terenurilor din patrimoniul localității. Decizia a fost publicată pe site-ul instituției tocmai în ziua în care era programată o licitație pentru concesionarea unui lot de 262 de metri pătrați din centrul satului Agigea. Așa cum rezultă din anunțul de participare, și în acest caz a fost vorba de o licitație clasică, în care confruntarea dintre participanții… curajoși a fost programată în sala de ședințe a Primăriei. 

Deși s-a arătat încă din 16 martie grijuliu față de populație, primarul PSD-ist al localității a autorizat achiziția de materiale pentru dezinfecție abia pe 27 martie 2020. Atunci, Primăria a cumpărat două loturi de hipoclorit de sodiu, în valoare totală de 9.000 de lei, de la PRB Clarum SRL, o firmă controlată de familia unui consilier local PNL-ist din Năvodari. În aceeași zi, autoritatea locală a mai cumpărat măști și ochelari de protecție de 1.920 de lei de la Neramo Distribution SRL. În sfârșit, pe 30 martie, Primăria a cumpărat spirt medicinal de 1950 de lei de la IMP Expert Business SRL. Și cu aceasta s-au închis cheltuielile oarecum modice pentru dezinfecție. Primarului i-au trebuit 11 zile ca să realizeze că ar fi nevoie de măsuri de dezinfecție, așa cum se făceau în mai toate localitățile din țară. Iar atunci când s-a hotărât să cumpere câte ceva, s-a arătat extrem de strâns la pungă, de parcă siguranța cetățenilor nu merita prea mare efort. 

Nu la fel de strâns la pungă a fost primarul din Agigea în luna februarie 2020, atunci când a cumpărat deja tradiționalele servicii de vidanjare a foselor septice din comună. Vorbim aici de o achiziție de 134.000 de lei plus TVA. Suma este achitată firmei Asus Service SRL Agigea. Presa locală constănțeană a descoperit că Asus Services SRL are același număr de telefon ca și Scan SRL, o firmă de pază deținută de Bogdan Cîrjaliu, fratele primarului Maricel. În trecut, numărul de mobil de la Asus a mai fost utilizat de Golful Pescarilor SRL, o societate omenită de Primăria Agigea cu un teren pe malul mării la preț de garsonieră, în care acum este asociat chiar ginerele primarului Maricel. De asemenea, numărul de telefon a mai fost utilizat și de două societăți comerciale în care chiar Maricel Cîrjaliu a fost asociat înainte de a ajunge primar al comunei Agigea. Potrivit documentării noastre, la acest telefon care are legătură cu istoricul de afaceri al familiei Cîrjaliu răspunde o contabilă. Mai multe detalii despre întreaga încrengătură puteți citi în articolul nostru mai vechi: ”Numărul de telefon prin care se vidanjează bani grei din Primăria Agigea”. 

Advertisement

Vidanjarea banilor publici se sprijină nu doar pe încrengătura de interese pomenită mai sus, ci și pe ineficiența uluitoare a primarului Maricel. Acesta s-a dovedit total incapabil să rezolve problema canalizării menajere în satul Lazu. Canalizarea a fost promisă de PSD-ist încă din anul 2008. Însă, la 12 ani distanță, mărețul obiectiv rămâne un simplu vis. În 2019, Primăria localității a făcut chiar și un sondaj de opinie în rândul locuitorilor din Lazu, care au primit în cutiile poștale chestionare prin care erau întrebați dacă vor sau nu canalizare. Totul s-a dovedit un simplu joc de imagine, pus la cale de Cîrjaliu, după ce a fost acuzat că ține acest sat în subdezvoltare pentru a avea motive formale să pompeze banii publici la firma de vidanjări.

Practic, Primăria nu a fost capabilă să-i lege pe localnici la canalizare, însă achită o sumă consistentă unei firme private, ca să golească fosele persoanelor particulare din acest sat. Cheltuiala din fondurile publice nu are nicio noimă și nicio bază legală. Pe lângă banii primiți de la Primărie, Asus încasează alți bani de la localnici. La baza acestui mecanism stă o hotărâre de Consiliu Local. Consilierii au votat ca autoritatea publică să susțină cu 50% costurile de vidanjare ale persoanelor particulare. Banii se varsă direct la Asus. Mecanismul este în mod vădit fraudulos, însă Curtea de Conturi nu l-a constatat nici măcar după ce povestea a devenit publică. 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions