Connect with us

Actual

Amenzi de 19.500 de lei, aplicate de inspectorii ITM Constanța în benzinării

Publicat

la

Inspectorii ITM Constanța au aplicat amenzi în valoare de 19.500 lei pentru nereguli în benzinării.

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecţiei Muncii stabilite atât prin lege cât şi prin Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2022, în perioada 10 – 16 martie s-a desfăşurat Campania de verificare a modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea şi executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care îşi desfăşoară activităţi în staţiile de distribuţie a carburanţilor auto.

Obiectivele acestei acțiuni au fost:

 • Identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relaţiile de muncă şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispoziţiilor legale în materie;
 • Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale menţionate;
 • Eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare;
 • Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatorii care efectuează activităţi de distribuţie a carburanţilor auto;
 • Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă în societăţile comerciale din domeniul de activitate sus-menţionat;
 • Eliminarea neconformităţilor constatate în domeniul securitătii si sănătătii în muncă în activităţile specifice ale societăţilor comerciale din domeniul de activitate vizat de acţiune.

Acțiunile de control au avut caracter  inopinat și  s-a urmărit modul în care angajatorii din acest domeniu  respectă prevederile legale în ceea ce privește timpul de muncă și de odihnă al salariaților, repausul săptămânal, munca suplimentară și programul de lucru.

Inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă, au verificat 15 agenți economici și  au inițiat un număr de 10 controale care vor fi finalizate în zilele următoare.

Au aplicat 2 sancțiuni contravenționale constând în  amenzi în valoare de 3.000 lei și au dispus 5 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.

Cele mai frecvente încălcări ale reglementărilor care vizează relaţiile de muncă se referă la:

 • neacordarea de liber în zilele de sărbătoare legală şi neacordarea repausului săptămânal;
 • neevidenţierea reală în documentele de evidenţă a timpului de muncă a numărului de ore efectiv lucrate de către salariaţi;
 • nerespectarea obligaţiei privind repartizarea programului de lucru în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parţial;

Inspectorii de muncă din cadrul serviciului securitate și sănătate de muncă, au finalizat 33 de controale la agenții economici din domneiul de activitate menționat , unde  au aplicat 6 sancțiuni constând în 4 amenzi în valoare de 16.500 lei și 2 avertismente. Au dispus 6 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.

Potrivit inspectorului șef Eugen Bola, șef al IPM Constanța au fost constatate următoarele deficiențe:

 • Marcarea cailor de acces nu era vizibilă pe toată suprafața stației de carburanți  și înălțimea maximă a autovehiculelor care pot intra în stațiile de carburanți nu era inscripționată/vizibilă.
 • Angajatorul nu era în posesia Buletinului de verificare e Rezistenței de Dispersie;
 • Angajatorul nu efectuase instruirea lucrătorilor la angajare, periodic și ori de câte ori este necesar.
 • Nu a fost realizata punerea la pământ a rastelelor de butelii.
 • Nu a fost efectuat controlul medical periodic al lucrătorilor.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Localitățile Peștera și Cobadin, sub cod portocaliu de vreme rea

Publicat

la data de

Scris de

Meteorologii au emis un cod portocaliu de vreme rea valabil în județul Constanța, între orele 15.20 și 16:30

Sunt vizate localitățile Cobadin și Peștera.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala: averse torențiale ce vor depăși 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Amplă acțiune a polițiștilor în Constanța. Peste 1.200 de conducători auto, testați cu aparatele etilotest și drug-test

Publicat

la data de

Scris de

Noaptea trecută, polițiștii rutieri constănțeni, sprijiniți de polițiști rutieri ai Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și ai altor inspectorate de poliție județene din țară au desfășurat o acțiune cu efective mărite, pentru prevenirea și combaterea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan.

Astfel, peste 1.200 de conducători auto au fost testați cu aparatele etilotest și drug-test.

În urma activităților, au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, dintre care 17 pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice (sub limita de infracțiune), conducătorilor auto fiindu-le reținute, în vederea suspendării, permisele de conducere.

De asemenea, au fost retrase 3 certificate de înmatriculare.

Totodată, polițiștii rutieri au constatat 21 infracțiuni, dintre care 14 pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive, 2 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, 2 pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, 2 pentru conducerea unui vehicul  pe drumurile publice având permisul suspendat sau anulat și 1 la conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără a deține permis de conducere.

La acțiune au participat și echipaje canine din cadrul Centrului Chinologic „Dr.Aurel Greblea” Sibiu și ale Gărzii de Coastă Constanța.

Exemple:

În jurul orei 23.00, polițiștii rutieri au identificat un bărbat, de 35 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia, în stațiunea Mamaia, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive. În urma testării cu aparatul drug-test a rezultat o valoare pozitivă pentru cannabis, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii substanțelor din sânge. Asupra conducătorului auto a fost găsită o folie cu substanță vegetală.

În jurul orei 23.30, polițiștii rutieri au identificat un bărbat, de 36 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia, în stațiunea Mamaia, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive. În urma testării cu aparatul drug-test a rezultat o valoare pozitivă pentru cannabis, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii substanțelor din sânge.

În jurul orei 00.00, polițiștii rutieri au identificat un bărbat, de 44 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia, în stațiunea Mamaia,în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive. În urma testării cu aparatul drug-test a rezultat o valoare pozitivă pentru metamfetamină, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii substanțelor din sânge.

În jurul orei 1.00, polițiștii rutieri au identificat un bărbat, de 43 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia, în stațiunea Mamaia,în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive. În urma testării cu aparatul drug-test a rezultat o valoare pozitivă pentru cocaină, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii substanțelor din sânge.

În toate cauzele au fost întocmite dosare de cercetare penală

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Meteorologii anunță ploi și descărcări electrice în sudul județului Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Meteorologii ANM au emis cod galben de vreme rea în sudul județului Constanța, respectiv în următoarele localități: Ostrov, Băneasa, Lipnița și Oltina.

Potrivit specialiștilor, mesajul nou de vreme severă imediată este valabil de la ora 21.55 până la ora 22:55.

Se vor semnala: local averse care vor acumula peste 25…35 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: