Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Actual

Amenzi de peste 71.000 de lei, aplicate subantreprenorilor care desfășoară activități pe platforma Damen Mangalia

Published

on

damen mangalia

Începând din data de 21 august, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a desfășurat o acțiune de control pe platforma șantierului  DAMEN SHIPYARDS Mangalia, urmată de verificarea unităților subcontractoare care își desfășoară activitatea în incinta șantierului.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța au realizat acţiunea de control pe şantier în scopul identificării muncii nedeclarate și subdeclarate, precum şi a verificării modului de respectare a prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Acțiunea de control a avut ca scop  verificarea  respectării  prevederilor legale de către angajatorii care activează în acest domeniu de activitate, urmărindu-se creşterea gradului de conştientizare a  angajatorilor şi a lucrătorilor inclusiv cu privire la securitatea și sănătatea în muncă și luarea  măsurilor necesare în vederea prevenirii accidentelor de muncă.

Este cunoscut faptul ca în activitățile desfășurate în acest sector de activitate, lucrătorii se confruntă, de cele mai multe ori, cu un mediu de muncă neprielnic, condiții de muncă dificile care implică factori de risc de accidentare crescut.

Advertisement
palaz

”Controalele efectuate au avut caracter  inopinat, echipele  fiind formate din inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă – muncă nedeclarată și  serviciului securitate și sănătate în muncă.”, a precizat Marian Becheanu, inspector șef al ITM constanța.

Din punct de vedere al relațiilor de muncă, au fost verificați 39 de angajatori  – subantreprenori care desfășoară activități pe platforma  DAMEN SHIPYARDS Mangalia, dintre care 5 au fost sancționați contravențional cu amenzi în cuantum de 54.500 lei. A fost depistată inclusiv o persoană fără forme legale de angajare pentru care angajatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 20.000.

Inspectorii de muncă din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă au verificat un număr de 22 de angajatori – subantreprenori care desfășoară activități pe platforma DAMEN SHIPYARDS Mangalia și au aplicat 11 sancțiuni contravenționale, din care 4 sancțiuni contravenționale cu amendă în cuantum de 17.000 lei și 7 sancțiuni contravenționale cu avertisment, pentru care au fost dispuse măsuri cu termen scadent de remediere.

Cele mai frecvente deficienţe  constatate  în acţiunile  de control, au fost:

  • nerespectarea dispoziţiilor legale privind durata maximă a timpului de muncă, necompensarea orelor suplimentare cu timp liber corespunzător sau neacordarea sporului corespunzător la salariu, în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă;
  • neacordarea de liber în zilele de sărbătoare legală și neacordarea repausului săptămânal și nerespectarea dispoziţiilor legale privind munca de noapte;
  • neevidenţierea reală în documentele de evidenţă a timpului de muncă a numărului de  ore efectiv lucrate de către salariaţi și nerespectarea obligaţiei privind repartizarea programului de lucru în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parţial;
  • dosare de personal incomplete conform H.G. 905/2017;
  • instruire  necorespunzatoare din punct de vedere al securității și sănătății în muncă;
  • organizare necorespunzatoare a activitatii de securitate și sănătate în muncă;
  • utilizare echipament de munca fara aviz ISCIR in termen;
  • planuri de prevenire și protecție incomplete.

 

 

Advertisement
palaz

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions