Conecteaza-te cu noi
SEAS

Societate

Amenzi de peste un milion de lei, aplicate în luna noiembrie de comisarii Gărzii de Mediu Constanța

Published

on

În luna noiembrie a.c. s-au efectuat 125 acțiuni de inspecție și control, din care 30 controale planificate și 95 inspecții neplanificate. Au fost aplicate 25 sancțiuni contravenționale, din care două avertismente și 23 de amenzi în valoare totală de 1.088.500 lei și s-au înaintat două sesizări către organele de cercetare penală.

S-au finalizat controalele tematice la UAT-uri pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale și a stării de salubrizare a localităților. Majoritatea UAT-urilor au fost amendate pentru nerespectarea obligației de a atinge un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor de minim 50% din masa totală de deșeuri generate în anul 2021, pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenite din deșeurile menajere generate de populație și pentru neluarea măsurilor de prevenire a depozitărilor necontrolate de deșeuri. În luna noiembrie au fost aplicate sancțiuni la UAT Seimeni, UAT Siliștea, UAT Mihai Viteazu, UAT Albești, UAT Cuza Vodă, reprezentând amenzi în cuantum de 15.000 lei fiecare.

Operatorul de salubrizare din Limanu a fost amendat cu 40.000 lei pentru nerespectarea cerințelor OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, de a ține o evidență cronologică a deșeurilor colectate, transportate, valorificate sau eliminate prin depozitare, după caz.

Depozitarea deșeurilor la Poarta 9 din incinta Portului Constanța a fost sistată începând cu data de 8 noiembrie, ca urmare a controlului efectuat împreună cu Garda de Coasta, ocazie cu care s-au constatat nereguli grave. Pe amplasamentul autorizat pentru depozitarea deșeurilor inerte din construcții și demolări din municipiul Constanța, lucrările de rambleiere au fost efectuate folosindu-se deșeuri inerte, în amestec cu deșeuri menajere și deșeuri reciclabile de toate tipurile, mare parte fiind îngropate și acoperite cu pământ. Pentru nerespectarea condițiilor din actul de reglementare emis de APM Constanța pentru lucrările de rambleiere de la Poarta 9 Port Constanta, UAT Constanța a fost sancționată cu amendă de 100.000 lei, sistarea operațiunilor de depozitare a deșeurilor pe amplasament și aducerea terenului la starea inițială, prin curățarea zonei afectate de depozitări ilegale de deșeuri, altele decât cele admise prin actul de reglementare. Pentru fapte ce constituie infracțiune conform OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, respectiv îngroparea deșeurilor și abandonarea acestora în afara spațiilor autorizate, Garda Națională de Mediu Constanța a înaintat sesizare catre organele de cercetare penală.

La controlul efectuat împreună cu reprezentanții IPJ Constanța în localitatea Cumpăna, a fost identificat un teren pe care se depozitau și îngropau deșeuri, în cauză fiind deschis un dosar penal de către Parchetul dpl Curtea de Apel Constanța. Primaria Cumpăna a fost amendată de GNM CJ constanța cu 60.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2005 privind protecția mediului, iar societatea care a transportat deșeurile inerte pe amplasament a fost amendată cu 40.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor.

Primăria Mircea Vodă și societatea de construcții care realizează lucrări în comună au fost amendate cu câte 100.000 lei. Primăria a fost sancționată pentru nerespectarea măsurilor stabilite la controlul anterior, iar constructorul a fost amendat pentru nerespectarea condițiilor din actul de reglementare privind realizarea lucrărilor.

Pe raza orașului Năvodari a fost identificat un teren cu o suprafață de circa 45 ha, pe care erau abandonate și îngropate deșeuri în vederea nivelării terenului. Din verificările efectuate a reieșit faptul că  terenul aparține atât UAT Năvodari, cât și unor proprietari persoane fizice și juridice. A fost înaintată sesizare penală către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța pentru stabilirea făptuitorilor, pentru fapte ce constituie infracțiune conform OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor.

Urmare a controlului planificat realizat la societatea care operează depozitul ecologic de deșeuri din Ovidiu, s-a aplicat sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 100.000 lei pentru nerespectarea condițiilor prevăzute în autorizația integrată de mediu și s-au stabilit măsuri pentru rezolvarea neconformităților constatate.

Controlul planificat derulat la rafinăria Rompetrol s-a finalizat cu amendă în valoare de 100.000 lei pentru nerespectarea obligației legale de prevenire a poluării aerului pe timpul exploatării instalațiilor. Din verificările efectuate s-a constatat că analizorul care monitorizează emisiile de la instalația de Cracare Catalitică a înregistrat depășiri la indicatorul NOx, față de valoarea limită de emisie prevăzută prin autorizația integrată de mediu.

Operatorul de depozitare și transport produse petroliere din Constanța a fost amendat cu 50.000 lei ca urmare a poluării accidentale cu păcură, produsă pe timpul operațiunii de pompare în terminalul de depozitare. Produsul petrolier s-a scurs în parcarea unui bloc de locuințe de pe strada Theodor Speranția din Constanța.

S-au efectuat 43 de acțiuni de inspecție și control privind transferul deșeurilor și mărfurilor/bunurilor second-hand, in punctele de trecere a frontierei Constanța Nord și Constanța Sud, la notificarea Poliției de Frontieră.

În luna noiembrie s-au înregistrat 17 petiții, acordându-se o atenție deosebită soluționării în termen a petițiilor adresate instituției.

În perioada următoare se vor realiza inspecţii planificate și neplanificate conform Planului anual de activitate și se va urmări modul de realizare a măsurilor stabilite prin actele de control încheiate anterior.

Sursa: Garda de Mediu Constanța

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions