Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Societate

Ani grei de închisoare pentru traficul și consumul de droguri și etnobotanice

Published

on

Cu unanimitate de voturi, Parlamentul a adoptat, astăzi, proiectul USR destinat prevenirii și combaterii fenomenului etnobotanicelor.

Proiectul, inițiat de deputatul Lavinia Cosma, își propune să contribuie la salvarea unor vieți în condițiile în care traficul și consumul de etnobotanice și de droguri ia amploare pe zi ce trece, iar cei mai afectați sunt adolescenții și tinerii.

„Un pas important a fost făcut azi în lupta cu etnobotanicele, prin incriminarea lor. Ele se numesc substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Avem o mare problemă în școala românească. Copiii noștri consumă aceste substanțe care le “prăjesc” creierul, ratându-și astfel viitorul. Mai avem nevoie, însă, de un program real de prevenție, de conștientizare asupra efectelor nocive ale acestor substanțe psihoactive. De asemenea, avem nevoie să-i recuperăm pe acești tineri, prin construirea unui sistem de reabilitare, astfel încât să nu rămână fără sprijin și marginalizați”, declară deputatul USR Lavinia Cosma.

România este printre ultimele țări din Uniunea Europeană care incriminează produsele etnobotanice, deși există multe cazuri de tineri care și-au ratat viitorul din cauza acestor substanțe.

”Avem nevoie să-i recuperăm pe aceşti tineri, prin construirea unui sistem de reabilitare, astfel încât să nu rămână fără sprijin şi marginalizaţi. De asemenea, avem nevoie de un program real de prevenţie, de conştientizare a efectelor nocive ale acestor substanţe psihoactive”, a transmis USR.

Proiectul, care a primit avize favorabile de la Consiliul Economic şi Social şi de la Consiliul Legislativ, modifică şi completează Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

De asemenea, proiectul majorează pedeapsa (închisoare de la 3 la 10 ani în loc de închisoare de la 2 la 7 ani) pentru cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept.

Advertisement
palaz

Majorarea pedepselor este prevăzută şi pentru introducerea sau scoaterea din ţară, importul ori exportul de droguri de risc, precum şi pentru persoanele care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions