Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Asociația Constanța Altfel, amendată pentru rea-credință

Published

on

După ce a recuzat abuziv un judecător, pentru a lungi un proces foarte important, care a intrat deja în al patrulea an calendaristic, Asociația Constanța Altfel a fost sancționată cu amendă judiciară. Decizia a fost luată de Tribunalul Constanța săptămâna trecută.

După cum relatam într-un articol recent, Asociația Constanța Altfel a deschis în anul 2018 un proces în contencios administrativ împotriva Primăriei și Consiliului Local Constanța, solicitând instanței să anuleze PUZ-ul adoptat pentru bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Mai mulți investitori care dețin terenuri în acest PUZ au depus cereri de intervenție în favoarea Primăriei și Consiliului Local, ei fiind adevăratele ținte ale asociației. La momentul declanșării litigiului, Constanța Altfel era reprezentată legal de actualul primar Vergil Chițac, și convențional, în fața instanțelor de judecată, de avocata Felicia Ovanesian. Anul trecut, după ce a fost ales primar, Chițac s-a retras din Constanța Altfel. Însă locul eliberat de el în Consiliul Director al asociației a fost luat de nora sa neoficială (iubita fiului său). De asemenea, după ce a fost numită administrator public al Constanței, Felicia Ovanesian s-a retras la rândul ei din Constanța Altfel. Însă poziția de apărător al asociației în acest proces a fost preluată de avocata Cristina Toxin, fostă judecătoare. Totodată, Toxin este asociata profesională și datornica Feliciei Ovanesian cu 200.000 de euro, după cum a menționat aceasta din urmă în declarația ei de avere.

Cristina Toxin îi datorează Feliciei Ovanesian 200.000 de euro cu titlul – hârtii de valoare deținute (titluri de stat, certificate, obligațiuni).

În ciuda acestor aranjamente de culise, în care aceeași grupare a ajuns să reprezinte și reclamantul și pârâtul, procesul referitor la PUZ-ul Lăpușneanu a început să scârțâie rău de tot. Și s-a întâmplat așa, deoarece Înalta Curte de Casație și Justiție a decis anul trecut că ONG-urile de tipul Constanța Altfel nu au calitate procesuală activă pentru a sta în procese de contencios administrativ în baza unor reclamații care se referă doar la chestiuni de interes general, cum ar fi de pildă nevoia unui aer curat. ONG-urile se pot legitima procesual doar dacă reclamă încălcarea unui drept subiectiv (al lor) sau afectarea unor interese legitime private. Prin această decizie, ÎCCJ a stopat acțiunile populare, în contextul în care mulți investitori, români dar și străini, au fost hărțuiți prin astfel de procese.

Din pricina deciziei ÎCCJ, Asociația Constanța Altfel a ajuns să piardă numeroase procese. Instanțele locale au apreciat că ONG-ul nu are calitate procesuală activă, nejustificând o vătămare a drepturilor și intereselor sale private. În multe spețe, ONG-ul și-a acceptat situația. Însă, în procesul pentru anularea PUZ-ului Lăpușneanu, se agață cu dinții de orice aspect. Un prim tertip în folosul procesual al asociației a fost pus în operă de Sorin Daon, un fost angajat al mogulului Gabriel Comănescu, cel care apare în fotografii la beții cu actualul primar și care i-a susținut total candidatura. Mai mult, Daon este chiar membru al Asociației Constanța Altfel, după cum reiese din adeverința de mai jos.

Sorin Daon, membru în Asociația Constanța Altfel

Locuind pe bulevardul Lăpușneanu, acesta a luat acțiunea Constanța Altfel pe numele său personal, fără a schimba însă nimic din conținutul general despre dreptul la aerul curat și nepoluat cu noxele și zgomotul noilor locatari din PUZ. Daon a cerut chiar și demolarea din temelii a blocului construit pe Lăpușneanu de Comprest Util, pe un teren cumpărat cu două milioane de euro de la Primărie, în baza unei investiții de câteva zeci de milioane de euro. Neputând demonstra că i s-a luat ceva, Daon nu s-a putut legitima procesual. În aceste condiții, intervenția sa a fost respinsă pe considerentul lipsei calității procesuale active, pe 13 aprilie 2021. După ce singura ”victimă” a PUZ-ului a fost eliminată din proces, pe motiv că nu era de fapt chiar victimă, a venit momentul procesual să se verifice dacă există vreo vătămare subiectivă/privată prin care ONG-ul fondat de Chițac să se legitimeze procesual. Ca să evite sau măcar să amâne această situație, în luna aprilie, avocata Constanța Altfel a recuzat judecătorul speței, pe motivul eliminării lui Daon din proces. Dezbaterile s-au sistat. Ulterior, cererea de recuzare a fost respinsă ca neîntemeiată de completul competent. Procesul s-a reluat luna aceasta la același judecător. Însă dezbaterile au fost deschise de avocata Constanța Altfel, care a depus alte două noi cereri de recuzare a magistratului. În prima, a reluat aceleași motive care fuseseră deja analizate și respinse de completul care a soluționat cererea anterioară de recuzare. Iar în doua s-a referit la un alt dosar, cu totul diferit, al Tribunalului Constanța (cerere care a și fost retrasă pentru a fi trimisă în dosarul la care se referea).

Neimpresionat de acest circ disperat al asociației, judecătorul cauzei nu a sistat ședința de judecată. În consecință, aspectele privind lipsa calității procesuale active a Asociației Constanța Altfel au fost dezbătute, iar instanța a rămas în pronunțare.

Advertisement

Între timp, cererea de recuzare rămasă în discuție a fost repartizată unui magistrat competent. Însă și acesta, la rândul său, a fost recuzat de Asociația Constanța Altfel. Această cerere a fost respinsă pe 18 mai. În consecință, pe 19 mai, magistratul competent să judece cererea de recuzare a analizat-o, a respins-o și mai mult a aplicat asociației o amendă judiciară de 500 de lei. În minuta deciziei publicate pe portalul instanței de judecată, se face trimitere la articolul din Codul de Procedură Civilă care sancționează formularea cererilor de recuzare cu rea-credință. ONG-ul are drept de reexaminare în privința amenzii, putând spera cel puțin teoretic să scape de plata sancțiunii. Însă, orice ar fi, rămâne sancțiunea morală, anume aceea ca opinia publică să cunoască maniera incorectă în care procedează ONG-ul fondat de actualul primar, din care acesta s-a retras, dar și-a băgat nora neoficială.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions