Connect with us

Administratie

Asociația Elevilor, plângere la DNA împotriva lui Mihai Lupu. CJC încearcă să se acopere cu un recurs grăbit

Publicat

la

Războiul dintre Asociația Elevilor din Constanța și Consiliul Județean a ajuns la faza plângerilor penale. Asociația a depus o plângere la DNA Constanța, semnalând procurorilor anticorupție refuzul nejustificat al CJC de a asigura gratuitatea pentru elevi la transportul pe rutele intrajudețene, gratuitate prevăzută în Legea Educației. Demersul survine la scurt timp după ce asociația a reușit să obțină, la Tribunalul Constanța, suspendarea articolului 3 aliniatul 1 din HCJ 20/2021, care prevederea că CJC va asigura decontarea transportului pentru elevi doar după ce va primi fondurile necesare din partea Guvernului. Hotărârea de suspendare este executorie cu fondul. În ziua acestei victorii în instanță, Asociația Elevilor l-a somat pe președintele CJC Mihai Lupu să rezolve problema gratuității, precizând că, în caz contrar, va formula o plângere penală, cerând arestarea preventivă a șefului administrației județene.

”Opinia publică știe că nu m-am opus niciodată decontării cheltuielilor de transport al elevilor. Aceasta trebuie să fie însă în concordanță cu dispozițiile legale. Cea mai bună cale pentru soluționarea acestei probleme este să lăsăm instanța să definitiveze demersul făcut de Asociația Elevilor din Constanţa, iar mai apoi să rezolvăm această situație conform prevederilor legale. Elevii constănțeni au dreptul să beneficieze pe deplin de toate drepturile oferite de lege. Ca președinte al CJ Constanța și părinte voi fi întotdeauna alături de ei” – a comunicat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, pe 11 septembrie 2021, la o zi după ce procesul a fost câștigat de elevi.

Așadar, răspunsul lui Lupu a fost acela că instanța trebuie lăsată să definitiveze procesul de contencios administrativ. Ca urmare, pe 15 septembrie 2021, Consiliul Județean s-a grăbit să declare recurs la hotărârea Tribunalului Constanța, înainte ca această hotărâre să fie motivată. În cererea de recurs, care nu are decât o pagină, CJC apreciază că hotărârea Tribunalului este netemeinică și nelegală în privința anulării articolului 3 aliniatul 1 din HCJ 20/2021. De asemenea, CJC își rezervă dreptul de a completa motivele de recurs după ce hotărârea Tribunalului va fi redactată și îi va fi comunicată. Graba CJC de a declara recurs înainte de motivarea hotărârii pare un fel de alibi construit de juriștii instituției ca urmare a  deciziei anunțate de președintele Mihai Lupu pe 11 septembrie, anume de a lăsa instanța să ducă procesul la capăt. De regulă, hotărârile judecătorești care pot fi atacate doar cu recurs (deci fără apel) sunt executorii cu fondul, însă recursul are efect suspensiv. Cel mai probabil, din acest motiv s-au grăbit juriștii CJC să declare recurs. Mecanismul juridic explicat mai sus se aplică fără excepție în privința hotărârilor judecătorești date de instanțele de contencios administrativ în procese care vizează anularea unor acte administrative. Însă litigiul dintre elevi și CJC nu a vizat anularea HCJ 20/2021, ci suspendarea lui parțială. Iar în acest caz, recursul nu are efect suspensiv, potrivit Asociației Elevilor din Constanța. Cu alte cuvinte, recursul declarat de CJC n-ar avea niciun efect, autoritatea fiind obligată să pună deja în executarea ce a stabilit instanța. Recursul ar fi doar un alibi, la adăpostul căruia conducerea CJC să poată rămâne pasivă în privința asigurării gratuității la transport pentru elevi încă o perioadă și, eventual, să încerce să se justifice în dosarul penal.

Mai jos puteți citi comunicatul transmis de Asociația Elevilor din Constanța, cu privire la plângerea penală depusă la DNA:

 

Elevii depun plângere penală pe numele lui Mihai Lupu!

Asociația Elevilor din Constanța a depus o plângere penală pe numele președintelui Consiliului Județean Constanța! Acesta refuză să acorde transportul gratuit al elevilor deși a fost învins în instanță!

Miercuri, 15 septembrie a.c., Asociația Elevilor din Constanța a transmis către Serviciul teritorial Constanța al Direcției Naționale Anticorupție o plângere penală cu privire la două fapte de abuz în serviciu cu folos patrimonial săvârșite de către președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

În ciuda faptului că AEC a câștigat procesul cu privire la transportul gratuit al elevilor, fiind suspendate prevederile nelegale ale HCJ 20/2021, Consiliul Județean Constanța refuză să asigure gratuitatea elevilor. Precizăm că hotărârile pe suspendare sunt executorii, indiferent dacă este sau nu făcut recurs.

Mai mult, președintele CJC refuză să încheie contractele de serviciu public cu operatorii de transport. Astfel, în ciuda faptului că legislația prevede, de peste 10 luni, necesitatea încheierii contractelor, Consiliul Județean Constanța dovedește că nu are nicio intenție să le încheie. Mai mult, există fondul necesar încheierii lor, fiind adoptată o hotărâre ce prevede modalitatea de încheiere încă din ianuarie, doar că aceasta nu a fost operaționalizată.

Considerăm inacceptabil faptul că elevii au fost nevoiți în ultima săptămână să își achite singuri transportul, din fonduri proprii, în ciuda faptului că atât legea, cât și pronunțarea instanței, prevăd necesitatea asigurării gratuității. Situația actuala este o încălcare flagrantă a statului de drept.

Solicităm de urgență Consiliului Județean Constanța să încheie contractele de serviciu public și să convoace o ședință extraordinară prin care să asigure fondurile necesare pentru transportul elevilor!

“ Mihai Lupu a dovedit faptul că nu are respect față de nimeni, chit că vorbim de elevi, de lege, de instanțe. Elevii nu trebuie să plătească din propriul buzunar pentru incompetența demnitarilor, iar în acest sens am depus astăzi o plângere penală. Soluțiile instanței nu pot fi puse în aplicare strict după cheful autorităților. CJC are nevoie de oameni puternici, cu coloană vertebrală, care să conducă instituția, nu de indivizi care își bat joc de toți cetățenii.  ”- Ariana Dudună, președinte AEC

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Chițac vrea să facă un proiect al lui Făgădău cu bani de la Programul „Anghel Saligny“

Publicat

la data de

Scris de

Constanța ar putea avea o nouă șosea de centură, care se va numi Bulevardul Madrid. Proiectul a fost început de fostul primar Decebal Făgădău, iar actualul edil Vergil Chițac vrea să îl facă prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“, care a divizat coaliția de guvernare. Pentru a pune mâna pe banii de la Programul „Anghel Saligny“, primarul Constanței, Vergil Chițac, va propune consilierilor locali aprobarea unui proiect de hotărâre privind aprobarea cererii de finanțare și a devizului general aferente proiectului „Bulevardul Madrid”.

„Bulevardul Madrid va avea o lățime de 23 de metri, câte două benzi pe sens, din care una va fi puțin mai îngustă. Nu vom avea spațiu verde pe zona de mijloc, pentru că este greu de îngrijit. Tocmai de aceea vom muta zona de spațiu verde pe trotuar, care vor fi generoase. În această zonă îmi doresc să avem și iluminat public. Vorbind de infrastructură mare, îmi doresc să încep în acest mandat lucrările la drumul care leagă varianta ocolitoare, adică autostrada A4, de DN 3C, de bulevardul Tomis, adică DN2A. Toate aceste trei drumuri importante sunt legate azi de un drum comunal și se numește DC 89. E un drum pe care nu prea îl folosea nimeni, drumul vechi de Poiana. De la autostradă până în bulevardul Tomis am început să profilăm un nou bulevard al Constanței. Cu alte cuvinte, vechea variantă, care era Aurel Vlaicu, se mută în afara orașului. De asemenea, paralel cu bulevardul Tomis va veni acest bulevard, bulevardul Madrid, care este extrem de important pentru că leagă toată dezvoltarea imobiliară din zonă: Impact, Tomis Plus, Maurer, cartierul nou al Constanței, cu partea de Aurel Vlaicu. Toată zona este în dezvoltare și pot spune că în acest spațiu sunt proiecte în desfășurare de 500 de milioane de euro, private și publice, pentru că trebuie să dezvoltăm concomitent și infrastructura și construcțiile.“, a punctat Făgădău în urmă cu un an.

Valoarea lucrărilor se ridică la 62 de milioane de lei.

Despre construirea unei noi centuri a Constanței a vorbit și fostul consilier local Tudorel Chesoi, care a propus o idee simplă, realizabilă și cu efecte benefice pentru traficul auto din Constanța. El a dorit înființarea unei inel de circulație care să facă legătura între bulevardele IC Brătianu și Tomis, de la fostul sediu al Registrului Auto Român și până la nodul rutier din zona centrului comercial Tom – Carrefour. Artera propusă ar prelua o parte semnificativă din traficul intens de pe bulevardul Aurel Vlaicu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Administrația Chițac le pregătește o „surpriză“ constănțenilor. Se are în vedere majorarea prețului biletelor CT BUS

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, le va propune aleșilor locali, vineri, în ședința Consiliului Local, aprobarea unui proiect de hotărâre prin care se propune majorarea prețurilor biletelor de transport în comun. Concret, aleșii locali vor vota un proiect privind delegarea gestiunii serviciului public de transport local de persoane prin curse regulate către societatea CT BUS SA și atribuirea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport local de persoane prin curse regulate în municipiul Constanța. În cadrul acestui proiect figurează un studiu de oportunitate în vederea stabilirii modalității de gestiune a transportului public local în municipiul Constanța. Printre propunerile care se regăsesc în studiu figurează și posibilitatea majorării biletelor de transport în comun cu autobuzele CT BUS. Potrivit actului normativ, un bilet cu două călătorii ar putea ajunge chiar și la 5 lei, iar un bilet valabil 24 ore pe toate liniile va crește fără îndoială de la 5 lei la 10 lei.

„Propunerea de ajustare a preţului biletelor este în 2 variante:

 Creştere preţului Biletului de 1 călătorie de la 1,5 lei la 2 lei (varianta 1) sau la 2,5 lei (varianta 2)

 Creşterea preţului Biletului de 2 călătorii de la 3 lei la 4 lei (varianta 1) sau la 5 lei (varianta 2)

 Creşetera preţului Biletului valabil 24 ore pe toate liniile de la 5 lei la 10 lei (în ambele variante)

 Creşterea preţului Biletului de 60 minute pe toate liniile de la 2 lei la un bilet valabil 75 min pe toate liniile la preţul de 5 lei (varianta 1) sau la 6 lei (varianta 2)

Astfel, biletul valabil 60 minute pe toate liniile s-ar transforma într-un bilet valabil 75 minute, urmare a faptului că cea mai lungă semicursă are 60 minute.

Operatorul prognozează o creştere a veniturilor obţinute din bilete cu 43% dacă  preţurile la bilete ar creşteconform primei variante și cu 73% dacă prețul biletelor ar crește la valorile din varianta 2.“, se arată în proiectul de hotărâre.

Chiar dacă sunt doar propuneri, suntem ferm convinși că administrația Chițac va majora prețul biletelor de călătorie cu autobuzele CT BUS.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Suspendarea viceprimarului din Castelu a fost abuzivă. Prefectul a pierdut procesul

Publicat

la data de

Scris de

Prefectul județului Constanța a pierdut, astăzi, pe fond, procesul de contencios-administrativ în care a cerut anularea hotărârii Consiliului Local Castelu privind alegerea viceprimarului acestei comune. Tribunalul Constanța a constatat că acțiunea prefectului a fost introdusă prea târziu, obligând ca urmare Instituția Prefectului să achite cheltuieli de judecată în valoare de 3.570 de lei. Hotărârea judecătorească poate fi atacată cu recurs. 

La începutul lunii septembrie a.c., prefectul liberal al județului Constanța, Silviu Coșa, a atacat la instanța de contencios-administrativ a Tribunalului Constanța o hotărâre a Consiliului Local Castelu adoptată pe 6 noiembrie 2020. Este vorba de hotărârea prin care consilierii locali din Castelu și-au ales viceprimarul în persoana Antonetei Prodan (PMP). Din punct de vedere legal, Prefectura avea un termen de șase luni pentru a exercita controlul de legalitate în privința hotărârii. Cu toate acestea, acțiunea în anulare a fost depusă de Prefectură abia după zece luni.

Prefectul a motivat că Antoneta Prodan s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012-2016, atunci când a deținut concomitent calitatea de consilier local și de membru în consiliul de administrație al unei unități de învățământ din localitate. Prin urmare, prefectul a opinat că Prodan nu mai poate ocupa în condițiile legii funcția de viceprimar al comunei Castelu. În realitate, legea spune că sancțiunea pentru incompatibilitate se aplică în cuprinsul mandatului în care s-a constatat respectiva stare de incompatibilitate. Nu la distanță de două mandate! În plus, în 2020, Antoneta Prodan a fost aleasă legal consilier local, iar după validarea mandatului de către instanța judecătorească a avut dreptul să candideze, la fel de legal, și la funcția de viceprimar. De altfel, la alegerile locale din 2020, candidatura ei a fost contestată de liberali, tocmai pe motivul incompatibilității din 2012, însă o instanță a respins contestația liberală ca nefondată.

Este total exclus ca juriștii Prefecturii, cunoscuți pentru profesionalismul lor, să nu fi sesizat că acțiunea pentru anularea HCL 65/06.11.2020 era vădit netemeinică și ieșită din termen. Însă efectul imediat, cel mai probabil urmărit de prefect, a fost suspendarea HCL-ului, respectiv suspendarea Antonetei Prodan din funcția de viceprimar al comunei Castelu până la soluționarea procesului. Potrivit legii, actele administrative atacate de prefect se suspendă de drept pe durata litigiului. 

Ca o coincidență de zile mari, colegii de partid ai prefectului, respectiv liberalii din Castelu, s-au mobilizat încercând să voteze un nou viceprimar al comunei, în cadrul unor ședințe special convocate. Tentativele lor au eșuat, mai ales că locul de viceprimar nu era vacantat în condițiile legii. 

Mai jos puteți citi minuta hotărârii Tribunalului Constanța, prin care a fost respinsă acțiunea prefectului:

”Admite excepția tardivității formulării acțiunii, invocată de pârâta PRODAN ANTONETA. Respinge acțiunea formulată de reclamantul PREFECTUL JUDEŢULUI CONSTANŢA, în calitate de reprezentant al Instituției PREFECTULUI – Județul Constanța, în contradictoriu cu pârâtele COMUNA CASTELU prin PRIMAR şi CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI CASTELU, şi pârâta PRODAN ANTONETA, ca tardiv formulată. Obligă reclamantul către pârâtă la plata sumei de 3570 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat . Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la Tribunalul Constanța – Secția Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunțată, azi, 25.10.2021, în conformitate cu disp. art 402 C.pr.civ, prin punerea soluției la dispoziția părților prin grefa instanței.”

De asemenea, mai jos puteți vedea secvențe din protestul declanșat de primarul din Castelu, Nicolae Anghel, în fața Prefecturii Constanța, în urmă cu o săptămână, cu privire la nealocarea de fonduri către comuna sa. Cu acel prilej, edilul din Castelu a exprimat câteva puncte de vedere extrem de relevante despre procesul intentat de prefect, calificând acțiunea acestuia drept una politică. Videoclipul a fost vizualizat de peste jumătate de milion de persoane.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: