Connect with us

Politica

Astăzi este ședință de Guvern. Ce acte normative sunt înscrise în ordinea de zi

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Cabinetul Dăncilă este chemat, astăzi, în ședință pentru a dezbate mai multe proiecte de acte normative de interes național. Iată agenda ședinței Guvernului României din 22 februarie 2018. 

     I.          PROIECTE DE LEGI

1.    1. PROIECT DE LEGE pentru modificarea şi completarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate

2.    PROIECT DE LEGE pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice

  II.          PROIECTE DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ

1.    PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătăţii

2.    PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea Legii nr. 54/2016 privind asigurarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, a sumelor necesare acoperirii plăţii TVA aferente bunurilor şi serviciilor achiziţionate în cadrul Programului privind reducerea poverii tuberculozei în România, prin reformarea sistemului de control al tuberculozei şi consolidarea gestionării tuberculozei rezistente la medicamente, prin asigurarea accesului universal la diagnostic şi tratament şi abordarea nevoilor grupurilor de populaţie cu risc, pentru perioada 1 aprilie 2015-31 martie 2018, implementat de Fundaţia Romanian Angel Appeal

3.    PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind prorogarea termenului prevăzut la art.II din Legea nr.163/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii

III.          PROIECTE DE HOTĂRÂRI

1.    PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu

2.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind stabilirea numărului maxim de posturi pentru Institutul Naţional al Magistraturii

3.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea datelor de identificare a unui imobil aflat în domeniul public al statului şi transmiterea acestuia din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Justiţiei în domeniul public al Oraşului Murgeni, Judeţul Vaslui

4.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea valorilor de inventar ale bunurilor din domeniul public al statului şi administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, prevăzute în Anexa nr.3 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, precum şi pentru aprobarea retragerii dreptului de folosinţă gratuită constituit în favoarea Federaţiei Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii Câmpia Covurlui, judeţul Galaţi, asupra unor bunuri, din infrastructura de îmbunătăţiri funciare din amenajarea de irigaţii Câmpia Covurlui, aparţinând domeniului public al statului, aflată în administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare

III.         MEMORANDUMURI

1.    MEMORANDUM cu tema: Varianta finală a Raportului asupra îndeplinirii prevederilor Programului de guvernare în anul 2017

2.    MEMORANDUM cu tema: Operaţionalizarea Comitetului interministerial pentru proiectele de cooperare economică cu R.P Chineză, sub coordonarea domnului Viorel Ştefan, viceprim-ministru

3.    MEMORANDUM cu tema: Aprobarea organizării unui concurs pentru ocuparea unor posturi contractuale vacante, prevăzute pentru funcţii de execuţie specifice în Ministerul Afacerilor Externe, în contextul procesului de pregătire a Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene din anul 2019

4.    MEMORANDUM cu tema: Acordul de principiu al Guvernului României privind contractarea de la Banca Europeană de Investiţii a unei facilităţi de finanţare de până la 500 mil. EUR pentru acoperirea parţială a contribuţiei bugetului de stat la finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020

5.    MEMORANDUM cu tema: Aprobarea de măsuri privind încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin bugetul pe anul 2018

6.    MEMORANDUM cu tema: Desemnarea domnului Ştefan-Radu Oprea, ministru pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat în calitate de preşedinte al Părţii române în Comisiile mixte de cooperare economică şi comercială cu Republica Azerbaidjan, Georgia şi Turkmenistan

IV.          PUNCTE DE VEDERE

1.    PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, provenit dintr-o propunere legislativă (Bp. 127/2017, Plx.361/2017)

2.    PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă privind Codul administrativ al României (Bp. 649/2017)

3.    PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la  propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii educației naționale nr. 1/2011(Plx. 486/2017)

4.    PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 215/2001 a administrației publice locale (Plx. 570/2017)

5.    PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă pentru modificarea art. 33 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (Bp.659/2017)

6.    PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor propunerea legislativă pentru completarea art. 97 din Codul Fiscal (Bp.581/2017)

7.    PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă pentru modificarea unor dispoziții din Codul Fiscal, (Bp.580/2017)

8.    PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă pentru modificarea și completarea punctului 10 din Anexa nr. 2 la Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții (Bp. 464/2017)

9.    PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, provenit dintr-o propunere legislativă (Plx. 339/2017, Bp.655/2017)

Comments

comments

Politica

Ziua etniei tătare, sărbătorită la Castelu, alături de inițiatorul legii și de muftiul cultului musulman

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Ziua etniei tătare se sărbătorește în mod oficial în România, în fiecare an, pe data de 13 decembrie. Sărbătoarea a fost oficializată prin lege, în anul 2006, la inițiativa fostului deputat Aledin Amet, care este în momentul de față secretar de stat în Departamentul Minorităților Naționale. Totodată, acesta este și cetățean de onoare al comunei Castelu. Anul acesta, inițiatorul legii, împreună cu șeful cultului musulman din România, Iusuf Murat, și alți reprezentanți de seamă ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani, au decis să marcheze ziua etniei lor chiar la Castelu. La eveniment au participat și invitați din Dobrici, Bulgaria, cetățeni și consilieri locali din Castelu.

”Astăzi am sărbătorit la Castelu “Ziua Etniei Tătare” alături de Inițiatorul Proiectului de Lege privind “Ziua Etniei Tătare” Amet Aledin, secretar de stat în Departamentul minorităților și Cetățean de Onoare al Comunei Castelu împreună cu Muftiul Cultului Musulman din România Iusuf Murat, o delegație din Dobrici, Bulgaria, consilieri locali, cetățeni din Castelu si alți invitați.
Felicitări tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment!
Ziua Etniei Tătare din România este sărbătorită, anual, la 13 decembrie și a fost decisă prin lege a Parlamentului Romaniei in 2006. Data a fost aleasă datorită faptului că, pe 13 Decembrie 1917, Parlamentul Tătarilor crimeeni a proclamat Republica Tătarilor Crimeeni si a aprobat constituția statului.
Cu această ocazie se organizează manifestări festive mai ales in Dobrogea, unde trăiesc cei mai mulți tătari in Romania, încă de acum 800 de ani!

Tătarii sunt o minoritate istorică , păstrători de tradiții și obiceiuri strămoșești, iar acest lucru i-a ajutat, timp de sute de ani, să-și păstreze identitatea etnică.” – a comunicat viceprimarul comunei Castelu, Antoneta Prodan.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Cristinel Dragomir, altă ȚEAPĂ de la PSD. Ionuț Done este noul subprefect al Constanței

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Tocmai când primise asigurări de la însuși șeful PSD Constanța că nu mai scapă din mâini postul de subprefect al județului Constanța, Cristinel Dragomir a rămas iar pe dinafară. Pentru postul ăsta, Dragomir s-a făcut și funcționar de Giurgiu, după care s-a transferat la Constanța, a renunțat la postul de administrator într-o instituție subordonată Consiliului Judetean Constanța și… nimic.

Cristinel Dragomir s-a făcut funcționar la Giurgiu, ca să fie subprefect de Constanța

De altfel, Dragomir a declarat pentru “Ordinea.ro” că are susținerea lui Felix Stroe, președintele Organizației Județene a PSD Constanța. Potrivit declarațiilor acestuia, Felix Stroe i-a promis că va discuta “personal” cu ministrul MAI pentru numirea sa. Și dacă, în urmă cu trei săptămâni scaunul de subprefect al județului Constanța era doar o chestiune de timp pentru Cristinel Dragomir, azi… Ionuț Done a fost numit subprefect al județului Constanța.

“Ăștia-s oamenii”

Contactat telefonic pentru un punct de vedere, Cristinel Dragomir a declarat pentru “Ordinea.ro” că se aștepta și că nu avea așteptări prea mari, deși i s-a propus acest post, nu l-a solicitat el.

“Am bănuit că așa se va întâmpla. Foarte bine că avem subprefect, nu?! Cum s-a întâmplat asta, să-l întrebați pe președintele de organizație că el decide, hotărârea e la el. Despre mine, eu sunt obișnuit deja cu astfel de… întâmplări. De altfel, vă spun sincer că nici nu mi-am făcut iluzii prea mari. Mi s-a cerut CV-ul, l-am trimis că așa e civilizat și așa funcționează activitatea politică a partidelor, dar să spună cei de la organizație ce s-a întâmplat… Eu spun doar atât: ăștia-s oamenii!”

Felix Stroe, președintele PSD Constanța, nu a răspuns apelurilor venite din partea “Ordinea.ro” pentru un punct de vedere vizavi de acuzațiile ce i se aduc, însă îi așteptăm dreptul la replică.

Iată ce declara Cristinel Dragomir pentru ziarul nostru pe 21 noiembrie a.c.:

Felix Stroe se interesează personal la ministrul Carmen Dan ca Dragomir să ajungă subprefect

Cine este Ionuț Done

Despre Ionuț Done știm că a fost jurist la jardarmi și de aproape un an este auditor în cadrul Ministerul Administrației și Internelor.

Done a lucrat în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța din anul 2003, în 2010 a activat ca jurist și, în prezent este auditor în cadrul MAI.

Decizia numirii lui Ionuț Done în funcția de subprefect a fost luată, astăzi, în ședința de Guvern.

Ionuț Done are 42 de ani, este căsătorit – soția lui este farmacist – și au trei copii.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Minivacanțe de Crăciun și Revelion pentru bugetari

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, la începutul ședinței de Guvern, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că bugetarii vor avea zile libere şi 24 şi 31 decembrie, ceea ce înseamnă câte o minivacanţă de 5 zile pentru Crăciun şi Revelion.

”Am o veste bună pentru angajaţii din sistemul bugetar. Se vor bucura de încă două zile libere, în preajma Crăciunului şi Anul Nou, respectiv 24 şi 31 decembrie. Sper ca tot mai mulţi români să aibă tihnă şi linişte în perioada sărbătorilor”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

În acest fel, bugetarii pot lega week-end-ul cu cele două zile care sunt declarate libere de către Guvern de Crăciun şi Revelion, 24 şi 31 decembrie.

Prin urmare, perioada de vacanţă va fi între 22 şi 26 decembrie şi o alta între 29 decembrie şi 2 ianuarie.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: