Connect with us

Politica

Cămașa cu altiță (ia românească) a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO, astăzi, de Ziua Națională a României!

Published

on

ie romaneasca

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a anunțat că ia românească a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO, astăzi, de Ziua Națională a României.

„Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, a decis includerea dosarului ”Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității. Ia românească reprezintă o piesă emblematică a costumului nostru tradițional, iar arta coaserii iei este moștenită din generație în generație. Meșteșugul brodatului iei este unul complex, iar materialele folosite şi modelele cusute sunt reprezentative fiecărei regiuni geografice.

Povestea acestui simbol al spiritualității românești trebuie păstrată și transmisă generațiilor viitoare, iar includerea cămășii cu altiță în Patrimoniul Imaterial al Umanității înseamnă recunoașterea ei ca un obiect vestimentar tradițional  de o frumusețe unică şi originală.

Implicarea noastră, a membrilor din Comisia parlamentară pentru UNESCO, a contribuit la deblocarea acestui dosar, amânat de-a lungul timpului, din motive financiare sau birocratice.“, spune Remus Negoi.

Sursa foto: Facebook/Remus Negoi

Citește și:

(VIDEO) Remus Negoi: „Ia românească, la un pas de a intra pe Lista Patrimoniului Mondial Imaterial“

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta