Connect with us

Exclusiv

Camera de Conturi din Constanța, blat rușinos cu Primăria Năvodari, pentru salvarea lui Nicolae Matei

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

În toamna anului trecut, auditorii Curții de Conturi au realizat un raport de control la Primăria Năvodari. Situația descoperită a fost de o gravitate ieșită din comun. În primul rând, auditorii au constatat că Primăria a raportat ani la rând procente umflate cu pompa la încasarea veniturilor proprii din taxe și impozite. În acest fel, autoritatea locală a accesat în mod necuvenit sume mai mari de bani de la bugetul de stat. În realitate, baza de impozitare era mai mare, însă a fost diminuată scriptic de șmecherii de la Taxe și Impozite, cu scopul de a umfla raportările, așa cum am arătat mai sus, dar în același timp și cu scopul de a avantaja tot felul de personaje arondate camarilei, care au fost iertate de orice obligație față de bugetul local. De exemplu, societatea Mat-Fish SRL, care deține lacul Tașaul în concesiune, nu a fost înregistrată fiscal și nu a plătit niciun șfanț pentru cele 1970,15 hectare pe care le exploata. Firma este deținută de un bărbat care se numește Doru Matei. De asemenea, restaurantul Cherhanaua Tașaul, care este o adevărată fabrică de profit, nu a fost înregistrat cu obligații de plată la bugetul local. Alte favoritisme total ilegale au fost făcute de Primărie unor firme intrate în insolvență. Autoritatea locală a ”uitat” să revendice în procedura falimentului obligații restante de 3,4 milioane de euro. Auditorii au mai constatat că mai multe firme din Portul Năvodari nu erau înregistrate cu obligații de plată, deși din punct de vedere legal datorau impozite bugetului local. În sfârșit, o companie specializată în transportul produselor petroliere a primit un teren… pe moca.

O taxă fiscală unică în lume

Dar cea mai mare parte a raportului Curții de Conturi se referea la situația creată în vecinătatea lacului Siutghiol, în zona Mamaia Nord. Verificările au fost declanșate ca urmare a solicitării Comisiei de Abuzuri a Senatului României, la rândul ei sesizată de compania Somaco Construct SRL, care deține, chiar vizavi de Phoenicia, complexul Verona, format din vile turistice de patru stele. În anul 2012, Primăria Năvodari, condusă pe atunci de penalul Nicolae Matei, a comunicat firmei Somaco Construct SRL o decizie de impunere fiscală, fără număr de înregistrare, în valoare de două milioane de euro. Vorbim aici de o taxă fiscală unică în lume. Primăria a pretins că, în perioada 2010-2012, Somaco Construct SRL ar fi depozitat materiale de construcție, în speță piatră și nisip, în locurile publice, respectiv pe un teren de 4646 mp aflat între complexul de vile și malul lacului Siutghiol, datorând 3 lei/mp/zi bugetului local.

Primăria lui Matei a furat terenul statului

Complexul Verona

Verificând această speță, Curtea de Conturi a stabilit o situație de fapt și de drept total diferită față de aceea impusă în mod discreționar de primăria lui Matei. În primul rând, s-a reliefat că firma în cauză nu a depozitat materiale de construcții, ci a realizat o lucrare hidrotehnică de apărare împotriva inundațiilor, a eroziunii și a infiltrațiilor care puneau în pericol siguranța vilelor turistice. Lucrarea a fost realizată în anul 2007.  Comparând hărțile cadastrale și imaginile din satelit în format ortofotoplan, dinainte și după efectuarea lucrării, auditorii au concluzionat că aceasta a fost realizată în parte pe malul lacului, în parte în cuveta lacului, ambele suprafețe aparținând de drept proprietății publice a statului. Consolidarea terenului statului nu putea conduce la schimbarea proprietarului. Cu toate acestea, în anul 2012, Orașul Năvodari și-a intabulat în proprietate terenul statului român, pretinzând că îl deține în proprietate în baza unui inventar adoptat prin vot cu un an înainte.

OCPI a încălcat grosolan procedura de dezmembrare

Curtea de Conturi spune că procedura de înregistrare la Cadastru a fost încălcată în mod grosolan. Astfel, Primăria a făcut două înscrieri distincte. Prima dintre acestea se referea la un teren de 3737 mp, trecut în domeniul privat al localității, pe baza unei adeverințe semnate de Nicolae Matei care atesta că această suprafață este neocupată și ar face parte dintr-un teren mai amplu, de 11.000 de metri pătrați, însușit în inventar, în anul 2011, fără coordonate cadastrale și vecinătăți. Din punct de vedere legal, nu se putea înscrie în cartea funciară doar o fracție din teren. Auditorii au constatat că OCPI a încălcat procedura proprie cu privire la dezmembrarea terenurilor. În mod similar, Primăria a cerut înscrierea în domeniul public a unui teren de 1827 mp, adeverind că acesta ar face parte dintr-un lot mai mare, de 2400 mp, la rândul său inventariat, și tot fără coordonate cadastrale și vecinătăți, în anul 2011. 927 mp pătrați se aflau în dreptul complexului Verona. În mod cert, înscrierea terenurilor în cartea funciară s-a făcut în deplină haiducie, cu o complicitate de zile mari a OCPI Constanța, condus pe atunci de Stere Sponte (foto), un năvodărean declarat de Matei și camarila sa cetățean de onoare și cadorisit cu un teren generos în zona turistică Mamaia Nord.

Discriminare pe față

Așadar, ai lui Matei au furat terenul statului, ca să poată pretinde milioane de euro de la firma Somaco Construct. Curtea de Conturi a constatat însă că taxa a fost discrimnatorie. Aici trebuie să spunem că, potrivit legii, taxa fiscală este prețul plătit de o persoană pentru beneficiul unei prestații a autorității publice. Or, din acest motiv, toate dosarele de taxă fiscală conțin în primul rând cererea respectivei persoane de a beneficia de o prestație. Analizând dosarele de această natură existente în arhiva Primăriei Năvodari, auditorii au constatat că toate se deschid cu astfel de cereri, mai puțin dosarul firmei Somaco Construct. E clar că în cazul de față vorbim de un tratament diferențiat fără o justificare obiectivă și rezonabilă, ceea ce însemnă discriminare. Conduita Primăriei se poate încadra în zicala ”pentru unii mumă, pentru alții ciumă”. Ca dovadă suplimentară, în timp ce pretindea milioane de euro de la Somaco, Primăria încasa redevențe de 0,92 de lei pe metru pătrat pe an de la vecinii acestei firme.

Primăria Năvodari, la judecată împotriva Camerei de Conturi

La capătul controlului, Curtea de Conturi a obligat Primăria Năvodari și Administrația Apelor Române să delimiteze și să înscrie corect în cadastrul apelor terenurile statului și în cartea funciară terenurile proprii ale localității. În disperare de cauză, Primăria Năvodari a contestat raportul Curții de Conturi la instanța de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța. Însă contestația privește doar aspectul referitor la terenurile de la Siutghiol. Cu alte cuvinte, autoritatea locală și-a recunoscut vina pentru celelalte furăciuni descrise în partea introductivă a prezentului articol. Nu și pentru tunul taxei fiscale de două milioane de euro.

Juristul Camerei, umăr la umăr cu avocata lui Matei

E limpede că această verificare epocală ordonată de la București a încurcat apele la Camera de Conturi din Constanța. Cu toate acestea, Camera locală a trebuit să-și joace rolul formal de a apăra Raportul. În acest scop, la bară a fost trimis consilierul juridic Liviu Dragomir. Am participat și noi, alături de alți colegi din presa locală, la termenul de judecată din 9 mai a.c.. Din fundul sălii, se putea observa așezarea părților ca într-un teatru de luptă. În stânga sălii, la aceeași masă, lipiți umăr în umăr, se aflau avocata Primăriei Năvodari (care îl reprezintă și pe Nicolae Matei în diverse litigii) și consilierul juridic al Camerei de Conturi. La câțiva metri, în dreapta sălii, se aflau proprietarul firmei Somaco Construct, Grigore Comănescu, și doi dintre consilierii săi juridici. Somaco Construct a depus o cerere de intervenție accesorie în proces, în favoarea Camerei de Conturi. Așa cum era de așteptat, avocata Primăriei a cerut respingerea acesteia ca inadmisibilă. Luând cuvântul, la rândul său, consilierul juridic al Camerei de Conturi a menționat că lasă această chestiune la aprecierea instanței. Însă nu s-a oprit aici, continuând în fapt să expună concluzii de respingere. O asemenea conduită este din capul locului nefirească, întrucât prezența firmei în proces constituia un sprijin pentru pârâta Camera de Conturi. De asemenea, angajatul Camerei l-a denigrat în fața instanței pe unul din consilierii juridici ai firmei Somaco și a făcut aprecieri contrare Raportului pe care trebuia să îl apere. În loc să se lupte cu Primăria, care era partea adversă, juristul Camerei își critica aliatul, la umăr cu avocata Primăriei Năvodari. Oricum ai privi problema, e clar că la mijloc este un blat rușinos, ca atâtea altele care otrăvesc dreptatea și buna-credință. Deliberând, judecătoarea învestită să soluționeze cauza a respins susținerile comune ale Primăriei și Camerei de Conturi, statuând că cererea de intervenție accesorie a firmei Somaco Construct SRL este admisibilă în principiu. Procesul va continua cu participarea Somaco Construct, care va putea să formuleze apărările asupra cărora, din motive evidente de blat, juristul Camerei de Conturi cerea exclusivitatea.

Judecătorii obligă Parchetul să facă urmărire penală împotriva lui Matei

Să mai notăm că, situațiile de fapt constatate de Curtea de Conturi fac și obiectul unui dosar penal al Parchetului Curții de Apel Constanța deschis în anul 2017. De asemenea, la Parchetul Judecătoriei Constanța există un dosar penal înregistrat în anul 2012, în care s-au pronunțat până acum trei ordonanțe de clasare, cu toate infirmate în căile de atac exercitate de Somaco Construct. Procurorii de la Judecătorie au vrut să-l scoată basma curată pe Matei, însă de fiecare dată instanțele de judecată au infirmat soluțiile de clasare și au dispus continuarea urmăririi penale. Ultima decizie de acest tip a fost dată chiar luna trecută de Judecătoria Constanța. Între timp și climatul general din justiție s-a mai schimbat, după ce răspunderea disciplinară a magistraților a intrat în noi coordonate. De-acum, protejarea grupului infracțional nu se va mai face fără riscuri.

Comments

comments

Exclusiv

Fostul primar penal din Năvodari, Nicolae Matei, în Rusia de mână cu primarul decorativ Chelaru

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

O delegație a orașului Năvodari s-a deplasat în Federația Rusă pentru a participa, în data de 15 mai a.c., la o ceremonie de înfrățire cu orașul rusesc Kolomna. Partea română a fost reprezentată de primarul oficial Florin Chelaru, de viceprimărița Liliana Mară și de consilierii locali Rafael Nichita și Ciprian Zidaru. În fotografiile de la evenimentul de înfrățire publicate în presa din Federația Rusă apare însă și fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei, care nu ocupă nicio funcție publică de când a ieșit din închisoare și nu are niciun drept să reprezinte Orașul Năvodari.

Nicolae Matei a mai fost inclus și în delegația care a participat, în anul 2016, la o deplasare externă în orașul turcesc Gemlik. Nici în acel caz, primarul în funcție din Năvodari, Florin Chelaru, nu a suflat o vorbă despre intenția de a se întovărăși în vizita oficială cu un fost pușcăriaș de drept comun. Ca și acum, prezența lui Matei la evenimentele oficiale a fost trădată de fotografiile publicate.

Citește și:

Chiolhan frăţesc. Chelaru şi Matei petrec în Turcia alături de consilierii PSD Năvodari şi alte persoane lipsite de calitate

Prezența lui Matei alături de delegațiile oficiale ale orașului Năvodari la astfel de ceremonii cu impact diplomatic adeverește teoria potrivit căreia acesta ar conduce din umbră localitatea, prin intermediul primarului decorativ Florin Chelaru.

Iată mai jos textul publicat în presa rusă cu ocazia vizitei delegației năvodărene:

”Kolomna și orașul român Navodari s-au înfrățit

În data de 15 mai, la Camera de Comerț și Industrie Kolomna, cu sprijinul Fundației Russkiy Mir, a fost semnat un acord de colaborare între districtul urban Kolomna și orașul Navodari din România. Delegația oaspeților a fost condusă de primarul din Navodari, Florin Kelaru. La o întâlnire cu șeful municipalității Denis Lebedev și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, educație și turism, el a menționat că era interesat de dezvoltarea unei cooperări cuprinzătoare. Înainte de ceremonia imediată de semnare a acordului, conducătorii orașului au vorbit despre potențialul municipalităților lor și au identificat puncte comune care, în viitor, ar putea deveni baza pentru o activitate strânsă.

Acest lucru se aplică industriei, turismului, inițiativelor educaționale și legăturilor naționale-culturale. “Împreună cu primarul din Navodari, Florin Kelaru, am semnat un acord de cooperare. Motivul pentru acest pas serios a fost dorința lipovenilor ruși care trăiesc în Navodari să se apropie de patria lor istorică – Rusia” – a spus șeful districtului urban într-o comunicare pe rețelele sociale. “Este valoros ca orașul nostru antic Kolomna să devină locul în care lipovenii ruși își ating rădăcinile istorice”.

Rețineți că aceasta nu este prima vizită a delegației ruso-lipovenilor din România. Kolomna a stabilit relații de prietenie cu acest oraș european de mai mulți ani, dar numai acum administrațiile celor două municipalități au decis să le consolideze la nivel oficial și să identifice domenii specifice pentru continuarea activității.

“La ceremonia solemnă de semnare a acordului privind înfrățirea dintre raionul nostru și orașul românesc, a fost atins tema importantă de stabilire a relațiilor de prietenie dintre țările noastre. Kolomna are ceva de oferit: patrimoniul nostru cultural, experiența în dezvoltarea sectorului turistic, bogate tradiții în educație și industrie sunt toate zone promițătoare pentru cooperare. Suntem întotdeauna deschisi la lucruri noi și suntem gata să lucrăm în beneficiul viitorului nostru comun “, a spus Denis Lebedev.”.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Medgidia. Un contract exorbitant de scump pentru polistiren, calorifere, becuri și alte chestii

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

O firmă penalizată în trecut pentru întârzierea unor lucrări de construcții împușcă 12 milioane de lei de la Primăria Medgidia, pentru a monta polistiren, calorifere, geamuri termopan, multe becuri economice și alte chestii. Investiția se întâmplă la Spitalul Municipal din Medgidia, în vederea creșterii eficienței energetice a clădirii. Cu aceeași bani, Primăria Arad reabilitează termic nouă blocuri, iar Consiliul Județean Dâmboțiva asfalteză 9,5 kilometri de drumuri.

12 milioane de lei, cu majorarea pe vine și subcontractarea asigurată

Astăzi a fost publicat în sistemul informatic de achiziții publice (SICAP) anunțul Primăriei Medgidia privind atribuirea contractului pentru proiectarea și execuția lucrărilor din cadrul proiectului „Creșterea eficienței energetice a Spitalului Municipal Medgidia, Str. Ion Creangă, Nr.18, LOT 1, Medgidia, Județul Constanța”. Potrivit acestuia, Primăria Medgidia va achita 12.220.095,68 de lei plus TVA societății BAU STARK SRL din localitatea Chitila, județul Ilfov, care va trebui să întocmească un proiect tehnic și, totodată, să execute lucrările prevăzute pentru creșterea eficienței energetice a Spitalului. Prestatorul a fost ales în urma unei proceduri simplificate. În mod paradoxal, în anunțul de atribuire a contractului nu se menționează dacă autoritatea contractantă a publicat un anunț de participare la licitație. O fi o scăpare. Însă, în mod cert, bătălia pentru această sumă deosebit de atractivă s-a dat doar între doi ofertanți. Tot în anunțul de atribuire se prevede în mod explicit că firma aleasă poate subcontracta liniștită contractul. Prevăzător din cale afară, primarul localității a estimat și pus deoparte încă 928.898,39 de lei, bani reprezentând cheltuieli diverse și neprevăzute, adică un fel de fond de rezervă pentru o majorare ulterioară a valorii contractului, dacă se va impune acest lucru.

Download (PDF, 71KB)

Niște lucrări banale

Contractul anunțat astăzi în SICAP a fost semnat de ieri. Îndată după parafarea deal-ului, Primăria din Medgidia a transmis un comunicat de presă, de tip laudatio. Trecem peste autopupăturile grețoase dar intens uzitate în Republica Dobrogea, ca să ne oprim la câteva informații utile. Este vorba de lista lucrărilor, care nu există pe SICAP, dar grație nevoii de laude a fost redată în comunicatul de presă. Iată lista completă a lucrărilor:

 • izolarea termică a pereţilor exteriori,
 • izolarea termică a soclului,
 • înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizolantă,
 • termo-hidroizolarea acoperişului tip terasă,
 • izolarea termică a planşeului peste subsol,
 • înlocuirea corpurilor de încălzire cu radiatoare,
 • înlocuirea instalaţiei de distribuţie a agentului termic pentru încălzire și pentru apă caldă de consum,
 • instalarea sistemelor alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu,
 • reabilitare/modernizare a instalaţiei de iluminat în clădiri,
 • înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă,
 • reparare finisaje interioare și exterioare,
 • reabilitare trotuare de protecție,
 • înlocuire instalație de distribuție a apei reci,
 • înlocuirea colectoarelor de canalizare pluvială și menajeră,
 • executare rampă de acces pentru persoane cu dizabilități,
 • procurare și montare lifturi,
 • modernizare instalație de paratrăznet

Comunicatul prin care Vrabie se pupă singur pe frunte

În partea de laudatio a comunicatului, primarul din Medgidia amintește că echipa managerială a Spitalului Municipal Medgidia alături de reprezentanții Primăriei municipiului Medgidia au accesat până în acest moment fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Astfel, Vrabie se laudă cu renovarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal Medgidia – peste 2 milioane de euro; reabilitarea blocului materno-fetal – 500.000 dolari; reabilitarea unității sanitare – 3,6 milioane de euro; dotare cu aparatură medicală ultramodernă – 3 milioane de euro. De asemenea, se menționează că banii pentru creșterea eficienței energetice a Spitalului provin din Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și că lucrările se vor realiza în 22 de luni.

Spitalul Municipal din Medgidia deservește peste 200.000 de pacienți atât din oraș, cât și pe cei din localitățile învecinate.

Programul Operațional Regional dă administrației municipale din Medgidia 16,9 milioane de lei. Bănuim că diferența de la 14 milioane (12 milioane plus TVA) până la aproape 17 milioane a fost deja utilizată pe SF-uri sau urmează să acopere alte componente încă necunoscute publicului.

Ce lucrări putea Vrabie să execute cu 12 milioane de lei

Cât de eficientă e cheltuirea unei sume atât de mari pentru lucrări precum cele din lista de mai sus, nu putem să stabilim noi. Însă putem face comparații cu alte date publice. Spre exemplu, tot în 2019, cu 12 milioane de euro, Primăria Arad reabilitează termic 9 blocuri de locuințe, iar la Dâmbovița, cu aceeasi bani, se reabiliteaza 9, 5 kilometri dintr-un drum județean.

Cine este BAU STARK SRL

Societatea care a câștigat proiectarea și execuția lucrărilor prin care se vor monta termopane, becuri economice și alte dotări exorbitant de scumpe pentru creșterea eficienței energetice a Spitalului de la Medgidia, are un trecut extrem de interesant. Nu cu mult înainte de a participa la licitația lui Vrabie, firma se numea Tahoma Bautrupp SRL, însa și-a schimbat numele, devenind Bau Stark SRL. În anul 2017, societatea a fost penalizată cu 50.000 de lei pentru nefinalizarea la timp a unor lucrări de construcție executate în județul Dâmbovița (vezi link: https://campinatv.ro/News/Article/bbc7aa30-aa77-44a0-a7d0-514b287e3854_a-fost-inaugurat-corpul-c2-al-pietei-centrale-campina).

De asemenea, societatea a fost menționată într-o investigație publicată de cotidianul Libertatea, cu privire la o rețea de interese obscure în privința atribuirii contractelor de lucrări la Primăria Sectorului 1 București. Faptele relatate de jurnaliștii de la Libertatea s-au întâmplat sub patronajul fostului primar al Sectorului 1, ex-liberalul Andrei Chiliman. (vezi link: https://www.libertatea.ro/stiri/1629269-1629269)

IMPORTANT! Presa locală constănțeană a speculat cu privire la o posibilă legătură între Valentin Vrabie și Vlad Moisescu, om de bază din anturajul lui Chiliman, menționat intr-o investigație penală cu privire la societatea Apa Nova. De altfel, speculațiile presei din Constanța au plecat tocmai de la intenția lui Vrabie de a aduce Apa Nova la Medgidia, în urma cu doi ani.

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Pădurea Comorova. Crimă ecologică motivată prin grija față de mediu

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Crima ecologică săvârșită asupra Pădurii Comorova în săptămâna patimilor a fost motivată prin grija față de mediu. ”Efectuarea lucrările este necesară pentru asigurarea unui mediu de viață sănătos atât al populației cât și al mediului înconjurător” – scria, în mod șocant, primarul Mangaliei în avizul care a fost folosit pentru defrișarea unui lot de 2,6 hectare din Pădurea Comorova.

În urmă cu trei săptămâni, relatam aici despre crima ecologică prin care o parte din Pădurea Comorova a fost rasă de pe fața pământului în săptămâna patimilor. Filmul evenimentelor a fost prezentat de Ordinea.Ro în momentul în care societatea de stat Neptun Olimp SA a ”recoltat” 1.400 de arbori viabili, în principal stejari și frasini, de pe un teren de peste 2,6 hectare situat în vecinătatea Gării Neptun. Între timp, au apărut o parte din documentele care au stat la baza acestei situații scandaloase. Vorbim în cele ce urmează de două înscrisuri oficiale comunicate de Primăria Mangalia, în baza Legii 544/2001, către USR Mangalia, care ni le-a pus la dispoziție.

Primul înscris care a stat la baza defrișării corpului de pădure este adresa transmisă de Neptun Olimp SA către Primăria Mangalia, sub numărul 1931/25.10.2018. Iată conținutul acesteia:

La o examinare sumară, se observă că ”acțiunea” plănuită de Caracostea a fost de la bun început ambalată sub aparența unor lucrări de igienizare, toaletare și tăiere a vegetației crescute spontan pe terenul din coasta Gării Neptun. Asta îl mâna în luptă, pe directorul cvasi-falimentarei Neptun Olimp SA: grija să toaleteze vegetația crescută spontan. Nicăieri în adresă nu se menționa că terenul era pădure în sensul legal al termenului și cunoscut drept pădure de toată suflarea din Mangalia, în ultimele zeci de ani. În opinia noastră, hârtia mâzgălită de Caracostea reprezintă un fals intelectual străveziu, întrucât se omite să se menționeze existența arborilor în masă compactă, înalți de peste 5 metri și groși de peste 24 de centimetri. Contrar realității cunoscute de toată lumea, inclusiv de către navetiștii din Primăria Mangalia, Caracostea a insinuat mincinos că ar fi vorba de un eventual lăstăriș crescut spontan.

Chiar și sub acest ambalaj mincinos, bănuim că cererea a creat panică la nivelul administrației publice din Mangalia. Ca dovadă, adresa a fost plimbată, ca un cartof fierbinte, pe la o anume Simona Ciocănel, pe la un departament DGUSUP (?), pentru a fi la final redirecționată la compartimentul de mediu din Poliția Locală, D-nei Panțu A.

În cele din urmă, răspunsul a fost furnizat societății Neptun Olimp SA de către Direcția Poliția Locală din Primăria Mangalia, sub numărul R 74087/07.11.2018. Deși emis în numele Poliției Locale, răspunsul a fost redactată special pentru a fi semnat de viceprimarul Dragoș Angelescu, despre care se menționează în mod explicit, în cuprinsul actului, că semnează în numele primarului Cristian Radu, ca persoană cu atribuții delegate. Din motive necunoscute, până la urmă vicele Angelescu nu a mai iscălit nimic. În locul său a iscălit chiar primarul Cristian Radu, fără a se mai rectifica draftul  de răspuns. Mai departe, deși a semnat Radu, peste semnătura sa a fost aplicată ștampila viceprimarului. De ce s-au bâlbâit cei doi bărbați politici care conduc, între o navetă și alta, Mangalia, doar ei ar putea să știe.

În sfârșit, răspunsul a fost contrasemnat de directorul executiv al Poliției Locale, Mihai Angelescu, fratele viceprimarului, și de Andreea Panțu în numele Compartimentului de protecție a mediului din Poliția Locală. Andreea Panțu figurează cu declarație de avere pe site-ul oficial al Primăriei Mangalia, depusă pe 30 octombrie 2018, adică exact cu o săptămână înainte. Aceasta ocupa potrivit declarației, o simplă funcție de polițist local.

Cu aceste semnături, s-a închis toată afacerea. Primăria s-a spălat pe mâini cât a putut. În răspunsul oferit la cererea lui Caracostea, autoritatea locală autoriza doar igienizarea terenului, pe care dintr-o nevoie evidentă de protecție în fața unei eventuale acuzații de abuz în serviciu a descris-o punctual într-o paranteză, ca fiind: ”curățarea resturilor vegetale, moloz, toaletarea vegetației, și alte materiale care pot degrada mediul”. Mai jos, în răspunsul semnat de primarul Cristian Radu, era exprimată o grijă aparte pentru natură: ”Efectuarea lucrărilor este necesară pentru asigurarea unui mediu de viață sănătos atât al populației cât și al mediului înconjurător”.

Teoretic, sub această împachetare, ușor agramată, complicitatea administrației Radu la masacrul plănuit de Caracostea se reducea la o simplă neglijență în serviciu a Poliției Locale, singura care mai rămânea cu un rol activ în poveste, anume acela de a supraveghea ca terenul să fie igienizat, iar nu defrișat cu totul.

După avizul emis pe 7 noiembrie 2018, în forma mai sus prezentată, pe 22 noiembrie 2018 președintele consiliului de administrație de la Neptun Olimp SA a convocat adunarea generală extraordinară a acționarilor societății, pentru data de 7 ianuarie 2019. La primul punct al ordinii de zi figura aprobarea proiectului de investiții ”Camping Neptun”. Ulterior, societatea de stat a obținut avize de la stat, mai exact de la Romsilva și Garda Forestieră, așa cum declară Caracostea, pentru a exploata masa lemnoasă de pe cele 2,6 hectare de teren. Videoreportajul publicat mai jos a fost realizat în săptămâna patimilor, înainte de Paști. Cel mai probabil, momentul măcelului a fost ales special, autorii acestuia mizând pe faptul că populația va fi prea ocupată cu organizarea sărbătorii pentru a sesiza distrugerea mediului. Potrivit pădurarului care a marcat arborii pentru punerea în valoare și a supravegheat operațiunile, de pe lotul societății Neptun-Olimp au fost tăiați 1.400 de arbori viabili, printre care stejari, dintr-o specie cu greu aclimatizată în Dobrogea, în urma unui experiment științific început, o dată cu plantarea Pădurii Comorova, la 1890. Dezastrul nu este singular. Potrivit aceleiași surse, alte două loturi, deținute de persoane fizice, au fost defrișate cu avize de la Primăria Mangalia și Garda Forestieră. O parte din arbori au fost deja scoși din rădăcini, pentru a se șterge urmele măcelului. Fotografiile din Google, ca și memoria localnicilor nu pot fi dezrădăcinate așa ușor.

Potrivit unor hărți cadastrale întocmite în anul 2008 și aflate în posesia Ordinea.RO, terenul defrișat în săptămâna patimilor a aparținut în trecut societăților Expert Sistem SRL și STS Partners SRL. Societatea din urmă a fost implicată într-un scandal de corupție în perioada 2003-2004, pe vremea când au avut loc privatizări în masă în stațiunea Neptun-Olimp, comandate de fostul ministrul PSD-ist al Turismului, Dan Matei Agathon. Presa națională a acuzat că STS Partners SRL a câștigat o licitație pentru vânzarea unor active din zona Bazarului Prichindel, în condițiile în care firma era înregistrată chiar pe numele fiicei șefului comisiei care se ocupa de organizarea licitațiilor.

În sfârșit, motivația directorului Neptun Olimp SA, Cătălin Caracostea, cu privire la intenția societății de stat de a construi un camping turistic este îndoielnică. Neptun-Olimp SA este o societate cu rezultate economice dezastruoase. Directorul atât de competent la tăieri de pădure a girat în 2018 cheltuieli de cinci ori mai mari față de cifra de afaceri. De asemenea, în ultimii trei ani, societatea a mers din pierdere în pierdere. Dacă Neptun Olimp SA nu ar fi avut o bază patrimonială, de la stat, atât de solidă, era deja în insolvență cu aceste rezultate economice, vai steaua lor.

Sub conducerea sa competentă, societatea de stat a avut pierderi de 1,2 milioane de lei în 2017 și 1,3 milioane de lei în 2018. De asemenea, Neptun-Olimp SA a început să vândă terenuri, dar și participațiile pe care le avea la alte societăți turistice, la rândul lor administrate exclusiv în pierdere. Pe fondul acestui dezastru cutremurător, eventualitatea unei investiții în construirea unui camping ni se pare total improbabilă. În opinia noastră, prin defrișarea criminală s-a urmărit de fapt majorarea valorii terenului la peste 4 milioane de euro. În acest context, ideea campingului pare un scenariu de prost gust pentru a se acoperi un tun de proporții. Dacă ar fi vrut cu adevărat să facă un camping, șmecherii de la stat ar fi lăsat niște copaci în zonă, să facă umbră corturilor viitoare. Va urma!  

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: