Connect with us

Exclusiv

Camera de Conturi din Constanța, blat rușinos cu Primăria Năvodari, pentru salvarea lui Nicolae Matei

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

În toamna anului trecut, auditorii Curții de Conturi au realizat un raport de control la Primăria Năvodari. Situația descoperită a fost de o gravitate ieșită din comun. În primul rând, auditorii au constatat că Primăria a raportat ani la rând procente umflate cu pompa la încasarea veniturilor proprii din taxe și impozite. În acest fel, autoritatea locală a accesat în mod necuvenit sume mai mari de bani de la bugetul de stat. În realitate, baza de impozitare era mai mare, însă a fost diminuată scriptic de șmecherii de la Taxe și Impozite, cu scopul de a umfla raportările, așa cum am arătat mai sus, dar în același timp și cu scopul de a avantaja tot felul de personaje arondate camarilei, care au fost iertate de orice obligație față de bugetul local. De exemplu, societatea Mat-Fish SRL, care deține lacul Tașaul în concesiune, nu a fost înregistrată fiscal și nu a plătit niciun șfanț pentru cele 1970,15 hectare pe care le exploata. Firma este deținută de un bărbat care se numește Doru Matei. De asemenea, restaurantul Cherhanaua Tașaul, care este o adevărată fabrică de profit, nu a fost înregistrat cu obligații de plată la bugetul local. Alte favoritisme total ilegale au fost făcute de Primărie unor firme intrate în insolvență. Autoritatea locală a ”uitat” să revendice în procedura falimentului obligații restante de 3,4 milioane de euro. Auditorii au mai constatat că mai multe firme din Portul Năvodari nu erau înregistrate cu obligații de plată, deși din punct de vedere legal datorau impozite bugetului local. În sfârșit, o companie specializată în transportul produselor petroliere a primit un teren… pe moca.

O taxă fiscală unică în lume

Dar cea mai mare parte a raportului Curții de Conturi se referea la situația creată în vecinătatea lacului Siutghiol, în zona Mamaia Nord. Verificările au fost declanșate ca urmare a solicitării Comisiei de Abuzuri a Senatului României, la rândul ei sesizată de compania Somaco Construct SRL, care deține, chiar vizavi de Phoenicia, complexul Verona, format din vile turistice de patru stele. În anul 2012, Primăria Năvodari, condusă pe atunci de penalul Nicolae Matei, a comunicat firmei Somaco Construct SRL o decizie de impunere fiscală, fără număr de înregistrare, în valoare de două milioane de euro. Vorbim aici de o taxă fiscală unică în lume. Primăria a pretins că, în perioada 2010-2012, Somaco Construct SRL ar fi depozitat materiale de construcție, în speță piatră și nisip, în locurile publice, respectiv pe un teren de 4646 mp aflat între complexul de vile și malul lacului Siutghiol, datorând 3 lei/mp/zi bugetului local.

Primăria lui Matei a furat terenul statului

Complexul Verona

Verificând această speță, Curtea de Conturi a stabilit o situație de fapt și de drept total diferită față de aceea impusă în mod discreționar de primăria lui Matei. În primul rând, s-a reliefat că firma în cauză nu a depozitat materiale de construcții, ci a realizat o lucrare hidrotehnică de apărare împotriva inundațiilor, a eroziunii și a infiltrațiilor care puneau în pericol siguranța vilelor turistice. Lucrarea a fost realizată în anul 2007.  Comparând hărțile cadastrale și imaginile din satelit în format ortofotoplan, dinainte și după efectuarea lucrării, auditorii au concluzionat că aceasta a fost realizată în parte pe malul lacului, în parte în cuveta lacului, ambele suprafețe aparținând de drept proprietății publice a statului. Consolidarea terenului statului nu putea conduce la schimbarea proprietarului. Cu toate acestea, în anul 2012, Orașul Năvodari și-a intabulat în proprietate terenul statului român, pretinzând că îl deține în proprietate în baza unui inventar adoptat prin vot cu un an înainte.

OCPI a încălcat grosolan procedura de dezmembrare

Curtea de Conturi spune că procedura de înregistrare la Cadastru a fost încălcată în mod grosolan. Astfel, Primăria a făcut două înscrieri distincte. Prima dintre acestea se referea la un teren de 3737 mp, trecut în domeniul privat al localității, pe baza unei adeverințe semnate de Nicolae Matei care atesta că această suprafață este neocupată și ar face parte dintr-un teren mai amplu, de 11.000 de metri pătrați, însușit în inventar, în anul 2011, fără coordonate cadastrale și vecinătăți. Din punct de vedere legal, nu se putea înscrie în cartea funciară doar o fracție din teren. Auditorii au constatat că OCPI a încălcat procedura proprie cu privire la dezmembrarea terenurilor. În mod similar, Primăria a cerut înscrierea în domeniul public a unui teren de 1827 mp, adeverind că acesta ar face parte dintr-un lot mai mare, de 2400 mp, la rândul său inventariat, și tot fără coordonate cadastrale și vecinătăți, în anul 2011. 927 mp pătrați se aflau în dreptul complexului Verona. În mod cert, înscrierea terenurilor în cartea funciară s-a făcut în deplină haiducie, cu o complicitate de zile mari a OCPI Constanța, condus pe atunci de Stere Sponte (foto), un năvodărean declarat de Matei și camarila sa cetățean de onoare și cadorisit cu un teren generos în zona turistică Mamaia Nord.

Discriminare pe față

Așadar, ai lui Matei au furat terenul statului, ca să poată pretinde milioane de euro de la firma Somaco Construct. Curtea de Conturi a constatat însă că taxa a fost discrimnatorie. Aici trebuie să spunem că, potrivit legii, taxa fiscală este prețul plătit de o persoană pentru beneficiul unei prestații a autorității publice. Or, din acest motiv, toate dosarele de taxă fiscală conțin în primul rând cererea respectivei persoane de a beneficia de o prestație. Analizând dosarele de această natură existente în arhiva Primăriei Năvodari, auditorii au constatat că toate se deschid cu astfel de cereri, mai puțin dosarul firmei Somaco Construct. E clar că în cazul de față vorbim de un tratament diferențiat fără o justificare obiectivă și rezonabilă, ceea ce însemnă discriminare. Conduita Primăriei se poate încadra în zicala ”pentru unii mumă, pentru alții ciumă”. Ca dovadă suplimentară, în timp ce pretindea milioane de euro de la Somaco, Primăria încasa redevențe de 0,92 de lei pe metru pătrat pe an de la vecinii acestei firme.

Primăria Năvodari, la judecată împotriva Camerei de Conturi

La capătul controlului, Curtea de Conturi a obligat Primăria Năvodari și Administrația Apelor Române să delimiteze și să înscrie corect în cadastrul apelor terenurile statului și în cartea funciară terenurile proprii ale localității. În disperare de cauză, Primăria Năvodari a contestat raportul Curții de Conturi la instanța de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța. Însă contestația privește doar aspectul referitor la terenurile de la Siutghiol. Cu alte cuvinte, autoritatea locală și-a recunoscut vina pentru celelalte furăciuni descrise în partea introductivă a prezentului articol. Nu și pentru tunul taxei fiscale de două milioane de euro.

Juristul Camerei, umăr la umăr cu avocata lui Matei

E limpede că această verificare epocală ordonată de la București a încurcat apele la Camera de Conturi din Constanța. Cu toate acestea, Camera locală a trebuit să-și joace rolul formal de a apăra Raportul. În acest scop, la bară a fost trimis consilierul juridic Liviu Dragomir. Am participat și noi, alături de alți colegi din presa locală, la termenul de judecată din 9 mai a.c.. Din fundul sălii, se putea observa așezarea părților ca într-un teatru de luptă. În stânga sălii, la aceeași masă, lipiți umăr în umăr, se aflau avocata Primăriei Năvodari (care îl reprezintă și pe Nicolae Matei în diverse litigii) și consilierul juridic al Camerei de Conturi. La câțiva metri, în dreapta sălii, se aflau proprietarul firmei Somaco Construct, Grigore Comănescu, și doi dintre consilierii săi juridici. Somaco Construct a depus o cerere de intervenție accesorie în proces, în favoarea Camerei de Conturi. Așa cum era de așteptat, avocata Primăriei a cerut respingerea acesteia ca inadmisibilă. Luând cuvântul, la rândul său, consilierul juridic al Camerei de Conturi a menționat că lasă această chestiune la aprecierea instanței. Însă nu s-a oprit aici, continuând în fapt să expună concluzii de respingere. O asemenea conduită este din capul locului nefirească, întrucât prezența firmei în proces constituia un sprijin pentru pârâta Camera de Conturi. De asemenea, angajatul Camerei l-a denigrat în fața instanței pe unul din consilierii juridici ai firmei Somaco și a făcut aprecieri contrare Raportului pe care trebuia să îl apere. În loc să se lupte cu Primăria, care era partea adversă, juristul Camerei își critica aliatul, la umăr cu avocata Primăriei Năvodari. Oricum ai privi problema, e clar că la mijloc este un blat rușinos, ca atâtea altele care otrăvesc dreptatea și buna-credință. Deliberând, judecătoarea învestită să soluționeze cauza a respins susținerile comune ale Primăriei și Camerei de Conturi, statuând că cererea de intervenție accesorie a firmei Somaco Construct SRL este admisibilă în principiu. Procesul va continua cu participarea Somaco Construct, care va putea să formuleze apărările asupra cărora, din motive evidente de blat, juristul Camerei de Conturi cerea exclusivitatea.

Judecătorii obligă Parchetul să facă urmărire penală împotriva lui Matei

Să mai notăm că, situațiile de fapt constatate de Curtea de Conturi fac și obiectul unui dosar penal al Parchetului Curții de Apel Constanța deschis în anul 2017. De asemenea, la Parchetul Judecătoriei Constanța există un dosar penal înregistrat în anul 2012, în care s-au pronunțat până acum trei ordonanțe de clasare, cu toate infirmate în căile de atac exercitate de Somaco Construct. Procurorii de la Judecătorie au vrut să-l scoată basma curată pe Matei, însă de fiecare dată instanțele de judecată au infirmat soluțiile de clasare și au dispus continuarea urmăririi penale. Ultima decizie de acest tip a fost dată chiar luna trecută de Judecătoria Constanța. Între timp și climatul general din justiție s-a mai schimbat, după ce răspunderea disciplinară a magistraților a intrat în noi coordonate. De-acum, protejarea grupului infracțional nu se va mai face fără riscuri.

Comments

comments

Actual

VIDEO Policlinica 2: Clădire ruinată în scopul privatizării. Echipamente ținute la țiplă de 5 ani

În perioada 2011 – 2015, Policlinica 2 a Spitalului Județean Constanța, situată în zona ICIL, a fost modernizată și dotată cu aparatură de ultimă generație. Modernizarea clădirii a costat aproximativ două milioane de euro, în vreme ce aparatura de imagistică și radiologie a costat 3,5 milioane de euro.

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

În perioada 2011 – 2015, Policlinica 2 a Spitalului Județean Constanța, situată în zona ICIL, a fost modernizată și dotată cu aparatură de ultimă generație. Modernizarea clădirii a costat aproximativ două milioane de euro, în vreme ce aparatura de imagistică și radiologie a costat 3,5 milioane de euro. În mod paradoxal, conducerile din acea perioadă de la Consiliul Județean și Spitalul Județean nu au găsit oportun să includă în proiectul european o clădire anexă a Policlinicii 2, în care funcționa clinica de chirurgie maxilo-facială. Acest imobil a fost lăsat în paragină. Ba mai mult, a fost transformat în groapă de deșeuri.

Conducerea actuală a Consiliului Județean s-a decis să facă ordine. Din acest motiv, vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz, a invitat presa la un tur în această locație, la sfârșitul săptămânii trecute. Palaz afirmă că imobilul a fost lăsat să se degradeze, întrucât fosta conducere urmărea să o privatizeze pe bani puțini.

Mai mult, vicepreședintele CJC spune că resturile rezultate în urma modernizării corpului principal au fost cărate în corpul secundar, pentru a se grăbi artificial degradarea clădirii. Totul s-a întâmplat în perioada în care Consiliul Județean Constanța era condus de Nicușor Constantinescu, iar la cârma Spitalului Județean se aflat Dănuț Căpățână, un tip care a lucrat la Synevo și care, numit în funcția publică, a concesionat analizele medicale de la Policlinica 2 tocmai către Synevo. Același Căpătână a concesionat și serviciul de imagistică de la Spitalul Județean către clinica Pozimed, deținută de un off shore din siajul lui Sorin Strutinsky – cunoscutul asociat al lui Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre. În momentul de față, Căpățână este pușcăriaș de drept comun, condamnat pentru fapte de corupție săvârșite la SCJU.

Ca să vedeți ce profunde sunt aceste interese, trebuie să știți că Policlinica 2 a fost dotată, tot pe fonduri europene, cu aparatură pentru imagistică și radiologie în valoare de 3,5 milioane de euro. Însă, de cinci ani, echipamentele stau în țiplă, întrucât nu s-au obținut avizele de punere în funcțiune de la Consiliul Național de Coordonare a Activităților Nucleare (CNCAN). Căutând cauzele acestei situații intolerabile, Claudiu Palaz a descoperit că firma care s-a ocupat de modernizarea corpului principal al Policlinicii 2 a tăiat tuburile de aerisire ale subsolului și le-a izolat cu spumă poliuretanică. Din acest motiv, subsolul se inunda la fiecare ploaie sau topire a zăpezii. Igrasia generată în acest fel a cauzat umflarea dușumelelor din rășini în încăperile destinate exploatării echipamentelor de imagistică, motiv pentru care CNCAN a refuzat să emită avizele necesare.

Anul acesta, Consiliul Județean a apelat la sponsori pentru a putea înlocui dușumelele din rășini cu șape din beton și pentru a igieniza subsolul policlinicii. Autoritatea nu a putut încheia contracte de lucrări, deoarece fiind vorba de un proiect european, nu se puteau face plăți suplimentare. Chiar și așa, după ce destul de greu au fost găsiți sponsori iar viciile au fost îndreptate, funcționarea echipamentelor de milioane de euro încă nu a fost autorizată. Claudiu Palaz spune că procedura a fost tergiversată de medicul Radu Baz, care a întârziat trimiterea documentelor sale personale la CNCAN. Tot Palaz a amintit că Baz a fost angajatul Pozimed – clinica specializată în imagistică, menționată mai sus, în legătură cu Dănuț Căpățână și Sorin Strutinsky.

În clipul de mai jos, puteți vedea imaginile surprinse la turul clădirii abandonate și a încăperilor în care se află aparatura de milioane de euro nepusă în funcțiune de cinci ani de zile.

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

(VIDEO) Un plic, furat din Prefectură. Comisia de Abuzuri a Senatului anchetează retrocedarea frauduloasă a carierei Sibioara

O comisie de anchetă a Senatului României investighează cazul halucinant al retrocedării carierei de la Sibioara, comuna Lumina, dezbătut pe larg de ziarul nostru. Informația a fost dată publicității de vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz, la sfârșitul săptămânii trecute.

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

O comisie de anchetă a Senatului României investighează cazul halucinant al retrocedării carierei de la Sibioara, comuna Lumina, dezbătut pe larg de ziarul nostru. Informația a fost dată publicității de vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz, la sfârșitul săptămânii trecute. Oficialul CJC spune că a participat la sediul Prefecturii Constanța, în calitate de martor, la ancheta desfășurată de Comisia de investigare a abuzurilor și corupției din Senatul României.

Rolul lui Claudiu Palaz în blocarea retrocedării ilegale

Înainte de a trece în revistă declarațiile lui Claudiu Palaz trebuie să reamintim, succint, coordonatele acestui caz. În anul 2008, două septuagenare reprezentate convențional de avocatul Ionel Hașotti au obținut o hotărâre de retrocedare a unui teren de 20 de hectare la Sibioara, care se suprapunea peste cariera de piatră din localitate. Carierele sunt exceptate prin lege de la retrocedare. Însă avocatul Ionel Hașotti a susținut în fața instanței că ”nu există dovadă că există o exploatare de carieră de piatră” pe terenul revendicat. Societatea care exploata cariera Sibioara cu aprobarea Guvernului nu a fost citată în proces. Ne referim aici la SC Somaco Construct SRL, o firmă cumpărată cu ani buni înainte de omul de afaceri Grigore Comănescu, care a plătit 4 milioane de euro. În 2009, societatea s-a trezit cu executorul judecătoresc la poartă. Aflând de retrocedarea ilegală, Somaco Construct a deschis un proces de fond funciar în care a cerut să i se constate dreptul de proprietate și de folosință asupra terenului retrocedat prin fraudă la lege către bătrânele reprezentate de Ionel Hașotti. În 2011, societatea a câștigat o hotărâre irevocabilă, în care i se recunoșteau drepturile. În acel context, Somaco a notificat Comisia Județeană de Fond Funciar, condusă pe atunci de prefectul Claudiu Palaz, să nu procedeze la emiterea titlului de proprietate pentru clienții avocatului Ionel Hașotti. Palaz a emis o hotărâre, 266/2011, prin care a invalidat propunerea de punere în posesie și de emitere a titlului de proprietate pentru bătrânele reprezentate de Hașotti, bloând astfel pentru o vreme o situație de încălcare gravă a legii.

Vanghelița, Chirățica, Ghernaja

Ulterior, Ionel Hașotti a obținut imposibilul. În speță, acesta a declarat recurs la hotărârea dată deja în recurs și a obținut astfel revocarea hotărârii irevocabile în fața unui complet condus de judecătoarea Vaghelița Tase. După revocare, procesul a fost rejudecat de judecătoarele Chirățica Enache și Cristina Ghernaja, care au dat câștig de cauză clienților lui Ionel Hașotti. Însă aceștia au primit titlu de proprietate asupra terenului din carieră abia în anul 2016. Din acest motiv, ei au cerut despăgubiri de la Prefectură de 500.000 de euro pentru toată perioada de întârziere, dintre 2008 și 2016. La un moment dat, din toți prefecții care s-au succedat în funcție între 2008 și 2016, doar Claudiu Palaz a fost trimis în judecată pentru acest prejudiciu. Însă rechizitoriul întocmit special pentru el a fost anulat de instanța de judecată, care a descoperit că procurorul de caz fusese, pe vremuri, avocatul uneia din beneficiarele retrocedării.

Prectura depune acțiune pentru constatarea nulității titlului de proprietate

Tot în 2016, Prefectul de la acel moment a deschis un proces în care a cerut anularea titlului de proprietate emis în beneficiul clienților lui Ionel Hașotti. Prefectul a cerut să se constate nulitatea titlului pentru faptul că s-a încălcat legea care interzice retrocedarea carierelor, dar și pentru faptul că persoanele puse în posesie nu au prezentat acte ulterioare anului 1945. La începutul acestui an, Judecătoria Constanța a respins acțiunea pe fond. Judecătorul fondului a opinat că nu poate analiza încălcarea articolului 4 alin. 1 din Legea 1/2000 care interzice expres retrocedarea carierelor, pe motiv că acest aspect ar fi fost discutat în cadrul procesului de retrocedare din anul 2008. În realitate, nicăieri în procesul aranjat din 2008 nu s-a menționat acest temei de drept. De cealaltă parte, instanța de fond a luat de bun un act cu aparență de fals, datat în 1947, deși nu emana de la o autoritate a statului și era scris cu î din i, pe baza regulilor ce au fost introduse prima oară în anul 1953. În plus, acte autentice emise de Arhivele Naționale contrazic fățiș actul cu aparență de fals.

Apelul tardiv al lui Ioan Albu

Aspectele de o simplitate și o forță probantă de ordinul evidenței arătate mai sus puteau foarte ușor să întoarcă soarta procesului în calea de atac. Însă Prefectura a ”uitat” să trimită cererea de apel în termenul legal. În acest fel, apelul a fost declarat tardiv. După scandalul de presă care a urmat acestei făcături oribile, prefectul care a gestionat situația, Ioan Albu, s-a retras din funcție.

Claudiu Palaz: E combinație! NIște șmecheri – Strutinsky și Hașotti

Revenim la susținerile ”martorului” Claudiu Palaz. Acesta a declarat presei că o parte din analiza comisiei de abuzuri a Senatului a vizat apelul declarat tardiv, la care ne-am referit în paragraful anterior. El spune că plicul care conținea data de la care curgea termenul de promovare a apelului a fost furat din Prefectură. De asemenea, spune că juristul care s-a ocupat de caz s-a prezentat cu apelul redactat la șefa serviciului juridic (Ștefania Mitițescu – n.r.) în termenul legal, însă în ultima zi a termenului de depunere, la ora 15, încă se mai dezbătea în Prefectură cum ar trebui trimis apelul la instanța… care – spunem noi – se află peste drum de instituție, la 3 minute de mers la pas. În cele din urmă, apelul a fost trimis la două zile distanță după expirarea termenului prevăzut de lege. Palaz susține că vinovată de situație ar fi, așadar, șefa serviciului juridic din Prefectură, iar nu fostul prefect Ioan Albu. El crede că situația retrocedării abuzive a carierei poate fi îndreptată doar de organul de urmărire penală, dacă va fi sesizat de comisia de abuzuri a Senatului României. Nu în ultimul rând, vicepreședintele CJC a spus că în spatele afacerii retrocedării ilegale se află ”niște șmecheri”, în speță omul de afaceri Sorin Strutinsky și avocatul Ionel Hașotti. În clipul care însoțește articolul nostru, puteți urmări declarația de presă a lui Claudiu Palaz.
Va urma!

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Golful Pescarilor – moșia lui Maricel Cîrjaliu. Afacerea este supravegheată de ginere

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Noi dovezi fulminante arată că afacerea Golful Pescarilor de la Agigea este controlată de primarul și cetățeanul de onoare Maricel Cîrjaliu. Un fel de primaru′ Vasile din Las Fierbinți! Ordinea.Ro a prezentat cu lux de amănunte cum Maricel a pus ochii pe terenul extrem de atractiv de lângă Cherhanaua din Agigea. În 2012, la inițiativa acestuia, Consiliul Local a votat un inventar prin care și-a însușit haiducește terenul din Golf, în suprafață de 8940 mp (vezi detalii AICI). Doi ani mai târziu, Cîrjaliu a vândut fără hotărâre de Consiliu Local un lot de 1700 mp din terenul inclus ilegal în domeniul privat al localității. Suprafața în cauză a ajuns astfel la firma Cherhana Bibanu SRL, deținută atunci, în calitate de asociat unic, de Dumitru Stanciu, un mecanic auto nășit la cununia religioasă de fratele afacerist al primarului din Agigea (vezi detalii AICI). La fix o săptămână după ce a pus mâna pe terenul cu deschidere la mare, care încăleca și o bucată din plaja inalienabilă a statului, rubedenia spirituală a primarului s-a asociat cu doi oameni de afaceri, Petre Daniel Popa și Mihai Cristian Lupoiu. La rândul lor, aceștia reușiseră să pună mâna, în vecinătatea directă, pe un dig din sistemul de apărare costieră, cumpărat de la o controversată firmă de lichidări judiciare (detalii AICI). Ulterior, Cherhana Bibanu și-a schimbat numele în Golful Pescarilor SRL. Societatea a edificat pe teren o construcție pescărească pentru procesarea peștelui capturat din mare. Însă, chiar de la bun început, imobilul construit în această ipoteză a fost utilizat ca restaurant de fițe, cu meniu pescăresc… de import. Vorbim aici de restaurantul Golful Pescarilor.

De la nepotul spiritual care se ocupă de motoare, la ginerele promotor de Golf și plimbăreț prin Dubai

După cum spuneam în episoadele trecute ale serialului nostru, mai există și alte dovezi care-l leagă pe primarul Cîrjaliu de afacerea Golful Pescarilor. În cele ce urmează vi le prezentăm în mod schematic:

  1. Jumătate din restaurantul Golful Pescarilor se află în patrimoniul unei persoane cu legături ”spirituale”, naș-fin, cu fratele primarului din Agigea.

Sursa foto: Constanta.Ro.

 

2. Primarul Cristian Maricel Cîrjaliu merge la Golf ca la el acasă, servind masa și indicând unui fotograf ce ar fi de pozat în zonă.

3. Imaginea restaurantului Golful Pescarilor este gestionată de Ionuț Nuțoaia Cîrjaliu, care distribuie pe Facebook postări de promovare. Acesta este chiar ginerele primarului din Agigea. La momentul căsătoriei cu fiica lui Maricel, Nuțoaia a ținut să-și ia și numele de familie al soției.

 

4. Ginerele primarului își desfășoară activitatea la restaurant, alături de ceilalți doi patroni și de personalul unității. Cu alte cuvinte, nu este vorba de un hobby. În mod firesc, în poza de grup trebuia să intre Dumitru Stanciu, asociatul din acte. Însă acesta nu prea obișnuiește să dea pe la Golful Pescarilor. În locul său, activitatea zilnică este supravegheată de ginerele lui Maricel. Desigur, acesta are și hobby-uri, precum plimbatul prin Dubai și Bali – așa cum se atestă fotografiile pe care le postează în spațiul virtual. Vă dați seama că tipul nu este un simplu angajat, căci angajații simpli n-au bani de destinații turistice exotice. Tata-socru trăiește dintr-un salariu amărât de primar, nu prea ar avea nici el de unde să subvenționeze asemenea pasiuni.

 

Istoria unei hărțuiri oribile

Date fiind aceste combinații și interese de clan, Maricel Cîrjaliu a folosit funcția publică de primar al comunei Agigea pentru a lovi în restaurantul Pescăria lui Matei, concurentul direct al Golfului, dar și în firma Sarda Fish SRL, care deține cherhanaua veche, reabilitată de curând și pregătită să joace, spre spaima primarului și a rubedeniilor sale, un rol comercial în zonă. Hărțuirea Pescăriei lui Matei a condus la 37 de procese, în care societatea a contestat controale, amenzi și decizii discriminatorii ale Primăriei. Într-un episod viitor al serialului nostru, vă spunem cu lux de amănunte istoria acestei hărțuiri oribile.

”După 20 de ani” nu este doar un roman al lui Dumas; este și o practică a românului Maricel

Spuneam mai sus că patronii de la Golful Pescarilor sunt deranjați de faptul că firma Sarda Fish a modernizat cherhanaua veche și se pregătește să joace un rol comercial mai activ în zonă. Ca la un clinchet de clopoțel, primarul degrabă comițător de abuzuri împotriva concurenței acestor privați, s-a apucat să facă săpături cu privire la proprietarii mai vechi ai cherhanalei. Cîrjaliu are ceva experiență în astfel de săpături, întrucât anul trecut a dat în judecată zeci de proprietari, puși în posesie în anii 90 în procedura fondului funciar, cu gândul să le ia terenurile la Primărie. Invocând un interes legitim, de a recupera bunurile localității, Maricel a descoperit vicii în actele vechi de aproape 30 de ani, cerând instanțelor de judecată să desființeze titlurile de proprietate ale amărâților. Au fost instanțe care au admis aceste pretenții, însă la un moment dat un complet a pus frână la marea despuiere, indicând în clar că fără acordul prefectului nu se mai poate înainta un pas. În consecință, primarul din Agigea s-a dus la prefect să-i ceară hârtie, însă acesta, oripilat de situație, a refuzat cu fermitate să intre în joc. Negru de supărare, primarul Agigei i-a făcut plângere penală la DNA prefectului de atunci, Adrian Nicolaescu, însă procurorul de caz l-a trimis la plimbare, dispunând clasarea dosarului penal.

Mai nou, după cum am spus, Cîrjaliu s-a simțit deranjat de faptul că Sarda Fish s-a apucat să renoveze cherhanaua pe care o are în patrimoniu din anul 2005. Și s-a mai simțit deranjat de dovezile apărute în presă că Primăria a furat terenul din Golf, pentru a face loc în zonă restaurantului Golful Pescarilor, acolo unde patron pe jumătate este nepotul spiritual al primarului, iar promotor de bază chiar ginerele său. Mânat de aceste două interese, unul personal, de imagine, și unul de clan, Cîrjaliu a început să caute nereguli la proprietarii anteriori ai cherhanalei, Marea Neagră SA și Condemar SA, datând din anul 2001. Însă, în acest caz, primarul Agigei nu poate justifica un interes legitim, nici măcar formal, ca în cazul prezentat mai sus. Acest aspect nu l-a oprit să cheltuie banii Primăriei în corespondențe pentru interese care nu aparțin Primăriei, să se folosească de însemnele autorității și la urmă să încropească un memoriu cu datele colectate, multe din ele interpretare grosolan și fără știință de carte (ca de exemplu confuziile de-a dreptul habarniste între faliment și insolvența cu drept propriu de administrare; plus acuzația fără fundament cu privire la ”inducerea în eroare a creditorilor”, deși în realitate era vorba de vânzarea imobilului tocmai către creditor, iar nu către un terț). Memoriul încropit în urma acestei activități nejustificate sub aspectul interesului legal, ci poate doar a interesului de trib, a fost trimis Ministerului Finanțelor Publice și presei. Să știe opinia publică și domnul ministru că ăia pe care i-a fript Primăria cu 37 de controale/amenzi/litigi sunt niște nenorociți, care au făcut falsuri acu′ douăjdeani. Alte detalii sunt de prisos. Va urma!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: