Exclusiv Slide

O șmecherie de-a lui Făgădău în folosul procesual al tatălui de la Dobre și Fiii

mai 09, 2018 Adrian Cârlescu

În anul 2013, Agenția Națională de Integritate l-a găsit incompatibil pe consilierul local Mircea Dobre. Prin raportul de evaluare nr. 31267/G/II/11.07.2013, ANI a stabilit că, în timp ce era ales local și participa prin vot la conducerea treburilor publice, acesta a beneficiat prin firma sa, Dobre și Fiii SRL, de contracte în valoare de 4.355.258,2 lei încheiate cu Municipiul Constanța. Vorbim aici de aproape un milion de euro. La scurt timp după ce a fost declarat incompatibil, Dobre s-a retras din firmă. Nu însă și din politică. Atacând raportul ANI la instanță, el a reușit să rămână în prim-planul politicii locale îndeplinind, la un moment dat, chiar și funcția de viceprimar al Constanței. În iunie 2016, a fost ales pentru un nou mandat de consilier local, fiind validat de Biroul Electoral Județean.

Cum a tras administrația Făgădău de timp în folosul lui Dobre-tatăl

Procesul cu ANI s-a încheiat definitiv în 2 martie 2017, când plângerea lui Mircea Dobre a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Decizia nr. 820. La doar câteva zile de la această întâmplare, Agenția Națională de Integritate a trimis Primăriei Constanța comunicarea înregistrată cu numărul 30683/09.03.2017, prin care a atras atenția că Dobre trebuie scos din Consiliul Local. Decebal Făgădău nu a mișcat niciun deget, motivat de faptul că încă nu se redactase Decizia Înaltei Curți. Nici Agenția nu s-a lăsat, trimițând Primăriei Constanța alte 5 comunicări, în serie, pe 22 mai, 26 iunie, 28 iulie, 29 august și 2 octombrie 2017. În fața acestor somații la foc automat, Decebal Făgădău a inițiat un proiect de hotărâre privind vacantarea postului de consilier local deținut de incompatibilul Mircea Dobre. Proiectul a fost votat, devenind astfel hotărâre locală sub numărul 371/31.10.2017 (vezi aici).

Dobre cere anularea sancțiunii, pe motiv că s-a depășit termenul legal de șase luni

Pe 27 noiembrie 2017, Mircea Dobre a deschis un proces la Tribunalul Constanța, secția de contencios administrativ și fiscal, cerând anularea HCL 371/31.10.2017, prin care a fost scos din Consiliul Local. Ultimul termen al procesului a avut loc chiar azi, când avocații celor două părți au pus concluzii pe fond. În principal, avocata lui Dobre a cerut anularea HCL-ului, întrucât legea stabilește că fapta de incompatibilitate se poate sancționa doar într-un termen de șase luni de la constatare. Or – a spus avocata lui Dobre – constatarea s-a făcut pe 9 martie 2017, în momentul înregistrării primei comunicări de la ANI, iar sancțiunea excluderii din Consiliul Local a fost aplicată la 31 octombrie 2017, la o distanță mai mare de șase luni. Nicio vorbă de faptul că întârzierea în aplicarea sancțiunii ar putea fi un aranjament făcut între colegi de partid și prieteni. Mai mult, avocata lui Mircea Dobre l-a înțepat pe primarul Decebal Făgădău, pe motiv că acesta nu ar fi vrut să țină cont de propunerea comisiei de disciplină. Această comisie propusese sancționarea incompatibilului cu retragerea indemnizației de consilier. Cu alte cuvinte, să presteze incompatibilul… la locul de muncă, fără indemnizație, dar cu postul de consilier salvat.

Comments

comments

Adrian Cârlescu

About The Author

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.