Connect with us

Politica

Candidați vechi și noi, răi și buni ai PSD Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Joi seara, Biroul Permanent al Organizației Județene PSD Constanța a desemnat candidații pentru funcția de primar, pentru alegerile locale din 5 Iunie 2016. Am analizat lista social-democraților pentru a vedea cu ce candidați noi și vechi vin în fața alegătorilor și am avut parte de mici surprize. Să o luăm pe comune, pentru a putea analiza persoanele propuse la funcția de primar.

Tudorel Gurgu, fost primar PD-L, candidează la Ciobanu

Pentru Ciobanu, PSD l-a stabilit drept candidat pe Tudorel Gurgu. Nu este un  nume nou pentru această comună, dat fiind faptul că de 2 mandate este actualul primar, însă pentru început a candidat din partea PD-L. Între timp, și-a schimbat opțiune politică și a migrat la PSD. Înainte de a deveni edilul comunei, Gurgu a fost administrator de firme, iar una dintre acestea a fost Mir & Ant SRL.  Despre Gurgu se spun multe și există și dosare penale deschise pe numele său. În  cursul anului trecut, după o altercație cu un prieten al primarului, câțiva săteni s-au trezit cu mașinile sparte. Una dintre victime a susținut că a fost amenințată și de către edil, care l-a sunat într-o noaptea, iar convorbirea ar fi fost înregistrată.
Primarul comunei, Tudorel Gurgu, a negat toate aceste acuzații. Cu toate acestea, pe numele său a fost deschis un dosar penal.
Numele său mai apare într-un alt dosar din anul 2010. În acea perioadă, în care nu era primar, acesta a fost acuzat de un tânăr că l-a bătut până l-a desfigurat în fața barului pe care Gurgu îl deținea.

Pentru comuna Saraiu va candida un necunoscut politic, dar afacerist cu renume în Spania

aurelian purice saraiuNumele  candidatului PSD la primăria comunei Saraiu este Aurelian Purice, total necunoscut în viața politică a județului Constanța. După ce am stat de vorbă cu mai mulți locuitori din Saraiu,  i-am făcut cât de cât o fișă, pentru a-l putea prezenta. Și am aflat lucruri interesante, pe care vi le dezvăluim. Omul a locuit în copilărie la Saraiu, numai că de multă vreme familia sa s-a mutat din localitate. Cei care își amintesc de el, copil fiind, spun că era foarte mic când a părăsit localitatea. Între timp s-a apucat de afaceri și este un reputat constructor în …Spania, unde lucrează cu oameni pe care îi ia din Saraiu și din alte localități. De ceva vreme,  după ce s-a ivit oportunitatea de a candida, și-a făcut mutație pe buletin la domiciliul mătușii sale, în Saraiu. Rămâne de văzut ce șanse va avea la alegeri! Și spunem asta pentru că, în anul 20012, primarul de atunci, Băjan, conducea deja de 12 ani localitatea, iar actualul edil, Dorinela Irimia, care venea din partea UNPR, a câștigat cu un scor impresionant, de 67,65%.

Mihai Ion se pregătește pentru primăria Cuza Vodă

Primăria Cuza Vodă este condusă de primarul Nicolae Horneț, care a declarat încă de anul trecut că nu-și mai dorește să candideze pentru încă un mandat, deoarece are afaceri de familie de care dorește să se ocupe. Din partea PSD, va candida pentru acestă poziție Ion Mihai, care ocupă funcția de consilier local și, respectiv, aceea de viceprimar. El este și om de afaceri.

Candidatul din Seimeni este viceprimarul localității

Pentru primăria comunei Seimeni, PSD l-a desemnat drept candidat pe viceprimarul Marian Iordache, care este președintele organizației locale a partidului. Acesta deține 4 terenuri arabile și are, încă din 1994, o fermă în Seimeni, la care deține și 3 tractoare.

Tot viceprimarul merge la alegeri și în localitatea Topalu

În comuna Topalu este primar, de 3 mandate, Gheorghe Murat. Probabil din cauza afacerilor, a vârstei sau din motive medicale, el a renunțat să mai candideze pentru încă un mandat. Însă îl va suplini Ion Jipa, cel care ocupă funcția de viceprimar. Însă trecutul său în domeniul primăriei este mult mai amplu. Jipa a fost viceprimar al comunei și în intervalul 2004-2008.

La Crucea, Frigioi mai vrea încă un mandat

gheorghe frigioiu cruceaDupă cum foarte multă lume știe, primarul localității Crucea este Gheorghe Frigioi. Și nu-i primar de ieri, de zi. El conduce destinele localității din anul 2000 fără intermitențe. Adică va candida pentru cel de-al 5-lea mandat la primărie.

De fapt, dacă analizăm mai atent situația, Frigioi a mai condus destinele comunei și în intervalul 1990-1992, dar apoi a decis să se întoarcă la catedră. El a absolvit cursurile liceului pedagogic din Tulcea și a dorit să predea, mai mult decât să fie primar. Însă, între timp, și-a dat seama că oamenii implicați politic sunt foarte necesari unei societăți și a îmbinat studiile cu cariera politică.

Primarul din Ghindărești își mai dorește un mandat

adrian vartolomei ghindarestiÎn comuna Ghindărești, alesul PSD pentru viitoarele alegeri este Adrian Vartolomei. El este încă primar al acestei comune, dar are state vechi de plată în administrația locală. A candidat ca și consilier local în anul 2008 și, în același an, a devenit viceprimarul localității. Apoi, din anul 2012 este primar în exercițiu și își dorește să continue activitatea pe care o desfășoară la ora actuală. Din păcate pentru Vartolomei, problemele nu s-au ținut departe de el. În urmă cu vreo trei ani, a avut parte de un scandal care a rămas cu urmări vizibile pe fața primarului. El a luat bătaie chiar de la un polițist care îi era vecin.  A avut arcada spartă, capul spart. Același bărbat i-a dat, cu altă ocazie, un pumn în gură, astfel încât primarul a necesitat internarea în spital. Dar… aceste detalii nu țin de viața politică!

Gigel Sava ar putea obține cel de-al cel de-al 4-lea mandat

Și în acest an, candidatul pentru primăria Horia este Gigel Sava. El a mai fost primar în această comună și în intervalul 2000-2008, după care a pierdut în fața Vasilicăi Matei. În anul 2012 a primit 52,36 % din voturile alegătorilor, și a devenit din nou primar. Anul acesta va candida din nou și este aproape convins că va câștiga din nou. Ar fi pentru a 4-a oară când ar câștiga încredea locuitorilor comunei.

Vasile Neicu, pe baricade la Pantelimon

Vasile Neicu este primar în comuna Pantelimon din anul 1996, adică are la activ 5 mandate întregi. Credem că nu are sens să vorbim despre el sau despre activitatea lui, atâta vreme cât localnicii și-au exprimat voința de a-l alege în funcția de primar atâta vreme fără întrerupere. Cert este că deja PSD l-a desemnat drept viitorul candidat la Pantelimon și chiar ne îndoim că ar putea da greș. Este inutil să vorbim despre toate schimbările care s-au produs în comună, despre drumurile asfaltate sau despre forarea puțurilor de mare adâncime în localități.  Dar mi se pare foarte important să menționez proiectul after-school, care va fi realizat în satul Pantelimonul de Jos.

Lucian Chitic își dorește un nou mandat La Tortoman

lucian chitic tortomanDeși este tânăr (încă nu a împlinit 40 de ani!), primarul din comuna Tortoman are o vastă experiență politică. În intervalul 2004-2008 a fost viceprimar, iar apoi a candidat pentru funcția de primar și a câștigat această bătălie electorală. Adică este primar din anul 2008, fără întreruperi. Doar că pe atunci reprezenta Partidul Ecologist Român.

Ulterior, a trecut la PSD. Iar această formațiune politică l-a desemnat drept candidat al localității Tortoman pentru încă un mandat. Și are toate șansele să câștige această funcție, grație multiplelor proiecte pe care le-a realizat în comună. Nu vrem să detaliem realizările primarului, nu ne apucăm acum să vorbin despre șoseel asfaltate, însă două proiecte realizate sau în curs de realizare ne-au atras atenția. În primul rând este vorba despre inaugurarea unui poligon de tragere cu armament de infanterie, realizat în anul 2014 și despre construirea stației de sortare a deșeurilor reciclabile

Soarele răsare la Siliștea

mihai soare slistea

Nu am vrut să facem o glumă, ci să vi-l prezentăm pe primarul comunei Siliștea, Mihai Soare, care a fost desemnat drept viitorul candidat al PSD. Să ne reamintim că omul conduce destinele comunei încă din anul 2000 – adică este primar de 4 mandate și îl va câștiga și pe cel de-al 5-lea. De ce spunem asta? Pentru că de când este primar., în comună s-au realizat lucruri importante. A dotat școlile, a asfaltat străzile, a acordat terenuri tinerilor pentru a-și construi locuințe, a refăcut bisericile, a construit un cămin cultural etc. Acesta reunește o sală de spectacole, cu o capacitate de 500 de locuri, dar are și o sală multimedia, dotată cu 10 calculatoare.

Constantin Cimpoiașu este primar de 5 mandate

În comuna Gârliciu este primar de 5 mandate Constantin Cimpoiașu. Anul acesta va candida pentru cel de-al 6-lea mandat, pe care îl va câștiga fără nci un fel de probleme. Dacă ne uităm la procentele pe care le-a obținut de-a lungul carierei sale, vom vedea că a obținut în  medie 75% din voturile alegătorilor. El a declarat că va candida în continuare pentru că îi place munca în folosul cetățenilor din Gârliciu.  Ce-i drept, comuna este foarte aproape de Dunăre, la numai 1 km distanță, motiv pentru care este foarte atrăgătoare pentru oamenii din afara localității. Deja foarte multe casew au fost cumpărate de bucureșteni, care le țin drept case de vacanță.

Eugen Marius Berbec vrea un nou mandat la primăria Vulturu

În anul 2008, primăria Vulturu era câștigată de cel mai tânăr primar al județului, Eugen Marius Berbec, care avea sub 30 de ani. Era candidat din partea PNȚ-CD. Dar a preferat să migreze la alt partid, de unde putea obține fonduri semnificative pentru localitate. De atunci, omul nu a pierdut nici o bătălie electorală și candidează și în acest an, cu optimism. Este sigur că va câștiga alegerile dearece a făcut foarte multe pentru comună. A pietruit toate străzile, iar multe dintre ele au fost asfaltate între timp. A pus centrală în școli și a făcut grădinițe moderne pentru copii.

Aceștia sunt candidații desemnați deja de către PSD pentru alegerile locale. Vor mai urma și alții, iar noi o să vi-i prezentăm pe toți pentru a ști pe cine veți vota.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Valentin Olivian Trofin (PRO România): „Guvernul ia măsuri haotice și dă vina pe populație“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Avocatul Valentin Olivian Trofin, candidat din partea PRO România Constanța pentru Camera Deputaților, explică de ce este aberantă, discriminatorie și falimentară decizia de carantinare a localităților și a închiderii piețelor, în condițiile în care locurile cele mai aglomerate – deci și cele mai periculoase, din punct de vedere al contaminării – sunt în continuare scăpate de sub control.

„Vedem că așa-zisele măsuri pentru combaterea răspândirii virusului SARS-COV2 sunt ineficiente, tocmai pentru că s-au înmulțit și s-au înăsprit restricțiile, dar cifrele sunt în continuare în creștere. În timp ce Constanța și alte localități din județ sunt în carantină, în alte părți ale țării se circulă în continuare cu mijloacele de transport în comun, în aglomerație, iar acolo este cel mai mare risc de contaminare”, explică Valentin Trofin.

Candidatul PRO România mai spune că actualul guvern nu poate mai mult decât să preia haotic niște idei din alte țări, fără să le adapteze situației reale din România.

„Probabil pentru că nici membrii guvernului, nici consilierii lor n-au circulat vreodată cu trenul, autocarul, microbuzul sau metroul, au impresia că pot implementa strategiile din alte țări. Ce nu știu ei este faptul că în România reală, cei mai mulți angajați sunt navetiști, iar pentru a preîntâmpina situația dramatică a transportului în comun, ar fi trebuit să se gândească de la început la o schemă de ajutor pentru transportatori, astfel încât să existe mai multe mijloace de transport, în toată țara. Ei eu făcut exact pe dos. Iar la metroul din București s-au limitat la a da recomandări pentru diminuarea aglomerației și au plătit publicitate pentru a li se explica oamenilor să nu circule la ore de vârf și să evite aglomerația, deși toți cei care circulă cu metroul se plâng de dublarea sau chiar triplarea timpului de așteptare, față de situația anterioară pandemiei. Guvernul ne arată în continuare că nu poate decât să ia măsuri haotice sau pe jumătate, pentru a da apoi vina pe populație. Dacă ar fi vrut diminuarea numărului de cazuri, ar fi întărit transportul în comun, în toată țara, încă din luna martie”, mai spune Valentin Trofin.

Candidatul PRO România afirmă că pentru aplicarea tuturor acestor măsuri de ajutor, condiția minima este menținerea firmei în activitate și menținerea a cel puțin 90% din angajați de la finalul anului 2020 pe toată durata anului 2021.

„Votează PRO România, scoatem din nou țara din criză!“, mai spune Trofin.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Eugen Tomac (PMP), la Constanța: Reducerea numărului de parlamentari și eliminarea pensiilor speciale, condiții pentru a susține un Guvern

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PMP, Eugen Tomac, împreună cu Elena Băsescu, candidat pentru Camera Deputaților, și Claudiu Palaz, candidat al PMP pentru un post de senator, au susținut, astăzi, la Constanța, o conferință de presă. În cadrul acesteia, Elena Băsescu a declarat că ea duce o „campanie la firul ierbii“, pe care a învățat-o de la tată ei, Traian Băsescu, și de la vechii PDL-iști și PD-iști.

„Campania la firul ierbii mi se pare cea mai eficientă, pentru că, mergând la pas prin localități și vorbind cu sute sau chiar mii de oameni, am constatat cu amărăciune că județul Constanța este dezvoltat cu trei viteze. Prima este municipiul Constanța, care are resurse care nu sunt exploatate la maxim, adică la platforma continentală a Mării Negre, ori la poziția geostrategică a Portului. A doua viteză este reprezentată de stațiunile de la Marea Neagră și aș vrea să includ și Mihail Kogălniceanu, care găzduiește baza Nato. A treia viteză este reprezentată de restul localităților care par uitate de autoritățile locale și centrale. Sunt multe localități care nu au apă și canalizare, gaze, iar locuitorii se încălzesc la sobe cu lemne. Angajamentul PMP Constanța este să nu mai existe acești cetățeni de mâna a doua și a treia. Ne dorim să sprijinim autoritățile locale ca până în 2024 80% dintre localități să aibă gaze, să sprijinim micii agricultori și să aducem internet în toate școlile, unde nu ar mai trebui să existe toalete în afara unităților de învățământ. Ne mai dorim să îi ajutăm pe cei care doresc să facă agroturism și să refacem sistemul de irigații, iar apa pentru fermieri să fie mai ieftină.“, a declarat Elena Băsescu, care a mai spus că mulțumește organizației PMP de la Constanța, unde s-a simțit ca pe vremuri în vechiul PDL.

„PMP, singuul partid care vrea cu adevărat eliminarea pensiilor speciale“

Eugen Tomac a declarat, la rândul său, că Elena Băsescu este un candidat model în ceea ce privește implicarea în campania electorală.

„Veți vedea puțini politicieni care tratează cu atâta responsabilitate acest exercițiu democratic cum sunt alegerile. Un candidat trebuie să aibă curajul de a merge să discute cu cetățenii, indiferent dacă este sau nu susținut. Din acest punct de vedere o felicit pe Elena Băsescu, pentru că știe ce are de făcut și pun mare speranță în tandemul Băsescu – Palaz la Constanța.“, a spus Tomac.

El a afirmat că, având în vedere că peste criza sanitară se va suprapune o criză economică fără precedent, PMP are obligația să vină cu soluții. El a spus că a observat cum în această campanie mulți politicieni, vechi sau noi, vin și promit lucruri care sunt deja promovate de ani buni de Mișcarea Populară. Spre exemplu, spune Tomac, este vorba de povestea eliminării pensiilor speciale.

„Este o gogoașă. Nici PSD, dar nici USR nu au făcut mare lucru și inclusiv inițiativa PNL a fost construită în așa fel încât să nu reușească. Singurul partid care a propus în parlament inițiative legislative prin care așa cum au fost instituite să fie abrogate aceste legi este PMP. Noi nu am propus o lege pachet, ci inițiative prin care eliminăm pentru anumite categorii, dar să rămână, spre exemplu, pentru militari care au fost în teatrele de operațiuni, unde și-au riscat viața pentru demnitatea României. De asemenea, trebuie să menținem pensii speciale pentru foștii deținuți politici. În rest, toate pensiile trebuie eliminate (pentru funcționari parlamentari, pentru parlamentari, aleși locali), iar pentru militari și magistrați trebuie plafonate. Inițiativa noastră pentru eliminarea pensiilor speciale este în Camera Deputaților și mai are nevoie de un vot.“, a spus Tomac.

Condiții pentru intrarea la guvernare

El a criticat și faptul că unele partide au promis că vor reintroduce alegeri în două tururi pentru primar, ceea ce este o minciună, pentru că legea este în Parlament și a fost propusă de PMP. La fel este și în cazul reducerii numărului de parlamentari, propunere care nu au fost acceptată de niciun alt partid. Tomac a afirmat că PMP este singurul partid care a propus un pachet de legi pentru a reforma sistemul de sănătate. Liderul Mișcării Populare a punctat că dacă legea sănătății propusă de formațiunea sa ar fi fost acceptată, nu s-ar mai fi întâmplat tragedia de la Piatra Neamț, asta pentru că PMP propunea depolitizarea sistemului de sănătate. Eugen Tomac a mai afirmat că dacă viitorul Guvern își va asuma propunerile PMP privind reducerea numărului de parlamentari la 300 și eliminarea pensiilor speciale, formațiunea sa este dispusă să discute pentru a da țării un Executiv.

Președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, a criticat, la rândul său, modul haotic în care statul a organizat desfășurarea campanie electorale, în condițiile în care mesajele nu ajung așa cum trebuie la cetățeni.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară-Organizația Județeană Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: www.ordinea.ro

– CUI mandatar financiar coordonator: 11200012

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Planurile pentru Justiție și reforma statului ale USR-PLUS: „Fără pensii speciale, Fără imunitate parlamentară, Fără Penali“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul USR Stelian Ion și avocatul Andrei Lupu, candidați ai Alianței USR PLUS pentru Parlamentul României, au prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, principalele măsuri pentru justiție și reforma statului din cadrul programului de guvernare USR PLUS.

„Vrem o Românie fără penali în funcții publice, fără pensii speciale și fără imunitate parlamentară. Începând cu 6 decembrie vom depune efort pentru a elimina pensiile speciale, le vom elimina și pe cele pentru aleșii locali și pentru celelalte categorii. Iar acolo unde sunt impedimente vom construi proiecte pentru a trece de filtrul Curții Constituționale. Iar Fără Penali în funcții publice va fi literă în Constituție, pentru ca pe viitor să fie regulă de bun-simț să nu mai poți fi ales dacă ai săvârșit fapte de corupție cu intenție. Rămâne doar ca proiectul să fie deblocat în Parlament, iar în viitoarea legislatură vom organiza referendumul. În prezent Parlamentul a devenit paravan pentru tot felul de personaje care s-au ascuns pentru a scăpa de justiție. Într-un stat normal democratic, parlamentarii nu se ascund în spatele imunității parlamentare. Nu există niciun motiv pentru care un parlamentar bănuit de fapte de corupție să se ascundă în spatele imunității. Un obiectiv asumat de USR PLUS este eliminarea imunității parlamentare. Parlamentul trebuie să fie unul curat”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, membru în cadrul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților și candidat al Alianței USR-PLUS în Constanța pentru Camera Deputaților.

Avocatul Andrei Lupu, membru în Biroul Național PLUS și candidat al Alianței USR PLUS în Prahova pentru Camera Deputaților, a subliniat, la rândul său, faptul că depolitizarea în toate sectoarele de activitate ale statului român va fi „e o condiție esențială pentru coaliția de guvernare” din care USR PLUS va face parte.

„Depolitizarea nu înseamnă doar eliminarea presiunilor politicului, ci mai mult: cerem clar tuturor partidelor și ne asumăm că vom intra într-o coaliție de guvernare doar dacă cei care vor fi parte a acelei coaliții de guvernare sunt de acord ca numirile politice să fie făcute doar pentru funcțiile de miniștri și de secretari de stat. Mai jos de atât totul va fi impus doar prin concurs și concurs în mod serios, nu pe pile. Dincolo de administrația centrală, ne dorim depolitizare și în administrația locală și asta înseamnă pe de o parte analiza tuturor autorităților locale, direcțiilor, deconcentratelor și analizarea dacă ele își justifică existența. Dacă nu își justifică existența, pot fi desființate oricând. Dacă nu sunt suficient de eficiente, pot fi comasate. Avem propuneri foarte clare pentru depolitizarea Curții Constituționale. În primul rând propunem ca cei care sunt numiți judecători la Curtea Constituțională să nu fi putut face parte dintr-un partid politic în ultimii nouă ani. Trebuie să limităm posibilitatea politicului de a numi oameni la CCR și, de aceea, cea de-a treia putere în stat, justiția, trebuie să poată numi prin Consiliul Superior al Magistraturii o treime dintre judecătorii de la CCR. Pe viitor, ceea ce vrem este să fie respectate recomandările Comisiei Europene din cadrul Mecanismului pentru Cooperare și Verificare și asta înseamnă ca procurorii-șefi, procurorul general să fie numiți în baza unui concurs organizat de către CSM și, ulterior, președintele să joace doar un rol formal prin emiterea unui decret de numire”, a afirmat Andrei Lupu.

Mai multe detalii despre angajamentele USR PLUS pentru justiție și reforma statului:

https://www.usrplus.ro/un_stat_reformat

https://www.usrplus.ro/o_romanie_fara_hotie

Comandat de Uniunea Salvați România – filiala Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

CUI mandatar financiar coordonator: 11200021

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: