Connect with us

Politica

Candidați vechi și noi, răi și buni ai PSD Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Joi seara, Biroul Permanent al Organizației Județene PSD Constanța a desemnat candidații pentru funcția de primar, pentru alegerile locale din 5 Iunie 2016. Am analizat lista social-democraților pentru a vedea cu ce candidați noi și vechi vin în fața alegătorilor și am avut parte de mici surprize. Să o luăm pe comune, pentru a putea analiza persoanele propuse la funcția de primar.

Tudorel Gurgu, fost primar PD-L, candidează la Ciobanu

Pentru Ciobanu, PSD l-a stabilit drept candidat pe Tudorel Gurgu. Nu este un  nume nou pentru această comună, dat fiind faptul că de 2 mandate este actualul primar, însă pentru început a candidat din partea PD-L. Între timp, și-a schimbat opțiune politică și a migrat la PSD. Înainte de a deveni edilul comunei, Gurgu a fost administrator de firme, iar una dintre acestea a fost Mir & Ant SRL.  Despre Gurgu se spun multe și există și dosare penale deschise pe numele său. În  cursul anului trecut, după o altercație cu un prieten al primarului, câțiva săteni s-au trezit cu mașinile sparte. Una dintre victime a susținut că a fost amenințată și de către edil, care l-a sunat într-o noaptea, iar convorbirea ar fi fost înregistrată.
Primarul comunei, Tudorel Gurgu, a negat toate aceste acuzații. Cu toate acestea, pe numele său a fost deschis un dosar penal.
Numele său mai apare într-un alt dosar din anul 2010. În acea perioadă, în care nu era primar, acesta a fost acuzat de un tânăr că l-a bătut până l-a desfigurat în fața barului pe care Gurgu îl deținea.

Pentru comuna Saraiu va candida un necunoscut politic, dar afacerist cu renume în Spania

aurelian purice saraiuNumele  candidatului PSD la primăria comunei Saraiu este Aurelian Purice, total necunoscut în viața politică a județului Constanța. După ce am stat de vorbă cu mai mulți locuitori din Saraiu,  i-am făcut cât de cât o fișă, pentru a-l putea prezenta. Și am aflat lucruri interesante, pe care vi le dezvăluim. Omul a locuit în copilărie la Saraiu, numai că de multă vreme familia sa s-a mutat din localitate. Cei care își amintesc de el, copil fiind, spun că era foarte mic când a părăsit localitatea. Între timp s-a apucat de afaceri și este un reputat constructor în …Spania, unde lucrează cu oameni pe care îi ia din Saraiu și din alte localități. De ceva vreme,  după ce s-a ivit oportunitatea de a candida, și-a făcut mutație pe buletin la domiciliul mătușii sale, în Saraiu. Rămâne de văzut ce șanse va avea la alegeri! Și spunem asta pentru că, în anul 20012, primarul de atunci, Băjan, conducea deja de 12 ani localitatea, iar actualul edil, Dorinela Irimia, care venea din partea UNPR, a câștigat cu un scor impresionant, de 67,65%.

Mihai Ion se pregătește pentru primăria Cuza Vodă

Primăria Cuza Vodă este condusă de primarul Nicolae Horneț, care a declarat încă de anul trecut că nu-și mai dorește să candideze pentru încă un mandat, deoarece are afaceri de familie de care dorește să se ocupe. Din partea PSD, va candida pentru acestă poziție Ion Mihai, care ocupă funcția de consilier local și, respectiv, aceea de viceprimar. El este și om de afaceri.

Candidatul din Seimeni este viceprimarul localității

Pentru primăria comunei Seimeni, PSD l-a desemnat drept candidat pe viceprimarul Marian Iordache, care este președintele organizației locale a partidului. Acesta deține 4 terenuri arabile și are, încă din 1994, o fermă în Seimeni, la care deține și 3 tractoare.

Tot viceprimarul merge la alegeri și în localitatea Topalu

În comuna Topalu este primar, de 3 mandate, Gheorghe Murat. Probabil din cauza afacerilor, a vârstei sau din motive medicale, el a renunțat să mai candideze pentru încă un mandat. Însă îl va suplini Ion Jipa, cel care ocupă funcția de viceprimar. Însă trecutul său în domeniul primăriei este mult mai amplu. Jipa a fost viceprimar al comunei și în intervalul 2004-2008.

La Crucea, Frigioi mai vrea încă un mandat

gheorghe frigioiu cruceaDupă cum foarte multă lume știe, primarul localității Crucea este Gheorghe Frigioi. Și nu-i primar de ieri, de zi. El conduce destinele localității din anul 2000 fără intermitențe. Adică va candida pentru cel de-al 5-lea mandat la primărie.

De fapt, dacă analizăm mai atent situația, Frigioi a mai condus destinele comunei și în intervalul 1990-1992, dar apoi a decis să se întoarcă la catedră. El a absolvit cursurile liceului pedagogic din Tulcea și a dorit să predea, mai mult decât să fie primar. Însă, între timp, și-a dat seama că oamenii implicați politic sunt foarte necesari unei societăți și a îmbinat studiile cu cariera politică.

Primarul din Ghindărești își mai dorește un mandat

adrian vartolomei ghindarestiÎn comuna Ghindărești, alesul PSD pentru viitoarele alegeri este Adrian Vartolomei. El este încă primar al acestei comune, dar are state vechi de plată în administrația locală. A candidat ca și consilier local în anul 2008 și, în același an, a devenit viceprimarul localității. Apoi, din anul 2012 este primar în exercițiu și își dorește să continue activitatea pe care o desfășoară la ora actuală. Din păcate pentru Vartolomei, problemele nu s-au ținut departe de el. În urmă cu vreo trei ani, a avut parte de un scandal care a rămas cu urmări vizibile pe fața primarului. El a luat bătaie chiar de la un polițist care îi era vecin.  A avut arcada spartă, capul spart. Același bărbat i-a dat, cu altă ocazie, un pumn în gură, astfel încât primarul a necesitat internarea în spital. Dar… aceste detalii nu țin de viața politică!

Gigel Sava ar putea obține cel de-al cel de-al 4-lea mandat

Și în acest an, candidatul pentru primăria Horia este Gigel Sava. El a mai fost primar în această comună și în intervalul 2000-2008, după care a pierdut în fața Vasilicăi Matei. În anul 2012 a primit 52,36 % din voturile alegătorilor, și a devenit din nou primar. Anul acesta va candida din nou și este aproape convins că va câștiga din nou. Ar fi pentru a 4-a oară când ar câștiga încredea locuitorilor comunei.

Vasile Neicu, pe baricade la Pantelimon

Vasile Neicu este primar în comuna Pantelimon din anul 1996, adică are la activ 5 mandate întregi. Credem că nu are sens să vorbim despre el sau despre activitatea lui, atâta vreme cât localnicii și-au exprimat voința de a-l alege în funcția de primar atâta vreme fără întrerupere. Cert este că deja PSD l-a desemnat drept viitorul candidat la Pantelimon și chiar ne îndoim că ar putea da greș. Este inutil să vorbim despre toate schimbările care s-au produs în comună, despre drumurile asfaltate sau despre forarea puțurilor de mare adâncime în localități.  Dar mi se pare foarte important să menționez proiectul after-school, care va fi realizat în satul Pantelimonul de Jos.

Lucian Chitic își dorește un nou mandat La Tortoman

lucian chitic tortomanDeși este tânăr (încă nu a împlinit 40 de ani!), primarul din comuna Tortoman are o vastă experiență politică. În intervalul 2004-2008 a fost viceprimar, iar apoi a candidat pentru funcția de primar și a câștigat această bătălie electorală. Adică este primar din anul 2008, fără întreruperi. Doar că pe atunci reprezenta Partidul Ecologist Român.

Ulterior, a trecut la PSD. Iar această formațiune politică l-a desemnat drept candidat al localității Tortoman pentru încă un mandat. Și are toate șansele să câștige această funcție, grație multiplelor proiecte pe care le-a realizat în comună. Nu vrem să detaliem realizările primarului, nu ne apucăm acum să vorbin despre șoseel asfaltate, însă două proiecte realizate sau în curs de realizare ne-au atras atenția. În primul rând este vorba despre inaugurarea unui poligon de tragere cu armament de infanterie, realizat în anul 2014 și despre construirea stației de sortare a deșeurilor reciclabile

Soarele răsare la Siliștea

mihai soare slistea

Nu am vrut să facem o glumă, ci să vi-l prezentăm pe primarul comunei Siliștea, Mihai Soare, care a fost desemnat drept viitorul candidat al PSD. Să ne reamintim că omul conduce destinele comunei încă din anul 2000 – adică este primar de 4 mandate și îl va câștiga și pe cel de-al 5-lea. De ce spunem asta? Pentru că de când este primar., în comună s-au realizat lucruri importante. A dotat școlile, a asfaltat străzile, a acordat terenuri tinerilor pentru a-și construi locuințe, a refăcut bisericile, a construit un cămin cultural etc. Acesta reunește o sală de spectacole, cu o capacitate de 500 de locuri, dar are și o sală multimedia, dotată cu 10 calculatoare.

Constantin Cimpoiașu este primar de 5 mandate

În comuna Gârliciu este primar de 5 mandate Constantin Cimpoiașu. Anul acesta va candida pentru cel de-al 6-lea mandat, pe care îl va câștiga fără nci un fel de probleme. Dacă ne uităm la procentele pe care le-a obținut de-a lungul carierei sale, vom vedea că a obținut în  medie 75% din voturile alegătorilor. El a declarat că va candida în continuare pentru că îi place munca în folosul cetățenilor din Gârliciu.  Ce-i drept, comuna este foarte aproape de Dunăre, la numai 1 km distanță, motiv pentru care este foarte atrăgătoare pentru oamenii din afara localității. Deja foarte multe casew au fost cumpărate de bucureșteni, care le țin drept case de vacanță.

Eugen Marius Berbec vrea un nou mandat la primăria Vulturu

În anul 2008, primăria Vulturu era câștigată de cel mai tânăr primar al județului, Eugen Marius Berbec, care avea sub 30 de ani. Era candidat din partea PNȚ-CD. Dar a preferat să migreze la alt partid, de unde putea obține fonduri semnificative pentru localitate. De atunci, omul nu a pierdut nici o bătălie electorală și candidează și în acest an, cu optimism. Este sigur că va câștiga alegerile dearece a făcut foarte multe pentru comună. A pietruit toate străzile, iar multe dintre ele au fost asfaltate între timp. A pus centrală în școli și a făcut grădinițe moderne pentru copii.

Aceștia sunt candidații desemnați deja de către PSD pentru alegerile locale. Vor mai urma și alții, iar noi o să vi-i prezentăm pe toți pentru a ști pe cine veți vota.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Mohammad Murad, denunțat din nou pentru mită electorală!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Omul de afaceri Mohammad Murad, candidat la funcția de primar al Mangaliei și susținut de Zanfir Iorguș, este pe cale să se mai lipească de un dosar penal. După episodul de la finele lunii august când polițiștii constănțeni au deschis o anchetă penală după ce Murad a împărțit pachete inscripționate cu un slogan şi cu numele său, acum liberalii îl acuză pe Murad de o nouă încercare de corupere a alegătorilor. În acest sens, în spațiul public au fost publicate mai multe fotografii în care mai mulți indivizi împart alegătorilor carnețele de tip CEC la Neptun Olimp, inscripționate cu numele lui Murad și în care se promit mai multe avantaje materiale. Imediat, Organizația PNL Mangalia a făcut o plângere penală pe numele omului de afaceri .

„PLANGERE PENALĂ

împotriva candidatului Murad Mohammad, candidat la Primăria municipiului Mangalia, candidatură validată de biroul electoral de circumscripție nr.2 Mangalia prin hotărârea Nr. 21 din data de 18.08.2020.

În fapt, în data de 21.09.2020, au fost distribuite persoanelor vârstnice din zona Neptun şi Olimp carnete care imită Carnetele de economii C.E.C. Pe aceste carnete este trecută valoarea de 10.000 lei și numele candidatului Murad Mohammad. Aceste materiale sunt oferite cu scopul de a determina alegătorii să îl voteze în ideea obținerii sumei de bani menționată pe carnetul respectiv.

În drept, acțiunea se bazează pe art. 386 din Codul Penal care prevede la alin. (1) că oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitări unor drepturi” precum și pe art.244 cod Penal, care prevede la alin.(1) că, inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

În dovedirea plângerii, anexăm carnetul respectiv de CEC-uri.“, se arată în plângerea penală semnată PNL Mangalia.

Tot liberalii au depus o sesizare și la Biroul Electoral.

„SESIZARE

privind activitatea candidatului Murad Mohammad, candidat la Primăria municipiului Mangalia candidatura validata de biroul electoral de circumscripție nr 2 Mangalia prin hotărârea Nr. 21 din data de 18.08.2020

În fapt, la data de 2109 2020, au fost distribuite persoanelor vârstnice din zona Neptun și Olimp carnete care imită Caretele de economii CEC. Peste camete este trecută valoarea de 10.000 lei și numele candidatului Murad Mohammad. Acest materiale oferite cu scopul de a determina alegătorii să îl voteze în ideea obținerii sumei de bani menționată pe carnetul respectiv.“

Sebastian Lăzăroiu, comentariu acid pe Facebook

Situația a fost comentată și de politicianul Sebastian Lăzăroiu, care a postat pe pagina de Facebook un comentariu însoțit de mai multe poze.

„Am văzut multe în campanii, dar asta mi se pare cea mai spectaculoasă escrocherie electorală din ultimii 30 de ani. Un fel de carnet de cecuri pe care îl dai bătrânilor. Valoarea totală de 10.000 de lei se împarte în pelerinaj, spa, excursie la Ierusalim etc. Completezi datele personale și candidatul îți promite că le vei primi pe toate dacă iese primar. Să remarcăm și culoarea de pe copertă, atât de familiară vârstnicilor. Pot să înțeleg multe trucuri politicianiste, dar să manipulezi in halul ăsta speranțele unor oameni amărâți trece de orice limită a abjecției. Ăsta nu e prietenul lui Rareș Bogdan?“, a scris Lăzăroiu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Agigea. Gabriel Ciobanu: „Atragerea investitorilor, printre prioritățile USR-PLUS“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Cei din Alianța USR-PLUS Agigea spun că își doresc o comunitate unită și puternică și că, în acest sens, va acorda încrederea lor și respectul cuvenit tuturor categoriilor de vârstă, precum și mozaicului etnic și cultelor religioase prezente din comună. Candidatul USR-PLUS la Primăria Agigea afirmă că printre măsurile prin care crede că vor crește procentul tinerilor care aleg să rămână și să-și întemeieze o familie în comună sunt: crearea de locuri de muncă prin atragerea investitorilor serioși, reducerea taxelor persoanelor fizice pentru pază și salubrizare, acordarea de asistență pentru accesarea de fonduri europene destinate persoanelor fizice, prin departamentul specilizat din cadrul Primăriei, crearea de noi spații de relaxare și petrecere a timpului alături de familie, asigurarea de asistență medicală de calitate, învățământ școlar la standarde europene în Agigea și Lazu prin investiții în unitățile de învățământ și atragerea de profesori bine pregătiți, activități extrașcolare pentru copiii care aleg să-și urmeze și dezvolte pasiunile. De asemenea, Ciobanu spune că o atenție deosebită va fi pentru acordarea de terenuri și/sau facilități pentru construcția de case, dar și pentru ajutoare pentru mămici (ex. cutia bebelușului) în primii ani de viață ai copilului. Siguranță pentru cei mici prin rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, organizarea poliției comunitare și sisteme de supraveghere video în comună, sunt alte punte importante pentru echipa USR-PLUS.

Programul celor de la USR-PLUS din Agigea este susținut și de candidatul Alianței la președinția Consiliului Județean Constanța, Remus Negoi.

  • Comandat de Uniunea Salvați România – Filiala Constanța
  • Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro
  • Codul Mandatarului Financiar: 21200251

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Marian Cășuneanu vrea să dezvolte Orașul Negru Vodă în parteneriat cu Răzvan Filipescu, candidatul PRO România la CJ

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la Primăria Negru Vodă, Marian Cășuneanu, actualul viceprimar al localității, spune că are proiecte ambițioase pentru localitate, printre care se numără și construirea unei șosele de centură. Cășuneanu afirmă că proiectele sale vor fi implementate în parteneriat cu Răzvan Filipescu, candidatul PRO România la Consiliul Județean Constanța.

„Constanța are nevoie de proiecte importante și sustenabile, proiecte ce pot interconecta toate orașele și comunele județului, atât la nivelul infrastructurii, cât și financiar. Astfel, este necesară o abordare nouă și este timpul să avem curajul să ne asumăm proiecte îndrăznețe. Consider că împreună cu domnul Răzvan Filipescu, candidatul nostru pentru Președinția Consiliului Județean Constanța, putem dezvolta orașul Negru Vodă și zona limitrofă acestuia, prin îmbunătățirea traficului pe drumul DN38 Constanta-Negru Vodă – Vamă, prin realizarea unei centuri ocolitoare a orașului, centură ce va scoate din localitate traficul internațional greu ce străbate în acest moment tot orașul. Din păcate, acest proiect nu a reprezentat o prioritate până acum pentru CJ Constanta, dar împreună cu Răzvan Filipescu am identificat oportunitatea finanțării prin Axa prioritară 4 – O regiune accesibilă din cadrul noului Program Operațional Regional unde putem depune proiect pentru construirea centurii ocolitoare în scopul traversarea în condiții de siguranță a localității” a declarat Marian Cășuneanu, candidatul PRO România pentru Primăria Negru Vodă.

Întrebat despre ce alte proiecte dorește să implementeze în parteneriat cu Consiliul Județean, Marian Cășuneanu a menționat că pentru echipa PRO Romania Constanta, din care face parte, cea mai importantă este sănătatea.

„O altă preocupare prioritară a mea este sănătatea și infrastructura medicală ce lipsește cu desăvârșire din mediul rural. La nivelul orașului Negru Vodă nu există așa ceva, aceasta este susținută pe cât se poate de 2 medici de familie depășiți de numărul mare de pacienți. Ținând cont de faptul că și pentru Răzvan Filipescu, și pentru întreaga echipă PRO România Constanța, sănătatea reprezintă o prioritate, consider că împreună putem înființa la nivelul orașului un centru de permanență și cabinete medicale în sistem ambulatoriu, ce pot deservi un areal mult mai mare decât UAT Negru Vodă. Aproximativ 15.000 de cetățeni, ar căpăta în acest fel acces la sistemul de sănătate, întrucât în partea de sud a județului nu exista infrastructură medicală de specialitate.“, a afirmat Cășuneanu.

Candidatul pentru funcția de primar în Negru Vodă a adăugat că ”un alt pas semnificativ pentru a conecta zona urbană cu zona rurală sunt investițiile în infrastructura rutieră. „Așadar, putem asfalta 3km de drum comunal ce desparte UAT Negru Vodă de UAT Albești, drum care în momentul de față este la nivel de macadam, impracticabil, ce poate înlesni accesul satelor aparținătoare către Municipiul Mangalia prin scutirea unui ocol de 15 km, ținând cont că majoritatea locuitorilor sunt navetiști. Totodată consider că împreună cu echipa PRO Romania putem dezvolta comunitatea noastră prin susținerea producătorilor locali, înființând un departament de Dezvoltare Durabilă la nivelul Consiliul Județean, care va avea drept scop identificarea și susținerea producătorilor și elaborarea unui plan de acțiune pentru următorii ani. Bineînțeles, consider că este neapărat necesar să investim constant și în cultură, prin crearea și aplicarea de programe culturale la nivelul UAT-urilor conectate cu centrul cultural al Consiliului Județean Constanta, prin care ne exprimăm identitatea culturală și vizuală specifică zonei, cât și promovarea artistică a ansamblurilor culturale și nu numai.”, a mai spus Marian Cășuneanu.

Download (PDF, 1.17MB)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: