Connect with us

Politica

Gigi Chiru se visează, din nou, primar. De data asta, din partea ALDE

Maria Ionescu

Publicat

la

Vrem, nu vrem, anumite persoane publice intenționează să își depună candidatura pentru fotoliul de primar al municipiului Constanța. Unii au făcut-o deja, alții sunt în febra pregătirilor, iar alții încă visează că vor conduce destinele acestui oraș care, între noi fie vorba, chiar are nevoie de un edil de nota 10, pentru a reveni la adevărata lui valoare.  Știam de ceva vreme că Gigi Chiru își dorește să candideze la funcția de primar. A mai făcut-o și din partea PD-L și  a sperat că va fi propus și de PNL. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat, iar senatorul de Constanța a decis să migreze spre oricine l-ar dori drept candidat. Și s-a înscris în ALDE, adică în partidul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. Interesant este faptul că partidul este condus la nivel local de senatorul Mircea Banias, cel care i-a fost, în urmă cu mai mulți ani, contracandidat pentru șefia PD-L Constanța.

Trecutul de aur al lui Gigi Chiru

chiru cu nevastaCine îl cunoaște în zilele noastre pe Chiru trăiește cu impresia că a întâlnit un om deosebit, de calitate, familist convins și fără nici un fel de legătură cu justiția. Ochelarii cu rame groase pe care îi poartă doar la televizor îi subliniază latura de intelectual. La fel şi prenumele Christian, cu “h”-ul ăla nobiliar, pe care şi l-a adăugat în buletin, pentru a-şi face trecutul uitat. În anii de dinaintea Revoluției, Chiru era ospătar la Eforie.  Ulterior, imaginea sa a tot crescut, dat fiind faptul că și-a dorit să facă politică și a ocupat funcții importante în acest sector.   În intervalul 2000-2004 a fost consilier local PD-L la Eforie, iar la finalul acelui mandat a candidat la Primăria Eforie, unde a pierdut alegerile. În anul 2012, a intenționat să ajungă primar al municipiului Constanța și a candidat pentru această poziție, însă a pierdut din nou.  Din această perioadă are un dosar penal şi o condamnare penală, nedefinitivă.  În acest dosar a fost acuzat că, atunci când se afla în campanie electorală pentru postul de primar al Constanţei, a transmis prin poştă alegătorilor bonuri valorice medicale, cu scopul de a-i determina să îl voteze.  În luna noiembrie 2013 a fost trimis în judecată pentru mită electorală, însă acest proces nu a fost încă finalizat.  În luna martie a anului trecut, în dosar a fost dată o sentință care nu era definitivă, iar până la această oră nu s-a mai judecat vreun recurs. Fundaţia Umanitară Christian Gigi Chiru a fost amendată penal cu 5.000 de lei, însă și ea a făcut recurs.  Toate aceste rezultate târzii ale procesului penal nu l-au împiedicat pe Chiru să candideze, la finele anului 2012, pentru un post de senator şi să-l câştige, pe uşa din dos, prin procedura de redistribuire.

Funcțiile și dosarele penale

Pe când este senator în parlamentul României, pe numele său a mai fost începută urmărirea penală pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații – fapte comise în perioada 2010-2011, când îndeplinea funcţia deinspector-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Potrivit procurorilor DNA, senatorul Gigi Chiru ar fi cerut mită 1,5 milioane de euro pentru a favoriza un grup de firme într-un proiect de construcţie de parcuri eoliene în Dobrogea. “La data de 19 august 2010, suspectul Chiru Gigi Christian a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile sale de inspector șef al Inspectoratului Regional în Construcții Sud – Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: S.C. EOLICA DOBROGEA S.R.L. ROMÂNIA, EOLICA DOBROGEA AG, EOLICA DOBROGEA X GMBH.
Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcției de inspector șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții Sud-Est Constanța, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcția de parcuri eoliene în Dobrogea.
Totodată, pretinderea a fost făcută și în vederea asigurării protecției juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România. În acest context, la data de 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro și a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeași persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleași scopuri menționate anterior și sub forma disimulată a cesiunii către aceeași persoană a dreptului de creanță al „creditorului” Chiru Gigi Christian, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010. Obligațiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” a unui drept de gaj asupra a 5% din părțile sociale ale Sc Eolica Dobrogea Srl România. Cunoscând că sumele de 1.200.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracțiunilor de dare și luare de mită, la datele de 19 august 2010 și 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a disimulat adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanță. În calitate de senator în Parlamentul României, suspectul Chiru Gigi Christian, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 și 12.06.2014, a făcut declarații false privind creanțele deținute, în sensul omisiunii mențiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut și contractul de cesiune de creanță”, se precizează în comunicatul DNA.

Însurat pentru a doua oară

Cu primagigi chiru in barbados sa soție, Mariana Chiru, a făcut doi copii – o fată și un băiat. Primul lor divorț a avut loc în anul 1999. Între timp însă, cu actele de divorț în mână, cei doi s-au împăcat și au mai făcut un copil, un băiat. Dar căsnicia lor nu a mai putut continua – în anul 2001 s-au despărțit definitiv.  Însă firma pe care au înființat-o cu mulți ani în urmă, împreună, a rămas în custodie comună – ne referim la firma Prim Intermod SRL. După primul eșec în căsnicie – chiar nu contează din pricina cui această căsnicie s-a soldat cu un divorț – Chiru a decis să trăiască împreună cu Violeta Luminița Munteanu. În anul 2003, le venea pe lume primul copiul, iar după câțiva ani, cel de-al doilea. Așa că sunt o familie împlinită, bogată și fericită. Spunem asta pentru că nu oricine își permite să-și petreacă vacanțele în Barbados. Însă câțiva dintre noi (adică ei!!), reușesc! Dar își permit, pentru că averea lui Christian Gigi Chiru (și ne referim strict la cea menționată în documentele legale) însumează un teren, un minihotel (nicăieri nu este menționată valoarea acestui imobil, dar cu siguranță se cifrează la sume impresionante, cu multe zerouri), bunuri  din metale prețioase în valoare de 30.000 Ron, bijuterii în valoare de 70.0000 Ron, obiecte de artă cotate la 25.000 Ron, tablouri prețioase, în valoare de 50.000 Ron.  În declarația sa de avere din anul 2012, trecea la declarația de avere aceste bunuri și menționa că are o datorie de 80.000 E, care trebuie înapoiată până în anul 2016, către Violeta Luminița Munteanu. Mulți văd, puțini pricep!  În următorul an,  declara mai multe conturi bancare la Raiffeisen Bank Eforie, deschise încă din anul 2001 și 2003. De ce nu le-o fi declarat și cu un an înainte, numai el știe! Și în acel an a acumulat datorii către Lumința Violeta Munteanu, în valoare de 10.000 de euro, respectiv 40.000 euro și i-a mai apărut o firmă de la care obținea dividende, SC MVL LTD. Mă rog, dividente “neînsemnate” de 39.500 euro și 22.500 euro. Vorbim despre foarte mulți bani! In plus, Luminița Violeta Munteanu este actionar și administrator al firmei SC Rom-Tour Impex SRL, o societate care a făcut numeroase afaceri.

Este evident că Gigi Chiru, candidat din partea ALDE, are şanse reduse în raport cu Decebal Făgădău, Vergil Chiţac sau Claudiu Palaz. Candidatura sa ar putea folosi mai degrabă altora (evident, partenerilor PSD-işti ai lui Tăriceanu). Dar el va candida, probabil cu gândul la un nou mandat de parlamentar, la care l-ar îndreptăţi un scor bun la Consiliul Local pentru ALDE. Oricum la PNL erau puţine şanse să mai prindă vreun loc pe listele de la toamnă, având în vedere criteriile de integritate ale partidului. Or, ALDE nu are astfel de criterii, ca dovadă că şeful filialei din Constanţa este şi el un personaj prea bine familiarizat cu holurile parchetelor şi instanţelor de judecată.

 

 

Comments

comments

Politica

Tudor Nădrag – Primarul tuturor hârșovenilor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Tudor Nădrag este candidat la funcția de primar al orașului Hârșova din partea Partidului Social Democrat. În intervalul 2008-2016 a mai fost primar al localității. Și-a propus să realizeze multe proiecte dacă va fi reales.       

Iată ce mesaj a adresat locuitorilor orașului Hârșova:

”Ne apropiem cu pași repezi de finalul campaniei electorale pentru alegerile locale din data de 27 septembrie. De mai bine de două săptămâni, zi de zi, pas cu pas, am străbătut străzile orașului nostru, alături de tânăra echipă PSD Hârșova, în încercarea de a discuta cu fiecare dintre dumneavoastră despre programul nostru politic. Am fost primiți cu caldură și vă mulțumim pentru acest lucru.

Nu pretind că am fost un primar perfect. Cu siguranță, au existat și lucruri care s-ar fi putut face mai bine. Însă, sunt convins că majoritatea dintre dumneavoastră cunoașteți faptul că, pe parcursul celor două mandate de primar al orașului, am fost în slujba TUTUROR cetățenilor. Ușa mea a fost tot timpul deschisă și am încercat, în limita posibilităților, să le acord sprijin tuturor celor care mi l-au cerut.

Din păcate însă, în ultimii patru ani, lucrurile au stat cu totul altfel. Principii de bază ale democrației, cum ar fi ”egalitatea de șanse” și ”tratamentul egal” au fost încalcate într-un mod de-a dreptul grosolan. Și nu o spun eu. Mărturie stau experiențele neplăcute pe care mulți dintre dumneavoastră ni le-ați împărtășit. În Hârșova, în ultimii patru ani, oamenii au ajuns să se teamă să se exprime liber și să-și arate nemulțumirea față de actuala conducere a orașului. Aceasta teamă a fost alimentată constant de atitudinea dușmănoasă pe care actualii “conducători” au avut-o la adresa tuturor celor care au îndrăznit să-i conteste.

Nu putem tolera ca aceste lucruri să continue! Nu este normal ca cetățenii orașului nostru să fie împarțiti în susținători ai primarului și dușmani ai acestuia. Nu este normal ca unii să fie ajutați, iar altora să li se pună bețe în roate pentru simplul motiv că au o altă opțiune politică. A sosit timpul ca ura și dezbinarea să nu-și mai aibă locul în familia noastra numită Hârșova, iar hârșovenii să-și recapete demnitatea și încrederea în autoritățile locale.

Vă îndemn pe toți: ieșiți la vot pe 27 septembrie! Votați Nădrag Tudor și echipa PSD!

Aveți încredere, împreună vom reuși!”

Material comandat de Partidul Social Democrat  filiala Constanta,

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro 

CUI mandatar financiar coordonator 21200019

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Decizie radicală a unui politician. Candidatul USR-PLUS la Primăria Agigea s-a supus unui test la detectorul de minciuni

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul USR-PLUS la Primăria Agigea, Gabriel Ciobanu, a făcut ceea ce niciun politician de Agigea nu ar face niciodată, s-a supus unui test la detectorul de minciuni, un test poligraf. Întrebările și răspunsurile lui Gabriel Ciobanu au fost:

  1. Ai mințit când ai spus că te angajezi să implementezi toate punctele din programul de guvernare locală USR-PLUS?

Răspuns: Nu!

  1. Ai mințit când ai spus că ai surse de finanțare pentru toate proiectele promise?

Raspuns: Nu!

  1. Ai mințit cand ai spus că din postura de primar vei trata cu respect pe toți cetățenii din Agigea și Lazu?

Raspuns: Nu!

„Gabriel Ciobanu va face tot ce a promis în planul de guvernare locală și va acorda respectul cuvenit tuturor locuitorilor din Agigea și Lazu. Pe 27 septembrie votează Gabriel Ciobanu primar Agigea, Alianța USR Plus la Consiliul Local Agigea, Alianța USR Plus la Consiliul Județean Constanța și Remus Negoi președinte Consiliul Județean Constanța!“, spun cei de la USR.

💡Gabriel Ciobanu a făcut ce nici un politician de Agigea nu ar face niciodată, s-a supus unui test la detectorul de minciuni, un test poligraf. Întrebările și raspunsurile lui Gabriel Ciobanu au fost:1. Ai mințit când ai spus că te angajezi să implementezi toate punctele din programul de guvernare locală USR-PLUS?Răspuns: Nu! ✅ 2. Ai mințit când ai spus că ai surse de finanțare pentru toate proiectele promise?Raspuns: Nu! ✅3. Ai mințit cand ai spus că din postura de primar vei trata cu respect pe toți cetățenii din Agigea și Lazu?Raspuns: Nu! ✅📌 Gabriel Ciobanu va face tot ce a promis în planul de guvernare locală și va acorda respectul cuvenit tuturor locuitorilor din Agigea și Lazu.🟦🟧 Pe 27 septembrie votează Gabriel Ciobanu primar Agigea, Alianța USR Plus la Consiliul Local Agigea, Alianța USR Plus la Consiliul Județean Constanța și Remus Negoi președinte Consiliul Județean Constanța!#FărăMinciuni #USRPLUS #OameniNoi #NuTotEi

Publicată de USR Agigea pe Marţi, 22 septembrie 2020

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

(VIDEO) Jurnalistul Mălin Bot dezvăluie „manevrele Rusiei și bătălia pentru Primăria Constanța. Filiera Gabriel Comănescu“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Bătălia electorală pentru Primăria Constanța este mai dură decât oricând, iar interesele pentru acest oraș-port sunt atât de mari încât te trec fiorii. De ce candidează Vergil Chițac la funcția de primar al orașului și cine se află cu adevărat în spatele acestuia? La aceste întrebări a oferit un posibil răspuns jurnalistul independent Mălin Bot, celebru pentru materialele sale împotriva corupției. Într-o filmare realizată din fața Primăriei Constanța, Mălin Bot a făcut o radiografie a luptei electorale de la malul mării și a intereselor pentru orașul-port, care, potrivit acestuia, ar avea firele întinse până la Moscova.

În demonstrația sa, Mălin Bot a plecat de la știrea că România are rachete Patriot pe malul mării.

„Mulți se vor întreba ce legătură există între sistemul de apărare a României și alegerile locale de la Primăria Constanța. Sper că nimeni nu își imaginează că dacă noi instalăm rachete Patriot și strângem și mai mult legăturile din punct de vedere militar cu America, sper că nu vă imaginați că Rusia, care este deranjată de toate aceste investiții militare, stă cu mâinile în sân. Sigur că, din punct de vedere militar, face mișcări pe care nu le știm, pentru că sunt chestiuni de strategie secretă, dar din punct de vedere politic și din punct de vedere al propagandei, Rusia face foarte mult în România. Spre exemplu, Rusia investește și a investit mult în POLITICĂ. A investit și investește în vechile rețele de oameni de afaceri, politici, de presă, pe care din 1990 le-a folosit pentru diverse scopuri, direct sau printre interpuși.” – afirmă Mălin Bot.

„Votul de la Constanța are legătură cu Rusia“

„Constanța se află în fața unui experiment. (…) Aici se va decide, dincolo de aspectul local, ceva foarte important. Votul de la Constanța are legătură cu marele nostru inamic de la est – Rusia, care reprezintă principala amenințare la adresa României. Dacă excludem candidatul PSD-ist, pentru că toată lumea știe cine este Făgădău și ce înseamnă mafia lui Mazăre, avem un domn candidat – Vergil Chițac. După cum spuneam anterior, Rusia nu stă cu mâinile în sân. Rusia investește în mișcări politice și în politicieni de timp nou, care sunt ușor de depistat… Există și politicieni în care Rusia investește mai pe ascuns, despre care nu ai spune că au vreo legătură directă cu Rusia, dar pe care dacă mergi puțini să îi cauți la susținători, al finanțatori, ajungi la niște concluzii foarte interesante. Mi-a atras atenția o declarație a lui Stelian Ion (USR) făcută în presă, și anume că afaceristul Gabriel Comănescu i-a cerut să se retragă din cursa pentru Primăria Constanța, spunând că își va folosi toată influența și banii ca Vergil Chițac să iasă primar. Chițac și-a asumat susținerea acestui individ. Făcând mai multe verificări, am putut să aflu că domnul Comănescu (Gabriel, n.r.) este principalul susținător al lui Vergil Chițac și că se agită foarte puternic ca Primăria Constanța să fie controlată de către protejatul lui, am putea spune financiar, pentru că domnul Comănescu l-a susținut pe Chițac în campania anterioară din 2016. Important ca acest Comănescu s-a implicat direct să îl ajute pe Chițac și că acesta a recunoscut aceste legături.“, a spus Mălin Bot.

Filiera Chițac – Comănescu – Iancu

În continuare, jurnalistul vorbește despre legăturile dintre omul de afaceri Gabriel Comănescu și deputatul PSD Iulian Iancu, care a fost propus în guvernarea Vioricăi Dăncilă pentru postul de premier și care are legături puternice cu Rusia și interesele ei la Marea Neagră.

„Ei bine, și ceea ce spun eu se poate verifica pe Google, Comănescu+Rusia, se pot descoperi o serie de legături absolut fabuloase. De exemplu, pe site-ul universul.net, un site coordonat de Dan Tapalagă, veți găsi legăturile lui Chițac cu milionarul Comănescu. Mai interesant este că milionarul Comănescu este mână în mână cu un cetățean (deputatul Iulian Iancu, n.r.) care a fost propus vicepremier pe vremea PSD pentru Viorica Dăncilă.

https://www.g4media.ro/semnal-pentru-sua-psd-l-a-pus-vicepremier-pe-iulian-iancu-omul-cheie-in-modificarile-care-au-determinat-exxonmobil-sa-si-anunte-plecare-din-romania.html

(…) Domnul Comănescu are afaceri foarte interesante cu deputatul Iulian Iancu! Acesta a fost președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților și a fost unul dintre oamenii cheie din PSD care au instrumentat modificarea legislației ce a avut ca efect plecarea companiei americane Exxonmobil.

Lucrurile devin foarte interesante și vreau să prezint alt articol:

Gabriel Comănescu, partenerul rușilor – 13 pentru 2013

Încă din 2013 presa scria despre acest domn: contracte cu Gazprom; a participat la realizarea aducțiunii de gaz, comandată personal de Vladimir Putin pentru olimpiada de la Soci. Vorbim despre un om cu niște legături cu Rusia care nu pot fi negate și care sunt evidente pentru orice persoană care va căuta Gabriel Comănescu plus Rusia pe net. În plus, Liviu Dragnea, atunci când era mare șmecher pe la Camera Deputaților, i-a făcut cadou Legea offshore principalului finanțator al lui Chițac, care, teoretic, candidează de la PNL… Dacă se face o verificare sumară pe internet despre energie și Gabriel Comănescu, despre legăturile cu Rusia, veți avea niște surprize absolut uluitoare.“

Mai multe detalii despre filiera Gabriel Comănescu – Vergil Chițac – deputatul PSD Iulian Iancu și interesele Rusiei puteți urmă în materialul filmat de Mălin Bot în fața Primăriei Constanța:

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: