Connect with us

Politica

Gigi Chiru se visează, din nou, primar. De data asta, din partea ALDE

Maria Ionescu

Publicat

la

Vrem, nu vrem, anumite persoane publice intenționează să își depună candidatura pentru fotoliul de primar al municipiului Constanța. Unii au făcut-o deja, alții sunt în febra pregătirilor, iar alții încă visează că vor conduce destinele acestui oraș care, între noi fie vorba, chiar are nevoie de un edil de nota 10, pentru a reveni la adevărata lui valoare.  Știam de ceva vreme că Gigi Chiru își dorește să candideze la funcția de primar. A mai făcut-o și din partea PD-L și  a sperat că va fi propus și de PNL. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat, iar senatorul de Constanța a decis să migreze spre oricine l-ar dori drept candidat. Și s-a înscris în ALDE, adică în partidul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. Interesant este faptul că partidul este condus la nivel local de senatorul Mircea Banias, cel care i-a fost, în urmă cu mai mulți ani, contracandidat pentru șefia PD-L Constanța.

Trecutul de aur al lui Gigi Chiru

chiru cu nevastaCine îl cunoaște în zilele noastre pe Chiru trăiește cu impresia că a întâlnit un om deosebit, de calitate, familist convins și fără nici un fel de legătură cu justiția. Ochelarii cu rame groase pe care îi poartă doar la televizor îi subliniază latura de intelectual. La fel şi prenumele Christian, cu “h”-ul ăla nobiliar, pe care şi l-a adăugat în buletin, pentru a-şi face trecutul uitat. În anii de dinaintea Revoluției, Chiru era ospătar la Eforie.  Ulterior, imaginea sa a tot crescut, dat fiind faptul că și-a dorit să facă politică și a ocupat funcții importante în acest sector.   În intervalul 2000-2004 a fost consilier local PD-L la Eforie, iar la finalul acelui mandat a candidat la Primăria Eforie, unde a pierdut alegerile. În anul 2012, a intenționat să ajungă primar al municipiului Constanța și a candidat pentru această poziție, însă a pierdut din nou.  Din această perioadă are un dosar penal şi o condamnare penală, nedefinitivă.  În acest dosar a fost acuzat că, atunci când se afla în campanie electorală pentru postul de primar al Constanţei, a transmis prin poştă alegătorilor bonuri valorice medicale, cu scopul de a-i determina să îl voteze.  În luna noiembrie 2013 a fost trimis în judecată pentru mită electorală, însă acest proces nu a fost încă finalizat.  În luna martie a anului trecut, în dosar a fost dată o sentință care nu era definitivă, iar până la această oră nu s-a mai judecat vreun recurs. Fundaţia Umanitară Christian Gigi Chiru a fost amendată penal cu 5.000 de lei, însă și ea a făcut recurs.  Toate aceste rezultate târzii ale procesului penal nu l-au împiedicat pe Chiru să candideze, la finele anului 2012, pentru un post de senator şi să-l câştige, pe uşa din dos, prin procedura de redistribuire.

Funcțiile și dosarele penale

Pe când este senator în parlamentul României, pe numele său a mai fost începută urmărirea penală pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații – fapte comise în perioada 2010-2011, când îndeplinea funcţia deinspector-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Potrivit procurorilor DNA, senatorul Gigi Chiru ar fi cerut mită 1,5 milioane de euro pentru a favoriza un grup de firme într-un proiect de construcţie de parcuri eoliene în Dobrogea. “La data de 19 august 2010, suspectul Chiru Gigi Christian a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile sale de inspector șef al Inspectoratului Regional în Construcții Sud – Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: S.C. EOLICA DOBROGEA S.R.L. ROMÂNIA, EOLICA DOBROGEA AG, EOLICA DOBROGEA X GMBH.
Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcției de inspector șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții Sud-Est Constanța, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcția de parcuri eoliene în Dobrogea.
Totodată, pretinderea a fost făcută și în vederea asigurării protecției juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România. În acest context, la data de 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro și a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeași persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleași scopuri menționate anterior și sub forma disimulată a cesiunii către aceeași persoană a dreptului de creanță al „creditorului” Chiru Gigi Christian, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010. Obligațiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” a unui drept de gaj asupra a 5% din părțile sociale ale Sc Eolica Dobrogea Srl România. Cunoscând că sumele de 1.200.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracțiunilor de dare și luare de mită, la datele de 19 august 2010 și 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a disimulat adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanță. În calitate de senator în Parlamentul României, suspectul Chiru Gigi Christian, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 și 12.06.2014, a făcut declarații false privind creanțele deținute, în sensul omisiunii mențiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut și contractul de cesiune de creanță”, se precizează în comunicatul DNA.

Însurat pentru a doua oară

Cu primagigi chiru in barbados sa soție, Mariana Chiru, a făcut doi copii – o fată și un băiat. Primul lor divorț a avut loc în anul 1999. Între timp însă, cu actele de divorț în mână, cei doi s-au împăcat și au mai făcut un copil, un băiat. Dar căsnicia lor nu a mai putut continua – în anul 2001 s-au despărțit definitiv.  Însă firma pe care au înființat-o cu mulți ani în urmă, împreună, a rămas în custodie comună – ne referim la firma Prim Intermod SRL. După primul eșec în căsnicie – chiar nu contează din pricina cui această căsnicie s-a soldat cu un divorț – Chiru a decis să trăiască împreună cu Violeta Luminița Munteanu. În anul 2003, le venea pe lume primul copiul, iar după câțiva ani, cel de-al doilea. Așa că sunt o familie împlinită, bogată și fericită. Spunem asta pentru că nu oricine își permite să-și petreacă vacanțele în Barbados. Însă câțiva dintre noi (adică ei!!), reușesc! Dar își permit, pentru că averea lui Christian Gigi Chiru (și ne referim strict la cea menționată în documentele legale) însumează un teren, un minihotel (nicăieri nu este menționată valoarea acestui imobil, dar cu siguranță se cifrează la sume impresionante, cu multe zerouri), bunuri  din metale prețioase în valoare de 30.000 Ron, bijuterii în valoare de 70.0000 Ron, obiecte de artă cotate la 25.000 Ron, tablouri prețioase, în valoare de 50.000 Ron.  În declarația sa de avere din anul 2012, trecea la declarația de avere aceste bunuri și menționa că are o datorie de 80.000 E, care trebuie înapoiată până în anul 2016, către Violeta Luminița Munteanu. Mulți văd, puțini pricep!  În următorul an,  declara mai multe conturi bancare la Raiffeisen Bank Eforie, deschise încă din anul 2001 și 2003. De ce nu le-o fi declarat și cu un an înainte, numai el știe! Și în acel an a acumulat datorii către Lumința Violeta Munteanu, în valoare de 10.000 de euro, respectiv 40.000 euro și i-a mai apărut o firmă de la care obținea dividende, SC MVL LTD. Mă rog, dividente “neînsemnate” de 39.500 euro și 22.500 euro. Vorbim despre foarte mulți bani! In plus, Luminița Violeta Munteanu este actionar și administrator al firmei SC Rom-Tour Impex SRL, o societate care a făcut numeroase afaceri.

Este evident că Gigi Chiru, candidat din partea ALDE, are şanse reduse în raport cu Decebal Făgădău, Vergil Chiţac sau Claudiu Palaz. Candidatura sa ar putea folosi mai degrabă altora (evident, partenerilor PSD-işti ai lui Tăriceanu). Dar el va candida, probabil cu gândul la un nou mandat de parlamentar, la care l-ar îndreptăţi un scor bun la Consiliul Local pentru ALDE. Oricum la PNL erau puţine şanse să mai prindă vreun loc pe listele de la toamnă, având în vedere criteriile de integritate ale partidului. Or, ALDE nu are astfel de criterii, ca dovadă că şeful filialei din Constanţa este şi el un personaj prea bine familiarizat cu holurile parchetelor şi instanţelor de judecată.

 

 

Comments

comments

Politica

Candidatul PRO România la Senat, Răzvan Filipescu: „Fiecare român va scoate din buzunar 5.300 de lei pentru a acoperi deficitul bugetar de anul viitor“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Răzvan Filipescu, candidat PRO România la Senat, spune că din situația dezastruoasă în care a adus țara actualul guvern PNL, cu complicitatea celor care l-au votat – respectiv PSD și USR – vom putea ieși doar dacă se aplică, în cel mai scurt timp, un plan de măsuri foarte bine gândit, pe care echipa PRO România l-a pregătit. Acesta se întreabă retoric dacă PSD-iștii sunt mulțumiți că au votat, în martie, Guvernul Orban, că au lipsit de la moțiunea de cenzură din septembrie, și de modul în care susțin, tacit, acest Guvern.

„Vom scoate din nou țara din criza în care a băgat-o guvernul PNL. Să nu uităm de anii de criză 2009 – 2011 și de eforturile care s-au făcut apoi, în guvernarea lui Victor Ponta, pentru a se obține redresarea economică. Dar nici de faptul că în 2015, la finalul guvernării Ponta, deficitul României era de numai 1 miliard de euro, iar astăzi s-au depășit toate recordurile la deficitul bugetar, ajungându-se la 20 de miliarde! Guvernul PNL a împrumutat atât de mult, încât vom plăti doar pentru dobânzi 1 miliard de euro în plus, an de an“, explică Răzvan Filipescu.

Acesta mai spune că echipa PRO România a luat în calcul toate măsurile care pot fi aplicate pentru a reveni la echilibru și creștere economică, în cel mai scurt timp.

„De data aceasta trebuie să rezolvăm trei crize, în loc de una: economică, medicală și de educație. Prima este cea mai importantă, pentru că le va adânci și pe celelalte, dacă nu va fi rezolvată în cel mai scurt timp“, mai spune candidatul PRO România la Senat.

„Votează PRO România, scoatem din nou țara din criză!“, mai spune Trofin.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Valentin Olivian Trofin (PRO România): „Guvernul ia măsuri haotice și dă vina pe populație“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Avocatul Valentin Olivian Trofin, candidat din partea PRO România Constanța pentru Camera Deputaților, explică de ce este aberantă, discriminatorie și falimentară decizia de carantinare a localităților și a închiderii piețelor, în condițiile în care locurile cele mai aglomerate – deci și cele mai periculoase, din punct de vedere al contaminării – sunt în continuare scăpate de sub control.

„Vedem că așa-zisele măsuri pentru combaterea răspândirii virusului SARS-COV2 sunt ineficiente, tocmai pentru că s-au înmulțit și s-au înăsprit restricțiile, dar cifrele sunt în continuare în creștere. În timp ce Constanța și alte localități din județ sunt în carantină, în alte părți ale țării se circulă în continuare cu mijloacele de transport în comun, în aglomerație, iar acolo este cel mai mare risc de contaminare”, explică Valentin Trofin.

Candidatul PRO România mai spune că actualul guvern nu poate mai mult decât să preia haotic niște idei din alte țări, fără să le adapteze situației reale din România.

„Probabil pentru că nici membrii guvernului, nici consilierii lor n-au circulat vreodată cu trenul, autocarul, microbuzul sau metroul, au impresia că pot implementa strategiile din alte țări. Ce nu știu ei este faptul că în România reală, cei mai mulți angajați sunt navetiști, iar pentru a preîntâmpina situația dramatică a transportului în comun, ar fi trebuit să se gândească de la început la o schemă de ajutor pentru transportatori, astfel încât să existe mai multe mijloace de transport, în toată țara. Ei eu făcut exact pe dos. Iar la metroul din București s-au limitat la a da recomandări pentru diminuarea aglomerației și au plătit publicitate pentru a li se explica oamenilor să nu circule la ore de vârf și să evite aglomerația, deși toți cei care circulă cu metroul se plâng de dublarea sau chiar triplarea timpului de așteptare, față de situația anterioară pandemiei. Guvernul ne arată în continuare că nu poate decât să ia măsuri haotice sau pe jumătate, pentru a da apoi vina pe populație. Dacă ar fi vrut diminuarea numărului de cazuri, ar fi întărit transportul în comun, în toată țara, încă din luna martie”, mai spune Valentin Trofin.

Candidatul PRO România afirmă că pentru aplicarea tuturor acestor măsuri de ajutor, condiția minima este menținerea firmei în activitate și menținerea a cel puțin 90% din angajați de la finalul anului 2020 pe toată durata anului 2021.

„Votează PRO România, scoatem din nou țara din criză!“, mai spune Trofin.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Eugen Tomac (PMP), la Constanța: Reducerea numărului de parlamentari și eliminarea pensiilor speciale, condiții pentru a susține un Guvern

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PMP, Eugen Tomac, împreună cu Elena Băsescu, candidat pentru Camera Deputaților, și Claudiu Palaz, candidat al PMP pentru un post de senator, au susținut, astăzi, la Constanța, o conferință de presă. În cadrul acesteia, Elena Băsescu a declarat că ea duce o „campanie la firul ierbii“, pe care a învățat-o de la tată ei, Traian Băsescu, și de la vechii PDL-iști și PD-iști.

„Campania la firul ierbii mi se pare cea mai eficientă, pentru că, mergând la pas prin localități și vorbind cu sute sau chiar mii de oameni, am constatat cu amărăciune că județul Constanța este dezvoltat cu trei viteze. Prima este municipiul Constanța, care are resurse care nu sunt exploatate la maxim, adică la platforma continentală a Mării Negre, ori la poziția geostrategică a Portului. A doua viteză este reprezentată de stațiunile de la Marea Neagră și aș vrea să includ și Mihail Kogălniceanu, care găzduiește baza Nato. A treia viteză este reprezentată de restul localităților care par uitate de autoritățile locale și centrale. Sunt multe localități care nu au apă și canalizare, gaze, iar locuitorii se încălzesc la sobe cu lemne. Angajamentul PMP Constanța este să nu mai existe acești cetățeni de mâna a doua și a treia. Ne dorim să sprijinim autoritățile locale ca până în 2024 80% dintre localități să aibă gaze, să sprijinim micii agricultori și să aducem internet în toate școlile, unde nu ar mai trebui să existe toalete în afara unităților de învățământ. Ne mai dorim să îi ajutăm pe cei care doresc să facă agroturism și să refacem sistemul de irigații, iar apa pentru fermieri să fie mai ieftină.“, a declarat Elena Băsescu, care a mai spus că mulțumește organizației PMP de la Constanța, unde s-a simțit ca pe vremuri în vechiul PDL.

„PMP, singuul partid care vrea cu adevărat eliminarea pensiilor speciale“

Eugen Tomac a declarat, la rândul său, că Elena Băsescu este un candidat model în ceea ce privește implicarea în campania electorală.

„Veți vedea puțini politicieni care tratează cu atâta responsabilitate acest exercițiu democratic cum sunt alegerile. Un candidat trebuie să aibă curajul de a merge să discute cu cetățenii, indiferent dacă este sau nu susținut. Din acest punct de vedere o felicit pe Elena Băsescu, pentru că știe ce are de făcut și pun mare speranță în tandemul Băsescu – Palaz la Constanța.“, a spus Tomac.

El a afirmat că, având în vedere că peste criza sanitară se va suprapune o criză economică fără precedent, PMP are obligația să vină cu soluții. El a spus că a observat cum în această campanie mulți politicieni, vechi sau noi, vin și promit lucruri care sunt deja promovate de ani buni de Mișcarea Populară. Spre exemplu, spune Tomac, este vorba de povestea eliminării pensiilor speciale.

„Este o gogoașă. Nici PSD, dar nici USR nu au făcut mare lucru și inclusiv inițiativa PNL a fost construită în așa fel încât să nu reușească. Singurul partid care a propus în parlament inițiative legislative prin care așa cum au fost instituite să fie abrogate aceste legi este PMP. Noi nu am propus o lege pachet, ci inițiative prin care eliminăm pentru anumite categorii, dar să rămână, spre exemplu, pentru militari care au fost în teatrele de operațiuni, unde și-au riscat viața pentru demnitatea României. De asemenea, trebuie să menținem pensii speciale pentru foștii deținuți politici. În rest, toate pensiile trebuie eliminate (pentru funcționari parlamentari, pentru parlamentari, aleși locali), iar pentru militari și magistrați trebuie plafonate. Inițiativa noastră pentru eliminarea pensiilor speciale este în Camera Deputaților și mai are nevoie de un vot.“, a spus Tomac.

Condiții pentru intrarea la guvernare

El a criticat și faptul că unele partide au promis că vor reintroduce alegeri în două tururi pentru primar, ceea ce este o minciună, pentru că legea este în Parlament și a fost propusă de PMP. La fel este și în cazul reducerii numărului de parlamentari, propunere care nu au fost acceptată de niciun alt partid. Tomac a afirmat că PMP este singurul partid care a propus un pachet de legi pentru a reforma sistemul de sănătate. Liderul Mișcării Populare a punctat că dacă legea sănătății propusă de formațiunea sa ar fi fost acceptată, nu s-ar mai fi întâmplat tragedia de la Piatra Neamț, asta pentru că PMP propunea depolitizarea sistemului de sănătate. Eugen Tomac a mai afirmat că dacă viitorul Guvern își va asuma propunerile PMP privind reducerea numărului de parlamentari la 300 și eliminarea pensiilor speciale, formațiunea sa este dispusă să discute pentru a da țării un Executiv.

Președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, a criticat, la rândul său, modul haotic în care statul a organizat desfășurarea campanie electorale, în condițiile în care mesajele nu ajung așa cum trebuie la cetățeni.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară-Organizația Județeană Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: www.ordinea.ro

– CUI mandatar financiar coordonator: 11200012

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: