Connect with us

Politica

Cazinoul constănțean se dărâmă. Candidații la primărie îl folosesc, însă, drept simbol al campaniei lor electorale

Maria Ionescu

Publicat

la

Cazinoul din Constanța, o clădire emblematică a municipiului, este un monument vechi, cunsocut și apreciat atât de constănțeni, cât și de turiștii care vin la malul Mării Negre, fie că ne referim la români sau la străini. Cu toate că mulți localnici cunosc istoria acestui edificiu pe care îl admiră și chiar îl iubesc într-un anumit fel, trebuie să aducem în atenția cititorilor o serie de amănunte, care nu fac decât să sublinieze importanța acestei clădiri.

Istoria Cazinoului, în doar câteva cuvinte

cazino6Pentru cei care nu știu sau au știut cândva, însă au uitat, reamintim că în zona în care se află astăzi această clădire minunată, mai fusese cândva, prin anii 1880-1900, o construcție din lemn, un loc pentru spectacole de teatru și pentru baluri. Dar conducătorii orașului au ajuns la concluzia că este necesar un edificiu impozant, asemănător marilor cazinouri europene. Motiv pentru care, la începutul secolului XX a început construcția noii clădiri. Cu toate că a fost începută de un arhitect român, în cursul efectuării primelor lucrări Primăria a decis să încredințeze lucrarea unui alt arhitect, Daniel Renard. Astfel, în anul 1910 a fost terminată construcția, iar cazinoul a fost inaugurat. Să nu uităm, însă, că acest lucru se întâmpla pe vremea regalității! Ulterior, prin anul 1934, clădirea a fost restaurată și modernizată. Pe vremea războiului, Cazinoul a fost transformat în spital. Odată cu instaurarea regimului comunist, imobilul nu a mai putut fi folosit pentru jocuri de noroc, care erau interzise, şi a ajuns să funcţioneze ca restaurant. După revoluție, soarta Cazinoului a fost extrem de zbuciumată. Mai întâi, consiliul local Constanța a avut de luptat foarte mult cu statul pentru a demonstra că această clădire îi aparține, iar într-un final a reușit. Pentru o perioadă, soarta acestui edificiu părea a fi extrem de frumoasă. Câțiva ani, la Cazino era o plăcere să-ți petreci timpul. Nu doar pentru a-l admira, ci și pentru a te simți un om cu adevărat liber, atât prin prisma activităților pentru care te aflai în această clădire (petreceri, la început, iar mai apoi conferințe de presă și ședințe ale consiliului local) într-un mod foarte plăcut, cât și prin prisma unei perindări prin istoria acestei clădiri, care te ducea cu gândul la trecutul ei măreț. Candelabrele minunate, tablourile de pe pereți, mobilierul foarte bine conservat, treptele extrem de largi și de curate, totul era fabulos.

Ce s-a întâmplat în ultimii ani depășește imaginația

cazino constantaÎn anul 2007, Consiliul Local Municipal Constanţa ținea încă ședințele în Cazino.  Dar clădirea nu mai era ce fusese odinioară și se vedea clar că are nevoie de o renovare. Înăuntru se simțea deja miros de vechi, iar restaurarea clădirii era necesară. Prin vara acelui an, edilul de la acea vreme, Radu Ștefan Mazăre, aducea la cunoștință că edificiul a fost concesionat unei firme israeliene care trebuia să-l restaureze şi apoi să îl introducă în circuitul cazinourilor internaţionale. Cu toate că această clădire emblemă a orașului fusese concesionată pentru o perioadă lungă de timp, de 49 de ani, după numai trei ani firma câștigătoare (firma Queen) anunța că nu mai are bani, iar clădirea revenea primăriei Constanța. Numai că între timp, clădirea se degradase și mai mult, iar accesul vizitatorilor fusese deja limitat. Au urmat apoi alte vremuri tulburi, în care primarul Radu Mazăre anunța ba că îl va vinde unor întreprinzători ruși, ba că va organiza o licitație internațională.

O nouă campanie electorală, noi promisiuni

claudiu palazA venit și anul 2012, an al alegerilor locale. Nici atunci nu am stat mai bine din punct de vedere al promisiunilor. De fapt, am stat la fel de bine ca și în acest an. Odată la patru ani promisiunile curg gârlă, dar după alegeri ele sunt uitate. Pe atunci a început implicarea a doi dintre candidații la Primărie, care atunci, ca și acum, încearcă să le amintească alegătorilor de importanța acestei clădiri strategice și de necesitatea reamenajării ei. Și atunci, ca și acum (dar voi reveni la asta), fostul prefect al județului, Claudiu Iorga Palaz, ca și senatorul Gigi Christian Chiru, la acea vreme candidați la primăria Constanța au avut reacții față de primarul Radu Mazăre și față de planurile pe care acesta le avea cu Cazinoul. Prin 2011, Claudiu Palaz i-a trimis edilului Mazăre o scrisoare prin care se arăta foarte scandalizat de propunerea de vânzare a edificiului.  Chiar îl asigura pe primar că se va opune oricărei hotărâri de consiliiu care ar fi vizat vânzarea Cazinoului.

gigi chiruLa rândul său, senatorul Gigi Christian Chiru, candidat PD-l pe atunci, își manifesta dezaprobarea față de atitudinea lui Mazăre. Iar acesta o face și astăzi. Într-o interpelare adresată premierului Dacian Cioloș, Chiru spune că implicarea Guvernului în demersul salvării Cazinoului este unica şansă a acestuia. În același timp, senatorul Chiru este de părere că există suficiente argumente în favoarea includerii Cazinoului pe lista monumentelor UNESCO, astfel încât această clădire să nu mai treacă prin tot calvarul ultimilor ani și să râmănă al primăriei Constanța, fără drept de apel.

Și Guvernul pare că vrea să se implice

Și auzim pentru a nu știm câta oară că, iată, Cazinoul va intra în curând în reabilitare. Acest lucru a fost anunțat recent, pe data de 11 mai a.c., de către Vasile Dîncu, viceprim-ministru și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Compania Națională de Investiții a reluat, în data de 11 mai 2016, procedura de achiziție publică, iar deschidea ofertelor va avea loc la finalul lunii iunie. El a estimat că lucrările la acest important edificiu vor fi în valoare de 31.608.903 lei fără TVA.

Durata de realizare a acestor lucrări este estimată la 3 luni de proiectare și încă alte 21 de luni de execuție de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Vor fi lucrări ce prevăd înlocuirea învelitorii acoperișului, refacerea și repararea pereților exteriori și interiori, cu păstrarea specificului arhitectural și decorativ al clădirii, restaurarea componentelor artistice și ale celor arhitecturale, restaurarea și înlocuirea tâmplăriei deteriorate, consolidarea și executarea de lucrări de reparații ale structurii clădirii și înlocuirea completă a instalaților termice, electrice, de ventilație. După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi predat Primăriei Municipiului Constanța, care va urma să stabilească modul de exploatare al acestuia și destinația finală a clădirii. Să sperăm că nu vor mai trece zece ani, sau mai mulți, până când acest lucru va fi realizabil.

Candidații la Primărie se referă la refacerea Cazinoului

decebal fagadauDacă ne uităm pe paginile de facebook ale candidaților la primăria Constanța, vom remarca faptul că, cel puțin doi dintre ei, respectiv Gigi Christian Chiru și Claudiu Iorga Palaz, au poza Cazinoului pe frontispiciu. Dar, în declarații și luări de cuvânt, nu credem că este vreun candidat dintre cei 12, care să nu spună că își dorește refacerea Cazinoului. Și candidații la funcția de consilier local municipal au această poză pe site-uri. Se pare că foarte multora le place clădirea și mulți dintre ei își doresc refacerea ei. Și nu este un lucru rău. Este foarte bine că oamenii care se visează în funcții de conducere își doresc să fie reabilitată această clădire.  Și Decebal Făgădău, primar al municipiului, s-a implicat destul de mult în această problemă, însă fără nici un rezultat concret până la această oră. Dar noi, constănțenii care am crescut prin fața Cazinoului, ne-am plimbat pe faleză și am admirat această clădire care ne-a marcat existența, cu noi cum rămâne? Îi pasă cuiva de ceea ce simțim și ne dorim noi, cei mulți, cei cu drept de vot, cei care ne vom exprima dreptul de a alege? Îi pasă cuiva cu adevărat de visele și de dorințele noastre vizavi de aspectul acestui oraș cu care ne contopim? Dacă ne gândim la trecutul unor candidați, ne-am gândi că declarațiile lor sunt pur formale, dar … oamenii se mai schimbă și trebuie să le acordăm credit. Mult, puțin … tot credit este. Rămâne de văzut dacă acești candidați care declară că le pasă de oraș, care afirmă că fără Cazino viața de la malul mării nu este la fel ca pe vremuri vor folosi acest proiect de restaurare doar pentru a cîștiga fotoliul de primar al municipiului sau dacă vor încerca să salveze această clădire monument de la o pieire lentă, dar sigură dacă nu se iau măsuri urgente.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Tăriceanu și alți 21 de lideri județeni au demisionat din ALDE. Se vor înscrie în PRO România

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că el și alți 21 de lideri județeni au demisionat din partid și se vor înscrie în Pro România. Demisionarii vor fi toți candidați la alegerile parlamentare.

„Nu cred ca e pe nepusă masă, când am hotărât în structurile statutare să facem fuziunea cu PRO România am anunțat ca la parlamentare vom merge pe o lista comună sub titulatura comuna PRO Romania. Toți membrii ALDE care candidează la parlamentare vor fi membri PRO Romania pentru a putea candida. Pe 8 noiembrie vom avea Congresul ALDE prin care se va decide fuziunea, în aceeași zi va fi si ședința PRO Romania și după 8 încolo vom funcționa ca un singur partid. ALDE va rămâne până se va pronunța decizia definitivă a instanței pe fuziune”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Este OFICIAL! Pe cine vrea PNL Constanța să trimită în Parlament

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

În cadrul Biroului Național Permanent, Partidul Naţional Liberal a validat lista candidaților propuși de PNL Constanţa pentru alegerile parlamentare. Echipa noastră este pregătită și gata să lucreze pentru construirea unui viitor mai bun pentru Constanța și pentru țară, anunță conducerea PNL Constanța.

Astfel, lista candidaților pentru Senat este deschisă de Septimiu Bourceanu, prim – vicepreședintele PNL Constanța și este continuată de fostul prefect al județului, George Sergiu Niculescu. De asemenea, liberalii vor să trimită în Senat pe Dana Dima, Mariana Mitra, Alexandru Bobe, Bogdan Druga și pe Marius Ion Sponoche.

De partea cealaltă, la Camera Deputaților, lista este deschisă de șeful Organizației Județene a PNL Constanța, actualul deputat Bogdan Huțucă și este continuată de fostul lider ALDE Constanța venit în PNL, Mircea Banias. Pe poziția 3 în lista pentru Camera Deputaților se află consilierul județean Marian Crușoveanu, iar pe poziția nr. 4 îl regăsim pe directorul Administrației Apele Române – Dobrogea Litoral, fost consilier județean liberal, Bogdan Bola. Lista este completată de Sorin Mihai, Mihnea Drumea, Adriana Câmpeanu, Mihaela Scrieciu, Dorin Opreanu, Andrei Dimancea, Cristian Zahariuc, Dănuț Constantin Pata, Lucian Nichita și Elena Carmen Bratu.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Fostul judecător Mariana Pelelungă are votul hotărâtor în Consiliul Local Hârșova: „Este timpul pentru transparență

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deși a câștigat un nou mandat de primar, edilului orașului Hârșova, Viorel Ionescu, nu îi va fi ușor să gestioneze lucrurile, în condițiile în care configurația Consiliului Local arată o egalitate perfectă între PNL-ul primarului și PSD. Ambele formațiuni dețin câte opt mandate de consilier. Cea care poate înclina balanța în Consiliul Local este fostul președinte al Judecătoriei Hârșova, Mariana Pelelungă, care a câștigat un mandat de consilier local din partea PRO România. Mariana Pelelungă a declarat pentru Ordinea.ro că transmite atât primarului, cât și celor două formațiuni din Consiliul Local, PNL și PSD că va vota orice proiect bun pentru localitate, indiferent cine îl propune, dar nu studii de fezabilitate de zeci de mii de euro care nu au finalitate.

„Pe mine, actualul primar nu mă poate cumpăra cu nimic“, a spus Mariana Pelelungă.

Situația din Consiliul Local a fost comentată de reprezentantul PRO România și într-o postare pe Facebook.

„Mai mult ca niciodată sunt convinsă ca participarea mea la campania electorală, din partea partidului PRO ROMÂNIA, a fost o decizie foarte bună, în folosul cetățenilor hârșoveni. Observ, amuzată, că voi avea votul hotărâtor în deciziile ce privesc probleme de interes general și că acest lucru a produs mare neliniște. Este timpul să existe transparență în ceea ce privește modul cum sunt cheltuiți banii publici, cum se fac angajările în Primărie, cum se fac achizițiile de bunuri și servicii, cum sunt recuperați banii de la toți datornicii, inclusiv de la cei care se plimbă, fără drept, pe bani publici în America, refuzând să îi returneze, tergiversând executarea silită. Este timpul să cunoască și cetățenii orașului cât de ineficient se cheltuie banii publici. Continuați acțiunea de denigrare a mea, sunt dispusă să accept orice jignire, eu țin fruntea sus, nu am nimic să îmi reproșez sau ceva de care sa îmi fie rușine. Nimic nu îmi va schimba hotărârea de a demasca neregulile din administrația locala și a evita producerea altora. Ne vedem la ședințe, domnilor!“, a scris Mariana Pelelungă pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: