Connect with us

Actual

Mită electorală la Năvodari. Opoziţia acuză intenţia de fraudare masivă a alegerilor

Maria Ionescu

Publicat

la

Serviciul de urgenţă 112 a fost apelat, în această zi, de mai multe ori, de către locuitori ai oraşului Năvodari, care au precizat că în curtea întreprinderii publice “Termica Distribuţie Năvodari SRL” are loc o petrecere. Motivul apelurilor telefonice nu a fost însă adunarea a circa 40-50 de persoană la mese, ci faptul că printre aceştia se aflau şi politicieni din oraş, care participă la alegerile locale. Am reuşit să stăm de vorbă cu una dintre persoanele care a apelat serviciul 112, iar aceasta ne-a declarat: “I-am prins. Fugeau consilierii ca şobolanii, cu maşini care aveau geamuri fumurii, ca să nu fie văzuţi şi recunoscuţi. Era şi Chelaru printre ei, nu mi-a venit să cred câţi oameni, câţi politicieni PSD, au dorit să fie la petrecere. Dar acum se audiază martori şi vom vedea ce va ieşi. Primii care au venit să fotografieze au fost cei de la PMP, dar după aia au venit şi de la PNL şi PRU.”, declară sursa noastră.

Termica-mita-electorala-1Până să ajungă Poliţia la faţa locului, mai  mulţi petrecăreţi au preferat să o şteargă, pentru a nu fi luaţi la întrebări. Cu toate acestea, poliţiştii au demarat cercetările pentru a stabili dacă este vorba despre mită electorală şi coruperea alegătorilor. Oamenii legii au stat de vorbă cu cei pe care i-au găsit la faţa locului. Se pare că anumite declaraţii au scos în evidenţă faptul că la acea masă festivă se sărbătorea încetarea raporturilor de activitate a unei persoane cu respectiva societate comercială. Cu toate acestea, este greu de precizat ce căutau la masă candidaţi la Primăria Năvodari şi, cu atât mai mult, care era rostul primarului interimar Chelaru printre petrecăreţi.

Termica-mita-electorala-3Potrivit unui comunicat transmis redacţiei noastre de unul din candidaţii la funcţia de primar al localităţii Năvodari, „viceprimarul PSD Florin Chelaru a fost însoţit de echipa sa de consilieri: Vasile Moruzi, Marian Surdu, Florin Drăghici, Liviu Stan, Luana Popa, Bogdan George Boaşcă.”. În comunicat se mai arată că cetăţenii de etnie romă din zona Termica ar fi predat cărţile lor de identitate contra sumei de 350 de lei, ceea ce ar arăta intenţia de fraudare masivă a alegerilor, la Năvodari.

Termica-Mita-Electorala-2

Chelaru a fost implicat şi în scandalul mitei electorale din 2012

Numele lui Florin Chelaru a fost menţionat într-un dosar penal întocmit în campania electorală de acum patru ani, mai exact pe 9 iunie 2012, cu o zi înaintea votării, pentru mită electorală. La data menţionată, un membru al secţiei de votare nr. 9 din Năvodari, pe numele său Dan Ilie, a fost contactat de Florin Chelaru, în prezenţa candidatului PSD pentru un post de consilier, Radu Pândici. Viceprimarul i-a propus membrului secţiei de votare o şpagă de 1.000 de euro, pentru a nu fi atent la numărătoarea voturilor şi pentru a simula că i se face rău şi că are nevoie de aer, ca să părăsească sub acest motiv fals incinta în care urmau să fie numărate voturile, la sfârşitul procesului electoral. Ilie, care filma această convorbire cu telefonul mobil, a intrat în jocul propus stabilind să primească un avans de 500 de euro, în seara acelei zile. Îndată după finalizarea discuţiei, Dan Ilie s-a deplasat la Poliţie, cu materialul filmat, pentru a solicita oamenilor legii să organizeze prinderea mituitorului în flagrant. Ulterior, denunţătorul şi poliţiştii s-au deplasat la Parchetul Judecătoriei Constanţa, pentru autorizarea flagrantului, însă procurorul de serviciu i-a trimis la Parchetul Tribunalului. Acolo, procurorul Constantin Balaican i-a trimis înapoi de unde veniseră. După o altă plimbare, poliţiştii au sunat la DGA. Abia atunci, Balaican s-a decis să înregistreze denunţul sub numărul 841/P/2012, însă a motivate că întocmirea mandatului durează, aşa că i-a trimis pe poliţişti în acţiune, fără nimic la mână, cu promisiunea că va întocmi actele a doua zi dimineaţă.  Ulterior, însă, le-a comunicat acestora că numărul de înregistrare nu e bun şi că mai bine ar fi să amâne flagrantul pentru a doua zi. A doua zi, fiind ziua votării, acţiunea s-a amânat din nou, iar dosarul a fost reînregistrat abia în prima zi după alegeri. Desigur, fără flagrant, înregistrarea cu telefonul nu avea nicio forţă probantă.

Fostul pocuror Balaicam, urmărit penal pentru luare de mită

După această tergiversare ticăloasă, Balaican s-a pensionat. Însă în urmă cu trei luni Parchetul Curţii de Apel Constanţa a început urmărirea penală împotriva sa, în baza denunţului formulat de omul de afaceri Răzvan Dimoftache, potrivit căruia i-ar fi dat mită în mod sistematic procurorului pentru a interveni în vederea obţinerii unei soluţii favorabile într-un dosar penal al său. Dimoftache a făcut publică înregistrarea sa, în care se vedea că i-a dat procurorului o mică atenţie de 200 de euro.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

În timpul uraganului Sally, un comandant de navă român a salvat 4 marinari

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Duminică, 13 septembrie 2020, nava “COSCO Malaysia” la comanda căreia se afla comandantul de cursă lungă român Bogdan Rusu, a salvat 4 marinari aflați pe un velier în Golful Mexic.
Evenimentul a avut loc la aproximativ 68 de mile vest de Clearwater, în jurul orei 11 dimineața (local GMT),
în timpul furtunii tropicale Sally.
Cei 4 marinari ai velierului „Yes Dear” erau în mare pericol după ce nava lor a luat apă, iar US Coast Guard a abandonat salvarea cu un elicopter HH – 60 Jayhawk din cauza vremii nefavorabile.
Nava „COSCO Malaysia”, înregistrată în Hong Kong, sub conducerea comandantului Bogdan Rusu, a înfruntat uraganul și a lansat o acțiune de salvare a celor 4 marinari, debarcându-i apoi în siguranță în portul Tampa Bay.
US Coast Guard a mulțumit comandantului navei pentru curajul și efortul echipajului, prin președintele Grupului de Căutare și Salvare, Benjamin Strong, afirmând că “salvarea unei vieți pe mare este o provocare, salvarea a patru vieți într-o furtună tropicală este un lucru extraordinar”.
Bogdan Rusu, comandantul care și-a asumat riscul de a înfunta marea, pentru a-și salva semenii, merită propus pentru premiul “Bravery at Sea”, conferit de Secretariatul General al Organizației Maritime Internaționale ( IMO), pentru acte de bravură pe mare. Propunerile pentru acest premiu se fac anual către Secretariatul General al Organizației Maritime Internaționale ( IMO) până în luna aprilie a anului următor.
”Bogdan Rusu este membru al Asociației Comandanților de Navă din România, potrivit declarației
comanadantului Marius Țuțuianu, președinte al acesteia.”, a precizat Ovidiu Sorin Cupșa, Ambasador maritim IMO. 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Portul Midia. Tigări de contrabandă ascunse în saci din plastic

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au descoperit în Portul Midia, într-un autoturism condus de un cetăţean sirian, 500 pachete țigări de contrabandă.

În data de 18.09.2020, în jurul orei 02.00, polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au depistat în zona Porții de acces nr. 2 a Portului Midia, un autoturism înmatriculat în România, la volanul căruia se afla un cetățean sirian, în vârstă de 61 ani.

În urma controlului efectuat în portbagajul autoturismului, polițiștii de frontieră au descoperit doi saci din plastic de culoare neagră, ce conţineau 500 pachete ţigări de contrabandă, diferite mărci, care aveau aplicate timbrul pentru produse accizabile.

Cantitatea de țigări  fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

”În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 270, alin. 3 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal, la finalizare urmând a fi luate masurile legale ce se impun.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Gărzii de Coastă Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Tânăr din Năvodari urmărit internațional pentru furt calificat comis în Olanda

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţişti de investigaţii criminale din cadrul I.P.J. Constanța au depistat un bărbat care era urmărit internaţional pentru infracțiuni ce ar fi fost comise pe teritoriul Olandei. Schimbul de date şi informaţii a fost asigurat prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională.

La data de 17 septembrie a.c., poliţişti de investigații criminale au depistat un bărbat, de 24 de ani, din Năvodari, pe numele căruia exista un mandat european de arestare, emis de autorităţile olandeze.

Cel în cauză a fost dat în urmărire internaţională, fiind bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat, faptă comisă în orașul Leidschendam din Olanda.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Constanța, urmând a fi predat autorităţilor olandeze în vederea executării pedepsei cu închisoarea.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: