Connect with us

Actual

Mită electorală la Năvodari. Opoziţia acuză intenţia de fraudare masivă a alegerilor

Maria Ionescu

Publicat

la

Serviciul de urgenţă 112 a fost apelat, în această zi, de mai multe ori, de către locuitori ai oraşului Năvodari, care au precizat că în curtea întreprinderii publice “Termica Distribuţie Năvodari SRL” are loc o petrecere. Motivul apelurilor telefonice nu a fost însă adunarea a circa 40-50 de persoană la mese, ci faptul că printre aceştia se aflau şi politicieni din oraş, care participă la alegerile locale. Am reuşit să stăm de vorbă cu una dintre persoanele care a apelat serviciul 112, iar aceasta ne-a declarat: “I-am prins. Fugeau consilierii ca şobolanii, cu maşini care aveau geamuri fumurii, ca să nu fie văzuţi şi recunoscuţi. Era şi Chelaru printre ei, nu mi-a venit să cred câţi oameni, câţi politicieni PSD, au dorit să fie la petrecere. Dar acum se audiază martori şi vom vedea ce va ieşi. Primii care au venit să fotografieze au fost cei de la PMP, dar după aia au venit şi de la PNL şi PRU.”, declară sursa noastră.

Termica-mita-electorala-1Până să ajungă Poliţia la faţa locului, mai  mulţi petrecăreţi au preferat să o şteargă, pentru a nu fi luaţi la întrebări. Cu toate acestea, poliţiştii au demarat cercetările pentru a stabili dacă este vorba despre mită electorală şi coruperea alegătorilor. Oamenii legii au stat de vorbă cu cei pe care i-au găsit la faţa locului. Se pare că anumite declaraţii au scos în evidenţă faptul că la acea masă festivă se sărbătorea încetarea raporturilor de activitate a unei persoane cu respectiva societate comercială. Cu toate acestea, este greu de precizat ce căutau la masă candidaţi la Primăria Năvodari şi, cu atât mai mult, care era rostul primarului interimar Chelaru printre petrecăreţi.

Termica-mita-electorala-3Potrivit unui comunicat transmis redacţiei noastre de unul din candidaţii la funcţia de primar al localităţii Năvodari, „viceprimarul PSD Florin Chelaru a fost însoţit de echipa sa de consilieri: Vasile Moruzi, Marian Surdu, Florin Drăghici, Liviu Stan, Luana Popa, Bogdan George Boaşcă.”. În comunicat se mai arată că cetăţenii de etnie romă din zona Termica ar fi predat cărţile lor de identitate contra sumei de 350 de lei, ceea ce ar arăta intenţia de fraudare masivă a alegerilor, la Năvodari.

Termica-Mita-Electorala-2

Chelaru a fost implicat şi în scandalul mitei electorale din 2012

Numele lui Florin Chelaru a fost menţionat într-un dosar penal întocmit în campania electorală de acum patru ani, mai exact pe 9 iunie 2012, cu o zi înaintea votării, pentru mită electorală. La data menţionată, un membru al secţiei de votare nr. 9 din Năvodari, pe numele său Dan Ilie, a fost contactat de Florin Chelaru, în prezenţa candidatului PSD pentru un post de consilier, Radu Pândici. Viceprimarul i-a propus membrului secţiei de votare o şpagă de 1.000 de euro, pentru a nu fi atent la numărătoarea voturilor şi pentru a simula că i se face rău şi că are nevoie de aer, ca să părăsească sub acest motiv fals incinta în care urmau să fie numărate voturile, la sfârşitul procesului electoral. Ilie, care filma această convorbire cu telefonul mobil, a intrat în jocul propus stabilind să primească un avans de 500 de euro, în seara acelei zile. Îndată după finalizarea discuţiei, Dan Ilie s-a deplasat la Poliţie, cu materialul filmat, pentru a solicita oamenilor legii să organizeze prinderea mituitorului în flagrant. Ulterior, denunţătorul şi poliţiştii s-au deplasat la Parchetul Judecătoriei Constanţa, pentru autorizarea flagrantului, însă procurorul de serviciu i-a trimis la Parchetul Tribunalului. Acolo, procurorul Constantin Balaican i-a trimis înapoi de unde veniseră. După o altă plimbare, poliţiştii au sunat la DGA. Abia atunci, Balaican s-a decis să înregistreze denunţul sub numărul 841/P/2012, însă a motivate că întocmirea mandatului durează, aşa că i-a trimis pe poliţişti în acţiune, fără nimic la mână, cu promisiunea că va întocmi actele a doua zi dimineaţă.  Ulterior, însă, le-a comunicat acestora că numărul de înregistrare nu e bun şi că mai bine ar fi să amâne flagrantul pentru a doua zi. A doua zi, fiind ziua votării, acţiunea s-a amânat din nou, iar dosarul a fost reînregistrat abia în prima zi după alegeri. Desigur, fără flagrant, înregistrarea cu telefonul nu avea nicio forţă probantă.

Fostul pocuror Balaicam, urmărit penal pentru luare de mită

După această tergiversare ticăloasă, Balaican s-a pensionat. Însă în urmă cu trei luni Parchetul Curţii de Apel Constanţa a început urmărirea penală împotriva sa, în baza denunţului formulat de omul de afaceri Răzvan Dimoftache, potrivit căruia i-ar fi dat mită în mod sistematic procurorului pentru a interveni în vederea obţinerii unei soluţii favorabile într-un dosar penal al său. Dimoftache a făcut publică înregistrarea sa, în care se vedea că i-a dat procurorului o mică atenţie de 200 de euro.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Persoană lovită de tren în Gara Constanţa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 19.00, militarii ISU Constanţa au fost solicitaţi să intervină în Gara Constanţa, unde o persoană a fost lovită de tren.

Potrivit primelor informaţii, tragicul accident a avut loc la linia 1.

Echipajul care încadrează ambulanţa de terapie intensivă mobila a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical. La faţa locului medicii au constatat că bărbatul avea leziuni incompatibile cu viaţa, fiind nevoiți să declare decesul acestuia.

Ştire în curs de actualizare.

Update: Bărbatul a intenţionat să se sinucidă. În momentul în care s-a pus în mişcare trenul care circula pe relaţia Constanța – București, la ora 18.50, l-a lovit. Martorii precizează că acesta s-a așezat intenționat pe calea ferată.
Asupra lui nu a fost găsit nici un bilet de adio.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 84 de ani, din municipiul Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

10 bărbaţi au fost amendaţi în Piaţa Tomis III. Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, în jurul orei 11.30, polițiștii Secției 2 și jandarmi din cadrul G.J.M. Tomis, în timp ce desfășurau activități de prevenire și limitare a infectării cu noul coronavirus, au constatat faptul că, la terasele din zona Pieței Tomis 3, mai multe persoane consumă, la mese, băuturi alcoolice.

Având în vedere măsurile instituite prin carantinarea municipiului Constanța, persoanele în cauză au părăsit domiciliul fără a avea un motiv întemeiat, fapt ce contravine normelor legale în vigoare.

Forțele de ordine au identificat 10 bărbați, care au fost sancționați cu amendă în valoare totală de 5.000 de lei.

“Pe această cale, le recomandăm cetățenilor să respecte normele legale și măsurile de protecție.

Reamintim faptul că deplasarea în interiorul zonei carantinate, fără un motiv justificat, este interzisă.”, precizează Andreea Iliescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanţa.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

PMP, scrisoare deschisă către prefectul județului Constanța: „Embargo, embargo, dar să știm și noi“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

PMP-iștii constănțeni i-au trimis prefectului județului Constanța, Silviu Coșa, o scrisoare deschisă în care îi adresează mai multe întrebări legate de impunerea mai multor restricții.

„Stimate domnule prefect Coșa Silviu-Iulian, aleg această cale de a comunica cu dumneavoastră deoarece alt mod de comunicare nu există, opacitatea (adică exact opusul trensparenței cu care se laudă guvernul P.N.L.) pune stăpânire pe zi ce trece pe instituția pe care cu onor o conduceți. Pentru a nu vă reține mult și pentru a limita suspansul care v-ar cuprinde prin lecturarea acestei scrisori deschise, voi intra direct în subiect.

  1. Starea de alertă pe care ați instituit-o este o măsură prevăzută de Constituția României sau nu?
  2. Considerați că starea de alertă este o măsură care afectează agenții economici din punct de vedere al măsurilor dispuse de dumneavoastră în calitate de președinte al C.J.S.U.?
  3. Agenții economici care suferă pierderi ca urmare a stării de alertă (clienții agenților economici sunt sancționați dacă sunt găsiți pe terase, în frizerii sau cabinete cosmetice etc. de către forțele de ordine, fiindu-le afectată activitatea în mod negativ) vor beneficia de sprijin financiar din partea guvernului sau din partea altor instituții sau nu? Dacă nu, vă cer să menționați public care este motivul pentru care nu îi sprijiniți pe agenţii economici, aşa cum se întâmplă in toate ţările europene, și îi împingeţi către faliment.
  4. Este corectă măsura sancționării constănțenilor care frecventează terasele restaurantelor sau ale cafenelelor?
  5. Care este criteriul care a stat la baza nominalizării activităților permise de către dumneavoastră a fi desfășurate în timpul carantinării municipiului Constanța și a celorlalte localități afectate de carantină?

Deocamdată atât. Măcar să ne lămuriți pe noi, constănțenii, în legătură cu cele cinci probleme ridicate mai sus. Nu îmi doresc un răspuns trimis pe email-ul P.M.P. sau prin poștă la adresa Mișcării Populare. Noi nu avem nimic de ascuns. Din păcate dumneavoastră, autoritățile, da. Totuși vă cerem un răspuns public problemelor semnalate și soluții pentru despăgubirea agenților economici, care azi au un embargo mascat din partea autorităților prin această declarare “perversă” a stării de alertă, tocmai pentru a nu le permite celor afectați să ceară despăgubiri.“, se arată în scrisoarea semnată de președintele PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: