Conecteaza-te cu noi

Politica

Mită electorală la Năvodari. Opoziţia acuză intenţia de fraudare masivă a alegerilor

Published

on

Serviciul de urgenţă 112 a fost apelat, în această zi, de mai multe ori, de către locuitori ai oraşului Năvodari, care au precizat că în curtea întreprinderii publice “Termica Distribuţie Năvodari SRL” are loc o petrecere. Motivul apelurilor telefonice nu a fost însă adunarea a circa 40-50 de persoană la mese, ci faptul că printre aceştia se aflau şi politicieni din oraş, care participă la alegerile locale. Am reuşit să stăm de vorbă cu una dintre persoanele care a apelat serviciul 112, iar aceasta ne-a declarat: “I-am prins. Fugeau consilierii ca şobolanii, cu maşini care aveau geamuri fumurii, ca să nu fie văzuţi şi recunoscuţi. Era şi Chelaru printre ei, nu mi-a venit să cred câţi oameni, câţi politicieni PSD, au dorit să fie la petrecere. Dar acum se audiază martori şi vom vedea ce va ieşi. Primii care au venit să fotografieze au fost cei de la PMP, dar după aia au venit şi de la PNL şi PRU.”, declară sursa noastră.

Termica-mita-electorala-1Până să ajungă Poliţia la faţa locului, mai  mulţi petrecăreţi au preferat să o şteargă, pentru a nu fi luaţi la întrebări. Cu toate acestea, poliţiştii au demarat cercetările pentru a stabili dacă este vorba despre mită electorală şi coruperea alegătorilor. Oamenii legii au stat de vorbă cu cei pe care i-au găsit la faţa locului. Se pare că anumite declaraţii au scos în evidenţă faptul că la acea masă festivă se sărbătorea încetarea raporturilor de activitate a unei persoane cu respectiva societate comercială. Cu toate acestea, este greu de precizat ce căutau la masă candidaţi la Primăria Năvodari şi, cu atât mai mult, care era rostul primarului interimar Chelaru printre petrecăreţi.

Termica-mita-electorala-3Potrivit unui comunicat transmis redacţiei noastre de unul din candidaţii la funcţia de primar al localităţii Năvodari, „viceprimarul PSD Florin Chelaru a fost însoţit de echipa sa de consilieri: Vasile Moruzi, Marian Surdu, Florin Drăghici, Liviu Stan, Luana Popa, Bogdan George Boaşcă.”. În comunicat se mai arată că cetăţenii de etnie romă din zona Termica ar fi predat cărţile lor de identitate contra sumei de 350 de lei, ceea ce ar arăta intenţia de fraudare masivă a alegerilor, la Năvodari.

Termica-Mita-Electorala-2

Chelaru a fost implicat şi în scandalul mitei electorale din 2012

Numele lui Florin Chelaru a fost menţionat într-un dosar penal întocmit în campania electorală de acum patru ani, mai exact pe 9 iunie 2012, cu o zi înaintea votării, pentru mită electorală. La data menţionată, un membru al secţiei de votare nr. 9 din Năvodari, pe numele său Dan Ilie, a fost contactat de Florin Chelaru, în prezenţa candidatului PSD pentru un post de consilier, Radu Pândici. Viceprimarul i-a propus membrului secţiei de votare o şpagă de 1.000 de euro, pentru a nu fi atent la numărătoarea voturilor şi pentru a simula că i se face rău şi că are nevoie de aer, ca să părăsească sub acest motiv fals incinta în care urmau să fie numărate voturile, la sfârşitul procesului electoral. Ilie, care filma această convorbire cu telefonul mobil, a intrat în jocul propus stabilind să primească un avans de 500 de euro, în seara acelei zile. Îndată după finalizarea discuţiei, Dan Ilie s-a deplasat la Poliţie, cu materialul filmat, pentru a solicita oamenilor legii să organizeze prinderea mituitorului în flagrant. Ulterior, denunţătorul şi poliţiştii s-au deplasat la Parchetul Judecătoriei Constanţa, pentru autorizarea flagrantului, însă procurorul de serviciu i-a trimis la Parchetul Tribunalului. Acolo, procurorul Constantin Balaican i-a trimis înapoi de unde veniseră. După o altă plimbare, poliţiştii au sunat la DGA. Abia atunci, Balaican s-a decis să înregistreze denunţul sub numărul 841/P/2012, însă a motivate că întocmirea mandatului durează, aşa că i-a trimis pe poliţişti în acţiune, fără nimic la mână, cu promisiunea că va întocmi actele a doua zi dimineaţă.  Ulterior, însă, le-a comunicat acestora că numărul de înregistrare nu e bun şi că mai bine ar fi să amâne flagrantul pentru a doua zi. A doua zi, fiind ziua votării, acţiunea s-a amânat din nou, iar dosarul a fost reînregistrat abia în prima zi după alegeri. Desigur, fără flagrant, înregistrarea cu telefonul nu avea nicio forţă probantă.

Fostul pocuror Balaicam, urmărit penal pentru luare de mită

Advertisement

După această tergiversare ticăloasă, Balaican s-a pensionat. Însă în urmă cu trei luni Parchetul Curţii de Apel Constanţa a început urmărirea penală împotriva sa, în baza denunţului formulat de omul de afaceri Răzvan Dimoftache, potrivit căruia i-ar fi dat mită în mod sistematic procurorului pentru a interveni în vederea obţinerii unei soluţii favorabile într-un dosar penal al său. Dimoftache a făcut publică înregistrarea sa, în care se vedea că i-a dat procurorului o mică atenţie de 200 de euro.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions