Conecteaza-te cu noi
SEAS

Politica

Ce s-a ales de “armata” independenților lui Vrabie?!

Published

on

Anul trecut, în această perioadă, Valentin Vrabie își prezentase demisia din funcția de primar al comunei Peștera și pregătea proiectul care viza candidatura independentă pentru Primăria Municipiului Medgidia. “Armata de independenți”, așa cum era cunoscută la nivelul județului Constanța echipa candidaților independenți pentru funcțiile de primar în mai multe localități constănțene anunța deranj mare printre candidații partidelor politice, Vrabie fiind unul dintre primarii cu un cuvânt greu de spus în rândul liderilor politici locali, dar și printre primarii în funcție. “Am alături de mine oameni care îşi doresc depolitizarea administraţiilor locale, oameni care candidează la funcţii publice ca independenţi. Vrem să dăm startul unui proiect de preluare a puterii din mâinile partidelor politice, proiect pe care eu l-am demarat încă din 2014. Vrem ca primăriile să fie administrate de oameni liberi, propuşi de cetăţenii comunităţilor în care trăiesc şi nu de partide politice. Ca primar al comunei Peştera am reuşit să stârnesc un interes care a depăşit graniţele judeţului Constanţa şi am arătat că se poate. În acest moment, municipiului Medgidia nimeni nu-i mai dă vreo şansă. Eu ştiu că se poate şi voi demonstra acest lucru”, anunța Valentin Vrabie la începutul lunii mai 2016.

8 independenți pentru județul Constanța

Alături de Valentin Vrabie, la „masa independenţilor” s-au aşezat Constantin Nicolae, (Primăria Băneasa), Bogdan Ionescu (Primăria Cernavodă), Gabriel Cateliu (Primăria Tortoman), Gabriel Buzoianu (Negru Vodă), Marius Liviu Petre (Primăria Peştera), Adrian Telehoi (Mircea Vodă), Daniel Bărbulescu (Primăria Saligny) şi Mitică Șerban (Primăria Seimeni). Un alt candidat independent care i-a stat alături lui Vrabie, dar nu pentru a candida la o funcție de primar într-o localitate constănțeană, ci pentru un mandat de consilier local în cadrul CLM Constanța este Tudorel Chesoi. Nici acesta nu a obținut numărul legal de voturi pentru a face parte din componența Consiliului Local în mandatul 2016-2020 și se ocupă de afaceri. Toți au anunțat că vor urma modelul lui Vrabie de la Peștera. Alegerile din iunie 2016 au trimis pe funcțiile pentru care au intrat în competiția electorală doar pe doi dintre ei, respectiv pe Marius Liviu Petre la Peștera și pe Mitică Șerban la Seimeni.

Scopul proiectului a fost acela de excludere a politicii din administrațiile locale din județul Constanța, așa cum însuși primarul Vrabie a anunțat, însă “minunea independenței” a ținut doar câteva luni, Vrabie, Petre și Șerban luând calea politicii, semnând adeziuni pentru două formațiuni politice. Valentin Vrabie s-a înscris în ALDE, iar Marius Petre și Mitică Șerban au semnat adeziuni la PSD. Și dacă Șerban și Petre sunt simpli membri de partid, Vrabie a primit și funcție la înscriere, este președintele executiv al Organizației Județene a ALDE Constanța, unii dintre liderii locali văzându-l viitorul șef al filialei Constanța a partidului.

Un independent pentru Parlament, dar fără noroc de voturi!

Pe unul dintre candidații la localele de anul trecut l-am regăsit pe listele alegerilor parlamentare din toamnă, respectiv pe Gabriel Cateliu de la Tortoman, care a candidat pentru un mandat de parlamentar din partea USR. Unii se regăsesc prin administrații locale ori își promovează afacerile în județul Constanța. De asemenea, un alt candidat independent din echipa lui Vrabie a venit la Medgidia pentru a i se alătura primarului în activitatea administrativă. Este vorba despre Nicolae Constantin, numit șeful ADP-ului din municipiu. Nicolae Constantin a fost viceprimar al orașului Băneasa din partea liberalilor, s-a declarat încrezător în proiectul propus de fostul primar de la Peștera și a ales să părăsească partidul. De altfel, toți candidații independenți au promovat modelul Vrabie de la Peștera, în campania electorală, principala sa declarație din perioada respectivă bazându-se pe “răul” pe care politica l-a făcut activității administrative. În aceste condiții, Valentin Vrabie are, poate, cea mai grea misiune: trebuie să dovedească faptul că administrația și activitatea politică pot merge mână în mănă, pe tot parcursul mandatului său.

Menționăm că unii dintre candidații independenți nu fac parte nici măcar din componența consiliilor locale din localitățile unde au candidat. Vorbim despre Valentin Cabun, Bogdan Ionescu, Gabriel Buzoianu și Daniel Bărbulescu. Singurul pe care îl regăsim având activitate în administrație este Adrian Telehoi, consilier local UNPR în cadrul Consiliului Local Mircea Vodă.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions