Connect with us

Actual

Ce trebuie să știți atunci când faceți cumpărături on line

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nu are, în acest moment, prerogativele să închidă sau să suspende activitatea unui site care comercializează produse. Anunțul a fost făcut astăzi de directorul ANPC, Paul Anghel. Șeful de la Protecția Consumatorilor susține că această problemă ar trebui reglată din punct de vedere legislativ.

Peste o treime din reclamaţiile pe comerţ fac referire la vânzările online. Din totalul sesizărilor de 92.400, transmise, anul trecut, la ANPC, pe segmentul comerţului, peste o treime, respectiv 36% (28.224), se adresează comerţului la distanţă, restul de 64% (5.0176) vizând vânzările directe, explică Anghel.

La Constanța, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a făcut publice, astăzi, câteva sfaturi pentru cumpărătorii care folosesc mediul on line pentru cumpărături. Care ar fi avantajele și ce capcape pot apărea, citiți în cele ce urmează. Prezentăm integral materialul OPC Constanța:

 • Fiți atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet; verificaţi întotdeauna dacă preluarea datelor se face prin protocol securizat (url-ul de tip https:// înseamnă protocol securizat iar http:// e necriptat). Refuzaţi tranzacţia daca vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card). Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei;
 • Este preferabil să cumpăraţi de la companii cunoscute sau cu care aţi mai avut contacte comerciale înainte sau despre care nu există comentarii negative ale altor clienţi pe forumurile de discuţii sau pe site-urile de evaluare a serviciilor;
 • Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresa, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o adresă de e-mail;
 • Comparaţi ofertele de preţ, condiţiile de livrare şi garanţie ale mai multor comercianţi înainte de a lua o decizie;
 • Dacă bunurile sunt expediate din străinătate, fiţi atenţi la taxele poştale şi alte costuri pe care comerciantul nu le afişează/calculează cum ar fi taxele vamale şi TVA;
 • Reţineţi că bunurile care sunt expediate din străinătate ajung la destinaţie într-un timp mai lung; verificaţi timpul de livrare pentru fiecare tip de serviciu de expediţie acceptat de comerciant, dacă se asigură urmărirea coletului pe durata transportului şi dacă se poate garanta o dată limită de livrare;
 • Pentru bunurile comandate în străinătate, verificaţi pe site-ul vânzătorului condiţiile de returnare a bunurilor care nu vă plac sau asupra cărora v-aţi răzgândit – de obicei trebuie să suportaţi taxele poştale de retur şi acestea pot fi semnificative;
 • Dacă aveţi probleme la achiziţionarea de produse din afara ţării, reclamaţia dumneavoastră va trebui soluţionată de o entitate străina. Pentru probleme legate de bunurile cumpărate trebuie să vă adresaţi vânzătorului sau unei autorităţi din ţara de origine a vânzătorului. Pentru probleme de livrare şi transport răspunderea aparţine operatorului de servicii poştale. Pentru problemele legate de garanţie, sunt situaţii în care veţi fi nevoit să expediaţi produsul înapoi la vânzător sau la un service din zona în care operează acesta – luaţi în calcul şi aceste costuri sau căutaţi produse a căror garanţie poate fi asigurată în România;
 • Achiziţionaţi produse foarte scumpe de la companiile din afara României doar dacă puteţi verifica reputaţia lor şi satisfacţia clienţilor – există site-uri independente care evaluează calitatea serviciilor şi “liste negre” cu companiile care înşeală clienţii. O practică incorectă frecvent întâlnită este aceea de a oferi produse ieftine faţă de preţul mediu dar a căror livrare e condiţionată de achiziţionarea de accesorii (uneori indispensabile funcţionării produsului) cu preţuri umflate. În final preţul total va depăşi semnificativ o achiziţie similară de la un distribuitor consacrat al produsului. Verificaţi cu mare atenţie ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate;
 • Este important să tipăriţi la imprimantă comanda dumneavoastră şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ulterior aveţi de rezolvat o dispută cu vânzătorul.
 • Cunoaşterea limbii în care sunt oferite informaţiile pe site vă permite să faceţi o alegere conformă cu intenţiile dumneavoastră.
 • Nu vă accesaţi conturile de e-banking şi nu faceţi cumpărături online de la calculatoare publice cu acces la internet sau în timp ce sunteţi conectaţi la o reţea publică. Datele confidenţiale pot fi interceptate de alţi utilizatori.
 • Dacă folosiţi internetul mobil, introduceţi manual adresa site-ului dorit. Pe un ecran de telefon mobil s-ar putea să nu vedeţi întreaga adresă şi astfel puteţi deveni vulnerabili.
 • Evitaţi să descărcaţi de pe internet formulare, felicitări virtuale, fişiere sau să accesaţi linkuri, dacă nu sunteţi absolut siguri de sursa lor, fiindcă pot conţine viruşi.
 • Folosește autentificarea multi-factor pentru toate conturile online. Acest lucru inseamna ca, pe langa parola, va trebui sa introduci un cod de verificare pe care il vei primi via e-mail sau SMS atunci cand vrei sa iti accesezi conturile.
 • Daca un site observa ca cineva incearca sa intre in contul tau de pe un dispozitiv nou, iti va trimite un astfel de cod de verificare pentru a se asigura ca intr-adevar esti tu.
 • Acopera camera web a laptopului. Hackerii pot accesa de la distanta camera laptopului si te pot spiona prin intermediul ei fara ca macar sa iti dai seama. Poti elimina usor acest risc cu o bucata de banda adeziva.

 

 

Comments

comments

Actual

IPJ Constanța primește motociclete! Multe mașini intră în dotarea Poliției Române

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

714 autospeciale destinate structurilor de ordine publică și rutieră, 40 de autospeciale pentru structurile de arest și 40 de motociclete vor intra în dotarea Poliției Române, contribuind astfel la îmbunătățirea modului în care polițiștii răspund la solicitările cetățenilor, precum și la creșterea gradului de siguranță pe care polițiștii o au la intervenții.

Poliția Română a recepționat, astăzi, un lot de 150 de autospeciale noi Dacia Logan, ce vor fi repartizate structurilor de ordine publică și rutieră din teritoriu.

În cursul acestei săptămâni, polițiștii Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale, ai Brigăzii Rutiere București și ai Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța vor primi 20 de motociclete, ce vor fi folosite în misiunile specifice.

De asemenea, structurilor de reținere și arest preventiv ale Poliției Române le vor fi repartizate 40 de autospeciale Dacia Logan, prevăzute cu elemente de siguranță și protecție, atât pentru polițiști, cât și pentru persoanele transportate.

Totodată, a fost recepționată și a doua tranșă de 55 de autospeciale Dacia Duster din lotul de 115 prevăzut, acestea fiind repartizate către toate inspectoratele de poliție județene, Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției Române.

Autospecialele fac parte din programul de înzestrare cu mijloace auto desfășurat de M.A.I. în acest an, achiziție făcută din fondurile proprii.

În perioada următoare vor fi primite, în tranșe, și celelalte autospeciale și motociclete care se adaugă celor 531 de autospeciale Dacia Logan și Dacia Duster, care au intrat în dotarea Poliției Române în anul 2018.

Foto: Arhivă

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța: Arestat azi după ce ieri a fost prins băut la volan

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La data de 14 octombrie a.c., ora 19.20, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța au depistat un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din Constanța, care a condus haotic o autoutilitară pe bulevardul 1 Mai. După ce l-au oprit, oamenii legii au constatat că șoferul emana halenă alcoolică și au încercat să îi stabilească alcoolemia. Bărbatul a refuzat testarea cu aparatul alcooltest și a fost transportat la Spitalul Județean Constanța pentru a i se preleva probe biologice, unde de asemenea a refuzat testarea.

Inițial, bărbatul a fost reținut pe bază de ordonanță, iar pe data de 15 octombrie a.c. a fost prezentat instanței de judecată care a dispus arestarea sa preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, fiind introdus în arestul IPJ Constanța.

Conducătorul auto în cauză este recidivist, fiind în perioada termenului de încercare pentru o durată de 3 ani, deoarece în luna noiembrie 2016 a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendare tot pentru infracțiuni la regimul rutier (alcool).

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un copil cu două penisuri s-a născut la Maternitatea din Ploiești

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Un caz extrem de rar a fost întâlnit la Maternitatea din Ploiești, unde s-a născut un copil care are două penisuri. Potrivit corespondentului MEDIAFAX, directorul medical al unității sanitare, dr. Călin Boeru, a declarat că un astfel de caz nu a mai fost întregistrat în spital.

„Situaţia este neplăcută şi pentru părinţi. Este o malformaţie foarte rară. Eu de când sunt aici nu am mai întâlnit un asemenea caz. Situaţia este aberantă din punct de vedere medical. Trebuie acum făcute consulturi genetice de specialiatitate pentru a se pune un diagnostic corect”, a declarat corespondentului Mediafax directorul Boeru.

Tot el a precizat că trebuie efectuate investigații amănunțite pentru a se stabili dacă aceasta este unica malformație.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: