Connect with us

Politica

CEDO repară ceea ce instanțele românești nu sunt în stare!

Maria Ionescu

Publicat

la

Românii care au avut probleme cu legea și care s-au simțit nedreptățiți de sentințele care s-au dat pe numele lor, au avut la dispoziție (și au în continuare) posibilitatea de a se adresa Curții Internaționale a Drepturilor Omului (CEDO), instanța superioară de la Strasbourg. În termen de șase luni de la primirea unei sentințe definitive, cei nemulțumiți pot adresa o plângere către CEDO, care judecă numai încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, convenție semnată de România în anul 1994. Aproximativ 90% din plângerile adresate CEDO sunt respinse, pentru că nu sunt de competența acestei instanțe de judecată.  De-a lungul timpului, mai exact până în anul 2014, aici s-au judecat mii de cauze depuse de românii nemulțumiți. În ceea ce privește autoritățile potențial responsabile pentru anul 2014, puterea legislativă este responsabilă în 63,01% dintre cauzele în care s-au pronunțat hotărâri de condamnare (46 cauze), puterea executivă – în 54,79% (40 de cauze), puterea judecătorească este responsabilă în 46,57% (34 cauze), iar Ministerul Public – pentru 17,8% (13 cauze).4, iar statul român a fost obligat de CEDO să plătească 55 de milioane de euro.

Printre miile de români care au apelat la CEDO s-a numărat și Dumitru Moinescu

Cred că nu sunt puțini constănțenii care au urmărit activitatea politică și cea particulară a lui Dumitru Moinescu. El este om politic din luna februarie a anului 1990, când s-a înscris în Frontul Salvării Naționale. De-a lungul timpului, a schimbat partidele doar pentru că acestea au căpătat noi titulaturi, prin cooptarea unor alte formațiuni politice. De la FSN a ajuns la PD, care apoi s-a transformat în PD-L, iar acum reprezintă PNL (PNL a fuzionat cu PD-L  în anul 2014). Cine nu îi cunoaște trecutul, ar putea spune orice. Dar cunoscătorii știu că a avut (și mai are!) multe de spus, în felurite moduri. În intervalul 1990-1996,  Moinescu a fost deputat de Constanța. Ulterior a ajuns secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor, iar apoi a devenit președintele Autorității Naționale pentru Turism. În anul 2004 a candidat pentru Primăria municipiului Medgidia, pe care a și câștigat-o. A rămas primar până în anul 2008, dar de-a lungul timpului a avut parte și de neplăceri extrem de mari.

Scandalul de la care i s-a tras condamnarea

Pe la mijlocul mandatului său,  prin luna aprilie a anului 2006, la Medgidia a avut loc un scandal între două grupuri din localitate. Unul dintre grupuri era considerat aproapiat al primarului Moinescu, iar cel de-al doilea era cunoscut drept susținător al lui Mircea Pintilie, fost primar al municipiului Medgidia. Adică era vorba despre două grupuri rivale… politic. În urma scandalului care a avut loc, au fost sparte geamurile unei discoteci. După vreo oră de la acest incident, Moinescu a ajuns la fața locului și a reușit să aplaneze conflictul. Ulterior au fost făcute publice niște înregistrări video, în care se vedea foarte clar că au existat persoane care au tras cu arma în acel conflict. De aici și până la articole de presă potrivit căruia primarul distrugea orașul nu a fost decât un pas. Ciudat este faptul că aproape întreg incidentul a fost filmat cu o camera video amplasată pe mașina Poliției, aflată întâmplător în zonă.

A urmat un  proces de lungă durată

La scurt timp de la producerea acelui eveniment care părea un incident local între două clanuri rivale, a început procesul lui Dumitru Moinescu, care era acuzat de favorizarea infractorului. Într-o primă fază, Judecătoria Medgidia a dat o sentință potrivit căreia Moinescu era nevinovat. Ulterior, a fost făcut recurs, care s-a judecat la Tribunalul Constanța. Și aici a fost data aceiași sentință, de nevinovăție. Dar și de această data s-a făcut recurs, iar noul proces a fost judecat la Curtea de Apel Constanța. În anul 2011, aceasta  l-a găsit vinovat pe Dumitru Moinescu de ceea ce s-a întâmplat și l-a condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare.

Cine are carte, are parte!

După patru ani de la comiterea faptei de la Medgidia, Curtea de Apel Constanța, a dat sentința definitivă:  Dumitru Moinescu a fost condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de favorizare a infractorului. Interesant este faptul că toată lumea știa că Moinescu urma să candideze în anul 2012 la alegerile locale pentru Primăria Medgidia. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar politicianul a decis să aleagă calea cea mai dreaptă pentru a dovedi că este nevinovat. S-a adresat CEDO, instanță despre care spuneam că respinge cam 90% dintre cereri. Lui Moinescu i-a acceptat cererea și, pe 15 septembrie 2015, au emis și sentința, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 7 aprilie 2016 . În document se arată că ”la originea cauzei se află cererea îndreptată împotriva României de Dumitru Moinescu care a sesizat Curtea la 15 martie 2012 privind încălcarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”.
Dumitru Moinescu a reclamat la Curtea Europeană că nu a beneficiat de un proces echitabil având în vedere că a fost condamnat penal de instanța de recurs fără administrarea nemijlocită de probe, deși fusese achitat de instanțele de grad inferior pe baza acelorași elemente.
Iar pentru toate acestea Moinescu a solicitat 50 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral pe care l-ar fi suferit ca urmare a condamnării sale penale. CEDO a declarat admisibilă hotărârea și a stabilit ”că statul pârât trebuie să plătească reclamantului în termen de trei luni de la data rămânerii definitive a hotărârii, suma de trei mii de euro, care trebuie convertită în moneda statul pârât, pentru prejudiciul moral”.

Ce urmează?

Dumitru Moinescu ne-a declarat că știe cine se face vinovat de condamnarea sa, dar nu va da nume. Însă și-a exprimat convingerea că Poliția Medgidia a fost în cârdășie cu cei care i-au dorit răul. “Sunt convins că cineva din poliție a fost complice la toate. Spun asta pentru că imaginile date pe televiziuni la acel moment au fost cele preluate din mașina Poliției, care deși era de față, nu a intervenit în scandalul dintre cele două clanuri”, ne-a declarat Moinescu. Cu toate că are această sentință în față, prin care a fost declarat nevinovat și, ca atare, s-a stabilit că a fost condamnat pe nedrept, Moinescu spune că încă nu știe ce va face în viitor. “Va trebui să mă consult cu avocații mei în legătură cu următorii pași pe care îi avem de făcut. Le-am trimis deja pe e-mail sentința CEDO și aștept să vedem ce pași  vom urma. După cum v-am spus, trebuie să mai facem câte ceva pentru a clarifica acest caz și, eventualele implicații ale unor persoane.”, ne-a declarat Dumitru Moinescu.  El ne-a spus că lucrează în continuare la firma sa de confecții metalice și prestări servicii în Fabrica de ciment de la Medgidia. Reamintim că are această firmă din anul 1998, iar la ora actuală are 115 angajați, care sunt plătiți la zi.

Vom vedea ce va face pe viitor Dumitru Moinescu, atât în viața sa privată – și aici ne referim clar la problema expusă pe larg mai sus – cât și în cariera de partid. Este cert că nu va candida la primăria Medgidia, poziție pentru care îl susține pe candidatul liberal Marian Odor (care doar ce și-a depus demisia din funcție de director al Direcției de Finanțe Publice Medgidia și se va înscrie în viața politică a orașului), dar suntem siguri că vom mai auzi despre el în viața politică. Doar face acest lucru din anul 1990 și nu credem că, după atâția ani în care a avut un cuvânt greu de spus, se va opri.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Iohannis critică PSD în prag de alegeri locale

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Klaus Iohannis a criticat PSD, astăzi, într-o conferință de presă susținută la la Palatul Cotroceni, în mesajul de îndemn la vot pentru alegerile locale de duminică.

„Mă bucur să constat că în ciuda condițiilor mai dificile, campania electorala a fost activă. Am remarcat proiecte electorale bune și salut efortul candidaților. Am văzut și cum unii competitori recurg la obișnuitele lor tactici retrograde. Sunt politicieni care încă mai cred că oamenii pot fi mințiți în timp ce bugetele locale sunt risipite și comunitățile stagnează în subdezvoltare. Aceiași politicieni se folosesc, încă, de majoritatea din Parlament pentru a promova tot felul de legi electoraliste și populiste știind foarte bine că sunt inaplicabile în aceasta criza majora în care bugetul de stat e pus deja sub mare presiune. Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză prelungită și să oblige generații întregi să plătească. Acest mod cinic de a face politică e de domeniul trecutului. România trebuie să progreseze, iar votul trebuie să impună o direcție nouă, progresivă. Avem multe modele de administrații locale de succes, după cum exemple în care administrațiile locale au eșuat lamentabil. Vă încurajez dragi romani mergeți la vot în număr cât mai mare și alegeți-i pe cai care pot face ceva pentru dezvoltarea orașului”, a declarat Klaus Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PSD Constanța. Consultantul politic Cosmin Gușă, alături de Felix Stroe și Decebal Făgădău

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, cu începere de la ora 12.00, pe terasa unui restaurant din Constanța, s-a desfășurat o conferință de presă susținută de reprezentanții PSD Felix Stroe, candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean, Decebal Făgădău, candidat la funcția de primar al municipiului Constanța, precum și de Cosmin Gușă, consultant politic, în calitate de invitat și membru al PSD.

Conferința a fost deschisă de către Felix Stroe, care a precizat că mai sunt doar câteva zile de campanie electorală, după care duminică, 27 septembrie, ne vom prezenta la vot. I-a dat apoi cuvântul lui Cosmin Gușă, care a spus că scopul prezenței sale alături de cei doi candidați este acela de a-i susține.

”Scopul prezenţei mele astăzi, aici, este pentru a susţine candidaturile lui Felix Stroe la preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa şi a lui Decebal Făgădău la funcţia de primar al municipiului Constanţa. Nu am fost destul de activ în această campanie, nu pentru că nu am vrut, ci pentru că aşa s-au aranjat treburile. Am fost însă activ în judeţul Constanta, unde m-am ocupat de campania independentului Murad la primăria Mangalia, unde trebuie să ne concentrăm să facem transferul de voturi dintr-o parte în alta. PSD înseamnă mult, ar putea să însemne şi mai mult la Mangalia. Aceste două candidaturi, la Constanţa, sunt mult mai bune faţă de ceea ce oferă cei de la PNL.”, a precizat Cosmin Gușă.

În cuvântul său, Decebal Făgădău a scos în evidență faptul că alegătorii îi cunosc atât pe el, cât și pe Felix Stroe și că PSD Constanța vine cu o echipă cunoscută.

”Deja știți totul despre noi.”, a spus Decebal Făgădău.

El a declarat că, în calitate de primar, îi invită pe constănțeni să vină la vot. A spus că vor  fi asigurate atât mănuși de unică folosință, cât și dezinfectant, astfel încât totul să se desfășoare în cele mai bune condiții.

”Din punctul meu de vedere, constănțenii au deja opiniile formate, iar opțiunea lor este legată de candidatura mea. Va fi o alegere pro sau anti Făgădău, ceilalți candidați au scorul sub partide. Vreau să felicit cele trei doamne intrate în cursă și, totodată, vreau să le bat obrazul candidaților care au insultat orașul. Le transmit acelor candidați că hrănesc un câine cu ură și acel câine se va înfrupta din ei”, a declarat Decebal Făgădău.

Tot el a spus că este obișnuit să lucreze împreună cu Felix Stroe și a precizat că s-au ajutat reciproc pentru a obține credite importante, de la BERD și de la Banca Mondială.

”Nu am ascuns absolut nimic sub preș.”, a precizat Făgădău.

Felix Stroe a spus că nu va pleca la București, indiferent de ofertă, ci va munci pentru constănțeni.

El a ținut să spună că, în ultima perioadă, la nivelul RAJA SA Constanța au fost semnate încă 4 contracte foarte importante, însă a preferat să nu vorbească despre ele pentru a nu se considera că a folosit acest lucru în campania sa electorală. Dar se mândrește să vorbească despre RAJA, dat fiind faptul că aceasta oferă servicii de calitate.

De asemenea, a spus că nu și-a trimis emisari la nici un primar din județul Constanța, așa cum s-a vehiculat, pentru că are o relație foarte bună cu cei mai mulți dintre ei.

”Dacă aș vrea să vorbesc cu ei, aș face-o ”tete-a-tete”, a spus Stroe.

El a precizat că își dorește să devină președinte al Consiliului Județean deoarece are experiența necesară.

De asemenea, a declarat că la nivelul RAJA a semnat contracte în valoare de peste 740 de milioane de euro.

”Banul European are un cost – cofinanțare. Să nu ne facem că nu știm această treabă pentru că sistemul public de apă nu mai era. Nu se vede ca o șosea, ca o clădire, ca o școală… Nu se vede pentru că este sub pământ. Dar era un sistem vechi, de peste 70 de ani. Dacă nu exista RAJA Constanța, nu am fi putut să dăm apă.”, a spus Stroe.  ”Să vorbim ca specialiști, nu ca bunicuțe.”, a continuat Felix Stroe.

El a mai spus că echipa PSD Constanța va aduce în județ cel puțin două miliarde de euro. De asemenea, a ținut să sublinieze importanța mediului privat și că nu este cazul să spunem că statul are contracte cu nu știu ce investitor privat.

”Să nu ne fie rușine de capitalul privat. Capitalul privat este motorul capitalismului. Mă apucă durerea de inimă instantaneu când aud că cetățeanul X, care este întreprinzător privat, are relații cu statul. Păi cu cine să aibă statul relații, cu statul? Capitalul privat trebuie încurajat. O mare parte din banii europeni vor fi pentru întreprinzătorii privați. Județul Constanța are două resurse: turismul și agricultura.”, a mai spus Felix Stroe. 

Comandat de Partidul Social Democrat  filiala Constanta,

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro 

CUI mandatar financiar coordonator 21200019

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Sondaj. USR-PLUS Agigea: „Cei mai mulți locuitori ai comunei doresc SCHIMBARE“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea Alianței USR-PLUS Agigea a dat publicității un sondaj de opinie, din care reiese faptul că majoritatea locuitorilor din Lazu și Agigea își dorește o schimbare.

„În urmă cu opt săptămâni am realizat în toate zonele din Agigea și Lazu, un sondaj de opinie de tip “din ușa în ușa”. Sondajul a fost făcut la vremea respectivă în vederea realizării unei alianțe a partidelor de dreapta (USRPLUS, PNL și PMP) pentru Primăria Agigea. Întrucât negocierea a rămas la stadiul de discuție și din păcate nu s-a concretizat, nu am mai publicat sondajul la acel moment. Considerăm însă că este important să îl aducem la cunoștință locuitorilor din Agigea și Lazu, cu mențiunea că sondajul nu a fost realizat de către o firma specializată în statistică ci de către voluntari (nu au participat membri din niciun partid și nici locuitori din Agigea). Așa cum reiese din imagini, majoritatea locuitorilor comunei doresc SCHIMBARE, iar de departe cel mai bine clasat și cu cel mai mare potențial de creștere în răspunsurile celor chestionați este Gabriel Ciobanu, candidatul USR PLUS la Primăria Agigea. Pe 27 septembrie avem ocazia istorică de a trimite PSD acasă atât în Agigea, cât și în tot județul Constanța! Alături de noi este și Remus Negoi, candidatul alianței USRPLUS la președinția Consiliului Județean Constanța.“, se arată într-un mesaj al USR-PLUS.

  • Comandat de Uniunea Salvați România – Filiala Constanța
  • Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro
  • Codul Mandatarului Financiar: 21200251

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: