Connect with us

Politica

CEDO repară ceea ce instanțele românești nu sunt în stare!

Maria Ionescu

Publicat

la

Românii care au avut probleme cu legea și care s-au simțit nedreptățiți de sentințele care s-au dat pe numele lor, au avut la dispoziție (și au în continuare) posibilitatea de a se adresa Curții Internaționale a Drepturilor Omului (CEDO), instanța superioară de la Strasbourg. În termen de șase luni de la primirea unei sentințe definitive, cei nemulțumiți pot adresa o plângere către CEDO, care judecă numai încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, convenție semnată de România în anul 1994. Aproximativ 90% din plângerile adresate CEDO sunt respinse, pentru că nu sunt de competența acestei instanțe de judecată.  De-a lungul timpului, mai exact până în anul 2014, aici s-au judecat mii de cauze depuse de românii nemulțumiți. În ceea ce privește autoritățile potențial responsabile pentru anul 2014, puterea legislativă este responsabilă în 63,01% dintre cauzele în care s-au pronunțat hotărâri de condamnare (46 cauze), puterea executivă – în 54,79% (40 de cauze), puterea judecătorească este responsabilă în 46,57% (34 cauze), iar Ministerul Public – pentru 17,8% (13 cauze).4, iar statul român a fost obligat de CEDO să plătească 55 de milioane de euro.

Printre miile de români care au apelat la CEDO s-a numărat și Dumitru Moinescu

Cred că nu sunt puțini constănțenii care au urmărit activitatea politică și cea particulară a lui Dumitru Moinescu. El este om politic din luna februarie a anului 1990, când s-a înscris în Frontul Salvării Naționale. De-a lungul timpului, a schimbat partidele doar pentru că acestea au căpătat noi titulaturi, prin cooptarea unor alte formațiuni politice. De la FSN a ajuns la PD, care apoi s-a transformat în PD-L, iar acum reprezintă PNL (PNL a fuzionat cu PD-L  în anul 2014). Cine nu îi cunoaște trecutul, ar putea spune orice. Dar cunoscătorii știu că a avut (și mai are!) multe de spus, în felurite moduri. În intervalul 1990-1996,  Moinescu a fost deputat de Constanța. Ulterior a ajuns secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor, iar apoi a devenit președintele Autorității Naționale pentru Turism. În anul 2004 a candidat pentru Primăria municipiului Medgidia, pe care a și câștigat-o. A rămas primar până în anul 2008, dar de-a lungul timpului a avut parte și de neplăceri extrem de mari.

Scandalul de la care i s-a tras condamnarea

Pe la mijlocul mandatului său,  prin luna aprilie a anului 2006, la Medgidia a avut loc un scandal între două grupuri din localitate. Unul dintre grupuri era considerat aproapiat al primarului Moinescu, iar cel de-al doilea era cunoscut drept susținător al lui Mircea Pintilie, fost primar al municipiului Medgidia. Adică era vorba despre două grupuri rivale… politic. În urma scandalului care a avut loc, au fost sparte geamurile unei discoteci. După vreo oră de la acest incident, Moinescu a ajuns la fața locului și a reușit să aplaneze conflictul. Ulterior au fost făcute publice niște înregistrări video, în care se vedea foarte clar că au existat persoane care au tras cu arma în acel conflict. De aici și până la articole de presă potrivit căruia primarul distrugea orașul nu a fost decât un pas. Ciudat este faptul că aproape întreg incidentul a fost filmat cu o camera video amplasată pe mașina Poliției, aflată întâmplător în zonă.

A urmat un  proces de lungă durată

La scurt timp de la producerea acelui eveniment care părea un incident local între două clanuri rivale, a început procesul lui Dumitru Moinescu, care era acuzat de favorizarea infractorului. Într-o primă fază, Judecătoria Medgidia a dat o sentință potrivit căreia Moinescu era nevinovat. Ulterior, a fost făcut recurs, care s-a judecat la Tribunalul Constanța. Și aici a fost data aceiași sentință, de nevinovăție. Dar și de această data s-a făcut recurs, iar noul proces a fost judecat la Curtea de Apel Constanța. În anul 2011, aceasta  l-a găsit vinovat pe Dumitru Moinescu de ceea ce s-a întâmplat și l-a condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare.

Cine are carte, are parte!

După patru ani de la comiterea faptei de la Medgidia, Curtea de Apel Constanța, a dat sentința definitivă:  Dumitru Moinescu a fost condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de favorizare a infractorului. Interesant este faptul că toată lumea știa că Moinescu urma să candideze în anul 2012 la alegerile locale pentru Primăria Medgidia. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar politicianul a decis să aleagă calea cea mai dreaptă pentru a dovedi că este nevinovat. S-a adresat CEDO, instanță despre care spuneam că respinge cam 90% dintre cereri. Lui Moinescu i-a acceptat cererea și, pe 15 septembrie 2015, au emis și sentința, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 7 aprilie 2016 . În document se arată că ”la originea cauzei se află cererea îndreptată împotriva României de Dumitru Moinescu care a sesizat Curtea la 15 martie 2012 privind încălcarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”.
Dumitru Moinescu a reclamat la Curtea Europeană că nu a beneficiat de un proces echitabil având în vedere că a fost condamnat penal de instanța de recurs fără administrarea nemijlocită de probe, deși fusese achitat de instanțele de grad inferior pe baza acelorași elemente.
Iar pentru toate acestea Moinescu a solicitat 50 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral pe care l-ar fi suferit ca urmare a condamnării sale penale. CEDO a declarat admisibilă hotărârea și a stabilit ”că statul pârât trebuie să plătească reclamantului în termen de trei luni de la data rămânerii definitive a hotărârii, suma de trei mii de euro, care trebuie convertită în moneda statul pârât, pentru prejudiciul moral”.

Ce urmează?

Dumitru Moinescu ne-a declarat că știe cine se face vinovat de condamnarea sa, dar nu va da nume. Însă și-a exprimat convingerea că Poliția Medgidia a fost în cârdășie cu cei care i-au dorit răul. “Sunt convins că cineva din poliție a fost complice la toate. Spun asta pentru că imaginile date pe televiziuni la acel moment au fost cele preluate din mașina Poliției, care deși era de față, nu a intervenit în scandalul dintre cele două clanuri”, ne-a declarat Moinescu. Cu toate că are această sentință în față, prin care a fost declarat nevinovat și, ca atare, s-a stabilit că a fost condamnat pe nedrept, Moinescu spune că încă nu știe ce va face în viitor. “Va trebui să mă consult cu avocații mei în legătură cu următorii pași pe care îi avem de făcut. Le-am trimis deja pe e-mail sentința CEDO și aștept să vedem ce pași  vom urma. După cum v-am spus, trebuie să mai facem câte ceva pentru a clarifica acest caz și, eventualele implicații ale unor persoane.”, ne-a declarat Dumitru Moinescu.  El ne-a spus că lucrează în continuare la firma sa de confecții metalice și prestări servicii în Fabrica de ciment de la Medgidia. Reamintim că are această firmă din anul 1998, iar la ora actuală are 115 angajați, care sunt plătiți la zi.

Vom vedea ce va face pe viitor Dumitru Moinescu, atât în viața sa privată – și aici ne referim clar la problema expusă pe larg mai sus – cât și în cariera de partid. Este cert că nu va candida la primăria Medgidia, poziție pentru care îl susține pe candidatul liberal Marian Odor (care doar ce și-a depus demisia din funcție de director al Direcției de Finanțe Publice Medgidia și se va înscrie în viața politică a orașului), dar suntem siguri că vom mai auzi despre el în viața politică. Doar face acest lucru din anul 1990 și nu credem că, după atâția ani în care a avut un cuvânt greu de spus, se va opri.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Cum împarte Guvernul Cîțu banii de la UE veniți prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este în elaborare, fiind la nivel de draft, a declarat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu, care a precizat că, în actuala formă, pentru Educaţie sunt alocate fonduri reprezentând 9% din bugetul PNRR, iar pentru Sănătate aproape 3 miliarde de euro, conform News.ro.

“Avem un stadiu al PNRR, este un draft. M-am uitat pe el ieri, am văzut alocările de bugete, vom discuta şi cu domnul preşedinte. Vă pot spune că pentru Educaţie sunt alocaţi 9% din bugetul PNRR, pentru Sănătate aproape 3 miliarde de euro, ne mai uităm şi la celelalte. Şi distribuţia de gaze este introdusă. Este o discuţie de alocare de bugete şi, după aceea, vom discuta şi despre proiecte”, a afirmat Cîţu.

Premierul a fost prezent miercuri la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a avut loc imunizarea anti-COVID pentru românul cu numărul un milion.

După-amiază, şeful Executivului va participa la o şedinţă de lucru pe tema PNRR convocată de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PSD ia în calcul sesizarea CCR pe legea bugetului. Care sunt argumentele

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul PSD Daniel Suciu afirmă că partidul va decide, luni, dacă sesizează sau nu Curtea Constituţională (CCR) în privinţa bugetului pe 2021.

“Motive sunt extrem, extrem de multe şi vă dau un singur exemplu, celebra anexă 703, care nu a existat niciodată, nu există nicio fundamentare legală pentru introducerea acestei anexe, 98% din bani sunt daţi exclusiv pentru unităţi administrativ-teritoriale conduse de PNL şi USR”, susţine el.

Daniel Suciu a declarat, la RFI, că PSD va stabili luni dacă sesizează CCR pe tema bugetului pe 2021.

“Luni avem şedinţă de Birou Politic Naţional şi vom lua decizia în forurile statutare. Nu este o decizie simplu de luat. Motive sunt extrem-extrem de multe şi vă dau un singur exemplu, celebra anexă 703, care nu a existat niciodată, nu există nici o fundamentare legală pentru introducerea acestei anexe, 98% din bani sunt daţi exclusiv pentru unităţi administrativ-teritoriale conduse de PNL şi USR, în condiţiile în care administraţiile locale conduse de PSD cu adevărat au fost pedepsite de către actuala guvernare”, a afirmat Suciu.

Întrebat dacă guvernările PSD nu au procedat la fel, deputatul a răspuns: “Nu, vă spun cu certitudine. Eu am fost timp de zece luni ministrul Dezvoltării Regionale şi niciodată nu am făcut aşa ceva”.

Daniel Suciu a criticat faptul că niciun amendament al Opoziţiei la bugetul pe 2021 nu a fost acceptat.

“E pentru prima dată când nici măcar un amendament, nici măcar amendamente de corelare pe tehnică legislativă nu au fost aprobate. Cred că e profund nesănătos pentru democraţia noastră”, a spus deputatul PSD.

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat marţi proiectul legii bugetului de stat pe 2021, în forma iniţiată de Guvern, nefiind adoptate amendamente. (sursa: stiripesrse.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

OFICIAL de la Guvern: Mihai Vîlcu, noul subprefect al județului Constanța. Vezi lista completă propusă de USR

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul a numit, în această dimineață, mai mulți prefecți și subprefecți din tot arcul guvernamental. Astfel, cei de la USR au primit prefecții din 9 județe și subprefecți în 21 de județe.

”USR contribuie la eforturile Guvernului în teritoriu pentru atingerea obiectivelor propuse în programul de guvernare și pentru ca Revoluția bunei guvernări să continue. Biroul Național USR a finalizat lista de propuneri de numiri pentru funcțiile de prefect și subprefect”, a transmis conducerea USR.

Astfel, Biroul Național USR susține următoarele propuneri de numiri pentru funcțiile de prefect și subprefect:

Constanța, subprefect – Mihai Vîlcu

Licențiat în informatică economică, este antreprenor în agricultură și, din octombrie 2020, consilier local în comuna Ghindărești. Vorbește engleză, italiană și rusă, a urmat mai multe cursuri de comunicare politică, marketing politic și de pregătire în administrație publică locală.

Mihai Vîlcu este nominalizarea pentru subprefect din partea USR-PLUS Constanța

Mai departe, lista USR continuă astfel:

Bacău, prefect – Leonard Ioan Bulai

Este avocat definitiv, membru al Baroului Bacău din ianuarie 2009, cu specializare în Drept civil, contencios administrativ și fiscal, contracte civile și comerciale, Dreptul muncii și insolvență. Din decembrie 2012, este managing partner la Societatea Civilă de Avocați „Achim & Bulai”. Ca implicare civică, este membru în Comitetul Crucii Roșii Bacău din 2015.

Covasna, subprefect – Dulanyi-Balogh Szilard

Absolvent de Drept la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, și-a început activitatea profesională ca jurist la Consiliul Județean Covasna, după care s-a mutat în mediul privat, la o societate profesională din domeniul administrare și lichidare judiciară.

Brăila, prefect – Nicușor Ciocan

Absolvent de Automatică la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, respectiv Științe Economice la Universitatea „Danubius” Galați și posesor al unui master în Administrarea Afacerilor Internaționale, lucrează de peste 12 ani în domeniul fondurilor europene, atât în administrația centrală, cât și în cea locală. Este manager de proiect în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est și vicepreședinte al USR Brăila.

Galați, prefect – Gabriel Aurelian Panaitescu

De profesie inginer, cu un master în Energetica și protecția mediului la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, are o experiență îndelungată în administrația publică, deținând anterior funcțiile de inspector guvernamental, comisar șef la Garda de Mediu Galați, prefect, respectiv subprefect de Galați.

Maramureș, prefect – Vlad Emanuel Duruș

Licențiat în Drept la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, deține un master în Științe Penale și Criminalistică și a fost deputat USR în legislatura 2016-2020, fiind vicepreședinte al Camerei Deputaților și membru în Comisia juridică a Camerei. Din anul 2015, este avocat în cadrul Baroului Maramureș.

Mureș, subprefect – Ana Lucia Hang

Licențiată în Economia Comerțului și Turismului, este președintele USR Mureș și de aproape trei decenii activează ca antreprenor. Are la activ cursuri de formare în Management de proiect, respectiv Inspector Protecția Muncii, dar și un curs de perfecționare în Competențe antreprenoriale.

Olt, subprefect – Fănel Bădici

Licențiat în Științe economice, a făcut performanță în echipa de management a unui grup de firme cu capital românesc. A intrat în politică, în USR, după alegerile parlamentare din 2016, dornic să pună umărul la proiectul de modernizare a României.

Giurgiu, subprefect – Ionuț Alexandru Ciprian

Absolvent de Cibernetică, Academia de Științe Economice București, are o experiență de peste 20 de ani în cercetare de marketing și management de proiecte în cadrul unor companii multinaționale. Este președintele USR Giurgiu, iar pe lista sa de priorități se află educația, agricultura și dezvoltarea județului Giurgiu.

Prahova, subprefect – Felix Bulearcă

Inginer petrolist de profesie, a studiat Relații Publice și Comunicare la Institutul de Studii pentru Ordine Publică București înainte de a urma o carieră militară, ca ofițer de pompieri, carieră finalizată în anul 2016, cu trecerea în rezervă cu gradul de colonel. A fost consultant în domeniul situațiilor de urgență, iar din octombrie 2020 este consilier județean USR PLUS.

Sibiu, subprefect – Theodoru Laurențiu

De profesie inginer Electronică și Telecomunicații – Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași, a urmat cursuri post-universitare de management, de fiabilitate și mentenanță a sistemelor tehnice la București și Geneva. Timp de 30 de ani, a fost implicat în domeniul privat al telecomunicațiilor, iar în 2017 a intrat în corpul profesional al evaluatorilor autorizați.

Argeș, prefect – Emilia Mateescu

Absolventă de Științe Economice, Juridice și Administrative, specializarea Administrație publică, are un master în Drept la Universitatea București și urmează studii de doctorat la Universitatea din Craiova. Din mai 2011, este executor judecătoresc, iar în 2018 a devenit membră USR.

Ialomița, prefect – Mihai Andrei Tănăsescu

A studiat Relații Internaționale și a absolvit Școala Națională de Studii Politice și Administrative, este antreprenor și președintele USR Ialomița. Ca prefect, își propune să fie liantul între instituțiile statului, comunitate, mediul de afaceri și societatea civilă, cu aplicarea principiului integrității și corectitudinii.

Satu Mare, subprefect – Lavinia Anamaria Kiss

Este absolventă de Științe Economice în cadrul Universității „Vasile Goldiș” Arad, specializarea Contabilitate și Informatică de Gestiune, are un master în Audit și expertiză contabilă. Are o experiență de 13 ani în domeniul bancar, din care mai bine de 9 ani în management, acumulând experiență în coordonarea de echipe și implementarea proiectelor.

Brașov, subprefect – Ioan Codruț Bucur

Este economist, cu o carieră în vânzări și management de peste 20 de ani, iar în urmă cu șapte ani, a devenit antreprenor. S-a implicat civic în Asociația Reactiv Brașov și a devenit membru USR în septembrie 2017. Din octombrie 2020, este consilier județean USR PLUS, membru în Comisia 1 de Buget-Finanțe a CJ Brașov.

Hunedoara, subprefect – Oana Andreea Biriș

Licențiată în Filologie a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a obținut definitivatul în învățământ în 2008 și a fost profesor de limba engleză la mai multe școli generale și licee din Deva, înainte de a pleca în Italia și a obține atestatul de operator socio-sanitar. Este membru al USR din decembrie 2017, iar în prezent conduce filiala USR Deva.

Gorj, prefect – Corneliu Răducan Morega

După studii de inginerie, s-a îndreptat spre arhitectură, devenind în decembrie 2015 arhitect cu drept de semnătură. De peste 20 de ani, lucrează în mediul privat, ajungând să conducă unul dintre cele mai mari cabinete de arhitectură din Târgu-Jiu. În politică, s-a implicat în 2020.

Arad, subprefect – Vasile Valer Cătană

Licențiat în Administrație publică la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, are certificat de atestare ca expert în achiziții publice și timp de 27 de ani a activat în mediul privat, în domenii precum consultanță financiară, HORECA și transportul rutier de mărfuri paletizate. Din octombrie 2020, este consilier județean USR PLUS.

Suceava, prefect – Iulian Cimpoeșu

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe – Muzeologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, a urmat cursuri postuniversitare de Bazele conservării științifice, după care a absolvit ca șef de promoție Facultatea de Drept și Științe Administrative – Administrație Publică a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Din 1994, este expert conservare bunuri de patrimoniu la Muzeul Bucovinei, Suceava.

Călărași, subprefect – Ștefan Georgică

Absolvent al Facultății de Management din cadrul Academiei de Studii Economice București, are un masterat în Managementul Sectorului Public și un curs de Managementul Administrației Publice la Institutul Național de Administrație. Lucrează de peste 20 de ani în cadrul ANAF Călărași, în prezent ocupând funcția de șef Administrație adjunct – Colectare.

Bihor, subprefect – Daniel Cristian Palaghianu

Licențiat al Institutului Militar de Intendență și Finanțe „Gh. Lazăr” Sibiu, a intrat în 2002 în Corpul experților contabili și contabililor autorizați din România. A petrecut trei ani în structurile MapN și are peste 20 de ani de experiență atât în administrație, cât și în sectorul privat, acolo unde a activat în poziții de top-management.

Iași, subprefect – Ștefan Tanasă

Este absolvent al Facultății de Inginerie Energetică din cadrul Universității „Gh. Asachi” Iași și a absolvit două mastere, unul în cadrul Universității „Al.I. Cuza”, Facultatea de Drept – Specializarea Criminalistică, celălalt în cadrul Universității „Gh. Asachi”, Facultatea de Inginerie Energetică în Managementul Energiei și Mediu. S-a implicat civic în Fundația Comunitară Iași – Swimathon, iar din octombrie 2020 este consilier județean USR PLUS.

Caraș Severin, subprefect – Andrei George Plujar

După licența la Facultatea de Management în Producție și Transporturi din cadrul Universității Politehnica din Timișoara, și-a extins cunoștințele cu un MBA în Administrarea afacerilor. Din 2015, conduce o firmă de plasare forță de muncă, iar din iunie 2017 este președintele USR Caraș Severin.

Neamț, subprefect – Florin Zaharia

Este inginer transporturi maritime, absolvent al Institutului de Marină „Mircea Cel Bătrân” Constanța, iar din 2014 este comandant de cursă lungă. Are o experiență de peste 20 de ani în cadrul unei companii străine, este vicepreședinte al USR Neamț, iar în octombrie 2020 a fost ales consilier județean USR PLUS.

Teleorman, subprefect – Sergiu Iordan

Pasionat de științele exacte, a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Politehnica București, specializarea Radionavigație. În timpul stagiului militar, a urmat cursuri intensive de Drept penal și Drept procesual penal și a fost avansat în grad de ofițer MAI, iar din 1996 s-a dedicat antreprenoriatului. Este președintele USR Teleorman.

Bistrița-Năsăud, subprefect – Lorand Toth

Este absolvent al Facultății de Construcții din cadrul Universității Tehnice Cluj Napoca, specializarea Instalații pentru construcții civile și industriale, și a absolvit un master în Ingineria, dreptul și economia dezvoltării durabile la aceeași universitate. Are o carieră de peste 13 ani în mediul privat ca inginer șef și manager de proiect și este președintele USR Bistrița-Năsăud.

Alba, subprefect – Viorel Rașcovici

Absolvent al Școlii Militare de Subofițeri activi Câmpina, dar și al Facultății de Drept – Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană București, a urmat numeroase cursuri de specializare, printre care poliție judiciară, ordine-publică mediu urban, psihologie judiciară, drepturile omului și rezolvarea conflictelor. A fost polițist cu funcție de conducere în IPJ Alba, iar din octombrie 2020 este consilier local USR PLUS Comuna Cergău, Alba.

Timiș, prefect – Zoltan Nemeth

Avocat de peste 10 ani, absolvent al unui master în Drept și doctorand în Drept comercial la Facultatea de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității de Vest Timișoara, a făcut parte din primul Consiliu Local al Tinerilor Timișoara. Este membru fondator al USR Timiș, în prezent vicepreședinte al USR Timiș, iar din octombrie 2020 este consilier județean USR PLUS.

Ilfov, subprefect – Dumitru Văduva

Avocat pledant, definitiv din 2002, specializat în Drept civil, Drept comercial, Drept administrativ, Drept fiscal, Dreptul mediului și Dreptul muncii, este președintele USR Dobroiești, iar din octombrie 2020 este consilier local USR PLUS.

Mehedinți, subprefect – Claudiu Chiriac

Este licențiat în Științe Juridice și în Management Financiar Contabil și timp de peste 10 ani a lucrat în companii naționale și multinaționale. Din martie 2017, este președinte USR Mehedinți, iar din 2014, este implicat și în Asociaţia de Turism Montan şi Ecologie SPEO-ALPIN MH.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: