Connect with us

Politica

CEDO repară ceea ce instanțele românești nu sunt în stare!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Românii care au avut probleme cu legea și care s-au simțit nedreptățiți de sentințele care s-au dat pe numele lor, au avut la dispoziție (și au în continuare) posibilitatea de a se adresa Curții Internaționale a Drepturilor Omului (CEDO), instanța superioară de la Strasbourg. În termen de șase luni de la primirea unei sentințe definitive, cei nemulțumiți pot adresa o plângere către CEDO, care judecă numai încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, convenție semnată de România în anul 1994. Aproximativ 90% din plângerile adresate CEDO sunt respinse, pentru că nu sunt de competența acestei instanțe de judecată.  De-a lungul timpului, mai exact până în anul 2014, aici s-au judecat mii de cauze depuse de românii nemulțumiți. În ceea ce privește autoritățile potențial responsabile pentru anul 2014, puterea legislativă este responsabilă în 63,01% dintre cauzele în care s-au pronunțat hotărâri de condamnare (46 cauze), puterea executivă – în 54,79% (40 de cauze), puterea judecătorească este responsabilă în 46,57% (34 cauze), iar Ministerul Public – pentru 17,8% (13 cauze).4, iar statul român a fost obligat de CEDO să plătească 55 de milioane de euro.

Printre miile de români care au apelat la CEDO s-a numărat și Dumitru Moinescu

Cred că nu sunt puțini constănțenii care au urmărit activitatea politică și cea particulară a lui Dumitru Moinescu. El este om politic din luna februarie a anului 1990, când s-a înscris în Frontul Salvării Naționale. De-a lungul timpului, a schimbat partidele doar pentru că acestea au căpătat noi titulaturi, prin cooptarea unor alte formațiuni politice. De la FSN a ajuns la PD, care apoi s-a transformat în PD-L, iar acum reprezintă PNL (PNL a fuzionat cu PD-L  în anul 2014). Cine nu îi cunoaște trecutul, ar putea spune orice. Dar cunoscătorii știu că a avut (și mai are!) multe de spus, în felurite moduri. În intervalul 1990-1996,  Moinescu a fost deputat de Constanța. Ulterior a ajuns secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor, iar apoi a devenit președintele Autorității Naționale pentru Turism. În anul 2004 a candidat pentru Primăria municipiului Medgidia, pe care a și câștigat-o. A rămas primar până în anul 2008, dar de-a lungul timpului a avut parte și de neplăceri extrem de mari.

Scandalul de la care i s-a tras condamnarea

Pe la mijlocul mandatului său,  prin luna aprilie a anului 2006, la Medgidia a avut loc un scandal între două grupuri din localitate. Unul dintre grupuri era considerat aproapiat al primarului Moinescu, iar cel de-al doilea era cunoscut drept susținător al lui Mircea Pintilie, fost primar al municipiului Medgidia. Adică era vorba despre două grupuri rivale… politic. În urma scandalului care a avut loc, au fost sparte geamurile unei discoteci. După vreo oră de la acest incident, Moinescu a ajuns la fața locului și a reușit să aplaneze conflictul. Ulterior au fost făcute publice niște înregistrări video, în care se vedea foarte clar că au existat persoane care au tras cu arma în acel conflict. De aici și până la articole de presă potrivit căruia primarul distrugea orașul nu a fost decât un pas. Ciudat este faptul că aproape întreg incidentul a fost filmat cu o camera video amplasată pe mașina Poliției, aflată întâmplător în zonă.

A urmat un  proces de lungă durată

La scurt timp de la producerea acelui eveniment care părea un incident local între două clanuri rivale, a început procesul lui Dumitru Moinescu, care era acuzat de favorizarea infractorului. Într-o primă fază, Judecătoria Medgidia a dat o sentință potrivit căreia Moinescu era nevinovat. Ulterior, a fost făcut recurs, care s-a judecat la Tribunalul Constanța. Și aici a fost data aceiași sentință, de nevinovăție. Dar și de această data s-a făcut recurs, iar noul proces a fost judecat la Curtea de Apel Constanța. În anul 2011, aceasta  l-a găsit vinovat pe Dumitru Moinescu de ceea ce s-a întâmplat și l-a condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare.

Cine are carte, are parte!

După patru ani de la comiterea faptei de la Medgidia, Curtea de Apel Constanța, a dat sentința definitivă:  Dumitru Moinescu a fost condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de favorizare a infractorului. Interesant este faptul că toată lumea știa că Moinescu urma să candideze în anul 2012 la alegerile locale pentru Primăria Medgidia. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar politicianul a decis să aleagă calea cea mai dreaptă pentru a dovedi că este nevinovat. S-a adresat CEDO, instanță despre care spuneam că respinge cam 90% dintre cereri. Lui Moinescu i-a acceptat cererea și, pe 15 septembrie 2015, au emis și sentința, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 7 aprilie 2016 . În document se arată că ”la originea cauzei se află cererea îndreptată împotriva României de Dumitru Moinescu care a sesizat Curtea la 15 martie 2012 privind încălcarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”.
Dumitru Moinescu a reclamat la Curtea Europeană că nu a beneficiat de un proces echitabil având în vedere că a fost condamnat penal de instanța de recurs fără administrarea nemijlocită de probe, deși fusese achitat de instanțele de grad inferior pe baza acelorași elemente.
Iar pentru toate acestea Moinescu a solicitat 50 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral pe care l-ar fi suferit ca urmare a condamnării sale penale. CEDO a declarat admisibilă hotărârea și a stabilit ”că statul pârât trebuie să plătească reclamantului în termen de trei luni de la data rămânerii definitive a hotărârii, suma de trei mii de euro, care trebuie convertită în moneda statul pârât, pentru prejudiciul moral”.

Ce urmează?

Dumitru Moinescu ne-a declarat că știe cine se face vinovat de condamnarea sa, dar nu va da nume. Însă și-a exprimat convingerea că Poliția Medgidia a fost în cârdășie cu cei care i-au dorit răul. “Sunt convins că cineva din poliție a fost complice la toate. Spun asta pentru că imaginile date pe televiziuni la acel moment au fost cele preluate din mașina Poliției, care deși era de față, nu a intervenit în scandalul dintre cele două clanuri”, ne-a declarat Moinescu. Cu toate că are această sentință în față, prin care a fost declarat nevinovat și, ca atare, s-a stabilit că a fost condamnat pe nedrept, Moinescu spune că încă nu știe ce va face în viitor. “Va trebui să mă consult cu avocații mei în legătură cu următorii pași pe care îi avem de făcut. Le-am trimis deja pe e-mail sentința CEDO și aștept să vedem ce pași  vom urma. După cum v-am spus, trebuie să mai facem câte ceva pentru a clarifica acest caz și, eventualele implicații ale unor persoane.”, ne-a declarat Dumitru Moinescu.  El ne-a spus că lucrează în continuare la firma sa de confecții metalice și prestări servicii în Fabrica de ciment de la Medgidia. Reamintim că are această firmă din anul 1998, iar la ora actuală are 115 angajați, care sunt plătiți la zi.

Vom vedea ce va face pe viitor Dumitru Moinescu, atât în viața sa privată – și aici ne referim clar la problema expusă pe larg mai sus – cât și în cariera de partid. Este cert că nu va candida la primăria Medgidia, poziție pentru care îl susține pe candidatul liberal Marian Odor (care doar ce și-a depus demisia din funcție de director al Direcției de Finanțe Publice Medgidia și se va înscrie în viața politică a orașului), dar suntem siguri că vom mai auzi despre el în viața politică. Doar face acest lucru din anul 1990 și nu credem că, după atâția ani în care a avut un cuvânt greu de spus, se va opri.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Un lider PSD recunoaște CORUPȚIA de la Transporturi: “Sunt grupuri de interese, funcționari înțeleși cu constructorii să existe blocaje”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Gabriel Zetea, vicepreşedinte al PSD şi preşedinte al PSD Maramureş, vorbeşte despre “grupuri de interese” din Ministerul Transporturilor, formate din funcţionari care sunt înţeleşi cu constructorii de autostrăzi, astfel încât să existe blocaje. Liderul social democrat a susținut, la Digi 24, că problema autostrăzilor – atât a celor în faza de proeict, cât şi a celor începute – este discutată la fiecare comitet executiv al PSD și li s-a cerut tuturor miniştrilor transporturilor “să pună piciorul pe acceleraţie”, dar lucrurile sunt extrem de dificile din cauza legislaţiei greoaie.

Vicepreședintele PSD a mai susținut că nu este vina vreunui ministru anume, ci este o “problemă de sistem”, iar în ultimii doi ani s-a încercat eliminarea sau distrugerea unor grupuri de interese formate din funcționari care erau înţeleşi cu constructorii de autostrăzi astfel încât să existe blocaje.

“Vorbim de o problemă de sistem. În ultimii doi ani s-a încercat eliminarea, distrugerea unor grupuri de interese care mai mult încurcau, fie că sunt funcţionari de la minister, care erau înţeleşi. Nu demnitari, ci funcţionari care erau înţeleşi cu constructorii de autostrăzi, încât să existe blocaje, iar ele să fie perpetuate, aceşti constructori să depună claim-uri la Ministerul Transporturilor că li se pun oprelişti în construcţii. Aceste descoperiri sunt de notorietate. Sper să fie demantelate în totalitate. O să vedeţi foarte multe facturi depuse de constructori. Sunt foarte mulţi funcţionari care blochează, din frică sau din interese proprii”, a declarat Gabriel Zetea, care a refuzat să dea nume.

Pe la Ministerul Transporturilor, pentru o scurtă perioadă, a trecut și Felix Stroe, liderul PSD Constanța și director general al SC RAJA SA. Stroe a plecat de la Transporturi, după ce și-a declarat susținerea pentru fostul premier Mihai Tudose, contrar deciziilor politice coordonate de liderul social democrat, liviu Dragnea. Acum, același Stroe e în cărți pentru a prelua același minister.

Bursa zvonurilor: Felix Stroe, pe lista scurtă a PSD ca variantă de rezervă la Ministerul Dezvoltării

Despre care a declarat Felix Stroe la începutul mandatului de la Transporturi, un mesaj care a dat fiori reci pe spatele multor angajați din minister, citiți într-un articol “Ordinea.ro”:

Felix Stroe, ministrul Transporturilor, anunță RESTRUCTURĂRI ÎN MASĂ: “Se taie frunză la câini”

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Prefectul Constanței emite ordin de încetare a mandatelor de consilieri municipali pentru Rezeanu și Căliminte

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Prefectul Județului Constanța a semnat, vineri, 15.02.2019, ordinele prin care se constată  încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local al municipiului Constanța al domnului Horia Marius CALIMINTE și, respectiv, al domnului Romeo Caius REZEANU, aleși pe listele PNL, organizația locală Constanța,  în anul 2016. De asemenea, prin același ordin, locurile de consilier local ale acestora au fost declarate vacante, transmite Biroul de presă al Instituției Prefectului printr-un comunicat remis redacției.

“Ordinele prefectului județului Constanța au fost emise în temeiul prevederilor Legii 393 /2004, privind statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora „calitatea de  consilier local încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în cazul pierderii calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale  pe a cărei listă a fost ales”, PNL în cazul de față. Decizia de încetarea a mandatului pentru cei doi consilieri a avut la bază sesizarea organizației județene a PNL Constanța, din luna ianuarie a.c., prin care era comunicat  instituției prefectului că persoanelor sus-menționate le-a fost retras sprijinul politic al partidului din care făceau parte”, se arată în documentul de presă.

Citiți și:

Rezeanu și Căliminte au votat alături de PSD pentru majorarea prețului gigacaloriei. Iată cum explică Rezeanu

Pentru a ști de unde a pornit întreg scandalul, vă recomandăm un articol Ordinea.ro:

După ce au îndrăznit să i se împotrivească lui Muhscină, Rezeanu și Călimente au fost excluși din PNL Constanța

La doar un an de la scandalul din interiorul partidului, cei doi au revenit în Consiliul Local Municipal Constanța, iar “Ordinea.ro” a prezentat informația. Iată declarațiile:

Constanța: Rezeanu și Călimente revin în Consiliul Local Municipal

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Orban: Zilele lui Dragnea în fruntea Camerei sunt numărate

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liderul PNL, Ludovic Orban, afirmă că demiterea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, este prioritate zero pentru PNL, în contextul în care “ultima mojicie făcută de Dragnea umple paharul”, referindu-se la faptul că Dragnea a chemat la baie un jurnalist. Orban spune că acest lucru arată atitudinea şefului PSD faţă de presa independentă, “care îndrăzneşte să critice sau să pună întrebări incomode, atitudine de cenzor comunist”, şi adaugă: “Zilele lui Dragnea în fruntea Camerei sunt numărate. Vom face ceea ce trebuie cât de curând”.

Orban afirmă, într-o postare pe Facebook, că demiterea lui Liviu Dragnea este prioritate zero pentru PNL.

“Ultima mojicie făcută de Dragnea umple paharul. Să chemi la baie un jurnalist care te întreabă de nerealizarea promisiunilor electorale arată un comportament de interlop, de mardeiaş de la colţul străzii. Arată, de asemenea, atitudinea şefului PSD faţa de presa independentă, care îndrăzneşte să critice sau să pună întrebări incomode, atitudine de cenzor comunist”, susţine Orban.

Potrivit acestuia, devine o obligaţie morală pentru orice parlamentar să voteze “scoaterea de pe faţa Parlamentului a acestui furuncul care desfigurează imaginea forului democratic cel mai reprezentativ”.

“Zilele lui Dragnea în fruntea Camerei sunt numărate. Vom face ceea ce trebuie cât de curând”, afirmă Ludovic Orban.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat, vineri, de un jurnalist despre autostrăzile promise în programul de guvernare, Dragnea spunând că nu vrea să răspundă şi invitându-l pe jurnalist în baie.

Întrebat de jurnalistul Alex Dima de la Pro Tv dacă are un sentiment de frustrare pentru că promisiunile electorale nu au fost îndeplinite, Liviu Dragnea spune iritat: „Aşa se fac interviurile? Vii cu mine în baie?“ Liderul PSD repetă de mai multe ori această invitaţie.

sursa: news.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: