Connect with us

Politica

CEDO repară ceea ce instanțele românești nu sunt în stare!

Maria Ionescu

Publicat

la

Românii care au avut probleme cu legea și care s-au simțit nedreptățiți de sentințele care s-au dat pe numele lor, au avut la dispoziție (și au în continuare) posibilitatea de a se adresa Curții Internaționale a Drepturilor Omului (CEDO), instanța superioară de la Strasbourg. În termen de șase luni de la primirea unei sentințe definitive, cei nemulțumiți pot adresa o plângere către CEDO, care judecă numai încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, convenție semnată de România în anul 1994. Aproximativ 90% din plângerile adresate CEDO sunt respinse, pentru că nu sunt de competența acestei instanțe de judecată.  De-a lungul timpului, mai exact până în anul 2014, aici s-au judecat mii de cauze depuse de românii nemulțumiți. În ceea ce privește autoritățile potențial responsabile pentru anul 2014, puterea legislativă este responsabilă în 63,01% dintre cauzele în care s-au pronunțat hotărâri de condamnare (46 cauze), puterea executivă – în 54,79% (40 de cauze), puterea judecătorească este responsabilă în 46,57% (34 cauze), iar Ministerul Public – pentru 17,8% (13 cauze).4, iar statul român a fost obligat de CEDO să plătească 55 de milioane de euro.

Printre miile de români care au apelat la CEDO s-a numărat și Dumitru Moinescu

Cred că nu sunt puțini constănțenii care au urmărit activitatea politică și cea particulară a lui Dumitru Moinescu. El este om politic din luna februarie a anului 1990, când s-a înscris în Frontul Salvării Naționale. De-a lungul timpului, a schimbat partidele doar pentru că acestea au căpătat noi titulaturi, prin cooptarea unor alte formațiuni politice. De la FSN a ajuns la PD, care apoi s-a transformat în PD-L, iar acum reprezintă PNL (PNL a fuzionat cu PD-L  în anul 2014). Cine nu îi cunoaște trecutul, ar putea spune orice. Dar cunoscătorii știu că a avut (și mai are!) multe de spus, în felurite moduri. În intervalul 1990-1996,  Moinescu a fost deputat de Constanța. Ulterior a ajuns secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor, iar apoi a devenit președintele Autorității Naționale pentru Turism. În anul 2004 a candidat pentru Primăria municipiului Medgidia, pe care a și câștigat-o. A rămas primar până în anul 2008, dar de-a lungul timpului a avut parte și de neplăceri extrem de mari.

Scandalul de la care i s-a tras condamnarea

Pe la mijlocul mandatului său,  prin luna aprilie a anului 2006, la Medgidia a avut loc un scandal între două grupuri din localitate. Unul dintre grupuri era considerat aproapiat al primarului Moinescu, iar cel de-al doilea era cunoscut drept susținător al lui Mircea Pintilie, fost primar al municipiului Medgidia. Adică era vorba despre două grupuri rivale… politic. În urma scandalului care a avut loc, au fost sparte geamurile unei discoteci. După vreo oră de la acest incident, Moinescu a ajuns la fața locului și a reușit să aplaneze conflictul. Ulterior au fost făcute publice niște înregistrări video, în care se vedea foarte clar că au existat persoane care au tras cu arma în acel conflict. De aici și până la articole de presă potrivit căruia primarul distrugea orașul nu a fost decât un pas. Ciudat este faptul că aproape întreg incidentul a fost filmat cu o camera video amplasată pe mașina Poliției, aflată întâmplător în zonă.

A urmat un  proces de lungă durată

La scurt timp de la producerea acelui eveniment care părea un incident local între două clanuri rivale, a început procesul lui Dumitru Moinescu, care era acuzat de favorizarea infractorului. Într-o primă fază, Judecătoria Medgidia a dat o sentință potrivit căreia Moinescu era nevinovat. Ulterior, a fost făcut recurs, care s-a judecat la Tribunalul Constanța. Și aici a fost data aceiași sentință, de nevinovăție. Dar și de această data s-a făcut recurs, iar noul proces a fost judecat la Curtea de Apel Constanța. În anul 2011, aceasta  l-a găsit vinovat pe Dumitru Moinescu de ceea ce s-a întâmplat și l-a condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare.

Cine are carte, are parte!

După patru ani de la comiterea faptei de la Medgidia, Curtea de Apel Constanța, a dat sentința definitivă:  Dumitru Moinescu a fost condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de favorizare a infractorului. Interesant este faptul că toată lumea știa că Moinescu urma să candideze în anul 2012 la alegerile locale pentru Primăria Medgidia. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar politicianul a decis să aleagă calea cea mai dreaptă pentru a dovedi că este nevinovat. S-a adresat CEDO, instanță despre care spuneam că respinge cam 90% dintre cereri. Lui Moinescu i-a acceptat cererea și, pe 15 septembrie 2015, au emis și sentința, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 7 aprilie 2016 . În document se arată că ”la originea cauzei se află cererea îndreptată împotriva României de Dumitru Moinescu care a sesizat Curtea la 15 martie 2012 privind încălcarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”.
Dumitru Moinescu a reclamat la Curtea Europeană că nu a beneficiat de un proces echitabil având în vedere că a fost condamnat penal de instanța de recurs fără administrarea nemijlocită de probe, deși fusese achitat de instanțele de grad inferior pe baza acelorași elemente.
Iar pentru toate acestea Moinescu a solicitat 50 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral pe care l-ar fi suferit ca urmare a condamnării sale penale. CEDO a declarat admisibilă hotărârea și a stabilit ”că statul pârât trebuie să plătească reclamantului în termen de trei luni de la data rămânerii definitive a hotărârii, suma de trei mii de euro, care trebuie convertită în moneda statul pârât, pentru prejudiciul moral”.

Ce urmează?

Dumitru Moinescu ne-a declarat că știe cine se face vinovat de condamnarea sa, dar nu va da nume. Însă și-a exprimat convingerea că Poliția Medgidia a fost în cârdășie cu cei care i-au dorit răul. “Sunt convins că cineva din poliție a fost complice la toate. Spun asta pentru că imaginile date pe televiziuni la acel moment au fost cele preluate din mașina Poliției, care deși era de față, nu a intervenit în scandalul dintre cele două clanuri”, ne-a declarat Moinescu. Cu toate că are această sentință în față, prin care a fost declarat nevinovat și, ca atare, s-a stabilit că a fost condamnat pe nedrept, Moinescu spune că încă nu știe ce va face în viitor. “Va trebui să mă consult cu avocații mei în legătură cu următorii pași pe care îi avem de făcut. Le-am trimis deja pe e-mail sentința CEDO și aștept să vedem ce pași  vom urma. După cum v-am spus, trebuie să mai facem câte ceva pentru a clarifica acest caz și, eventualele implicații ale unor persoane.”, ne-a declarat Dumitru Moinescu.  El ne-a spus că lucrează în continuare la firma sa de confecții metalice și prestări servicii în Fabrica de ciment de la Medgidia. Reamintim că are această firmă din anul 1998, iar la ora actuală are 115 angajați, care sunt plătiți la zi.

Vom vedea ce va face pe viitor Dumitru Moinescu, atât în viața sa privată – și aici ne referim clar la problema expusă pe larg mai sus – cât și în cariera de partid. Este cert că nu va candida la primăria Medgidia, poziție pentru care îl susține pe candidatul liberal Marian Odor (care doar ce și-a depus demisia din funcție de director al Direcției de Finanțe Publice Medgidia și se va înscrie în viața politică a orașului), dar suntem siguri că vom mai auzi despre el în viața politică. Doar face acest lucru din anul 1990 și nu credem că, după atâția ani în care a avut un cuvânt greu de spus, se va opri.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Cum votează un fost candidat la Președinția României

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Un fost candidat la președinția României face, în ultima zi de campanie, o radiografie a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, precum și a candidaților care au intrat în această competiție.

Teodor Paleologu, fost candidat la președinția României din partea Partidului Mișcarea Populară, a scris pe contul său de Facebook că alege să voteze Eugen Tomac la Camera Deputaților și Florin Cîțu la Senat, dar că are și variantă “paluzibilă” pentru varianta Cristian Diaconescu la Senat și Ludovic Orban sau Claudiu Năsui la Camera Deputaților.

Ce spune Paleologu despre PMP, despre candidații PNL, USR și de ce l-ar alege pa Dan Barna la Sibiu și nu pe vicepremierul Raluca Turcan, citiți în mesajul pe care vi-l redăm integral:

“La PNL și PMP mă deranjează nemernicia dovedită în timp a multor membri și candidați, iar la USR talmeș-balemșul doctrinar din care răzbate un anticlericalism rabiat și preferința pentru impozitarea progresivă. Cu toate acestea, consider că, în absență de ceva mai bun, aceste partide pot fi votate de la caz la caz. Vă dau cîteva exemple.
În diaspora cel mai bun candidat este în mod categoric Cătălin Avramescu (PMP), un strălucit profesor și intelectual, un om cu bogată experiență politică, diplomatică și administrativă.
În București lucrurile sînt ceva mai complicate. Eu voi vota Tomac (PMP) la Cameră și Cîțu (PNL) la Senat, dar opțiuni plauzibile sînt și Cristian Diaconescu (PMP) la Senat și Orban (PNL) sau Năsui (USR) la Cameră. Este de neînțeles cum USR are o listă atît de slabă și neserioasă pentru Senat: nu cunosc absolut pe nimeni pînă la poziția 6, unde apare o doamnă onestă, dar prea de stînga pentru gustul meu.
La București mai este un candidat care-mi place: independentul Valeriu Nicolae. Dar nu îmi place atît de mult încît să-l și votez. Votezi un candidat fără șanse atunci cînd crezi cu tărie în el și în ideile pe care le susține. Este ca o profesiune de credință. Dar îl respect pentru curajul de a candida și am convingerea că nu este un lucru inutil.
Oricît vi s-ar părea de curios, între Raluca Turcan și Dan Barna la Sibiu, eu l-aș vota pe acesta din urmă. Doar la președinție sper să nu mai candideze, pentru că irosește voturi care ar putea sprijini o reală schimbare în bine.
V-am dat doar cîteva exemple. Dacă vreți, îmi puteți trimite întrebări despre candidați, la care voi încerca să răspund în live-ul de la ora 21:30.”

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Răzvan Filipescu, candidatul PRO România pentru Senat: „Redeschiderea școlilor trebuie să fie o prioritate națională“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Răzvan Filipescu, candidatul PRO România pentru Senatul României, spune că redeschiderea școlilor trebuie să fie o prioritate națională, iar copiii readuși în unitățile de învățământ. El spune că, potrivit studiilor, lipsa fizică a copiilor din școli le afectează dezvoltarea cognitivă.

„Nu trebuie să se stingă energia copiilor în fața unei tablete, ci trebuie să facem ca școlile să redevină acele centre și zone de socializare. Tocmai de aceea credem că este oportună redeschiderea școlilor, dar în condiții de siguranță cu testarea periodică și gratuită. Redeschiderea școlilor trebuie să fie o prioritate națională. Școala îi învață pe copii nu numai carte, ci și cum să socializeze, să se integreze în comunitate și să interacționeze unii cu alții.“, a spus candidatul PRO România.

Răzvan Filipescu spune că predarea online este oarecum și discriminatorie, în condițiile în care mulți copii nu au acces la tablete și internet.

„Sistemul de predare online începe să devină o problemă nu numai pentru dezvoltarea copiilor noștri, dar și pentru părinți, care întâmpină greutăți cu alocare timpului necesar monitorizării copiilor. Sunt copii care au trac în fața camerelor de luat vederi; copiii nu beneficiază de aceeași atenție din partea profesorilor, nu pot fi monitorizați la fel de eficient. Spre exemplu, copiii din clasa I, care au nevoie de atenție sporită, mai ales la partea de caligrafiere, nu pot fi monitorizați în sistem online. Tocmai de aceea, noi cei de la PRO România milităm pentru redeschiderea școlilor în codiții de siguranță. Considerăm că este absolut necesar testarea gratuită a tuturor profesorilor. De asemenea, considerăm că este absolut necesar redeschiderea cabinetelor medicale din școli. La fel de important este extinderea programului Masă Caldă pentru elevi, pentru că inclusiv în județul Constanța avem localități unde abandonul școlar este foarte mare, despre care nimeni nu vorbește, cu rată de promovabilitate zero, cum a fost și anul acesta. Repet, redeschiderea școlilor trebuie să fie o prioritate națională“, a declarat Răzvan Filipescu.

Candidatul PRO România pentru Senat este în prezent consilier județean și a absolvit Universitatea Ovidius Constanța, Facultatea de Științe Economice, secția Tranzacții Internaționale, o facultate la care s-a întors să și predea. În același timp este și fermier, un om care a investit și muncește în județul Constanța.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Elena Băsescu: „Constanța va vota PMP, partidul stabilităţii şi al valorilor tradiţionale de centru-dreapta“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Elena Băsescu, candidat PMP pentru Camera Deputaților, a acordat un interviu pentru Ordinea.ro în care a vorbit despre sloganul PMP „educaţie, credinţă, sănătate” și despre proiectele sale pentru zona socială. Elena Băsescu spune că PMP are cea mai bună echipă, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului Constanţa și cel mai bun program de guvernare coerent, cu peste 200 de măsuri concrete, care pot schimba România în bine odată ce vor fi puse în aplicare. În plus, spune Elena Băsescu, PMP este un partid statornic construit pe valori reale pe care nu le-am abandonat: patriotismul, apărarea şi protejarea familiei, respectul faţă de statul de drept, dezvoltare prin investiţii, echilibru.

Reporter (Rep.): Doamna Băsescu, suntem pe ultima sută de metri a campaniei pentru alegerile parlamentare. De ce ar trebui să voteze constănţenii Partidul Mişcarea Populară?

Elena Băsescu (E.B.): Avem cea mai bună echipă, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului Constanţa. Avem un program de guvernare coerent, cu peste 200 de măsuri concrete care pot schimba România în bine odată ce vor fi puse în aplicare. În plus, PMP este un partid statornic construit pe valori reale pe care nu le-am abandonat: patriotismul, apărarea şi protejarea familiei, respectul faţă de statul de drept, dezvoltare prin investiţii, echilibru. PMP este singurul partid care n-a făcut compromisuri politice şi care s-a luptat constant cu PSD. În plus, PMP Constanţa îşi doreşte să-i reprezinte în Parlament pe toţi locuitorii judeţului: şi pe cei din municipiu, şi pe cei din staţiunile turistice care au nevoie de infrastructură şi promovare, dar, foarte important, şi pe cei din restul judeţului Constanţa care au fost uitaţi şi de autorităţile centrale, şi de autorităţile locale.

Rep.: Ne aflăm în plină bătălie a sondajelor. Pe ce scor mizați la aceste alegeri?

E.B.: Am văzut pasiunea cu care unii încearcă să lovească în PMP prin sondaje măsluite. Noi avem un electorat consolidat, PMP a fost validat electoral la toate alegerile la care a participat din 2014 încoace. Spre exemplu, în judeţul Constanţa, mizăm pe un scor cu două cifre. Aşa cum am mai spus, PMP va avea şi deputat, şi senator.

Rep.: Cât de sudată a fost echipa pe care aţi făcut-o cu Claudiu Palaz?

E.B.: Îl ştiam din vechiul PDL pe Claudiu Palaz: un om serios, muncitor, un patriot adevărat care a luptat pentru judeţul Constanţa. Va fi un noroc adevărat pentru constănţeni să-l aibă ca senator şi sunt convinsă că tocmai de aceea PMP va şi obţine un scor foarte bun pe 6 decembrie. Deşi n-a fost o campanie simplă, din cauza pandemiei, am reuşit împreună să batem tot judeţul la pas. Suntem o echipă unită şi determinată să ajute judeţul Constanţa să-şi atingă potenţialul: primul loc în România din perspectiva calităţii vieţii şi a dezvoltării economice după Capitală. Echipa Palaz – Băsescu va lupta în Parlament pentru banii necesari în vederea finanţării investiţiilor de care are atât de mare nevoie judeţul Constanţa.

Rep. Cum vi s-au părut constănţenii?

E.B.: Oameni primitori, muncitori şi care ştiu foarte bine ce se întâmplă în ţară şi ce trebuie făcut. Acest creuzet etnic, cultural, religios care este judeţul Constanţa poate fi un exemplu pentru toată ţara în ceea ce priveşte conlucrarea pentru atingerea binelui comun.

Rep.: Ce fel de guvernare ar trebui să avem după 6 decembrie?

E.B.: Este prematur să ne pronunţăm asupra acestui lucru – trebuie să vedem întâi voinţa românilor exprimată prin vot. Personal, cred că România poate trece prin criza economică adusă de pandemie doar cu un Guvern de centru – dreapta care să se concentreze pe investiţii pentru a reporni economia. Or, având în vedere programul de guvernare pe care l-am propus, experienţa unor oameni din fostul PDL şi faptul că partidul poate fi o ancoră de stabilitate într-o viitoare coaliţie destul de complicată, consider că PMP nu trebuie să lipsească din viitoarea formulă guvernamentală.

Rep.: Ce se întâmplă cu proiectele dumneavoastră pe zona socială?

E.B.: Colegii din PMP le-au preluat în programul de guvernare al partidului şi au devenit astfel, în mod oficial, proiecte pe care le vom susţine în viitorul Parlament. Nu am pretenţia că voi rezolva marile probleme de infrastructură ale României, dar sunt convinsă că voi putea măcar să ajut familiile monoparentale şi, odată pus în aplicare pachetul legislativ, vom încuraja natalitatea, echilibrând astfel piaramida vârstelor.

Rep.: Sloganul PMP este „educaţie, credinţă, sănătate”. Cum se traduc aceste trei cuvinte în acţiunile partidului?

E.B.: PMP a analizat care sunt principalele probleme cu care se confruntă România şi a distilat o serie de acţiuni concrete care, odată aplicate, vor schimba ţara în bine. Educaţia înseamnă să ne gândim la copii şi la viitorul ţării: 6% din PIB pentru Învăţământ şi 1% pentru Cercetare, toate şcolile cu internet, niciun copil lăsat pe din afară, dezvoltarea învăţământului profesional, construirea a 1.000 de creşe şi grădiniţe. Credinţa descrie PMP ca un partid al stabilităţii şi al respectului faţă de valorile tradiţionale. Asta înseamnă dorinţa noastră de a exista o relaţie de conlucrare între statul laic şi Biserică, respingerea neomarxismului de tip progresist care vrea să anuleze diferenţele dintre oameni şi să ne impună o cultură standardizată. Uniunea Europeană s-a construit pe baza dictonului „unitate în diversitate”. Or, PMP crede că valorile românismului trebuie păstrate. Partea de Sănătate se referă, în mod evident, la nevoia absolută de a îmbunătăţi sistemul sanitar: dublarea alocărilor bugetare, construirea celor 8 spitale regionale, servicii medicale de mai bună calitate pentru oameni. S-au pierdut opt ani din momentul în care Guvernul Boc a vrut să promoveze Legea Sănătăţii, elaborată în urma unei analize de lungă durată a unei comisii formate sub auspiciile Administraţiei Prezidenţiale. USL (PSD – PNL) s-a opus atunci acestui proiect şi am ajuns astfel la tragedii inimaginabile precum Colectiv sau Piatra Neamţ. Dacă acea lege devenea realitate, nu mai aveam cazuri precum cele de la Spitalul de Boli Infecţioase din Reşiţa.

Rep.: Un ultim mesaj pentru constănţeni?

E.B.: Le mulţumesc pentru primirea caldă pe care mi-au făcut-o şi îi asigur că echipa Palaz – Băsescu se va lupta în Parlament pentru a duce Constanţa pe primul loc. Ca să putem să facem asta, trebuie ca oamenii să meargă la vot şi să pună ştampila pe PMP: cea mai bună echipă, cel mai bun program politic, cele mai bune intenţii. Sunt convinsă că, pe 6 decembrie, Constanţa votează PMP, partidul stabilităţii şi al valorilor tradiţionale.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară-Organizația Județeană Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: www.ordinea.ro

– CUI mandatar financiar coordonator: 11200012

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: