Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, are în vedere elaborarea unui plan detaliat care să cuprindă toate acțiunile necesare ce ar trebui să fie întreprinse după un eventual cutremur care ar fi resimțit pe amplasamentul centralei, în funcție de intensitatea acestuia.
În acest scop, Nuclearelectrica a lansat o procedură simplificată de achiziție publică pentru a contracta servicii de inginerie pentru întocmirea unui plan detaliat de răspuns la seism la CNE Cernavodă.
Valoarea achiziției este estimată la peste 1,3 milioane lei. Ofertele pot fi trimise până pe 12 noiembrie.
Planul de răspuns la seism vizat de Nuclearelectrica va trebui să definească structurile, sistemele, echipamentele și componentele (SSEC) care trebuie verificate în detaliu în funcție funcție de intensitatea cutremurului, acțiunile, inspecțiile și evaluările care trebuie întreprinse, precum și structura organizatorică necesară pentru aceste evaluări.
Câștigătorul procedurii de achiziție va trebui să elaboreze și un manual de program care să identifice activitățile necesare în exploatarea normală a centralei Cernavodă pentru asigurarea unei stări de sănătate corespunzătoare a SSEC definite în cadrul planului de răspuns la seism.
Potrivit celui mai recent raport de securitate al CNE Cernavodă, din noiembrie 2018, “analize referitoare la caracteristicile mișcărilor seismice posibil să se manifeste pe amplasament au fost efectuate în mod extensiv începând cu faza de amplasare a obiectivelor nucleare la Cernavodă, cea mai recentă actualizare fiind realizată în 2012”.
Detalii interesante din tot ce presupune această achiziție, precum și extras din caietul de sarcini, găsiți pe Profit.ro.
NOTĂ! Ultima actualizare a fost efectuată după dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011, provocat de un cutremur cu magnitudine de 9 grade pe scara Richter. Cutremurul din România din 1977 a avut o magnitudine de 7,4 grade.