Connect with us

Energie&Mediu

Cernavodă. ANCHETĂ la Centrala Nucleară. Defecțiuni CUNOSCUTE din 2011 (??) alarmează populația

Publicat

la

Mai multe defecțiuni la Centrala Nucleară de la Cernavodă care au condus la oprirea controlată, după cum informează conducerea Nuclearelectrica, de duminică până astăzi, a unităților 1 și 2 aduc acuzații grave la adresa managementului directorului General Cosmin Ghiță. Și, să nu uităm că actualul director al SNN are doar 28 de ani și este lipsit de experiență în domeniul nuclear, un aspect notat de Ordinea.ro în august 2017, atunci când Ghiță a fost numit la conducerea Nuclearelectrica.

Revenind, compania a anunţat duminică după amiază că puterea Unităţii 2 a centralei va fi redusă la 55% (aproximativ 300 MW), la câteva ore după ce societatea informase că a oprit controlat Unitatea 1 din cauza unei defecţiuni.

Luni dimineaţă, Nuclearelectrica a transmis că Unitatea 2 a revenit la putere nominală, după ce reducerea acesteia a fost cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensat, din partea clasică a centralei.

Joi dimineață, conducerea Nuclearelectrica a anunțat, prin intermediul unui comunicat remis redacției că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a “deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în dimineața zilei de 29 martie 2018, ca urmare a apariției unei disfuncționalități la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei”

Urmare a acestei defecțiuni, SNN a informat că “specialiștii investighează cauza și vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specific în astfel de situații”.

Mai mult, desele defecțiuni ale centralei nucleare au avut răsunet până la București. Corpul de Control al premierului Viorica Dăncilă se află de marți la Cernavodă și verifică situația din teren. Atât directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, cât și Rodin Traicu, președintele CNCAN, au ținut să transmită că defecțiunile apărute nu afectează personalul, populația și nici mediul înconjurător.

Defecțiuni ascunse de opinia publică de mai mulți ani

Cu toate acestea, scandalul este unul care ne afectează pe toți. Și nu de duminică, de luni ori de azi, de mult timp. De altfel, deputatul Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților a atras atenția, la începutul lunii decembrie 2017, că informările directorului Ghiță ascund “defecțiuni la Centrala Nucleară”.

“Este o defecțiune la sistemul de încărcare a combustibilului, nu este nimic grav și susțin asta, nu este motiv de panică generală, problema este alta, conducerea SNN a ascuns asta populației! Aici este grav și mă întreb cum ar proceda dacă ar exista cine știe ce altă defecțiune? Am solicitat puncte de vedere, aștept să văd ce mi se răspunde și voi decide care sunt următorii pași pe care îi vom urma. Oricum, un lucru e cert și îl susțin cu tărie: nu înțeleg de ce a trebuit să mintă în legătură cu un incident minor? Aștept răspunsul primului Ministru Mihai Tudose, a celor de la CNCAN, SNN… Cu toții stau ascunși și nu este normal în astfel de situații! De asemenea, ceea ce nu este normal e modul cum a procedat conducerea SNN: au anunțat ieri că astăzi opresc Unitatea 2 a Centralei Nucleare pentru lucrări preventive. E, în această situație, populația trebuie să știe un aspect și anume că lucrările de verificare și pregătire din centralele nucleare nu se decid și nu se fac de pe o zi pe alta! Cu toate astea, grija tuturor este de unde am eu informațiile…”, declara deputatul Virgil Popescu pentru ziarul nostrum în data de 7 decembrie 2017.

Despre ce s-a întâmplat în decembrie 2017 la Centrala Nucleară de la Cernavodă, puteți citi aici:

SNN ascunde o defecțiune la Unitatea 2 Cernavodă?

“Nu este o problemă gravă, se știa de ea. Centrala se va mai opri dacă nu se iau măsuri urgente”

Astăzi, același parlamentar spune pentru “Ordinea.ro” că nu este alarmat de situație, că în interiorul Nuclearelectrica problemele de la Cernavodă sunt cunoscute și că reparațiile sunt programate să aibă loc în anul… 2019, conform planului de investiții.

“Problema de la Cernavodă este una veche, toată lumea știe de ea. Vă spun că se știe de ea încă de când s-a montat, dinainte de mandatul Danielei Lulache la Nuclearelectrica. Și defecțiunea transmisă este cea reală, nu cum au procedat în decembrie atunci când au încercat să ascundă defecțiunile de la Centrala Nucleară. De asemenea, despre defecțiunea curentă vă pot spune că este programată a se remedia în anul 2019, adică atunci urmează să fie schimbată piesa din cauza căreia se tot oprește centrala nucleară. Acest plan de remediere este trecut tot în proiectul Danielei Lulache. Recomandarea mea este că ar trebui defazată această reparație, să se facă în 2018 pentru că se va mai opri centrala; degeaba remediază pentru perioade scurte. Și altceva: este excedent de energie electrică. Avem viituri mari pe Dunăre, produc și eolienele, sigur știe și dispecerul național povestea asta pe care v-o spun eu. De asemenea, vă mai spun că nu sunt probleme pe partea nucleară, am verificat și am verificat și dacă informațiile transmise zilele acestea sunt reale. Nu trebuie să speriem populația, dar nici să le ascundem oamenilor eventuale pericole. Totuși, vorbim despre activitatea unei centrale nucleare…”, a declarat deputatul Virgil Popescu pentru “Ordinea.ro”.

Totodată, Popescu ne-a mai spus că nu are informații despre costurile lucrărilor pe care le consideră urgente la centrala nucleară de la Cernavodă.

NOTĂ! Înaintea Danielei Lulache, la conducerea Nuclearelectrica au fost Dumitru Dina și Pompiliu Budulan.

Dumitru Dina a fost numit la șefia Nuclearelectrica în anul 2011 (de aici și afirmația din titlu!). Dacă de atunci se cunoaște problema, ăsta-i semn că ce s-a întâmplat în toți acești ani se numește iresponsabilitate!

Important! Nuclearelectrica a raportat pentru anul trecut un profit net de 303 milioane lei, mai mare cu 172% faţă de anul anterior. Veniturile din exploatare au urcat cu 15% anul trecut, la 1,93 miliarde lei. Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării. Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%.

Cine este Cosmin Ghiță, directorul SNN

Cosmin Ghiţă, un tânăr de 28 de ani fără experienţă în energie nucleară, cu studii de economie, este pe cale să devină director general interimar la Nuclearelectrica, fără să treacă prin procesul de selecţie presupus de ordonanţa 109/2011 privind guvernanţa corporativă, au scris jurnaliștii de la Ziarul Financiar în vara anului trecut.

Cosmin Ghiţă a făcut Şcoala Americană din Bucureşti între 2004 şi 2008, iar apoi a studiat economia la Facultatea Bates, un colegiu obscur din statul american Maine.

Dincolo de școală și alte diplome profesionale obținute prin țări străine, Ghiță s-a făcut remarcat în lumea mondenă a Bucureștiului. Pentru apariții publice de senzație, Ghiță, asemeni oricărui bărbat cu stare și care se respectă își alege alături o femeie frumoasă. Actualul șef al SNN a ales-o pe Irina Cristescu, cea pe care românii o știu din scandalul cu soțul mexican Hector Bitar, care refuza să îi mai dea copilul. Fotografii cu ea și cel propus pentru șefia Nuclearelectrica au apărut încă din vara anului trecut, atunci când cei doi, alături de fetița Irinei Cristescu au petrecut câteva zile în stațiunea Mamaia.

Mai multe informații, în articolul de mai jos:

Nuclearelectrica: Un tânăr de 28 de ani din lumea mondenă a Bucureștiului îi ia locul Danielei Lulache. A fost și consilierul lui Grindeanu!

Despre profesionalismul celor așezați pe scaunde publice, vă lăsam pe dvs. să comentați!

 

Comments

comments

Energie&Mediu

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi oprită pe 8 mai, timp de șapte săptămâni

Publicat

la data de

Scris de

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, se va opri, planificat, începând cu data de 8 mai, potrivit unui anunț făcut de Nuclerelectrica, operatorul centralei.

Iată anunțul făcut de Nuclearelectrica transmis Bursei de Valori București:

“SN Nuclearelectrica SA anunţă că Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 08.05.2022. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc la ora 11:00.

Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane și bugetare corespunzătoare.

În perioada opririi planificate, se vor efectua activităţi din următoarele programe:

– Programul de mentenanță preventivă;

– Programul de mentenanță corectivă;

– Programul de inspecții;

– Programul de testări obligatorii pe perioada opririlor planificate;

– Programul de implementare modificări de proiect.

Lucrările se vor executa în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă si cu respectarea tuturor măsurilor de protecție împotriva COVID-19”.

Nuclearelectrica nu a precizat și data la care unitatea va fi resincronizată la SEN, dar datele Transelectrica arată că acest lucru este planificat pentru 24 iunie.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Ministrul Energiei: România va deveni o ţară independentă energetic şi prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni din Europa

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Energiei, Virgil Popescu anunţă că compania americană NuScale Power şi Societatea Naţională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR. Astfel, spune ministrul, România va deveni o ţară independentă energetic şi prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa.

”România va deveni o ţară independentă energetic şi prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa! Compania americană NuScale Power şi Societatea Naţională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR”, a scris Popescu pe Facebook.

Ministrul arată că cei de la NuScale au anunţat că anul acesta încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor.

”Doosan Enerbility urmează să înceapă producţia de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea. Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, şi România îşi va asigura inclusiv securitatea energetică”, mai scrie Virgil Popescu.

foto: Facebook / Virgil Popescu

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Staţia 400 kV Medgidia Sud, retehnologizată. O investiție de peste 58 de milioane de lei care va deveni stație de interconexiune a SEN cu Sistemul Energetic Bulgar

Publicat

la data de

Scris de

Transelectrica anunță că, luna aceasta, a recepționat lucrările de retehnologizare şi extindere a staţiei 400 kV Medgidia Sud, în tehnologie GIS (Gas Insulated Substation).

Este o investiție de peste 58 de milioane de lei.

“Prin procesul de retehnologizare a stației au fost implementate tehnologii avansate privind echipamentul primar și secundar (sistem de comandă-control, protecție și automatizare), precizează compania”, informează conducerea Transelectrica.

Stația 400 kV Medgidia Sud contribuie la evacuarea în condiții de siguranță a puterii produse în CNE Cernavodă, precum şi a energiei electrice produse în centralele eoliene din zona Dobrogea și va deveni stație de interconexiune a Sistemului Electroenergetic Național (SEN) cu Sistemul Energetic Bulgar.

Foto: Transelectrica

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: