Conecteaza-te cu noi

Administratie

Chițac vrea să taie din evenimentele culturale din acest an: „Avem un buget extrem de complicat“

Published

on

chitac comisia

Constanța va avea un buget de venituri și cheltuieli în acest an complicat. A spus-o primarul Vergil Chițac la ședința Comisiei nr. 1 a Consiliului Local. El a afirmat că va renunța la o serie de activități, cum ar fi cele culturale, pentru a face față cheltuielilor de funcționare și dezvoltare.

„Bugetul pentru acest an este extrem de complicat pentru că trebuie să realizăm în mod esențial două lucruri. Primul este să funcționeze orașul, ori asta înseamnă să asigurăm toate serviciile, în special cele esențiale, de la iluminat, transport public, salubritate etc. De ce spun că este complicat, pentru că au crescu prețurile. Numai la iluminat de la 10 milioane în 2020 anticipez că în 2022, pentru că nu am primit încă facturile, vom avea 50 de milioane de plată. Termia, un alt exemplu. În 2020 a fost 60 de milioane de lei, iar anul trecut a trebuit să plătim 150 de milioane de lei pe termie din cauza exploziei prețurilor la gigacalorie. Practic, tot excedentul bugetar din anul trecut s-a dus pe plata subvenției la termie. Cheltuielile de funcționare pe bugetul preconizat însumează 1.042.000.000 de lei.

În același timp, din a doua perspectivă, de ce e bugetul complicat, trebuie să dezvoltăm orașul, în contextul ăsta dificil. Nu avem voie să nu facem toate eforturile necesare pentru a cheltui bani europeni. Ori din această perspectivă, anul acesta este dificil pentru că se închid multe proiecte și vor ajunge într-o fază cât mai matură de execuție fizică alte proiecte. În afară de cofinanțări, sunt o serie întreagă de cheltuieli neeligibile pe care trebuie să le punem din bugetul public. Spre exemplu, în cazul bulevardelor, care au fost contractate la prețurile de acum trei ani, costurile au crescut foarte mult. Există astfel o mare presiune pe buget. Dacă mai adăugăm cheltuielile cu spitalul modular, rețelele de termoficare, demolarea stadionului, contribuțiile noastre la Sala Polivalentă și Cazino ajungem la 180 milioane de lei. Banii ăștia trebuie să îi punem din bugetul nostru.

E clar că vom renunța la o serie de activități, cum am avut astă-vară din astea culturale. Avem proiecte în diferite faze și care însumează peste 3 miliarde de lei“, a spus Chițac.

Advertisement

Potrivit proiectului bugetului de venituri și cheltuieli din acest an, administrația Chițac spune că veniturile și cheltuielile bugetului local sunt de 1.836.961.000 de lei (venituri), respectiv 1.903.789.000 de lei (cheltuieli). Autoritatea locală menționează că la capitolul cheltuieli au fost rezervați 1.042.032.000 de lei pentru funcționare, iar pentru dezvoltare au fost 861.757.000 de lei.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions