Connect with us

Politica

Cioloș, la malul mării: „În Portul Constanța sunt anumite grupuri de interese care preferă să blocheze dezvoltarea acestuia“

Tatian Iorga

Publicat

la

Conducerea Alianței 2020 USR-PLUS a ajuns și la Constanța în cadrul campaniei de strângere de semnături pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. Cu această ocazie, liderii celor două formațiuni Dan Barna (USR) și Dacian Cioloș (Plus), alături de o parte a candidaților la PE, au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au încercat să explice motivele pentru care românii ar trebui să voteze candidații acestei alianțe. Dan Barna a afirmat, cu această ocazie, că scrutinul din 26 mai înseamnă mult mai mult decât alegerea unor reprezentanți în Parlamentul European.

„Spun asta pentru că este pentru prima dată după decembrie 2016 când românii au ocazia să-și exprime prin vot revolta și dezacordul față de faptul că timp de doi ani și jumătate România a discutat doar cum scapă Liviu Dragnea (președintele PSD, n.r.) de pușcărie și nu a discutat aproape deloc despre autostrăzi, spitale regionale ori curicula educațională. În acest context, suntem foarte încrezători că 26 mai va fi momentul în care România și cetățenii săi vor da un mesaj puternic actualei majorități PSD – ALDE, că lucrurile nu mai pot să continue în direcția dorită de ei și că trebuie să apucăm calea europeană. Trebuie să ne întoarcem la a guverna România și nu să satisfacem interesele persoane a unor persoane cu probleme penale care dau impresia că au confiscat întregul stat“, a spus Barna.

USR ȘI PLUS INSISTĂ CA REFERENDUMUL PE JUSTIȚIE SĂ FIE ORGANIZAT ÎN ACEEAȘI ZI CU ALEGERILE PENTRU PE

Liderul USR a punctat că principalul mesaj pe care îl va transmite cetățenilor este acela că în Constituția România va trebui să fie inclus principiul „fără penali în funcții publice“.

„Referendum pe justiție de care se vorbește în aceste zile este mai oportun decât niciodată, pentru că este momentul ca românii să spună dacă își doresc un stat în care cei condamnați pentru furt de bani publici să facă bugetul național sau își doresc un stat în care cei conduc România să fie oameni cu diplome reale, cu studii, cariere și profesii reale“, a notat Barna.

Tema referendumului pe justiție propus de președintele Klaus Iohannis a fost abordată și de fostul premier Dacian Cioloș, președintele PLUS. După ce cu o zi în urmă liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că nu se poate organiza în aceeași zi alegeri pentru PE și referendum, ca urmare a unei recomandări a Comisiei Europene, Cioloș a punctat că cei din Comisia Europeană nu interzic un astfel de demers și că momentul este oportun.

„Nu poți să spui că vrei să construiești bunăstare atât timp cât nu ai curajul să ascuți răspunsul românilor la întrebarea: „Vrem o Românie curată, cu politicieni care să nu mai provoace suspiciuni? Nu văd un moment mai bun în care răspunsul la această întrebare să vină odată cu votul pentru PE, pentru că sunt valori care se leagă. Asta pentru că de doi ani legătură noastră cu UE vizează tocmai de modul în care vedem noi statul de drept și importanța Justiției. Recomandarea Comisiei Europene se referă la faptul că statele nu ar trebui să se folosească de alegerile europene pentru teme interne. Numai că, referendumul nostru se referă stric la valorile europene și Uniunea Europeană“, a afirmat Cioloș.

DE CE NU S-A DEZVOLTAT PORTUL CONSTANȚA?

Pentru că tot se afla la Constanța, fostul premier Dacian Cioloș a afirmat că municipiul reședință de județ trebuie să fie și o poartă de deschidere a Europei spre lume.

„Constanța nu poate să fie prizoniera unor interese, a unor oameni care au făcut și fac anumite lucruri doar pentru ei. Astfel de oameni nu au ce căuta în politică. Sperăm că vom avea prosperitate pentru toți constănțenii, nu doar pentru un grup de interese care vremelnic pune mâna pe resursele statului și le folosește în interes propriu“, a spus Cioloș.

Acesta a adăugat că în județul Constanța s-ar putea dezvolta puternic în două direcții: agricultura și Portul Constanța. Cioloș a afirmat că Portul a atras și atrage multe interese, inclusiv la nivel local, din cauza acestora dezvoltarea Portului a fost blocată.

„În Portul Constanța sunt anumite grupuri de interese care, ca să-l poată controla, preferă să blocheze dezvoltarea acestuia. În 2016, astfel de forțe au lansat tot felul de campanii care spuneau că Guvernul tehnocrat vrea să vândă Portul Constanța la olandezi. De fapt, erau doar petarde care doreau să ascundă anumite interese pe care noi încercam să le scoatem la lumină, inclusiv prin controale cerute de mine. Nu am avut timp să terminăm raportul atunci, pentru că timpul a fost scurt. Din punctul meu de vedere, și se vede asta cu ochiul liber, potențialul Portului este departe de a fi valorificat. Acesta trebuie să fie valorificat de români în România și trebuie să gândim parteneriate și cu alte zone, inclusiv cu cele euro-asiatice și mă refer aici la Drumul Mătăsii“, a punctat Cioloș.

ARE LEGĂTURĂ CIOLOȘ CU SERVICIILE DE INFORMAȚII?

În cadrul conferinței de presă, fostul premier a comentat și zvonurile privind o posibilă legătură a sa cu serviciile secrete, atât române, cât și străine. Dacian Cioloș a spus sunt doar simple speculații lansate de președintele PSD, Liviu Dragnea, care nu face altceva decât să arunce informații false în timp ce pe la spate face fonduri suverane ca să-și „suferanizeze averea“ pe care a făcut-o în fruntea statului în zeci de ani.

„Mesajul meu către populație că nu avem de ce să ne justificăm față de anumite informații care nu sunt dovedite. Mai degrabă Dragnea ar trebui să dovedească acuzații care i s-au adus despre furtul de bani publici. Această poveste cu servicii secrete a fost lansată de Adrian Severin când eu am fost desemnat comisar european pe Agricultură. S-a încercat atunci ca eu să fiu compromis, nu s-a reușit. Aceeași metodă de compromitere se încearcă și acum cu Laura Codruța Kovesi. Sunt metode securiste care s-au aplicat înainte de ‘89“, a spus Cioloș.

Comments

comments

Politica

Pe fondul pandemiei COVID-19, USR vrea vot prin corespondență la alegerile locale

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Pe fondul pandemiei de coronavirus și în condițiile în care se recomandă distanțarea socială, Uniunea Salvați România propune introducerea sistemului de vot prin corespondență la alegerile locale, care sunt estimate să aibă loc în toamna acestui an. În acest sens, deputatul USR Stanciu Viziteu lansează în dezbatere publică un proiect de extindere a votului prin corespondență la alegerile locale.

„Vom lansa consultări cu societatea civilă și cu specialiști în drept constituțional și sistem de vot pentru a găsi cât mai rapid cea mai bună soluție de a ajuta oamenii să voteze în contextul actual al pandemiei de COVID-19. Facem un apel și la celelalte partide să susținem împreună votul prin corespondență la alegerile locale. Grupul USR a realizat deja un proiect și îi invităm pe toți să îl citească și să își aducă contribuții la el.“, a notat inițiatorul proiectului.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Constantin Cozma, candidatul PMP pentru funcția de primar al comunei Tortoman

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Partidul Mișcarea Populară Constanța continuă campania pentru desemnarea candidaților la alegerile locale din acest an.

Candidatul PMP pentru funcția de primar al comunei Tortoman este domnul Cozma Constantin, acesta s-a inscris in PMP impreuna cu alti trei conslieri PNL: Frunză Nădejdea, Ionită Lăcrămioara, Bouariu  Liviu.

Conducerea PMP Constanța transmite, printr-un comunicat remis redacției că propunerea lor, Constantin Cozma, este hotărât să câștige Primăria Tortoman.

„Salut inscrierea domnului Cozma in PMP si am incredere ca va castiga primăria Tortoman, fiind la aceasta data in Consiliul Local Tortoman un consilier foarte implicat, avand numeroase initiative.”  a declarat Claudiu Palaz

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ludovic Orban: “Vom crește pensiile, dar 40% este un procent nerealist”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ludovic Orban a declarat luni seară, la Digi 24, că majorarea pensiilor va avea loc, dar procentul de 40% nu este unul realist.

“Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real. O să-l constatăm după primele şase luni, în raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. Şi prognozele nu numai din România, pentru că trebuie să ţinem cont şi de prognozele de evoluţie economică în Europa şi prognozele de evoluţie ale tuturor partenerilor. Pentru că degeaba măresc pensiile, dacă după aia nu pot să le plătesc. Pensionarii să aibă încredere că vom majora pensiile, dar vom vedea după mai multe analize cât putem suporta din Buget… Impactul pe 2021 ar fi de 10 miliarde de euro”, a spus Orban.

Amintim că președintele Iohannis a declarat săptămâna trecută, răspunzând unei întrebări legate de mărirea pensiilor cu 40% din toamnă, că această chestiune trebuie analizată cu mare atenție de guvernanți.

”Vă spun o chestiune care mă privește pe mine: mi pare nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă a epidemiei”, a spus Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: