Conecteaza-te cu noi

Politica

Cioloș, la malul mării: „În Portul Constanța sunt anumite grupuri de interese care preferă să blocheze dezvoltarea acestuia“

Published

on

Conducerea Alianței 2020 USR-PLUS a ajuns și la Constanța în cadrul campaniei de strângere de semnături pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. Cu această ocazie, liderii celor două formațiuni Dan Barna (USR) și Dacian Cioloș (Plus), alături de o parte a candidaților la PE, au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au încercat să explice motivele pentru care românii ar trebui să voteze candidații acestei alianțe. Dan Barna a afirmat, cu această ocazie, că scrutinul din 26 mai înseamnă mult mai mult decât alegerea unor reprezentanți în Parlamentul European.

„Spun asta pentru că este pentru prima dată după decembrie 2016 când românii au ocazia să-și exprime prin vot revolta și dezacordul față de faptul că timp de doi ani și jumătate România a discutat doar cum scapă Liviu Dragnea (președintele PSD, n.r.) de pușcărie și nu a discutat aproape deloc despre autostrăzi, spitale regionale ori curicula educațională. În acest context, suntem foarte încrezători că 26 mai va fi momentul în care România și cetățenii săi vor da un mesaj puternic actualei majorități PSD – ALDE, că lucrurile nu mai pot să continue în direcția dorită de ei și că trebuie să apucăm calea europeană. Trebuie să ne întoarcem la a guverna România și nu să satisfacem interesele persoane a unor persoane cu probleme penale care dau impresia că au confiscat întregul stat“, a spus Barna.

USR ȘI PLUS INSISTĂ CA REFERENDUMUL PE JUSTIȚIE SĂ FIE ORGANIZAT ÎN ACEEAȘI ZI CU ALEGERILE PENTRU PE

Liderul USR a punctat că principalul mesaj pe care îl va transmite cetățenilor este acela că în Constituția România va trebui să fie inclus principiul „fără penali în funcții publice“.

„Referendum pe justiție de care se vorbește în aceste zile este mai oportun decât niciodată, pentru că este momentul ca românii să spună dacă își doresc un stat în care cei condamnați pentru furt de bani publici să facă bugetul național sau își doresc un stat în care cei conduc România să fie oameni cu diplome reale, cu studii, cariere și profesii reale“, a notat Barna.

Tema referendumului pe justiție propus de președintele Klaus Iohannis a fost abordată și de fostul premier Dacian Cioloș, președintele PLUS. După ce cu o zi în urmă liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că nu se poate organiza în aceeași zi alegeri pentru PE și referendum, ca urmare a unei recomandări a Comisiei Europene, Cioloș a punctat că cei din Comisia Europeană nu interzic un astfel de demers și că momentul este oportun.

Advertisement

„Nu poți să spui că vrei să construiești bunăstare atât timp cât nu ai curajul să ascuți răspunsul românilor la întrebarea: „Vrem o Românie curată, cu politicieni care să nu mai provoace suspiciuni? Nu văd un moment mai bun în care răspunsul la această întrebare să vină odată cu votul pentru PE, pentru că sunt valori care se leagă. Asta pentru că de doi ani legătură noastră cu UE vizează tocmai de modul în care vedem noi statul de drept și importanța Justiției. Recomandarea Comisiei Europene se referă la faptul că statele nu ar trebui să se folosească de alegerile europene pentru teme interne. Numai că, referendumul nostru se referă stric la valorile europene și Uniunea Europeană“, a afirmat Cioloș.

DE CE NU S-A DEZVOLTAT PORTUL CONSTANȚA?

Pentru că tot se afla la Constanța, fostul premier Dacian Cioloș a afirmat că municipiul reședință de județ trebuie să fie și o poartă de deschidere a Europei spre lume.

„Constanța nu poate să fie prizoniera unor interese, a unor oameni care au făcut și fac anumite lucruri doar pentru ei. Astfel de oameni nu au ce căuta în politică. Sperăm că vom avea prosperitate pentru toți constănțenii, nu doar pentru un grup de interese care vremelnic pune mâna pe resursele statului și le folosește în interes propriu“, a spus Cioloș.

Acesta a adăugat că în județul Constanța s-ar putea dezvolta puternic în două direcții: agricultura și Portul Constanța. Cioloș a afirmat că Portul a atras și atrage multe interese, inclusiv la nivel local, din cauza acestora dezvoltarea Portului a fost blocată.

„În Portul Constanța sunt anumite grupuri de interese care, ca să-l poată controla, preferă să blocheze dezvoltarea acestuia. În 2016, astfel de forțe au lansat tot felul de campanii care spuneau că Guvernul tehnocrat vrea să vândă Portul Constanța la olandezi. De fapt, erau doar petarde care doreau să ascundă anumite interese pe care noi încercam să le scoatem la lumină, inclusiv prin controale cerute de mine. Nu am avut timp să terminăm raportul atunci, pentru că timpul a fost scurt. Din punctul meu de vedere, și se vede asta cu ochiul liber, potențialul Portului este departe de a fi valorificat. Acesta trebuie să fie valorificat de români în România și trebuie să gândim parteneriate și cu alte zone, inclusiv cu cele euro-asiatice și mă refer aici la Drumul Mătăsii“, a punctat Cioloș.

ARE LEGĂTURĂ CIOLOȘ CU SERVICIILE DE INFORMAȚII?

În cadrul conferinței de presă, fostul premier a comentat și zvonurile privind o posibilă legătură a sa cu serviciile secrete, atât române, cât și străine. Dacian Cioloș a spus sunt doar simple speculații lansate de președintele PSD, Liviu Dragnea, care nu face altceva decât să arunce informații false în timp ce pe la spate face fonduri suverane ca să-și „suferanizeze averea“ pe care a făcut-o în fruntea statului în zeci de ani.

Advertisement

„Mesajul meu către populație că nu avem de ce să ne justificăm față de anumite informații care nu sunt dovedite. Mai degrabă Dragnea ar trebui să dovedească acuzații care i s-au adus despre furtul de bani publici. Această poveste cu servicii secrete a fost lansată de Adrian Severin când eu am fost desemnat comisar european pe Agricultură. S-a încercat atunci ca eu să fiu compromis, nu s-a reușit. Aceeași metodă de compromitere se încearcă și acum cu Laura Codruța Kovesi. Sunt metode securiste care s-au aplicat înainte de ‘89“, a spus Cioloș.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions