Connect with us

Politica

Claudiu Palaz îi scrie prefectului Constanței: Nu mai susțineți incompetenți

Published

on

Președintele Partidului Mișcarea Populară Constanța, Claudiu Iorga Palaz, îi aduce la cunoștință prefectului Ioan Albu că în instituția pe care o conduce se petrec “lucruri grave”. Vicele CJ Constanța îl informează, prin intermediul unei scrisori deschise pe care a făcut-o publică și prin intermediul mass media că susține și protejază “oameni slab pregătiți profesional”.

Iată textul integral al documentului pe care liderul PMP Constanța îl semnează:

“Domnule prefect, nu mai susțineți incompetenții!

Stimate domnule prefect,

Prin prezenta, vreau să trag un semnal de alarmă asupra unor lucruri grave care se întâmplă în instituția pe care o conduceți, și care ar trebui să fie în sprijinul autorităților locale, și nu să le încurce mai tare. Este păcat că la aproape trei luni de la instalarea dumneavoastră în funcție, încă mai susțineți și protejați oameni slab pregătiți profesional în cadrul instituției dumneavoastră.     Când spun astfel de lucruri, mă refer la angajați care vă conving să semnați documente transmise către autoritățile locale, bulversând activitatea acestora și ducând la adevărate blocaje administrative. Nu mai târziu de luna în curs, în data de 18.09.2017, ați transmis către autoritățile locale din județul Constanța două adrese înregistrate sub nr. 12485 și respectiv nr. 12486, care prin conținutul lor au ”băgat în ceață” primăriile din județ. Sunt ferm convins că nu ați verificat în profunzime documentele administrative, pentru că altfel nu puteați să semnați asemenea enormități în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Am să exemplific concret în ce constă ”ceața” din conținutul documentelor:  1. Adresa nr. 12485/18.09.2017 La punctul 3) al acestui document, faceți referire la un act normativ, respectiv  Legea 284/2010, îndemnând autoritățile să se raporteze la aceasta. Domnule prefect, Legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, a fost abrogată prin legea 153/28.06.2017, art. 44, alin. 30. Cum îndemnați dumneavoastră autoritățile locale să se raporteze la un act normativ abrogat? Cine își poate asuma aplicarea unui act normativ abrogat?    Va spun eu, domnule prefect, NIMENI nu poate aplica o asemenea ilegalitate. Cum a putut fi emis un document de la reprezentantul Guvernului în teritoriu, care trebuie să aplice legea și să fie garantul aplicării acesteia, cu recomandarea că se aplică în mod nelegal un act normativ abrogat?

  1. Adresa nr. 12486/18.09.2017 La punctul 1) al documentului semnat de dumneavoastră, faceți exemplificarea modului de calcul al votului consilierilor locali pentru adoptarea hotărârii de consiliu, făcând precizarea că efectul este nulitatea actului administrativ adoptat.

Cu această adresă, ați dat ”șah” întregii administrații constănțene!

Se ridică cel puțin două întrebări: Prima, cum se constată nulitatea actului adoptat? Cine hotărăște aceste lucruri? Eu cred că exprimarea corectă era: dacă un act administrativ este adoptat cu încălcarea prevederilor legale, prefectul își asumă exercitarea atacării actului în cadrul instanței de contencios administrativ. Nu există altă instituție, nici chiar dumneavoastră nu puteți să constatați nulitatea actului! Instanța este singura care hotărăște acest lucru, așa spune legiuitorul.

Va rog public, în condițiile în care juristul care a întocmit adresa menționată mai sus, este în posesia unor acte normative (Lege, OUG, HG, etc.) în care anularea unui act administrativ se poate face de altă instituție în afară de instanță, să le comunicați pentru a lua la cunoștință de acest act normativ. A doua întrebare, referitor la modalitatea de numărare a voturilor pentru adoptarea unor hotărâri de consiliu local, vă rog să precizați public care este sancțiunea pentru consiliile locale care au adoptat hotărârile de consiliu, calculând cvorumul altfel decât ați precizat dumneavoastră în adresă? Care este legea care prezintă acest calcul al dumneavoastră menționat în adresa amintită Nu se poate aplica legea, dacă a fost încălcată, în cazul hotărârilor ce au fost adoptate altfel decât în calculul dumneavoastră de la data emiterii circularei dumneavoastră! Va asumați blocarea în contencios administrativ al altor hotărâri din administrațiile constănțene, care nu sunt adoptate după calculul dumneavoastră (care nu este menținut într-un act normativ în mod expres)?

Legea se aplică unitar, nu după ureche și de când vrea fiecare șef de instituție după ce este numit în funcție, iar dumneavoastră, ca reprezentant la Guvernului în teritoriu, sunt sigur că știați acest lucru.

Juristul care a întocmit documentul, cum a aplicat legea până la data emiterii adresei menționate?

Domnule prefect, oare cea care v-a pus într-o situație delicată în fața autorităților locale din județul Constanța, concepând cele două documente aberante, este tot aceeași persoană pentru care faceți ”lobby” pentru a fi recomandată să ajungă la Corpul de Control al Ministrului de Interne, Carmen Dan? Adică aceeași persoană pentru care evitați să se întrunească comisia de disciplină sesizată din 19.07.2017, cu toate că Agenția Națională a Funcționarilor Publici precizează clar că acest lucru este de competența dumneavoastră? Oare chiar nu mai reușim să ținem în administrațiile locale oameni profesioniști? Eu am convingerea că cei care v-au adus la semnat astfel de documente, sunt fie slab pregătiți, fie de rea credință, încercând să arunce în aer administrațiile locale și să vă pună pe dumneavoastră într-o situație delicată în raport cu aceștia. Domnule prefect, scăpați de incompetenți! Nu-i mai protejați! Vă faceți rău și dumneavoastră și autorităților locale!

P.S. Sunt curios ce va spune doamna ministru Carmen Dan, când va primi recomandarea pentru transferul unor astfel de persoane în Corpul de Control al domniei sale.”

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!