Connect with us

Politica

Clotilde Armand vrea să schimbe regulile: „UE trebuie să se ocupe direct de infrastructura României“

Tatian Iorga

Publicat

la

Franțuzoaica din politica românească, așa cum îi place să se prezinte, Clotilde Armand, candidat al Alianței 2020 USR-PLUS la alegerile europarlamentare, a fost în vizită la Constanța, unde s-a întâlnit cu electoratul de la malul mării. Având o carieră de succes în domeniul proiectelor de infrastructură la nivel european, Clotilde Armand este căsătorită cu matematicianul Sergiu Moroianu, pe care l-a cunoscut la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA, instituția de învățământ fiind considerată locul unde studiază geniile lumii. Candidatul Alianței USR-PLUS a declarat că a învățat când era la studii la MIT că România are un potențial foarte mare, mai ales că are un port în Constanța, care poate să se dezvolte mult. Asta ar trebui să fie, în mod natural, atuuri care ar dinamiza întreaga economie românească, spune Clotilde Armand.

„Revenind la realitatea zilelor noastre, care este un pic tristă în ceea ce privește Constanța, aici la malul mării se vede legătura directă dintre corupție și subdezvoltare. Acest județ, Constanța, ar avea toate atuurile pentru a fi un pol de dezvoltare, care ar fi puternic și care ar dinamiza întreaga economie românească. În schimb, avem un oraș, Constanța, în ruină, avem un Port sub capacitatea sa și avem o ofertă turistică de care nici măcar românii nu sunt mulțumiți. Românii preferă să se ducă în Bulgaria, iar fostul primar (Radu Mazăre, n.r.) s-a dus în Madagascar pentru a scăpa de Justiție. Administrația Portului Constanța s-a lăudat că anul acesta vor acosta 20 de nave de croazieră. Trebuiau să fie 200 și nu 20. Atât timp cât nu vom schimba cultura de gestionare a investițiilor nu vom ieși din cercul vicios al subdezvoltării. România nu este o țară săracă, ci este ținută în sărăcie“, a afirmat Clotilde Armand.

Candidatul USR-PLUS a spus că, în România, banii publici sunt risipiți și nu investiți. Armand a afirmat că românii nu înțeleg diferența dintre a cheltui și a investi.

„Cheltuielile se duc pe lucruri necesare de moment, dar nu produc nimic în viitor. O investiție este o cheltuială care va produce în viitor beneficii mai mari decât cheltuiala inițială. În România, autorităţile publice, atât de la nivel local, cât şi naţional, nu ştiu să facă investiţii. Spre exemplu, Sectorul 1 al Capitalei are un buget uriaș, aproape cât la Madrid, dar nu este folosit la capacitatea sa. În acest sector, investiţiile sunt cu 5%. În general, interesul de moment este mai puternic decât interesul global. Este o problemă de dorinţă politică, dar şi o problemă de competenţă şi de capacitate administrativă. Şi, aici intervine ce vrem să facem noi în calitate de europarlamentari. Meseria mea este de a concepe infrastructuri mari, de transport şi nu numai. Eu plec luni din România şi mă întorc la sfârşitul săptămânii tocmai pentru că îmi exersez profesia de inginer. La fel cum fac mulți care pleacă din țară, eu sunt și un fel de căpșunar. Multe dintre proiectele la care lucrez sunt în țări care sunt în preaderarea la UE. Paradoxul este că în aceste țări care încă nu au aderat la Uniunea Europeană se fac progrese mai mari decât în România. Eu dau mereu exemplu de autostrăzi, dar aș putea să dau exemplu și partea de Dunăre. În țările care sunt în preaderare, și iau ca exemplu Peninsula Balcanică, vom traversa munții din Peninsula Balcanică înainte de a traversa Carpații pe autostrăzi“, a spus Armand.

Se schimbă strategia: „UE trebuie să realizeze infrastructura din România“

De ce nu reușește România să realizeze infrastructura de autostrăzi? Clotilde Armand vine cu o posibilă explicație. Ea se întreabă de ce UE, care realizează infrastructura din țările care sunt în preaderare, nu a procedat la fel și în cazul României.

„În momentul în care noi, români, am aderat la Uniunea Europeană, Europa a avut următoarea strategie: este mai important ca țările care au intrat în UE să-și dezvolte capacitatea administrativă decât să aibă infrastructură. Cu alte cuvinte, mai important e să primească ei o undiță decât noi dăm peștele. De fapt, la 30 de ani de la Revoluție și 12 ani de când am intrat în UE, ne dăm seama că această strategie a UE a fost greșită și nu a dat rezultate. Nu am dezvoltat această capacitate administrativă și nu avem infrastructura de care avem nevoie. Eu voi cere în Parlamentul European să schimbăm strategia și să ne ajute pe noi, cu instituțiile ei, să realizeze această infrastructură, aici, în România. Aceste instituții europene sunt ale noastre, pentru că și noi suntem UE. În plus, sunt și pline de români. Vreau ca această alianță electorală să impună un program de reconstrucție, o schimbare a strategiei UE în ceea ce privește infrastructura din România. Printre infrastructurile care trebuie realizate se numără și cea a Portului Constanța. Dacă nu schimbăm această strategie, atunci, viitorul va fi oglinda trecutului“, a spus Armand.

Regulile în UE, mai riguros respectate!

Mai concret, candidatul USR-PLUS a explicat faptul că strategia propusă de Alianță cuprinde ca o parte din proiectele de infrastructură să fie gestionate instituțiile europene. Ea dat ca exemplu de bune practici realizarea studiilor de fezabilitate a trei spitale din România, Iași, Cluj și Craiova, care au fost efectuate de instituțiile europene. Armand vrea să meargă mai departe, adică Uniunea Europeană să realizeze nu numai studiile de fezabilitate, ci și toată investiția.

„Cei de la UE au un proces de achiziție care respectă regulile din România. Ei știu să facă caiete de sarcini foarte bine și știu să aibă comisii de evaluare foarte recunoscute. Pentru că instituțiile europene sunt foarte puternice, o firmă nu va îndrăzni să vină cu contestații, așa cum se petrece în România. La UE este vorba de puterea competenței și de puterea juriștilor. Vorbim de infrastructură de transport, infrastructura sanitară, ori cea de navigație pe Dunăre. Culmea este că Bulgaria este mult mai avansată pe partea de infrastructură decât România“, a subliniat Clotilde Armand.

Renunță la Bruxelles în 2020 pentru Primăria Sectorului 1 al Capitalei

Candidatul USR-PLUS a spus că, dacă va reuși să ajungă eurodeputat, nu va sta foarte mult la Bruxelles, ci va dori să se întoarcă în România, în 2020, pentru a candida la funcția de primar al Sectorului 1 al Capitalei, pentru că multe dintre probleme se pot rezolva la nivel local. Clotilde Armand a afirmat că, pentru România, nu este o soluţie încheierea de parteneriate public-private, pentru că acestea sunt o soluție complexă și dificilă. Candidatul Alianței a punctat că România are la îndemnă fondurile UE. Candidatul USR a adus în discuție și problema refugiaților din Orientul Mijlociu și din Africa, spunând că, din păcate, acest fenomen a dus la un euroscepticism. Clotilde Armand a mai afirmat că cetățenii din Europa să fie mai mult ascultați, pentru că, altfel, vom avea o mare problemă. Ea a conchis spunând că adevărata armă a democrației este votul.

„Mulți spun că problema în România sunt pesediștii. Nu, problema este la marea majoritate care nu se duce la vot. Nu se folosește această armă electorală. Haideți la vot dacă sunteți nemulțumiți “, a spus Clotilde Armand.

 

(Articol comandat de partidul Uniunea Salvați România, parte a alianței electorale Alianța 2020 USR-PLUS; Realizat de Asociația Puterea Civică (Ordinea.RO), Cod mandatar financiar: 41190006) 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Lucian Heiuş, propunerea PNL pentru Ministerul Finanţelor

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul PNL Lucian Heiuş a fost nominalizat ministru de Finanţe, a anunţat vineri premierul desemnat Florin Cîţu, actual deţinător al portofoliului.

Lucian Heiuș este și președintele PNL Hunedoara și până în 2016, atunci când a obținut mandatul de deputat, Heiuș a fost șef al Finanțelor pe regiunea Vest, ocupând, totodată, timp de mai mulți ani, funcția de șef al ANAF Hunedoara.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Tomac, mesaj pentru Cîțu: Mergeți în Parlament cu un guvern PNL-PMP-USR

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liderul PMP, Eugen Tomac, face un apel către premierul desemnat, Florin Cîțu, să coopteze PMP și USR la guvernare. El susține că în acest fel Guvernul are șanse mari să treacă prin Parlament și să se încheie perioada de criză politică.

Criza guvernamentală trebuie oprită

Înțeleg că premierul desemnat vine cu aceeași formulă guvernamentală, un guvern minoritar PNL.

Cred că este evident că, în aceste condiții, sunt șanse tot mai mici să avem un guvern învestit în următoarele zile.

Domnule premier desemnat, mergeți în Parlament cu un guvern interimar PNL-PMP-USR. Așa vor creste șansele să dăm României un guvern stabil și să pregătim noi proiecte pentru următorii ani.

Agravarea crizei ajută doar PSD, de care dorim să scăpăm.”, scrie Eugen Tomac.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Congresul PSD a fost amânat din cauza coronavirusului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

PSD a anunțat, joi, că amână Congresul în cadrul căruia ar fi urmat să își aleagă conducerea, după ce în România a fost confirmat primul caz de pacient confirmat cu noul coronavirus. Amânarea este argumentată prin faptul că „toți cei care sunt implicați la nivel local, în gestionarea amenințării cu care se confruntă România, trebuie să se ocupe acum de siguranța și sănătatea oamenilor”.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de PSD, conducerea a decis amânarea Congresului planificat pentru 29 februarie, după ce în România a apărut primul caz confirmat cu noul coronavirus.

Congresul PSD se amână, siguranța și sănătatea oamenilor sunt prioritare

Având în vedere confirmarea primului caz de infectare cu COVID-19 pe teritoriul României, precum și faptul că o parte însemnată a delegaților la congresul PSD (președinți de Consilii Județene, primari, consilieri locali și județeni, precum și alți reprezentanți ai autorităților locale) sunt implicați în gestionarea pe plan local a măsurilor ce se impun pentru prevenirea răspândirii infectării cu COVID-19, conducerea interimară a PSD a decis amânarea Congresului planificat pentru sâmbătă, 29 februarie. Considerăm că toți cei care sunt implicați la nivel local, în gestionarea amenințării cu care se confruntă România, trebuie să se ocupe acum de siguranța și sănătatea oamenilor, orice alte activități nefiind o prioritate. Totodată, decizia de amânare a Congresului a avut în vedere și recomandările specialiștilor din domeniul medical, potrivit cărora adunările care implică un număr atât de mare de participanți, din toate zonele țării, nu sunt indicate în situația dată. Este un gest de responsabilitate care ne-am dori să fie preluat de întreaga clasă politică. Prioritari sunt oamenii, nu activitățile sau luptele politice.

Conducerea interimară a Partidului Social Democrat”.

La scurt timp după această comunicare, conducerea PSD a anunțat că au anulat și ședința Comitetului Executiv Național (CEx), programată pentru vineri, 28 februarie.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: