Connect with us

Politica

Clotilde Armand vrea să schimbe regulile: „UE trebuie să se ocupe direct de infrastructura României“

Tatian Iorga

Publicat

la

Franțuzoaica din politica românească, așa cum îi place să se prezinte, Clotilde Armand, candidat al Alianței 2020 USR-PLUS la alegerile europarlamentare, a fost în vizită la Constanța, unde s-a întâlnit cu electoratul de la malul mării. Având o carieră de succes în domeniul proiectelor de infrastructură la nivel european, Clotilde Armand este căsătorită cu matematicianul Sergiu Moroianu, pe care l-a cunoscut la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA, instituția de învățământ fiind considerată locul unde studiază geniile lumii. Candidatul Alianței USR-PLUS a declarat că a învățat când era la studii la MIT că România are un potențial foarte mare, mai ales că are un port în Constanța, care poate să se dezvolte mult. Asta ar trebui să fie, în mod natural, atuuri care ar dinamiza întreaga economie românească, spune Clotilde Armand.

„Revenind la realitatea zilelor noastre, care este un pic tristă în ceea ce privește Constanța, aici la malul mării se vede legătura directă dintre corupție și subdezvoltare. Acest județ, Constanța, ar avea toate atuurile pentru a fi un pol de dezvoltare, care ar fi puternic și care ar dinamiza întreaga economie românească. În schimb, avem un oraș, Constanța, în ruină, avem un Port sub capacitatea sa și avem o ofertă turistică de care nici măcar românii nu sunt mulțumiți. Românii preferă să se ducă în Bulgaria, iar fostul primar (Radu Mazăre, n.r.) s-a dus în Madagascar pentru a scăpa de Justiție. Administrația Portului Constanța s-a lăudat că anul acesta vor acosta 20 de nave de croazieră. Trebuiau să fie 200 și nu 20. Atât timp cât nu vom schimba cultura de gestionare a investițiilor nu vom ieși din cercul vicios al subdezvoltării. România nu este o țară săracă, ci este ținută în sărăcie“, a afirmat Clotilde Armand.

Candidatul USR-PLUS a spus că, în România, banii publici sunt risipiți și nu investiți. Armand a afirmat că românii nu înțeleg diferența dintre a cheltui și a investi.

„Cheltuielile se duc pe lucruri necesare de moment, dar nu produc nimic în viitor. O investiție este o cheltuială care va produce în viitor beneficii mai mari decât cheltuiala inițială. În România, autorităţile publice, atât de la nivel local, cât şi naţional, nu ştiu să facă investiţii. Spre exemplu, Sectorul 1 al Capitalei are un buget uriaș, aproape cât la Madrid, dar nu este folosit la capacitatea sa. În acest sector, investiţiile sunt cu 5%. În general, interesul de moment este mai puternic decât interesul global. Este o problemă de dorinţă politică, dar şi o problemă de competenţă şi de capacitate administrativă. Şi, aici intervine ce vrem să facem noi în calitate de europarlamentari. Meseria mea este de a concepe infrastructuri mari, de transport şi nu numai. Eu plec luni din România şi mă întorc la sfârşitul săptămânii tocmai pentru că îmi exersez profesia de inginer. La fel cum fac mulți care pleacă din țară, eu sunt și un fel de căpșunar. Multe dintre proiectele la care lucrez sunt în țări care sunt în preaderarea la UE. Paradoxul este că în aceste țări care încă nu au aderat la Uniunea Europeană se fac progrese mai mari decât în România. Eu dau mereu exemplu de autostrăzi, dar aș putea să dau exemplu și partea de Dunăre. În țările care sunt în preaderare, și iau ca exemplu Peninsula Balcanică, vom traversa munții din Peninsula Balcanică înainte de a traversa Carpații pe autostrăzi“, a spus Armand.

Se schimbă strategia: „UE trebuie să realizeze infrastructura din România“

De ce nu reușește România să realizeze infrastructura de autostrăzi? Clotilde Armand vine cu o posibilă explicație. Ea se întreabă de ce UE, care realizează infrastructura din țările care sunt în preaderare, nu a procedat la fel și în cazul României.

„În momentul în care noi, români, am aderat la Uniunea Europeană, Europa a avut următoarea strategie: este mai important ca țările care au intrat în UE să-și dezvolte capacitatea administrativă decât să aibă infrastructură. Cu alte cuvinte, mai important e să primească ei o undiță decât noi dăm peștele. De fapt, la 30 de ani de la Revoluție și 12 ani de când am intrat în UE, ne dăm seama că această strategie a UE a fost greșită și nu a dat rezultate. Nu am dezvoltat această capacitate administrativă și nu avem infrastructura de care avem nevoie. Eu voi cere în Parlamentul European să schimbăm strategia și să ne ajute pe noi, cu instituțiile ei, să realizeze această infrastructură, aici, în România. Aceste instituții europene sunt ale noastre, pentru că și noi suntem UE. În plus, sunt și pline de români. Vreau ca această alianță electorală să impună un program de reconstrucție, o schimbare a strategiei UE în ceea ce privește infrastructura din România. Printre infrastructurile care trebuie realizate se numără și cea a Portului Constanța. Dacă nu schimbăm această strategie, atunci, viitorul va fi oglinda trecutului“, a spus Armand.

Regulile în UE, mai riguros respectate!

Mai concret, candidatul USR-PLUS a explicat faptul că strategia propusă de Alianță cuprinde ca o parte din proiectele de infrastructură să fie gestionate instituțiile europene. Ea dat ca exemplu de bune practici realizarea studiilor de fezabilitate a trei spitale din România, Iași, Cluj și Craiova, care au fost efectuate de instituțiile europene. Armand vrea să meargă mai departe, adică Uniunea Europeană să realizeze nu numai studiile de fezabilitate, ci și toată investiția.

„Cei de la UE au un proces de achiziție care respectă regulile din România. Ei știu să facă caiete de sarcini foarte bine și știu să aibă comisii de evaluare foarte recunoscute. Pentru că instituțiile europene sunt foarte puternice, o firmă nu va îndrăzni să vină cu contestații, așa cum se petrece în România. La UE este vorba de puterea competenței și de puterea juriștilor. Vorbim de infrastructură de transport, infrastructura sanitară, ori cea de navigație pe Dunăre. Culmea este că Bulgaria este mult mai avansată pe partea de infrastructură decât România“, a subliniat Clotilde Armand.

Renunță la Bruxelles în 2020 pentru Primăria Sectorului 1 al Capitalei

Candidatul USR-PLUS a spus că, dacă va reuși să ajungă eurodeputat, nu va sta foarte mult la Bruxelles, ci va dori să se întoarcă în România, în 2020, pentru a candida la funcția de primar al Sectorului 1 al Capitalei, pentru că multe dintre probleme se pot rezolva la nivel local. Clotilde Armand a afirmat că, pentru România, nu este o soluţie încheierea de parteneriate public-private, pentru că acestea sunt o soluție complexă și dificilă. Candidatul Alianței a punctat că România are la îndemnă fondurile UE. Candidatul USR a adus în discuție și problema refugiaților din Orientul Mijlociu și din Africa, spunând că, din păcate, acest fenomen a dus la un euroscepticism. Clotilde Armand a mai afirmat că cetățenii din Europa să fie mai mult ascultați, pentru că, altfel, vom avea o mare problemă. Ea a conchis spunând că adevărata armă a democrației este votul.

„Mulți spun că problema în România sunt pesediștii. Nu, problema este la marea majoritate care nu se duce la vot. Nu se folosește această armă electorală. Haideți la vot dacă sunteți nemulțumiți “, a spus Clotilde Armand.

 

(Articol comandat de partidul Uniunea Salvați România, parte a alianței electorale Alianța 2020 USR-PLUS; Realizat de Asociația Puterea Civică (Ordinea.RO), Cod mandatar financiar: 41190006) 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Prezență masivă a românilor din diaspora la urne. Vezi câți au votat până la ora 16.00

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Peste 35.000 de români au votat în străinătate pentru cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale până la ora 16.00, potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC), cu mai mult de 2.000 față de aceeași oră în primul tur. Până la ora 16.00, 35.199 de români au votat la secțiile organizate în străinătate pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Votul pentru cel de-al doilea tur al alegerilor pentru desemnarea Președintelui României a început în străinătate, vineri, 22 noiembrie, la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora 01.00, ora României (ora 12.00 ora locală), la secția de votare nr. 17, cea mai îndepărtată secție de votare organizată în afara granițelor României. Votul în cadrul celor 835 de secții organizate în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile: vineri, 22 noiembrie 2019, în intervalul orar 12.00 – 21.00, sâmbătă, 23 noiembrie 2019, și duminică, 24 noiembrie 2019, în intervalul orar 07.00 – 21.00.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Românii din Diaspora votează deja pentru turul II al alegerilor prezidențiale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

203 români au votat în primele şapte ore de la deschiderea secţiilor de votare din străinătate pentru cel de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor Biroului Electoral Central.

Astfel, vineri, până la ora 08.00, numărul total al celor care au votat pentru turul al doilea era de 17.706 de alegători, fiind format din cei 17.503 care au votat deja prin corespondenţă şi 203 care au votat în secţiile de vot.

Votul în străinătate pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a început, vineri, la ora 1.00, în Noua Zeelandă şi Australia.

În străinătate au fost organizate 835 de secții de votare.

La cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale românii de peste hotare vor vota între 22 și 24 noiembrie. Potrivit AEP, numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 715.752 de persoane.

De asemenea, numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare, prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro, este de 33.802 de cetățeni.

Ministerul de Externe anunță că a trimis în străinătate, pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 4.608.175 de buletine de vot și 2.866.260 de timbre autocolante cu mențiunea ”VOTAT”. Instituția precizează că în alegerile în diaspora se vor desfășura în 835 de secții.

sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PSD pregătește moțiune de cenzură împotriva ministrului de Finanțe. Replica lui Cîțu

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

PSD va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor Florin Cîţu, anunţul fiind făcut de liderul PSD Viorica Dăncilă.

”La începutul săptămânii viitoare, vom depune o moţiune simplă pentru domnul Cîţu în Senatul României, având în vedere creşterea euro, creştere care îi afectează pe români”, a declarat Dăncilă la Antena 3.

Aceasta este prima moţiune care vizează un ministru al Guvernului Orban.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat săptămâna trecută, în prima sa conferinţă de presă ca ministru, că, în ultimii trei ani, economia României a fost condusă după două bugete, după modelul Al Capone, că totul a fost premeditat şi a anunţat că va sesiza instituţiile abilitate. El a estimat că deficitul este de peste 4%. Fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici a răspuns acuzaţiilor lui Cîţu, spunând că este Al Capone ”aşa cum domnul Cîţu este şeful FBI” şi acuzându-l că ”nu ştie să citească un buget”. Teodorovici l-a acuzat pe Cîţu că prin declaraţiile sale a adus leul la un minim istoric.

”Cîţu a reuşit ca leul să fie la un minim istoric, iar efectele se vor regăsi în economie. Fac apel la domnul Orban, domnul Cîţu să se abţină de la ieşirile publice, pentru că nu fac decât să se reflecte în economie”, a afirmat Teodorovici.

Replica ministrului Cîțu

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu reacționează joi, pe Facebook, după anunțul făcut de Viorica Dăncilă privind moțiunea de cenzură. Cîțu anunță că „pentru prima oară în istorie” va aduce cu el în Parlament toți directorii din Ministerul Finanțelor și ANAF care au lucrat cu Eugen Teodorovici și cu Darius Vâlcov la elaborarea bugetului, a reactificării bugetare din august și la elaborarea strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2019-2024.

„Vă garantez că rezultatul este unul neplăcut pentru Dăncila și Teodorovici. Va anunt o premiera in cazul motiunii simple care ma vizeaza, la Senat. Pentru prima oara in istorie voi aduce in Parlament cu mine toti directorii din MFP si ANAF care au lucrat cu fostul minstru si cu Darius Valcov la elaborarea bugetului, a rectifcarii din august si mai ales la elaborarea strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2019-2021. Vor fi prezenti cu date si documente oficiale care vor arata: Viorica Dancila si Eugen Teodorovici stiau din martie ca vor depasi tinta de deficit, situatia executie bugetare si mai ales estimarile pentru final de an la momentul in care am preluat mandatul. In conferinta de presa pe care o voi tine inainte de motiune, ii voi lasa pe directorii respectivi sa va prezinte datele reale cu documente. Sa vedem atunci cine-i minte pe romani. Va garantez ca rezultatul este unul neplacut pentru Dancila si Teodorovici”, scrie Cîțu pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: