Connect with us

Actual

Constanţa: Medicii şi asistentele medicale din şcoli, pe cale de dispariţie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Odinioară, în urmă cu 20-30-40 de ani asistenţa medicală şcolară era asigurată fie în şcolile mai mari, care erau dotate cu cabinete medicale şi/sau stomatologice, fie la unităţile medicale cele mai apropiate din cartier. Că dotarea nu reprezenta un atuu al medicinii de la acea vreme este de la sine înţeles dar, cel puţin, un tratament facil pentru febră, tuse sau o durere de măsele se găsea.

Şi, foarte important, să nu uităm că era gratuit consultul şi primul ajutor.  Ce se întâmplă la ora actuală ştie toată lumea: e copilul bolnav, începe nebunia. Fie îi dăm pastile pe care le cumpărăm aiurea din farmacii, fie îl ducem la medicul de familie iar de acolo, dacă este cazul, ajungem la medicul specialist. Cert este că a devenit foarte greu să ne tratăm copiii aşa cum trebuie şi cum ne recomandă toată lumea medicală.

„Am stat foarte rău. Acum stăm rău!” – spune directorul Direcţiei de Sănătate Publică

Pentru că în ultimii ani, problema lipsei cadrelor medicale din spitale a fost din ce în ce mai accentuată, dar acum s-a mai calmat situaţia, am dorit să aflăm cum stăm cu medicii şi asistentele şcolare, câţi sunt ei, câţi ar fi normal să existe, ce înseamnă pentru elevi existenţa cadrelor medicale, ce boli pot trata etc. Aşa că, am luat legătura cu Cristina Schipor, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa. „Am stat foarte rău la acest capitol. Acum stăm rău.”, a declarat ea. Apoi ne-a pus în legătură cu un medic specialist, dr. Mocanu, care ne-a oferit informaţii exacte.

În municipiul Constanţa există 3 medici pentru sistemul universitar şi 17 medici în sistemul preuniversitar, adică medici generalişti, dar şi 14 medici stomatologi. De asemenea, mai sunt 65 de asistenţi medicali şi 15 asistenţi stomatologi. Dar oraşul este foarte mare şi are sute de mii de locuitori… Cum stau lucrurile în restul judeţului? În Mangalia există 12 asistenţi medicali, în Medgidia sunt 1 medic şi 11 asistenţi, la Cernavodă este 1 medic şi un asistent, la Eforie este un asistent, la Năvodari sunt 1 medic, 3 asistente, un medic stomatolog şi o asistentă stomatolog.

Am fost surprinşi să aflăm că, deşi în marile oraşe sunt foarte puţine cadre medicale pentru elevi, există cabinete şi în câteva comune: la Poarta Albă sunt două asistente, la Cumpăna este o asistentă, la Murfatlar este un medic stomatolog. Toate aceste cadre medicale sunt plătite din fonduri de la Ministerul Sănătăţii. Pe de altă parte, dr. Loti Popescu ne-a oferit date aproximativ similare, cu precizarea că,  referindu-se la medicii care lucrează în şcolile din municipiul Constanţa, a spus că în această categorie sunt incluşi şi 3 medici de medicină generală,  2 medici stomatologi şi 6 asistente medicale care lucrează la cabinetele medicale studenţeşti.

Tot Loti Popescu ne-a spus că numărul cadrelor medicale poate fi mult mai mare deoarece este dreptul medicilor de familie de a încheia contracte cu primăria şi să intre să lucreze şi în şcoli. Ceea ce, cu siguranţă este cazul în mai multe localităţi din judeţ. Cel puţin aşa sperăm să stea lucrurile.

La Constanţa situaţia pare roz

Dat fiind faptul că situaţia prezentată anterior se referă strict la medici şi asistente medicale plătiţi din fondurile Ministerului Sănătăţii, am vrut să ştim cum stau lucrurile la nivelul municipiului Constanţa, respectiv câte cadre medicale plăteşte Primăria. Am stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Bărboi, care ne-a spus că la nivelul municipiului Constanţa sunt 120 de medici şi asistenţi medicali, respectiv 19 medici şcolari şi 15 medici stomatologi, iar aceştia lucrează în cabinete şcolare.Iar elevi sunt peste 100.000 …

Dar ştiţi câte şcoli şi licee sunt în municipiu şi cum se descurcă cadrele medicale pentru a asigura asistenţa sanitară? Unii dintre ei sunt nevoiţi să asigure câte 5-6 şcoli, iar asta înseamnă că ajung la o unitate şcolară pe care o reprezintă o dată pe săptămână – iar acolo sunt sute sau mii de elevi care au nevoie de ei. Însă numărul celor care termină facultăţi de medicină este foarte mare şi, din păcate, încă sunt foarte mulţi care preferă să lucreze în străinătate, cu toate că salariile au crescut şi în România. Ce soluţii există încă este dificil de precizat.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Un navigator român, răpit de pirații nigerieni

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de sâmbătă, nava Glarus, sub pavilion Elveția, a fost atacată de pirați în apele teritoriale nigeriene, la 45 mile SE de insula Bonny, iar 12 membri ai echipajului au fost răpiți.

Unul dintre ei, șeful mecanic al navei, este constănțean.

Potrivit liderului ITF Adrian Mihălcioiu, ”nava încărcată cu grâu se afla în marș către portul Harcourt în Nigeria. Pirații au pătruns pe navă cu ajutorul unor scări lungi și au tăiat sârmele ghimpate de pe balustărzi pentru a avea acces pe navă. Apoi au distrus echipamentele de comunicații ale navei înainte de o părăsi împreună  cu 12 din cei 19 membri ai echipajului. Cei răpiți provin din Croația, Filipine, Bosnia, România (șeful mecanic Ionel H.),Ucraina și Slovenia.  În prezent, nava se află în portul Harcourt.”, a precizat Adrian Mihălcioiu.

A fost demarată procedura de criză din cadrul companiei Massoel Shipping, propietara acestei nave, pentru a elibera ostaticii cât mai repede cu putință iar Poliția Maritimă din Nigeria investighează acest caz.

Atacurile piraților au apărut cu o frecvență tot mai mare în apele nigeriene, potrivit Biroului Internațional Maritim al Camerei Internaționale de Comerț (IMB). Golful Guineei – unde a fost atacată nava Glarus – a reprezentat al 29-lea incident de piraterie în primul trimestru al anului 2018, mai mult de 40% din totalul incidentelor de piraterie la nivel global. De regulă, răpitorii nu stabilesc nici un contact în primele 48-72 ore. După informațiile de ultimă oră, o echipă de negociatori a fost deja formată și se așteaptă să rezolve acesta situație rapid și eficient.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Iată ce se mai întâmplă prin Constanța: Adăpost improvizat pe un teren viran de pe Șoseaua Mangaliei

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Direcția Generală Poliția Locală Constanța din cadrul Primăriei Municipiului Constanța își desfășoară activitatea în interesul comunității locale și acționează pentru respectarea normelor legale privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice precum și pentru menținerea curățeniei și protejării mediului pe raza municipiului Constanța.

Astfel, data de 24.09.2018, polițiștii locali care se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cartierele constănțene Abator, Faleză Nord, Poarta 1,Poarta 2, Inel I, Inel 2, Tomis 3, Griviței, Tomis Nord, Henry Coandă, Tomis Plus, Palazu Mare, Badea Cârțan, Piața Ovidiu, Centru, Sala Sporturilor dar și în alte zone de interes ale municipiului Constanța au aplicat 162 de amenzi contravenționale în valoare totală de 35.030 lei pentru acte de comerț ilicit, tulburarea ordinii și liniștii publice, consum de băuturi alcoolice în alte locuri decât cele special amenajate, rascolirea gunoiului din containere, deplasarea cu mijlocul de transport în comun fără a deține titlu de călătorie valabil, nerespectarea normelor privind circulația pe drumurile publice și alte fapte antisociale care vizează in special menținerea curățeniei pe domeniul public al orașului Constanța.

Printre acestea, două amenzi contravenționale în cuantum total de 600 lei au fost aplicate pentru organizarea unei nunți ce era în desfășurare la o locație situată pe Aleea Umanității din cartierul Henry Coandă din municipiul Constanța.
La eveniment participau numeroase persoane care tulburau liniștea vecinilor.
În acest caz s-a dispus măsura întreruperii activității ilicite și resigurarea stării de curățenie de către participanți.

Într-o altă zonă a orașului în parcarea de la Poarta 1, o persoană a fost amendată contravențional cu suma de 1.000 lei pentru că a efectuat cu intenție manevre de întoarcere, accelerări și frânări bruște ( drifturi) pe domeniul public.
La vederea echipajului, bărbatul în vârstă de 29 de ani a demarat în trombă, fiind oprit după aproximativ 300 de metri.
Nu a scăpat neamendată nici o constănțeancă care a desfășurat activități de picnic pe domeniul public din cartierul constănțean Faleză Nord.

Aceasta a fost sancționată contravențional cu suma de 1000 de lei pentru că a fost surprinsă în timp ce făcea grătar pe trotuarul aferent unui imobil de pe strada Tabla Buții, încălcându-se astfel prevederile Legii nr.54/2012, privind desfășurarea activităților de picnic.

Tot în data de 24.09.2018, polițiștii locali împreună cu lucrători ai firmei de salubrizare SC. Polaris M Holding au acționat în zona Abator lângă un complex, în scopul igienizării zonei și menținerii unei permanente stări de curățenie după ce mai multe persoane își improvizaseră un adăpost pe un teren viran situat pe Șoseaua Mangaliei.
Persoanele în cauză au fost legitimate și sancționate contravențional, iar zona a fost igienizată de către lucrătorii firmei de salubritate.
De asemenea, li s-a recomandat să se deplaseze către localitatea de domiciliu, respectiv comuna Cobadin din județul Constanța.
Menționăm faptul că astfel de acțiuni se vor desfășura în mod sistematic, în scopul prevenirii și combaterea încălcării normelor legale în vigoare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

O nouă avertizare meteorologică a intrat în vigoare! Vezi ce spune

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În intervalul 25 septembrie, ora 9.30 – 27 septembrie, ora 9.00. vremea va fi rece, iar valorile termice, atât cele diurne, cât și cele nocturne, vor fi în general cu 4…8 grade mai coborâte decât normele perioadei.

În timpul nopților și al dimineților, local în centrul țării, pe arii restrânse în nord-vestul teritoriului și în dealurile Munteniei și ale Olteniei și cu totul izolat în rest, temperaturile vor coborî sub 0 grade și se va produce brumă.

Pe parcursul zilei de marți, 25 septembrie, vântul va mai avea unele intensificări în cea mai mare parte a țării, cu viteze mai mari pe litoral, în nordul și în centrul Moldovei unde temporar se vor atinge viteze de 55…70 km/h. La munte, mai ales în zona Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură, vor fi rafale în general de 70…90 km/h, iar la altitudini de peste 1500 m, trecător vor fi precipitații slabe, mixte.

Miercuri, 26 septembrie, intensificări ale vântului se vor mai semnala în regiunile estice și sud-estice, cu rafale de 45…55 km/h.

Avertizarea meteorologică se referă la tot cuprinsul țării.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: