Connect with us

Actual

Constanţa: Medicii şi asistentele medicale din şcoli, pe cale de dispariţie

Publicat

la

Odinioară, în urmă cu 20-30-40 de ani asistenţa medicală şcolară era asigurată fie în şcolile mai mari, care erau dotate cu cabinete medicale şi/sau stomatologice, fie la unităţile medicale cele mai apropiate din cartier. Că dotarea nu reprezenta un atuu al medicinii de la acea vreme este de la sine înţeles dar, cel puţin, un tratament facil pentru febră, tuse sau o durere de măsele se găsea.

Şi, foarte important, să nu uităm că era gratuit consultul şi primul ajutor.  Ce se întâmplă la ora actuală ştie toată lumea: e copilul bolnav, începe nebunia. Fie îi dăm pastile pe care le cumpărăm aiurea din farmacii, fie îl ducem la medicul de familie iar de acolo, dacă este cazul, ajungem la medicul specialist. Cert este că a devenit foarte greu să ne tratăm copiii aşa cum trebuie şi cum ne recomandă toată lumea medicală.

„Am stat foarte rău. Acum stăm rău!” – spune directorul Direcţiei de Sănătate Publică

Pentru că în ultimii ani, problema lipsei cadrelor medicale din spitale a fost din ce în ce mai accentuată, dar acum s-a mai calmat situaţia, am dorit să aflăm cum stăm cu medicii şi asistentele şcolare, câţi sunt ei, câţi ar fi normal să existe, ce înseamnă pentru elevi existenţa cadrelor medicale, ce boli pot trata etc. Aşa că, am luat legătura cu Cristina Schipor, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa. „Am stat foarte rău la acest capitol. Acum stăm rău.”, a declarat ea. Apoi ne-a pus în legătură cu un medic specialist, dr. Mocanu, care ne-a oferit informaţii exacte.

În municipiul Constanţa există 3 medici pentru sistemul universitar şi 17 medici în sistemul preuniversitar, adică medici generalişti, dar şi 14 medici stomatologi. De asemenea, mai sunt 65 de asistenţi medicali şi 15 asistenţi stomatologi. Dar oraşul este foarte mare şi are sute de mii de locuitori… Cum stau lucrurile în restul judeţului? În Mangalia există 12 asistenţi medicali, în Medgidia sunt 1 medic şi 11 asistenţi, la Cernavodă este 1 medic şi un asistent, la Eforie este un asistent, la Năvodari sunt 1 medic, 3 asistente, un medic stomatolog şi o asistentă stomatolog.

Am fost surprinşi să aflăm că, deşi în marile oraşe sunt foarte puţine cadre medicale pentru elevi, există cabinete şi în câteva comune: la Poarta Albă sunt două asistente, la Cumpăna este o asistentă, la Murfatlar este un medic stomatolog. Toate aceste cadre medicale sunt plătite din fonduri de la Ministerul Sănătăţii. Pe de altă parte, dr. Loti Popescu ne-a oferit date aproximativ similare, cu precizarea că,  referindu-se la medicii care lucrează în şcolile din municipiul Constanţa, a spus că în această categorie sunt incluşi şi 3 medici de medicină generală,  2 medici stomatologi şi 6 asistente medicale care lucrează la cabinetele medicale studenţeşti.

Tot Loti Popescu ne-a spus că numărul cadrelor medicale poate fi mult mai mare deoarece este dreptul medicilor de familie de a încheia contracte cu primăria şi să intre să lucreze şi în şcoli. Ceea ce, cu siguranţă este cazul în mai multe localităţi din judeţ. Cel puţin aşa sperăm să stea lucrurile.

La Constanţa situaţia pare roz

Dat fiind faptul că situaţia prezentată anterior se referă strict la medici şi asistente medicale plătiţi din fondurile Ministerului Sănătăţii, am vrut să ştim cum stau lucrurile la nivelul municipiului Constanţa, respectiv câte cadre medicale plăteşte Primăria. Am stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Bărboi, care ne-a spus că la nivelul municipiului Constanţa sunt 120 de medici şi asistenţi medicali, respectiv 19 medici şcolari şi 15 medici stomatologi, iar aceştia lucrează în cabinete şcolare.Iar elevi sunt peste 100.000 …

Dar ştiţi câte şcoli şi licee sunt în municipiu şi cum se descurcă cadrele medicale pentru a asigura asistenţa sanitară? Unii dintre ei sunt nevoiţi să asigure câte 5-6 şcoli, iar asta înseamnă că ajung la o unitate şcolară pe care o reprezintă o dată pe săptămână – iar acolo sunt sute sau mii de elevi care au nevoie de ei. Însă numărul celor care termină facultăţi de medicină este foarte mare şi, din păcate, încă sunt foarte mulţi care preferă să lucreze în străinătate, cu toate că salariile au crescut şi în România. Ce soluţii există încă este dificil de precizat.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Accident rutier MORTAL în județul Constanța

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 19.25, s-a produs un accident rutier grav pe DN 2A, la ieșirea din localitatea Nicolae Bălcescu spre Hârșova. Un autoturism în care se aflau 5 (cinci) persoane s-a răsturnat în afara părții carosabile.

La fața locului au intervenit de la Detașamentul Medgidia o autospecială de stingere cu apă și spumă, un echipaj SMURD B, unul Saj B2, un ATPVM precum și elicopterul SMURD.

Potrivit dr. Claudia Tatarici, medic în cadrul Serviciului de Ambulanță, o persoană a fost declarată decedată. Alte două victime au fost grav rănite și au traumatism cerebral grav, traumatism toracic și traumatism abdominal, o victimă are traumatism cranio cerebral și cea de-a patra are un traumatism de membru superior.

Răniții au fost transportați la spitalul județean Constanța.

Știre în curs de actualizare.

Update: Oficial din partea IPJ Constanța

Astăzi, în jurul orei 19.10, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier, pe DN 2A, la km 167, pe sensul de mers dinspre municipiul Constanța către orașul Hârșova.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că un autoturism, condus de un bărbat, de 31 de ani, a pierdut controlul asupra direcției de mers spre stânga, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat pe câmp.

În urma impactului a rezultat decesul, la fața locului, a unui pasager, de 56 de ani, precum și vătămarea corporală a conducătorului auto și a altor 3 pasageri.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Alarmă falsă de incendiu la City Park Mall Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoscară și un echipaj SMURD B din cadrul Detașamentului de pompieri Fripis Constanța au intervenit în cursul acestei după amiezi în complexul City Park Mall, unde s-a declanșat alarma de incendiu.

Au fost evacuate aproximativ 30 de persoane.

Pompierii au făcut verificări și au constatat că alarma a fost declanșată din greșeală de către unul dintre angajați.  Nu au fost înregistate victime.

Foto: Ilustrativ

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

O femeie a făcut atac de cord pe o navă aflată în rada Portului Constanța

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, echipajul navei SAR Artemis, care aparține de Agenția Română de Salvarea a Vieții Omenești pe Mare, a intervenit în rada exterioară a Portului Constanța pentru a prelua o persoană care prezenta simptomele unui atac de cord.

Din primele informații, este vorba despre o femeie în vârstă de 59 de ani, angajată ca bucătar la bordul navei Atlas Double, sub pavilion Belize.

La fața locului este și un echipaj SMURD.

Update: Pacienta a fost transportată conștientă la spital.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: