Connect with us

Actual

Constanţa: Medicii şi asistentele medicale din şcoli, pe cale de dispariţie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Odinioară, în urmă cu 20-30-40 de ani asistenţa medicală şcolară era asigurată fie în şcolile mai mari, care erau dotate cu cabinete medicale şi/sau stomatologice, fie la unităţile medicale cele mai apropiate din cartier. Că dotarea nu reprezenta un atuu al medicinii de la acea vreme este de la sine înţeles dar, cel puţin, un tratament facil pentru febră, tuse sau o durere de măsele se găsea.

Şi, foarte important, să nu uităm că era gratuit consultul şi primul ajutor.  Ce se întâmplă la ora actuală ştie toată lumea: e copilul bolnav, începe nebunia. Fie îi dăm pastile pe care le cumpărăm aiurea din farmacii, fie îl ducem la medicul de familie iar de acolo, dacă este cazul, ajungem la medicul specialist. Cert este că a devenit foarte greu să ne tratăm copiii aşa cum trebuie şi cum ne recomandă toată lumea medicală.

„Am stat foarte rău. Acum stăm rău!” – spune directorul Direcţiei de Sănătate Publică

Pentru că în ultimii ani, problema lipsei cadrelor medicale din spitale a fost din ce în ce mai accentuată, dar acum s-a mai calmat situaţia, am dorit să aflăm cum stăm cu medicii şi asistentele şcolare, câţi sunt ei, câţi ar fi normal să existe, ce înseamnă pentru elevi existenţa cadrelor medicale, ce boli pot trata etc. Aşa că, am luat legătura cu Cristina Schipor, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa. „Am stat foarte rău la acest capitol. Acum stăm rău.”, a declarat ea. Apoi ne-a pus în legătură cu un medic specialist, dr. Mocanu, care ne-a oferit informaţii exacte.

În municipiul Constanţa există 3 medici pentru sistemul universitar şi 17 medici în sistemul preuniversitar, adică medici generalişti, dar şi 14 medici stomatologi. De asemenea, mai sunt 65 de asistenţi medicali şi 15 asistenţi stomatologi. Dar oraşul este foarte mare şi are sute de mii de locuitori… Cum stau lucrurile în restul judeţului? În Mangalia există 12 asistenţi medicali, în Medgidia sunt 1 medic şi 11 asistenţi, la Cernavodă este 1 medic şi un asistent, la Eforie este un asistent, la Năvodari sunt 1 medic, 3 asistente, un medic stomatolog şi o asistentă stomatolog.

Am fost surprinşi să aflăm că, deşi în marile oraşe sunt foarte puţine cadre medicale pentru elevi, există cabinete şi în câteva comune: la Poarta Albă sunt două asistente, la Cumpăna este o asistentă, la Murfatlar este un medic stomatolog. Toate aceste cadre medicale sunt plătite din fonduri de la Ministerul Sănătăţii. Pe de altă parte, dr. Loti Popescu ne-a oferit date aproximativ similare, cu precizarea că,  referindu-se la medicii care lucrează în şcolile din municipiul Constanţa, a spus că în această categorie sunt incluşi şi 3 medici de medicină generală,  2 medici stomatologi şi 6 asistente medicale care lucrează la cabinetele medicale studenţeşti.

Tot Loti Popescu ne-a spus că numărul cadrelor medicale poate fi mult mai mare deoarece este dreptul medicilor de familie de a încheia contracte cu primăria şi să intre să lucreze şi în şcoli. Ceea ce, cu siguranţă este cazul în mai multe localităţi din judeţ. Cel puţin aşa sperăm să stea lucrurile.

La Constanţa situaţia pare roz

Dat fiind faptul că situaţia prezentată anterior se referă strict la medici şi asistente medicale plătiţi din fondurile Ministerului Sănătăţii, am vrut să ştim cum stau lucrurile la nivelul municipiului Constanţa, respectiv câte cadre medicale plăteşte Primăria. Am stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Bărboi, care ne-a spus că la nivelul municipiului Constanţa sunt 120 de medici şi asistenţi medicali, respectiv 19 medici şcolari şi 15 medici stomatologi, iar aceştia lucrează în cabinete şcolare.Iar elevi sunt peste 100.000 …

Dar ştiţi câte şcoli şi licee sunt în municipiu şi cum se descurcă cadrele medicale pentru a asigura asistenţa sanitară? Unii dintre ei sunt nevoiţi să asigure câte 5-6 şcoli, iar asta înseamnă că ajung la o unitate şcolară pe care o reprezintă o dată pe săptămână – iar acolo sunt sute sau mii de elevi care au nevoie de ei. Însă numărul celor care termină facultăţi de medicină este foarte mare şi, din păcate, încă sunt foarte mulţi care preferă să lucreze în străinătate, cu toate că salariile au crescut şi în România. Ce soluţii există încă este dificil de precizat.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Pieton OMORÂT de un autoturism pe DN 3. Vezi cum s-a petrecut evenimentul rutier

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

La data de 9 decembrie a.c., în jurul orei 22.10, un tânăr, în vârstă de 20 ani de ani, a condus un autoturism pe DN 3, dinspre Constanța către Valu lui Traian, pe banda numărul 2, iar la km 255 + 600 m, a surprins și accidentat un pieton care se deplasa pe partea carosabilă, pe axul drumului, langa parapeții despărțitori din beton.

În urma impactului, pietonul a rămas întins pe carosabil, fiind ulterior lovit de un alt autoturism, condus de un bărbat, în vârstă de 34 ani, care circula pe aceeași bandă.

În urma accidentului rutier, a rezultat decesul pietonului. După producerea accidentului, primul conducător auto nu a oprit și a părăsit locul faptei fără încuviințarea poliției, acesta revenind la locul faptei în jurul orei 23.40.

Potrivit polițiștilor constănțeni, tânărul de 20 de ani este din localitatea Cobadin, celălat conducător auto din oraș Cernavoda. Victima este din Constanța.

Ambii conducători auto sunt cercetati în stare de libertate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
Referitor la cel care a părăsit locul accidentului, acestuia i s-a reținut și fapta de părăsire.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier în Dorobanțu, în vecinătatea unei stații peco

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, la ora 10:37, în localitatea Dorobanțu din comuna Nicolae Bălcescu a avut loc un eveniment rutier în care au fost implicate două autoturisme. Acesta s-a produs în imediata vecinătate a unei stații GPL.

La fața locului s-au deplasat rapid echipaje ale Smurd Medgidia, care au constatat că au fost rănite două persoane dar acestea sunt colaborante și conștiente. 

Iată cum s-a produs accidentul, potrivit IPJ Constanța: Un bărbat, în vârstă de 73 de ani, a condus autoturismul marca Dacia Super Nova, pe DN 2A, în localitatea Dorobanţu, dinspre strada Constanţa către Hârşova.

În momenmtul în care a ajuns la km 172, a efectuat un viraj la stânga pentru a intra pe un drum de pământ. Atunci a intrat în coliziune cu autoturismul marca VW Polo, condus de un bărbat, în vârstă de 67 de ani, în aceeaşi direcţie de mers și care se afla în depășirea primului auto.

A rezultat vătămarea corporală ușoară a conducătorului şi a unei pasagere, de 60 de ani, din al doilea auto.

Foto: IPJ Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Valoarea voucherelor de vacanță a crescut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Valoarea voucherelor de vacanță a crescut la 244 de milioane de euro, la finalul lunii octombrie, o sumă de 8,4 ori mai mare față de cea de anul trecut. În primele 10 luni ale anului au fost emise 23,2 milioane de vouchere de vacanță pe hârtie și suport electronic.

Potrivit estimărilor ANAT, potențialul pieței este de 372 de milioane de euro numai în acest an, suma reprezentând acordarea voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 de lei/persoană celor 1,2 milioane de angajați în sistemul public.

În luna octombrie au fost emise un număr de 1,2 milioane de vouchere, atât pe hârtie cât și pe suport electronic, în valoare de 14 milioane de euro, o sumă dublă față de luna septembrie. Octombrie a fost și luna cu cele mai multe vouchere pe suport electronic emise, comparativ cu celelalte luni ale anului, și anume un număr de 352.469, de 4,5 ori mai mare față de întreg anul 2017.

Potrivit statisticilor ANAT, iunie rămâne luna cu cea mai mare valoare a voucherelor emise în 2018, și anume 125 de milioane de euro.

“Se văd roadele folosirii voucherelor de vacanță în acest an. Zonele turistice populare, dar și cele mai puțin frecventate în anii anteriori, au înregistrat un trafic ridicat. 2018 a fost anul în care pachetele de vacanță în România realizate de agențiile de turism s-au vândut cu rapiditate nu numai în timpul verii, ci și pentru sărbătorile de iarnă. Agenții de turism i-au îndrumat pe proprietarii de vouchere de vacanță să aleagă cea mai bună opțiune pentru ei”, declară Nicolae Demetriade, președinte ANAT

În primul semestru al anului, numărul turiștilor a crescut cu 4,1%, potrivit Institutului Național de Statistică. Un alt efect al folosirii voucherelor de vacanță a fost creșterea cererilor de autorizare din partea unităților de cazare cu 10% în acest an.

”ANAT apreciază decizia Guvernului de prelungire a programului cu încă doi ani, până la 31 decembrie 2020, în cazul personalului din sistemul public, sumele de ordinul sutelor de milioane de euro care intră anual în industria turismului contribuind dovedit la creșterea domeniului și a economiei. Pentru activitatea agențiilor de turism, a unităților de cazare și alimentație publică, măsura de acordarea a voucherelor de vacanță este una dintre cele mai bune aprobate de guvern în ultimul timp.”, a precizat Consilierul de Comunicare, Gabriela Peșeț.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: