Connect with us

Actual

Constanţa: Medicii şi asistentele medicale din şcoli, pe cale de dispariţie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Odinioară, în urmă cu 20-30-40 de ani asistenţa medicală şcolară era asigurată fie în şcolile mai mari, care erau dotate cu cabinete medicale şi/sau stomatologice, fie la unităţile medicale cele mai apropiate din cartier. Că dotarea nu reprezenta un atuu al medicinii de la acea vreme este de la sine înţeles dar, cel puţin, un tratament facil pentru febră, tuse sau o durere de măsele se găsea.

Şi, foarte important, să nu uităm că era gratuit consultul şi primul ajutor.  Ce se întâmplă la ora actuală ştie toată lumea: e copilul bolnav, începe nebunia. Fie îi dăm pastile pe care le cumpărăm aiurea din farmacii, fie îl ducem la medicul de familie iar de acolo, dacă este cazul, ajungem la medicul specialist. Cert este că a devenit foarte greu să ne tratăm copiii aşa cum trebuie şi cum ne recomandă toată lumea medicală.

„Am stat foarte rău. Acum stăm rău!” – spune directorul Direcţiei de Sănătate Publică

Pentru că în ultimii ani, problema lipsei cadrelor medicale din spitale a fost din ce în ce mai accentuată, dar acum s-a mai calmat situaţia, am dorit să aflăm cum stăm cu medicii şi asistentele şcolare, câţi sunt ei, câţi ar fi normal să existe, ce înseamnă pentru elevi existenţa cadrelor medicale, ce boli pot trata etc. Aşa că, am luat legătura cu Cristina Schipor, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa. „Am stat foarte rău la acest capitol. Acum stăm rău.”, a declarat ea. Apoi ne-a pus în legătură cu un medic specialist, dr. Mocanu, care ne-a oferit informaţii exacte.

În municipiul Constanţa există 3 medici pentru sistemul universitar şi 17 medici în sistemul preuniversitar, adică medici generalişti, dar şi 14 medici stomatologi. De asemenea, mai sunt 65 de asistenţi medicali şi 15 asistenţi stomatologi. Dar oraşul este foarte mare şi are sute de mii de locuitori… Cum stau lucrurile în restul judeţului? În Mangalia există 12 asistenţi medicali, în Medgidia sunt 1 medic şi 11 asistenţi, la Cernavodă este 1 medic şi un asistent, la Eforie este un asistent, la Năvodari sunt 1 medic, 3 asistente, un medic stomatolog şi o asistentă stomatolog.

Am fost surprinşi să aflăm că, deşi în marile oraşe sunt foarte puţine cadre medicale pentru elevi, există cabinete şi în câteva comune: la Poarta Albă sunt două asistente, la Cumpăna este o asistentă, la Murfatlar este un medic stomatolog. Toate aceste cadre medicale sunt plătite din fonduri de la Ministerul Sănătăţii. Pe de altă parte, dr. Loti Popescu ne-a oferit date aproximativ similare, cu precizarea că,  referindu-se la medicii care lucrează în şcolile din municipiul Constanţa, a spus că în această categorie sunt incluşi şi 3 medici de medicină generală,  2 medici stomatologi şi 6 asistente medicale care lucrează la cabinetele medicale studenţeşti.

Tot Loti Popescu ne-a spus că numărul cadrelor medicale poate fi mult mai mare deoarece este dreptul medicilor de familie de a încheia contracte cu primăria şi să intre să lucreze şi în şcoli. Ceea ce, cu siguranţă este cazul în mai multe localităţi din judeţ. Cel puţin aşa sperăm să stea lucrurile.

La Constanţa situaţia pare roz

Dat fiind faptul că situaţia prezentată anterior se referă strict la medici şi asistente medicale plătiţi din fondurile Ministerului Sănătăţii, am vrut să ştim cum stau lucrurile la nivelul municipiului Constanţa, respectiv câte cadre medicale plăteşte Primăria. Am stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Bărboi, care ne-a spus că la nivelul municipiului Constanţa sunt 120 de medici şi asistenţi medicali, respectiv 19 medici şcolari şi 15 medici stomatologi, iar aceştia lucrează în cabinete şcolare.Iar elevi sunt peste 100.000 …

Dar ştiţi câte şcoli şi licee sunt în municipiu şi cum se descurcă cadrele medicale pentru a asigura asistenţa sanitară? Unii dintre ei sunt nevoiţi să asigure câte 5-6 şcoli, iar asta înseamnă că ajung la o unitate şcolară pe care o reprezintă o dată pe săptămână – iar acolo sunt sute sau mii de elevi care au nevoie de ei. Însă numărul celor care termină facultăţi de medicină este foarte mare şi, din păcate, încă sunt foarte mulţi care preferă să lucreze în străinătate, cu toate că salariile au crescut şi în România. Ce soluţii există încă este dificil de precizat.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Evaziune fiscală de milioane de dolari. Percheziții în mai multe județe, inclusiv Constanța!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În această dimineață, polițiștii de investigare a criminalității economice, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu,  efectuează 197 de percheziții domiciliare, în 19 județe și în Capitală, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 6 milioane de dolari americani, prin evaziune fiscală.

Activitățile au loc pe raza municipiului București și a județelor Argeș, Brăila, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Teleorman, Arad, Dolj, Mehedinți, Neamț, Vâlcea, Prahova, Olt și Giurgiu, la societăți comerciale și persoane bănuite de evaziune fiscală și spălarea banilor.

Din investigații a rezultat că, în perioada 2012-2014, mai multe societăți comerciale ar fi înregistrat în evidența contabilă cheltuieli nereale, utilizând facturi fictive de la două societăți comerciale cu comportament de tip „fantomă”, cu sediul pe raza județului Giurgiu, constând în achiziționarea de mărfuri și servicii care, în realitate, nu au fost realizate de firmele din Giurgiu.

În cauză, se efectuează cercetări față de 103 persoane bănuite că ar fi înregistrat în evidența contabilă achiziții și servicii nereale, constând în cumpărarea de legume, fructe, utilaje industriale, ambalaje și prestări de servicii privind organizarea unor spectacole, precum și repararea unor spații aparținând unor instituții de interes public.

Polițiștii vor ridica documente contabile, contracte, facturi și înscrisuri folosite la bănci.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este de 6,5 milioane de dolari americani, dintre care 4,5 milioane de dolari ar fi fost transferați din conturile bancare aparținând celor două societăți din Giurgiu, către firme din China, fără a avea ca temei operațiuni economice.

Activitățile se desfășoară într-un dosar instrumentat de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu.

La acțiune participă polițiști de la unitățile teritoriale unde sunt efectuate perchezițiile și jandarmi din Giurgiu, Teleorman și Ploiești.

În Constanța s-au desfășurat 2 percheziții la două societăți comerciale de pe raza municipiului.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Foto) Orașul Ovidiu a sărbătorit ziua nașterii poetului latin Publius Ovidius Naso.

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Astăzi, 20 martie 2019, cu ocazia serbării zilei de naștere a poetului Ovidius, orașul Ovidiu a găzduit o serie de evenimente culturale dedicate acestuia.

Manifestările au fost deschise prin evenimentul desfășurat în cadrul Centrului Cultural ”Elena Roizen”, organizat de Școala Gimnazială Nr.2, ”Poet Ovidiu” unde au avut loc o serie de momente artistice ale elevilor. Ziua a debutat cu un Te Deum, după care a fost organizat un târg de preparate tradiționale dobrogene ( românești, turcești, macedonești).

A urmat apoi un program artistic, cu o piesă de teatru, dansuri și cântee, o  prezentare grafică a vieții poetului și discursul primarului George Scupra, despre legătura dintre numele poetului și identitatea orașului Ovidiu.

O altă succesiune de momente culturale a avut loc la ansamblu statuar ”Poet Ovidiu”.

Invitați speciali în cadrul evenimentului au fost reprezentanții Universității ”Ovidius” din Constanța, prin prezența lui Enache Tușa și a Florentinei Nicolae, care a lansat volumul de carte ”Ovidius în România”, scris împreună cu Marina Cap-Bun.

Tot în cadrul acestui eveniment, primarul George Scupra a explicat semnificația celor 3 statui ale ansamblui statuar ”Geneza” , ”Metamorfoza” și ”Iubirea” și împreună cu elevii Liceului Tehnologic ”Ion Podaru” au depus o coroană simbolică prelucrată manual de aceștia, pe care au descris-o ca fiind ”o coroană a exilului – motivele exilului sunt învăluite în mister și se concretizează într-o compoziție cromatică, detaliată prin patina timpului realizată din cupru pe elemente cum ar fi toga romană și cărțile scrise în exil”.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Droguri aduse în țară în …cutii de detergent!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La data de 19.03.2019, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor S. V. H., cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc fără drept în formă continuată și G. I. G., cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc fără drept, în formă continuată și introducerea în țară de droguri de mare risc, fără drept.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2019 și până în prezent, inculpații au introdus în țară, au achiziționat și au comercializat pe raza județului Satu Mare, droguri de mare risc.

La data de 19.03.2019, procurorii DIICOT-B.T.Satu Mare împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare și ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea au organizat de o acțiune de amploare vizând mai multe persoane specializate în introducerea în țară de droguri de mare risc, respectiv tablete de MDMA (Ecstasy), desfășurându-se o acțiune de prindere în flagrant pe raza judeţului Satu Mare.

În urma acțiunii şi a percheziţiilor domiciliare efectuate pe raza judeţului Satu Mare  au fost descoperite 1.898 pastile  extasy, 94 g amfetamina,  11 g cocaină, suma de 4.800 de euro şi o armă de tir cu aer comprimat.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că drogurile au fost procurate din Olanda și introduse în România, disimulate în cutii de detergenți, utilizând servicii de coletărie ale unor firme de transport persoane.

În cursul zilei de astăzi, inculpatul  G.I.G. urmează să fie prezentat  Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi  „GL. BG. IONITĂ BORȘAN” Satu Mare.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: