Connect with us

Administratie

Constanța. Pe ce străzi se toarnă asfalt săptămâna aceasta

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Conform graficului de lucru, Primăria Muncipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL continuă reabilitarea trotuarelor pe strada Mircea cel Bătrân, zona Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dobrogea” al județului Constanța, pe strada Mihai Viteazu, între strada Traian și bulevardul Ferdinand, pe strada Unirii, între strada Ion Rațiu și strada Zorelelor, pe bulevardul Mamaia, între strada I.G. Duca și strada Mihai Viteazu și pe aleea de acces către Școala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazu”.

Concomitent, se acționează asupra carosabilului pe rampele de acces către Pasajul Cumpenei și în stația de autobuz de la Școala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazu”.

De asemenea, echipele adminstratorului drumului public realizează lucrări de reamenajare a străzilor Alexandru Bogza, Prelungirea Eduard Caudella și Dumitru Kiriac.

Tot în această săptămână, se consolidează infrastructura noii parcări de pe strada Mugurului, în spatele blocului 22.

Se trasează marcaje rutiere în zona trecerilor de pietoni și pe strada Soveja, între strada Baba Novac și bulevardul Tomis.

Totodată, se dezafectează cablurile neetichetate pe bulevardul Aurel Vlaicu, între strada Caraiman și pasajul rutier de la IPMC. (comunicat de presă Primăria municipiului Constanța)

Comments

comments

Administratie

Primăria expropriază un teren retrocedat. Stația de taxiuri de la Delfinariu, reamenajată

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali municipali au adoptat, astăzi, cu unanimitate de voturi, o hotărâre privind aprobarea documentației tehnico – economice, faza de studiu de prefezabilitate pentru „Amenajarea zonei adiacente accesului principal în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii prin fluidizarea circulației pe bd. Mamaia, municipiul Constanța”. Este vorba de amenajarea zonei din proximitatea accesului principal în Complexul Muzeal de Științe ale Naturi. Mai concret, se va moderniza stația de taxiuri din zona Delfinariu. O parte din terenul care va fi amenajat este proprietate privată și va face obiectul unei exproprieri de utilitate publică.

„Astăzi începe procedura de expropriere, care va fi mai lungă decât asfaltarea în sine. În 3 zile de când avem terenul în proprietatea noastră vom asfalta. Nu știu care sunt proprietarii, ci asta e treaba comisiei care va face exproprierea.“, a punctat Făgădău.

Întrebat cât o să dureze exproprierea, Făgădău a spus că nu știe.

„Aici în România știi când începi un lucru, dar nu știi când îl termini”, a spus Făgădău.

El a spus că nu a avut nicio discuție cu proprietarii și că vor afla astăzi că vor fi expropriați. Primarul Constanței a punctat că Primăria nu are cuprinsă în acest proiect și reamenajarea intersecției de la Delfinariu, pentru că este „cea mai complicată intersecție din Constanța.

Interesant este că terenul pe care Primăria vrea să exproprieze terenul unde este stația de taxiuri din zona Delfinariu, în condițiile în care imobilul respectiv a fost retrocedat, iar ulterior au fost tranzacționate.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

(foto) Așa arată comuna Lumina din județul Constanța în anul european 2020. Explicațiile halucinante ale primarului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Comuna Lumina s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Faptul că localitatea este situată la doar câțiva zeci de kilometri de municipiul Constanța i-a determinat pe cei mai mulți tineri să aleagă liniștea din mediul rural pentru a-și contrui o locuință. Din păcate, autoritățile locale au înțeles să le pună la dispoziție doar parcela de pământ pe care sa-și construiască o casă, nu să le pună la dispoziție – așa cum este civilizat în anul european 2020 – și condițiile unui trai decent. Și vinovat nu se face doar primarul în funcție, pentru starea localității se fac responsabili toți cei care au condus destinele localității în ultimii ani…

În mediul online, locuitorii se revoltă, iar imaginile sunt de-a dreptul revoltătoare.

Ceea ce v-am prezentat sunt imagini surprinse de locuitorii din Lumina și postate pe paginile de socializare. Ce este de-a dreptul scandalos vine abia acum: actualul primar al localității, liberalul Ioan Roman, a fost, în ultimii 10 ani, parte din administrația locală, ocupând și fotoliul de viceprimar, semn că de pe orice scaun ar fi trasat linii administrative, localitatea sub nicio formă nu avea voie să se prezinte în acest mod după o ploaie de cateva zeci de minute!

“Straduțele adiacente străzii Morii, așa cum arată după ploaia de azi! Vai de copilașii care mâine dimineața vor merge la școala și vor fi nevoiți să treacă prin așa noroaie!”

“Pe unde să trecem și noi cei ce locuim pe str. Murelor, dle Primar? La fel arată și str. pe care locuiți d-voastră?”

Acestea sunt doar câteva mesaje pe care locuitorii din comuna Lumina le-au postat în mediul online.

Acestor fotografii le-am adăugat și alte imagini scandaloase, cele ale ghenelor de gunoi mult prea pline și mizeriilor din jur.

“În atenția gospodarului comunei Lumina! Str. Dumitru Comșa… faceți ceva oameni buni, plătim habitat și trăim în gunoi”, este mesajul care însoțește aceste imagini…

Facem precizarea că, de Bobotează, edilul din Lumina a și sfințit o mașină de gunoi și anunța că civilizația este la ea acasă…

Primarul aruncă noroaiele în cârca birocrației: “E voință, nu și putință”

Contactat telefonic, primarul Ioan Roman a început cu ironii la adresa reporterului Ordinea.ro:

“La Constanța a plouat ieri? Dvs. știți cât a plouat la Lumina? A ploua mult, de aici și noroiul…”

Lăsând deoparte atitutinea, explicațiile primarului pentru starea străzilor în anul 2020 sunt de domeniul fantasticului.

“În comuna Lumina sunt 60 de km de străzi, 9 km sunt asfaltați și pentru 25 de km am deja proiect în derulare. Am fost și viceprimar, așa cum ați amintit dvs, dar eu ce putere aveam?! Nu viceprimarul aduce banii! Dacă reușesc anul acesta cu bani de la bugetul local, de la Guvern, de la Uniunea Europeană, totul este în grafic. Nu se pot face toate peste noapte. Știți vorba aceea: e voință, dar nu și putință… Sunt de acord cu cele spuse de dvs. cu privire la discuțiile pe care le-am fi putut avea la nivelul Asociației Comunelor privind solicitările către autoritățile centrale pentru a grăbi eliberarea de autorizații și avize pentru proiectele noastre, dar nici acest aspect nu ține de noi. Problema este că realitatea este cea pe care o vedem cu toții și timpul nu mi-a fost de ajuns, iar banii au fost o altă problemă în toată această ecuație. Eu proiecte am avut, 80 % din tot ceea ce mi-am propus să fac în acest mandat am în implementare, dar nu sunt mulțumit de mine.”

Referitor la gunoiul împrăștiat pe stradă, edilul vine cu următoarea explicație:

“Ieri a plouat și mașina de gunoi nu a ajuns pe strada respectivă. Dacă mergeți acum, totul este curat!”

Electoral vorbind

Departea cealaltă, anul electoral 2020 pare să încingă spiritele la nivelul localității. Edilul spune că cei care postează poate nu sunt contracandidații săi, dar sigur sunt locuitori care vor avea, la alegerile locale, alte preferințe alectorale. Și încă ceva, teama primarului este alta: dacă pierde alegerile, roadele sunt culese pe spatele muncii sale!

“Dacă pierd alegerile, rezultatele le-ar lua cel care vine după mine. S-a mai întâmplat, posibil că oamenii au realizat cât am muncit în trecut și tocmai acesta a fost motivul pe care care m-au reales. Comuna Lumina are 12.000 de locuitori, s-a dezvoltat foarte mult și cerințele sunt pe măsură și este dificil să îi mulțumim pe toți”, explică primarul Ioan Roman.

La toate acestea, adăugăm un aspect… electoral extrem de interesant. Alegerile la termen vor avea loc în luna iunie, iar primarul Ioan Roman a declarat pentru “Ordinea.ro” că sunt deja 9 cetățeni din localitate interesați să ocupe scaunul de primar…

Anul trecut, locuitorii comunei Lumina s-au arătat revoltați de o altă activitate pe care edilul a desfășurat-o, respectiv toaletarea copacilor.

Vă recomandăm să analizați și situația de atunci:

Localnicii din Lumina, revoltați de toaletarea arborilor stradali. Au rămas doar trunchiurile despuiate de crengi

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăriile Topalu și Nicolae Bălcescu, obligate să acorde burse elevilor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) obține încă două decizii favorabile ale instanței, prin care Primăria Comunei Topalu și Primăria Comunei Nicolae Bălcescu sunt obligate să acorde burse elevilor, ajungând la 4 victorii în instanță pentru asigurarea accesului la educație.

Miercuri, 26 februarie a.c., Tribunalul Constanța a emis deciziile judecătorești prin care obligă Consiliul Local Topalu și Consiliul Local Nicolae Bălcescu să adopte o hotărâre prin care să aprobe cuantumul și numărul burselor ce urmează a fi acordate elevilor din respectivele localități.

În luna noiembrie a anului trecut, 12 unități administrativ-teritoriale au fost chemate în instanță de AEC, din cauza refuzului constant de a respecta legea și de a acorda burse școlare deși acestea, de foarte multe ori, reprezintă singura posibilitate a copiilor de a rămâne pe băncile școlii, aceștia provenind din mediile defavorizate pe care autoritățile centrale le ignoră și pe care cele locale nu le administrează eficient.

Comunele Cogealac, Crucea, Băneasa, Lipniţa, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Topalu, Gârliciu, Dumbrăveni, Mereni, oraşul Hârşova şi municipiul Medgidia sunt primăriile acționate în instanță de către organizația independentă a elevilor din județul Constanța, fiind cele care au refuzat să respecte legea, ignorând elevii timp de 9 ani.

Amintim că Asociația Elevilor din Constanța a câștigat alte 2 procese împotriva autorităților locale cu privire la acordarea burselor școlare, și anume Consiliului Local Medgidia, în urmă cu doar două zile, și Consiliul Local Cogealac, în data de 14 februarie a.c. Acestea au fost obligate, conform deciziei instanței, să înceapă demersurile în vederea acordării burselor prin emiterea unei hotărâri de consiliu local în acest sens, pentru prima data în România elevii reușind să își câștige dreptul acționând în instanță.

Aceste decizii nu sunt definitive, astfel Asociația Elevilor din Constanța solicită public primarului Comunei Topalu și primarului Comunei Nicolae Bălcescu, dar și decidenților locali din Municipiul Medgidia și Comuna Cogealac să înceteze din a mai încălca legea și din a mai neglija posibilitatea a zeci de mii de copii de a ajunge la școala și de a avea parte de un viitor mai bun. De asemenea, le solicităm autorităților locale să nu facă recurs la Curtea de Apel pentru a nu sublinia încă o dată dezinteresul față de elevi.

“Ne bucurăm să vedem că munca noastră dă roade și că atunci când mergi cu legea în mână, se pot obține lucruri cu un impact pozitiv în societate. Ne dorim ca și celelalte localități care au fost acționate în instanță să înceapă demersurile pentru acordarea burselor, iar dacă nu se va întâmpla acest lucru, sperăm ca hotărârile judecătorești să facă dreptate pentru toți elevii!”, a precizat  Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: