Connect with us

Societate

Constanța. Războiul subvențiilor pentru transportul elevilor continuă. Cu ce argumente vine conducerea Asociației Elevilor

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

După protestul de ieri al elevilor din Constanța care solicită subvenționarea transportului, conform legislației, “meciul” se mută în tabăra elevilor.

Prin intermediul unui comunicat remis redacției, conducerea Asociației Elevilor vine cu mai multe argumente, urmare a iformațiilor pe care Horia Marius Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța le-a transmis ieri, la scurt timp după protest:

Redăm integral textul răspunsului AEC la comunicatul Consiliului Județean:

Protestul organizat ieri, în fața Consiliului Județean, de către reprezentanții AEC în semn de solidaritate față de colegii noștri din mediul rural care nu-și permit să plătească transportul până la școala/liceul la care învață. Din acest motiv, și ca urmare a abordării avute de către reprezentanții Consiliului Județean, am recurs la acest instrument de comunicare, prezentându-ne în fața Palatului Administrativ cu mesaje și pancarte pentru a determina Consiliul Județean să respecte legea și să acorde elevilor reducere de 50% la transportul județean.

Atragem atenția asupra modalității în care conducerea CJC s-a raportat la acțiune, președintele Marius-Horia Țuțuianu numind elevii “imaturi” și “fără cunoștințe legislative” și încercând să discrediteze AEC. Astfel de comportamente nu demonstrează, în opinia noastră, decât frica și neliniștea celor care conduc autoritatea publică locală față de faptul că informația încălcării legii timp de 24 ani de către Consiliul Județean Constanța a ajuns în sfârșit către publicul larg.

În ceea ce privește argumentarea juridică a CJC, dorim să facem următoarele mențiuni:

1. Elevii au încă din 1995 dreptul la transport redus între localitățile județului. Ca în orice alt raport juridic, acestui drept subiectiv în corespunde, bineînțeles, și o obligație corelativă. Interpretând sistematic legislația din domeniul educației cu cea a transporturilor (legea nr. 92/2007), precum și cu Regulamentul Uniunii Europene nr. 1370/2007, observăm faptul că în acest raport juridic de creanță titularul obligației este Consiliul Județean, autoritate publică care are sarcina de a gestiona transportul public de călători pe rutele din interiorul județului. Natura obligației Consiliului Județean este una pozitivă, de a face, iar prin inacțiunea sa sunt aduse grave prejudicii tuturor titularilor dreptului Consiliului Județean este una pozitivă, de a face, iar prin inacțiunea sa sunt aduse grave prejudicii tuturor titularilor dreptului.

2. Inexistența normelor de aplicare ale Legii 328/2018 este unul nefondat. În sistemul de drept românesc, unul dintre principiile fundamentale cu privire la actele normative este că acestea sunt de directă și imediată aplicare, în afară de situațiile în care se specifică expres condiționarea intrării în vigoare de existența unor norme de aplicare.

3. Consiliul Județean Constanța înțelege că termenul “poate” din legislația transporturilor îi conferă o facultate de a subvenționa transportul elevilor, nicidecum că îi incumbă o obligație. Din punct de vedere juridic, aceștia se află într-o eroare, însăși doctrina subliniind faptul că sintagme ce conferă o posibiltate autorităților locale (“poate”; “ar trebui” etc.) trebuie interpretate în limitele legii, nu în afara acesteia. În acest sens, amintim observațiile profesorului Antonie Iorgovan, care în doctrina sa afirma faptul că “oportunitatea exprimă un element al legalității, care derivă din posibilitatea autorității de a alege dintre mai multe soluții [notă: aflate în limita legii]”. Astfel, autoritățile locale și județene pot face aprecieri doar în limita legii, în niciun caz aducând atingere dreptului subiectiv pus în discuție. Cu titlu de exemplu, mențiunea poate dă Consiliului Județean posibilitatea de a alege între a acorda reducere cu 50%, 75% sau mai mult, nu dacă să acorde reducere sau nu, 50% fiind un minimum impus de către legiuitor, în afară posibilității de interpretare a Consiliului Județean.

4. La nivelul județului Ilfov și al municipiului București, elevii beneficiază de transport redus cu 50% între localităti, în urma unei hotărâri de consiliu general, autoritățile de acolo înțelegând atât obligativitatea de a acorda reducerile, cât și importanța lor. Aplicarea fără probleme de ordin birocratic în alte locuri din țară ne arată așadar că legea este suficient de clară pentu a putea fi respectată.

5. Acțiunea de protest nu a fost o “exagerare”, ci a reprezentat răspunsul AEC, singura organizație care reprezintă drepturile elevilor din județul Constanța, după un cumul de discuții, negocieri, promisiuni, amânări și acuzații din partea CJC.

6. AEC a păstrat în permanență o atitudine diplomatică, discuțiile bazându-se pe argumente pertinente și obiective. Niciun membru AEC nu a adus vreo amenințare privată reprezentanților conducerii Consiliului Județean Constanța, așa cum aceștia, în mod tendențios, au afirmat.

Pe această cale, considerăm protestul întreprins și cele care urmează să fie desfășurate astăzi și luni ca fiind justificate și lansăm un apel către fiecare constănțean interesat de viitorul elevilor din mediul rural să ni se alăture în demers.

Comunicatul este semnat de Andrei-Mihai Tănase, președintele AEC.

Ieri, șeful administrației județene a susșinut, tot prin intermediul unui comunicat de presă că protestul elevilor reprezintă o… exagerare.

Iată declarațiile:

Președintele CJC explică DE CE este o exagerare protestul Asociației Elevilor din Constanța

 

 

Comments

comments

Societate

Constanţa: Neurochirurgul Ştefan Mindea va fi hirotonit preot

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Medicul neurochirurg Ştefan Mindea va fi hirotonit preot. Acest lucru se va întâmpla lunea viitoare, de la ora 8.30, când Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie va sfinţi paraclisul cu hramul “Sfânta Treime” al mănăstirii Văcăreștii Noi din comuna Lumina, judeţul Constanța, apoi va oficia Sfânta Liturghie.

În cadrul acestei slujbei, cunoscutul medic neurochirurg Arhidiaconul Ștefan Mindea va fi hirotonit preot.

Unul din neurochirurgii de top ai Universității Stanford, prof. dr Ştefan Mindea s-a întors în România în urmă cu câţiva ani şi a adus experiența acumulată în Statele Unite ale Americii.

Dr. Mindea a înfiinţat prima secţie de Neurochirugie Minim Invazivă la Universitatea Stanford, fiind cel mai tânăr şef de secţie din istoria Universității Stanford. Timp de cinci ani consecutivi dr. Ștefan Mindea a fost premiat în Top 5 “cel mai bun neurochirurg” al Universității Stanford.

Dr. Mindea are zeci de publicații și lucrări în jurnale internaționale de specialitate, colaborator în 5 cărți de neurochirurgie și peste 100 de prezentări în diverse congrese internaționale de Neurochirurgie.

Dr. Mindea a crescut, studiat şi profesat în Statele Unite ale Americii.  Într-un interviu acordat ziarului Forbes România, în anul 2014, el spunea că s-a întors în România pentru un schimb de experiență  și a observat că pacienții de aici nu beneficiază de tratamente neurochirurgicale minim-invazive.

“Astfel, m-am simțit dator să aduc și aici noi metode de intervenție și aparatura necesară pentru ca românii să se bucure de un tratament eficient, la fel ca cel oferit în spitalele din SUA.  Ca fondator al secției de operații minim-invazive la Stanford University, vă pot spune că aceste intervenții demonstrează o diferență fantastică pentru pacienți. Aceștia se recuperează mult mai repede și mai uşor, dat fiind faptul că inciziile sunt mici, păstrând astfel țesuturile și mușchiul intact în cursul operației. ”

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(FOTO) Constanţa: Elevii militari au revenit la şcoală. Ce reguli stricte au respectat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, elevii de anul al II-lea ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale Constanţa au revenit în cazarmă, iar de astăzi au început cursurile.

La întoarcerea lor au fost respectate condiţii optime de siguranţă sanitară, precum şi toate regulilor de distanţare.

Elevii au fost programați să ajungă la ore diferite, pentru a se evita aglomerarea și pentru a nu crea perioade lungi de așteptare în zona de triaj epidemiologic. La intrarea pe poarta unității, fiecare elev a primit o mască de protecție nouă și i-au fost dezinfectate bagajele. Apoi, echipa sanitară a școlii, formată din medic și asistent, a preluat fiecare elev la punctul de triaj, i-a aplicat chestionarul privind simptomatologia COVID-19, i-a măsurat temperatura și i-a efectuat un consult sumar înainte de a-i da undă verde să-și continue drumul către zona de cazare.

Normele de siguranță sanitară nu s-au oprit  însă la poarta unității, ci au fost aplicate și în interiorul cazărmii și în sălile de curs, unde, peste tot, au fost luate măsurile recomandate de autorități pentru respectarea distanței sociale de cel puțin 1,5 metri.

De astăzi, 2 iunie, elevii au revenit în bănci, la cursuri și şi-au reluat activitățile obișnuite în interiorul unității.

Personalul medical al școlii se ocupă zilnic de măsurarea temperaturii elevilor și personalului militar și civil și de distribuirea măștilor de protecție și a mănușilor. De asemenea, în mai multe puncte din incinta unității sunt montate dispensere cu dezinfectant.

“Acționăm responsabil și același lucru vi-l recomandăm și vouă. În pofida măsurilor de relaxare, pericolul reprezentat de COVID-19 nu a trecut. Continuați să purtați măști de protecție în spațiile închise sau în cazul interacțiunilor apropiate, limitați numărul persoanelor cu care intrați în contact zi de zi și, poate cel mai important, spălați-vă pe mâini cât mai des posibil!”, a precizat Biroul de presă al Şcolii Militare de Maiştri.

Reamintim că şcoala are o durată de doi ani şi formează maiştri militari pe filiera directă din absolvenţi de liceu, băieţi şi fete. La sfârşitul perioadei de şcolarizare, absolvenţii sunt repartizaţi în unităţile Forţelor Navale.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Când se redeschid sălile de fitness. Ce spune ministrul Sportului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionut Stroe, speră ca începând cu 15 iunie măsurile restrictive cauzate de epidemia de coronavirus să se relaxeze şi sălile de fitness să se deschidă publicului larg în condiţii speciale, respectând normele de igienă.

“Avem câteva norme referitor la antrenamentele în spaţiile închise. La fitness însă e specific, în sensul să sunt multe aparate, dezinfectarea lor trebuie făcută după fiecare utilizare, spaţiul e mult mai restrâns, există activităţi colective cum este acea gimnastică pe muzică, la fel există ‘cycling’ unde sunt foarte multe biciclete una lângă alta. Dar eu sunt optimist. Urmează să avem o nouă întâlnire la Ministerul Sănătăţii şi eu sper ca de la 15 iunie, în condiţiile în care vom avea o evoluţie bună, după anumite reguli, să avem posibilitatea să deschidem şi sălile de fitness, pentru că sunt esenţiale în ceea ce priveşte sportul în viaţa românilor. Adică în momentul de faţă sunt sute de mii de români care aşteaptă acest lucru. Şi eu merg la sală şi ştiu. Noi ne-am implicat în acest subiect şi am răspuns afirmativ solicitărilor venite din partea industriei de fitness, pentru că e o zonă economică. Deşi sălile de fitness nu ţin strict şi direct de noi (n.r. – de Ministerul Tineretului şi Sportului). Ele au o activitate cu un pronunţat caracter comercial. Evident că acolo se face sport, dar sălile de fitness au caracter comercial, plăteşti pentru a avea acces. În prezent pot face pregătire în sălile de fitness culturiştii sau sportivii profesionişti din zona de fitness. Eu nu am avut nicio problemă să le reprezint interesele în relaţia cu Ministerul Sănătăţii. O să vedem cum evoluează lucrurile”, a spus Stroe citat de jurnaliștii de la stiripesurse.ro.

Autorităţile române au relaxat începând cu 15 mai şi ulterior 1 iunie condiţiile privind antrenamentele şi pregătirea sportivilor legitimaţi, dar acestea nu se aplică şi practicanţilor sportului amator.

Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea şi desfăşurarea în aer liber, în bazine acoperite sau nu, a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor legitimaţi şi a competiţiilor sportive (cu excepţia sporturilor de contact), precum şi a antrenamentelor în săli, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: