Connect with us

Politica

Constanța. Romeo Rezeanu îi cere lui Făgădău să-l repună în funcția de consilier municipal

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Romeo Rezeanu, consilier local ales în 2016 în cadrul Consiliului Local Municipal Constanța și exclus de conducerea PNL din partid, și-a pierdut și mandatul, după ce fostul prefect, Adrian Nicolaescu, a emis ordin în acest sens, își poate relua activitatea. Rezeanu a reușit, săptămâna trecută, să obțină în instanță anularea ordinului emis de fostul prefect. Prima victorie, cea de etapă, a fost obținută de Rezeanu încă din 4 octombrie, atunci când instanța a decis să admită cererea de suspendare. După o amânare a pronunțării, Rezeanu a obținut anularea ordinului nr. 277/21.06.2017, privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local Municipal Constanța.

Marți, 17 octombrie a.c., Romeo Rezeanu a trimis o solicitare la Primăria Constanța, document prin care solicită repunerea în funcție.

“Solicit inițierea imediată a demersurilor de repunere a subsemnatului în funcția de consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanța. Subliniez că hotărârea judecătorească pe care îmi întemeiez cererea este definitivă”, se arată în documentul pe care Rezeanu i l-a trimis primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

Comments

comments

Politica

Gheorghe Chirciu, primarul comunei Oltina: “Prioritatea zero pentru următorul mandat va fi asfaltarea străzilor”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Comuna constănțeană Oltina se află în plin proces de modernizare. După mulți ani în care i-au fost respinse proiectele pe bandă rulantă, primarul Gheorghe Chirciu a primit, anul trecut, undă verde pentru implementarea a 7 proiecte care se vor realiza cu fonduri europene (5) și guvernamentale (2). Astfel, anul trecut au început lucrările de reabilitare și modernizare a rețelei de canalizare, apă, a căminului cultural, a școlii și a grădiniței, plus cele pentru amenajarea unui centru social pentru persoanele în vârstă.

“Pe programul guvernamental PNDL-2 avem două proiecte. Unul vizează modernizarea rețelei de alimentare cu apă în satul Razoarele, cu termen de finalizare 30 martie 2022, dar noi îl terminăm în scurt timp. Rețeaua de apă e veche, are 50-60 de ani, e de pe vremea CAP-ului și ruginise, se spărgea frecvent, iar apa care ajungea la robinete nu mai era de bună calitate. Decolmatăm și puțul de apă și instalația de pompare, izolăm și bazinul de decantare, totul ca apa care ajunge la robinetele oamenilor să poată fi consumată. Pentru lucrările de modernizare au fost alocate fonduri în valoare de 5 milioane de lei. Aproape 200 de gospodării vor beneficia de apă curentă prin noua instalație“, a declarat primarul comunei Oltina.

Având în vedere că una dintre principalele preocupări ale primarului vizează diminuarea efectelor inundațiilor, acesta a atras fonduri în valoare de 3,5 milioane de lei pentru construcția de podețe și reamenajarea văii „Groapa Adâncă”, așa cum este numită de localnici.

“La Valea Adâncă avem cel mai mare debit de apă pluvială, care este colectat de pe o suprafață mare. Apa care vine de acolo se revarsă în Lacul Oltina. Prin anii 1960 am avut inundații foarte mari și de atunci luăm permanent măsuri pentru a nu mai ajunge într-o astfel de situație. În ultima vreme am decolmatat șanțurile cu excavatoare, le-am și adâncit și am reușit să ne ferim de situații neplăcute, dar proiectul pe care îl avem în implementare vine să rezolve și alte probleme. Facem un pod mare pentru ca apă să treacă pe sub drumul județean și să nu mai încurce circulația rutieră”, explică primarul din Oltina.

Și pentru ca infrastructura subterană să fie bine pusă la punct, primarul comunei Oltina lucrează la amenajarea rețelei de canalizare menajeră. Potrivit primarului, acum se lucrează la rețeaua din zona centrală unde sunt instituțiile publice: primăria, școala, dispensarul, postul de poliție. „Ne-am limitat la o parte a localității pentru că atât ne-au permis banii. Ulterior, vom face o extindere și o să cuprindem toată localitatea”, a explicat Gheorghe Chirciu.

Primarul comunei Oltina a amintit și de un proiect de 1 milion de euro cu care se va reabilita școala generală din Oltina și care la final va fi dotată la standarde europene – table electronice în clase și mobilier școlar de ultimă generație. De asemenea, se lucrează la reabilitarea grădiniței, care va avea încălzire centrală și o sală de sport, iar o clădire veche din localitatea Oltina, aflată într-o stare avansată de degradare, va fi transformată în centru social pentru bătrâni.

„Un alt proiect important vizează reabilitarea căminului cultural pentru care avem fonduri în valoare de 1,3 milioane de lei. Ulterior, cu bani europeni dotăm clădirea cu instalații de aer condiționat, băncuțe, scaune, aparatură electrotehnică de amplificare și instrumente muzicale: acordeoane, chitare, etc. Separat, achiziționăm și costume populare pentru copii printr-un alt proiect european “Conservarea și Dezvoltarea Tradițiilor Locale. După trei mandate în care am dovedit că nu există nu se poate. Continuăm împreună, cu hotărâre și energie, pe drumul pe care am început dezvoltarea comunei Oltina. Am pus suflet în fiecare lucru pe care l-am realizat și după finalizarea acestor proiecte continuăm cu asfaltarea străzilor”, mai spune primarul Gheorghe Chirciu.

 

  • Comandat de Partidul Național Liberal – Filiala Constanța
  • Executat de Asociația Puterea Civică – portal www.ordinea.ro
  • CMF: 21200012

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Costin Răsăuțeanu (PSD): ”Îi invit pe constănțeni să aleagă înțelept!”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Costin Răsăuțeanu, candidat din partea PSD pentru Consiliul Local al Municipiului Constanța: “Ca om de stânga, întotdeauna le voi acorda o atenție deosebită și voi sprijini întreprinzătorii mici și mijlocii să se dezvolte”.

Reporter: Candidați pentru un al treilea mandat de consilier local, după 5 ani în care ați ocupat funcția de viceprimar. De ce?

Costin Răsăuțeanu: După 3 ani în care am activat în Consiliul Local Municipal, Decebal Făgădău mi-a oferit șansa să devin viceprimarul municipiului Constanța. M-a onorat și obligat în același timp această propunere, iar cei 5 ani care au urmat au reprezentat pentru mine o oportunitate fantastică de a pune umărul la dezvoltarea orașului. Nu a fost mereu ușor. Am muncit mult și m-am bucurat pentru fiecare reușită, indiferent de dimensiunea acesteia. Sunt un perfecționist, iar asta mă face să caut întotdeauna cea mai bună soluție atunci când sunt pus în fața unei provocări. Am întâlnit peste 3.500 de constănțeni în cadrul audiențelor săptămânale pe care le-am susținut în fiecare zi de joi. Le-am ascultat tuturor păsurile și am încercat să găsesc rezolvări, chiar și atunci când problema nu ținea neaparat de primărie. Am reușit să rezolv peste 85% din problemele care mi-au fost aduse la cunoștință. Cei care lucrează în administrație trebuie să înțeleagă un singur lucru: oamenii nu vin niciodată la primărie de plăcere, ci din nevoie. Le-am cerut mereu colegilor mei din subordine să aibă răbdare și să empatizeze cu fiecare persoană care ne calcă pragul. Rolul administrației publice locale este îndeplinit atunci când înțelegem că ne aflăm în slujba fiecărui constănțean.

Îmi place ceea ce fac și mă încarc cu energie pozitivă la fiecare problemă rezolvată. Am demarat împreună cu primarul Decebal Făgădău zeci de proiecte în acești ani. Unele au fost duse la bun sfârșit și asta mă bucură. Altele se află în diferite stadii de implementare, iar nerăbdarea este, probabil, cea cu care ne luptăm mai ales noi, echipa, pentru că ne dorim ca rezultatele finale să se vadă cât mai repede.

Astfel, viziunea noastră, ca oameni de stânga-social-democrați, nu înseamnă doar dezvoltarea orașului din punct de vedere al infrastructurii, extrem de importantă de altfel, ci și continuarea tuturor parteneriatelor externe și interne pe care administrația Făgădău le-a inițiat în acest mandat și în care eu cred foarte mult: NATO, UE, Portul Constanța, Universitățile constănțene, mediul de afaceri, dar și cu misiunile diplomatice în România. Trebuie să întărim relațiile tradiționale pe care România le are și să identificăm împreună, prin cooperare, oportunități de dezvoltare.

Aceste parteneriate se traduc prin decizii comune, respectând principiul guvernării locale participative, un principiu pe care îl susțin cu tărie.

Constanța are multe exemple de succes: în antreprenoriat, în educație, tineri cu inițiativă. Constanța a fost desemnată, nu întâmplator, Capitala Tineretului din România 2020-2021.

Un proiect de suflet care mi-a confirmat lecția importantă a rezilienței și a misiunii de reprezentant al constănțenilor, de urmărit obiectivul fără abatere, chiar dacă pare imposibil, a fost reabilitarea Cazinoului.

Reporter: Pentru că ați amintit de mediul de afaceri, iar acesta a fost un an dificil, cu multe provocări pentru investitori, vă voi adresa următoarea întrebare: Poate sau nu autoritatea publică locală să vină în sprijinul acestora?

Costin Răsăuțeanu: Din punctul meu de vedere, avem obligația să fim alături de mediul de afaceri, mai ales acum, când pandemia globală a produs efecte devastatoare pentru mulți dintre agenții economici. Trebuie să înțelegeți că o afacere nu înseamnă doar patronul sau profitul, ci mai ales păstrarea și asigurarea locurilor de muncă.

Astfel, trebuie să avem grijă ca orice business să reziste pe piață. Oamenii de afaceri trebuie sprijiniți continuu, prin măsuri concrete, așa cum a făcut administrația Făgădău printr-o serie de facilități fiscale, reducând considerabil taxele și astfel, presiunea pusă pe agenții economici.

M-am așteptat ca și Guvernul să ia măsuri concrete pentru sprijinirea mediului de afaceri, dar nu a facut-o.

Ca om de stânga, întotdeauna voi sprijini întreprinzătorii mici și mijlocii să se dezvolte și le voi acorda o atenție deosebită.

Un social-democrat își va dori mereu o clasă de mijloc puternică, majoritară, care să genereze și să asigure un standard de calitate al vieții. Fără o clasă de mijloc în creștere și consolidată, nu putem vorbi de dezvoltare economică și de bunăstare generală. Cred că ăsta este scopul.

Rolul nostru este acela de a fi, în același timp, și aproape de sindicate. Trebuie să ne asigurăm că drepturile salariale, drepturile angajaților, sunt respectate.  Și aici mă refer la românii care muncesc cu adevărat, care sunt gospodari și stau, de fapt, la baza funcționării economiei. Nu la cei care pierd timpul.

Reporter: Un mesaj, un gând pe care doriți să îl transmiteți constănțenilor acum, înaintea alegerilor locale.

Costin Răsăuțeanu: Îi invit pe constănțeni să aleagă oameni serioși, onești, să aleagă înțelept, dar să cântărească atent experiența tuturor candidaților și, mai ales, să deosebească impostorii de oamenii valoroși. Le doresc multă sănătate și să treacă cu bine peste această pandemie.

Material comandat de Partidul Social Democrat  filiala Constanta,

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro 

CUI mandatar financiar coordonator 21200019

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

AEP a raportat cheltuieli de peste O SUTĂ DE MILIOANE DE LEI în campania electorală. Constanța, pe primul loc!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Expert Forum a realizat un raport de monitorizare a finanţării campaniei electorale, pe baza cifrelor pe care partidele şi candidaţii le-au depus la Autoritatea Electorală Permanentă. AEP a raportat contribuţii ale competitorilor în valoare de 125.238.229,33 lei, din care 3.086.207,26 lei provin de la candidaţii independenţi. ”Suma totală ne arată că finanţarea din 2020 va fi mai mare decât în 2016, în ciuda eventualelor blocaje legate de COVID-19 cu privire la strângerea de donaţii sau cotizaţii”, a concluzionat Expert Forum, conform News.ro.

”AEP a raportat contribuţii ale competitorilor în valoare de 125.238.229,33 lei, din care 3.086.207,26 lei provin de la candidaţii independenţi, deşi conform propriilor calcule suma ar fi mai redusă cu aproximativ 3 milioane, întrucât anumite date se repetă. Suma totală ne arată că finanţarea din 2020 va fi mai mare decât în 2016, în ciuda eventualelor blocaje legate de COVID-19 cu privire la strângerea de donaţii sau cotizaţii. Cheltuielile efectuate nu pot fi mai mari decât contribuţiile electorale depuse. Partidele vor mai putea depune contribuţii până pe 26 septembrie”, a transmis, luni, Exprt Forum, care a realizat un raport de monitorizare a finanţării campaniei electorale, pe baza cifrelor pe care partidele şi candidaţii le-au depus la Autoritatea Electorală Permanentă.

Potrivit documentului, cea mai mare parte a fondurilor declarate reprezintă contribuţii ale candidaţilor, respectiv (86,7%), apoi din împrumuturi (12.4%), iar cei mai puţini bani au provenit din donaţii (aproape 1%).

”Partidele au transferat 4,5 milioane lei din conturile centrale curente în conturile centrale de campanie şi 1,6 milioane lei din contul central de subvenţii în contul central de subvenţii pentru campanie. De asemenea, ALDE a alocat 3,9 milioane lei din subvenţii către filialele locale şi judeţene/ale municipiului Bucureşti. Deşi subvenţiile pot fi folosite pentru campanie la alegerile locale, ponderea lor este mai scăzută decât la alte tipuri de alegeri, cum ar fi prezidenţialele”, a mai transmis Expert Focum.

Potrivit raportului, PNL a declarat cei mai mulţi bani din contribuţii ale candidaţilor, respectiv 34,4%, urmat îndeaproape de PSD (aproape 30%).

Independenţii au declarat 2,9% din contribuţii.

”Constanţa este judeţul unde au fost declarate cele mai multe contribuţii, reprezentând aproape 5% din totalul fondurilor înregistrate, următorul judeţ fiind Cluj, unde au fost declarate 3,6% din sume, fără a lua în calcul transferurile partidelor politice. Urmează în top 5 Prahova, Bucureşti (fără sectoare) şi Argeş. Judeţele cu cele mai puţine contribuţii sunt Covasna şi Harghita, dar şi Giurgiu unde s-au înregistrat procente sub 1% din fondurile totale declarate până la această dată de competitorii electorali”, a mai transmis organizaţia.

Potrivit documentului, candidaţii la funcţia de primar au fost cei mai mari contributori per ansamblu, raportând aproape jumătate din banii declaraţi.

”Cu toate acestea, la nivel de funcţie, contribuţiile pentru preşedinţi ai consiliului judeţean rămân cele mai semnificative – nouă candidaţi au atins pragul maxim de contribuţii, şi anume 446.000 de lei”, a mai transmis Expert Forum.

Potrivit organizaţiei, strategiile adoptate de partide pentru a asigura finanţarea pentru candidaturile pe liste au fost diferite.

”Dacă în unele cazuri contribuţiile s-au împărţit între membrii listei, în altele o singură persoană a adus toată contribuţia. De exemplu, pentru listele pentru consiliile locale de municipii există trei cazuri în care suma de 66.900 lei a fost acoperită de un singur candidat. La nivel de primării de sectoare, un număr de 4 candidaţi au atins limita de 223.000 de lei: Adrian Moraru (PNL, S3), Mihail Neamţu (PMP, S3), Dan Cristian Popescu (PSD, S2), precum şi Florin Manea (Bucureşti 2020, S2). Şi candidatul Pro România la primăria Sectorului 1, Adina Alberts a fost foarte aproape de a atinge limita maximă, raportând 222.997 lei. La municipii reşedinţă de judeţ estimăm că un număr de 20 de candidaţi au adus suma maximă din contribuţii”, a mai transmis Expert Forum.

Potrivit organizaţiei, la Primăria Generală, nouă competitori au adus contribuţii.

Candidaţii Partidului Social Democrat sau Partidului Mişcarea Populară nu au declarat niciun leu, iar partidele nu au raportat transferuri din propriile fonduri către filiala Bucureşti, conform datelor publicate de AEP.

”Cea mai mare contribuţie a declarat-o Ioan Sîrbu, candidat Pro România (aproape 50% din totalul fondurilor declarate pentru PG). Analizând o serie de declaraţii de avere am observat că unii dintre candidaţi ar putea avea dificultăţi în a justifica modul în care au contribuit cu fonduri din venituri proprii sau sunt la limita veniturilor anuale”, a mai transmis organizaţia.

Potrivit raportului, este vorba despre:

– Candidatul la Primăria Sector 2, Florin Manea (Bucureşti 2020), a declarat un salariu anual de aproape 100.000 de lei (la care se adaugă aproape 190 de mii de lei în conturi, dar şi datorii de peste 90 de mii de lei), dar cu toate acestea a contribuit cu valoarea maximă, de 223.000 lei din venituri proprii.

– David Adrian Nicolae (PNL), candidat la preşedinţia Judeţului Hunedoara a contribuit din venituri proprii de 350.000, desi veniturile sale sunt mult mai reduse decât această sumă.

– Iulian Popescu (PNL), candidat la Preşedinţia CJ Gorj a contribuit cu 250.000 de lei, desi are venituri inferioare acestei sume (în declaraţie apar totuşi sume ca împrumuturi care depăşesc valoarea respectivă).

– Ştirb Radu Marcel (PMP) este candidat la CJ Sălaj din partea PMP şi a adus o contribuţie de 223.000 lei, desi are un salariu de 26400 lei şi lucrează la Poşta Română.

– Pentru consiliul general, cel mai darnic contributor a fost Enăchescu Marian Daniel (PMP), cu 240.000 lei. Deşi contribuţia este raportată din venituri proprii, declaraţia de avere a candidatului arată că veniturile anuale de-abia depăşesc 100.000 de lei.

– Gabriel Rădulescu este candidat la Consiliul general, a contribuit cu 150.000 de lei din împrumuturi, însă declaraţia de avere arată că acesta a câştigat doar aproape 20.000 de lei pe an, din arenda unui teren, fără niciucun alt venit

– Alexandru Susai este candidat PSD la Consiliul general. Acesta a contribuit cu 45.000 de lei din venituri proprii şi 73.000 de lei din împrumuturi. Conform declaraţiei de avere, acesta are venituri de aproximativ 90.000 de lei pe an

– Maxim Marius Cătălin este candidat PSD la Consiliul General şi a contribuit (48,600 lei), echivalentul întregului venit anual.

Alţi candidaţi au recurs la împrumuturi, iar unii dintre ei îşi finanţează campania exclusiv din acest tip de bani.

”PNL este partidul care a apelat la cele mai multe împrumuturi (65), urmat de USR (50), respectiv PSD (37) şi PMP (22). Candidaţii Pro România s-au împrumutat de 17 ori, iar cei ai PLUS de 16 ori. Au fost identificate şi nereguli, precum faptul că Partidul Dreapta Liberală a primit o donaţie de 15.000 de lei de la ELVILA S.A. pentru candidatul la Primăria Generală, fapt care nu este conform legislaţiei, întrucât donaţiile pot proveni doar de la persoane fizice”, a mai transmis organizaţia. (sursa: stiripesurse.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: