Connect with us

Actual

Constanța: S-a înființat Colegiul Național Militar A.I. Cuza! A început recrutarea candidaților

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale: ”Astăzi am semnat Ordinul pentru înființarea Colegiului Național Militar ”Alexandru Ioan Cuza”. Acest Colegiu de la Constanța preia frumoasa tradiție a Școlii copiilor de marină, din 1881. Decizia de astăzi este un pas extraordinar de important pentru sistemul de formare a viitorilor noștri marinari militari. Vânt bun din pupa, CNM Alexandru Ioan Cuza!”, a postat pe pagina sa de facebook ministrul Fifor.

Centrul Zonal de Selecție și Orientare Constanța a postat pe pagina sa, în cursul zilei de ieri, următorul text: În perioada 02-20.04.2018 se desfășoară recrutarea candidaților pentru Colegiul Național Militar “Alexandru Ioan Cuza” Constanța. Selecția candidaților se va desfășura în perioada 24.04-04.05.2018 la centrele zonale de selecție și orientare.  Candidații declarați ”admis” la selecție vor susține concursul de admitere (testul grilă de verificare a cunoștințelor) la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale ”Amiral Ion Murgescu”, cu sediul în Constanța, str. Dezrobirii nr. 80 (prezentarea candidaților se va face în data de 17.05.2018, ora 18.00).

Candidații care au optat pentru celelalte colegii naționale militare și care au fost declarați ”admis” la probele de selecție vor fi informați de către birourile informare recrutare despre posibilitatea reorientării acestora către Colegiul Național Militar ”Alexandru Ioan Cuza” Constanța.

Candidații care au optat pentru celelalte colegii naționale militare și care nu au susținut încă probele de selecție, se vor putea reorienta către această instituție, la sediul centrului zonal de selecție și orientare unde vor susține probele de selecție.
Candidații care au susținut probele de selecție pentru colegiile naționale militare și au fost declarați ”respins” nu pot participa la procesul de recrutare pentru acest colegiu.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Aterizare forțată pe aeroportul Mihail Kogălniceanu! Vezi câți pasageri erau la bordul avionului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, mai multe echipaje de pompieri, poliție și SMURD s-au deplasat de urgență spre aeroportul Mihail Kogălniceanu pentru a acorda asistență – dacă s-ar fi impus – pasagerilor unei nave care a aterizat forțat.

Este vorba despre un avion Boeing, care aparține companiei ariene Blue Air, care făcea cursa Larnaca (Cipru) – Otopeni.

Potrivit datelor pe care le avem, la bord se aflau 108 persoane, 1 bebeluș, 6 membri ai echipajului.

Avionul avea probleme cu flapsurile.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În această noapte, eclipsă totală de lună

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

O eclipsă totală de Lună va avea loc în această noapte, 20 spre 21 ianuarie, şi va fi vizibilă şi în România, potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din Capitală.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, citat de Mediafax, eclipsa de Lună care se va produce  este una totală. Luna va intra complet în umbra Pământului. Maximul se produce la ora 07.12 dimineaţa, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele. Fenomenul va putea fi observat pe jumătate, până în jurul orei 08.00, Luna apunând când încă este eclipsată.

Eclipsa începe la ora 04.36, când Luna întră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia, de când începe să intre în umbră, de la ora 05.34. Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade înălţime faţă de orizont. Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decât de obicei. Totalitatea începe la ora 06.41 şi are maximul la 07.12, terminându-se la ora 07.43. Toate aceste faze sunt vizibile din România, cu Luna poziţionată foarte aproape de orizont.

Pentru ţara noastră, Luna apune în jurul orei 08.00, mai devreme în est şi mai târziu în vest, dar vom putea vedea cum începe discul acesteia să iasă din umbra Pământului.

Culoarea – nuanţe de la portocaliu la cărămiziu – pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului a făcut ca fenomenul să mai fie cunoscut în media ca ”lună sângerie”.

”Termenul de «lună sângerie» nu e folosit decât de presă. Noi spunem «eclipsă». Puteţi să spuneţi şi că se face luna ca un ficat proaspăt. Măcar e un termen românesc, folosit în cronici, pe vremuri. E portocalie, uneori e maronie, e roşiatică-roz, e prea uşor să spui că e sângerie”, a declarat pentru Mediafax Adrian Şonka, astronom şi muzeograf la Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

În România, următoarea şi singura eclipsă de Lună care va mai fi vizibilă anul acesta şi care va fi parţială va avea loc pe 16 iulie.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Update: (Video): Tânărul care a provocat accidentul mortal, dus la audieri la poliția Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, tânărul care a provocat accidentul rutier mortal din această dimineață, în urma căruia două persoane și-au pierdut viața, a fost dus la audieri la poliția Constanța.

Imediat după producerea dramaticului eveniment rutier, tânărul care l-a provocat a fost dus la Spitalul județean Constanța pentru  investigații medicale.

După audieri se va decide dacă va fi cercetat în stare de arest preventiv.

Precizăm faptul că la testarea cu alcootestul s-a stabilit că șoferul vinovat de producerea acestui dramatic eveniment rutier se afla sub influența băuturilor alcoolice, adică avea 0.61 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Update: În urmă cu puțină vreme, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în arestul Poliției. Mâine va fi prezentat parchetului constănțean cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea următoarelor infracțiuni: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Constanța:Tragedie pe șosea! Doi tineri și-au pierdut viața într-un accident! Unul dintre șoferi era beat

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: