Connect with us

Actual

Constantinescu (OPC): “Încetați să mai fiți nesimțiți, vom scoate gunoiul de sub preș”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a marcat Ziua Mondială a Drepturilor Consumatoirlor printr-o serie de acțiuni care au avut ca principal scop readucerea în atenția opiniei publice a importanței creșterii drepturilor consumatorilor.

La Constanța, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, prin vocea inspectorului șef Horia Constantinescu, a prezentat raportul de activitate pentru anul 2017 și a anunțat care sunt planurile pentru anul în curs. Constantinescu a vorbit despre abordarea acțiunilor de verificare din 2018 și a anunțat scurt că va declanșa “războiul la baionetă” pentru toți aceia care aleg să se opună respectării legislației din domeniul protecției consumatorilor.

“Drept perspectivă pentru anul 2018 vă anunț declanșarea războiului la baionetă. Cine crede că poate pune pe piață orice, am un mesaj ferm: nu pot fi autorizate pentru funcționare obiective de alimentație publică în chioșcuri. A fost una an de formare profesională pentru mine, un an în care am încercat să înțeleg fenomenul pieței constănțene raportat la tot ceea ce înseamnă act normativ. Mi-am format o idee fermă despre tot ceea ce înseamnă toate acestea și pentru anul 2018 așa cum am promis va fi un an de ridicare a stachetei pentru oricare dintre comercianți în favoarea cnsumatorilor. Trecem la lupta corp la corp, vom scoate gunoiul de sub preș”, a declarat Horia Constantinescu la acțiunea organizată de Ziua Mondială a Consumatorilor.

Întrebat care sunt problemele grave din municipiul Constanța, dar și ce deficiențe majore au fost descoperite în acțiunile de control din județul Constanța, Constantinescu a declarat:

“Îmi rezerv dreptul de a nu răspunde la deficiențele municipiului, să ne asumăm faptul că fiecare dintre noi le știm, cred că le știu și cei care administrează oricare dintre primării, asta ca să nu vorbim doar de municipiul Constanța. Cred că fiecare primari trebuie să facă o alegere fermă în acest an și să nu se gândească doar la anul 2020, anul alegerilor, ci că fiecare dintre noi suntem consumatori în fiecare zi și avem dreptul să ni se presteze servicii de calitate, avem dreptul să ne gândim înainte de a organiza lucruri mărețe la tot ce presupune”

Active transformate în grajduri

Știut fiind faptul că vara trecută, OPC Constanța a desfășurat ample acțiuni de control pe litoral descoperind condițiile mizere în care erau cazați turiștii, dar mai ales ceea ce li se servea la masă, mesajul pe care șeful Protecției Consumatorilor Constanța îl transmite pentru anul 2018 este următorul:

“Încetați să mai fiți nesimțiți, este mesajul pe care îl transmit tuturor celor care cred că atunci când au dobândit un activ acesta poate fi transformat încet, încet în grajd și să considere pe cei care le calcă pragul niște oameni neimportanți. Acest lucru a dus la derapajul turismului românesc și nicidecum faptul că noi scoatem gunoiul de sub preș. Cele mai grave lucruri: am întâlnit în procentaj destul de mare oameni neprofesioniști care gestionează afaceri crezând că acestea pot fi făcute după ureche. Oamenii au nevoie să se consulte între ei, să consulte profesioniști, autoritățile de control pentru a putea îndeplini și face, și presta la nivelul exigențelor pe care noi le avem, că suntem o țară europeană. Să deschidă cartea și nu cartea cărților, ci cartea în care există actele normative care stau la baza oricăui început de afacere și nu să pună carul înaintea boilor”.

Un aspect la fel de important este acela că Horia Constantinescu a ales ca astăzi să fie înconjurat de copii. Și pentru acest demers are o explicație:

“Le arăt celor care au uitat ce aspect au, să le aduc aminte că, indiferent de înalține, culoarea părului, de vârstă, copiii sunt cei care urmează și dacă nu înțelegem că ceea ce facem astăzi se transmite asupra lor mâine, înseamnă că degeaba suntem pe scaunele pe care le avem”.

Mai multe, în video:

Mesaj IMPORTANT pentru cei care-i urmăresc scaunul

Nu de puține ori s-a discutat modul în care Constantinescu de la OPC alege să își desfășoară controalele, dar și despre cei pe care îi verifică. De asemenea, există printre controlați și amendați pentru încălcarea legislației din domeniul protecției consumatorilor nume de răspunet de pe piața din Constanța, printre ei Cofetăria Silvian, marile magazine gen Auchan, Carrefour, piețe de pește sau vânzătorii din piețele din oraș. Pentru cei care consideră că varianța șpagă și bacșiș sunt incluse în practicile zilnice, Constantinescu are un mesaj important:

“Îi sfătuiesc pe cei care cred că apăsând butoanele pe care le au la îndemână pentru ca eu să fiu schimbat de pe acest post, îi sfătuiesc să facă ședințe la fel de ample în care să se gândească la cum se pot ajuta reciproc pentru a fi corecți față de consumatori, nu să scape de cel care îi roagă să fie corecți. (…) Eu mă mut în piață, dau sfaturi de acolo, nu mă voi plictisi să fac acest lucru pentru că atunci când l-am ales acesta a fost motivul: să văd de ce noi care credem în bun simț și care am făcut lucrurile cât mai aproape de … așa cum trebuie, trebuie să tragem barca pe uscat din cauză că în jurul nostru arealul s-a transformat în junglă.”

De asemenea, șeful OPC este cunoscut drept o persoană incomodă pentru oameni de afaceri și dar și pentru politicieni. În stilu-i caracteristic, Horia Constantinescu ironizează acest aspect și comentează:

“Sunt o persoană mică de înălține, șatenă, ambițioasă care, cu siguranță nu va accepta ideea să îmi fie înfipt în cap câte o antenuță și din te miri ce birou să fie apese câte un butonaș și eu să încep să latru sau să fac precum alte jucării cu telecomandă”.

Inspectorii Comisariatului Județean pentru Prorecția Consumatorilor Constanța au efectuat anul trecut 3.857 de controale la unități de alimentație publică de pe raza județului.

Directorul CJPC Horia Comstantinescu a declarat ca numărul de acțiuni a scăzut în 2017 față de 2016. De asemenea,  tot anul trecut au fost întocmite 2.473 de procese verbale dintre acestea peste o mie cinci sute au fost cu amenda. Mai mult, în aceeași perioadă au fost aplicate amenzi în valoare de peste opt milioane cinci sute de lei și au fost înregistrate 3.634 de reclamații făcute de consumatori, iar cele mai multe au fost înregistrate la produsele alimentare, respectiv 344 de reclamații.

 

Comments

comments

Actual

Este cod portocaliu de vânt puternic în Dobrogea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Începând cu ora 21.00, Dobrogea a intrat sub cod portocaliu de vânt puternic.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, se vor semnala intensificări susținute ale vântului, cu rafale în jurul a 90 km/h.  Fenomene asociate  – ninsoare slabă.

Iată pentru ce zone este emis codul portocaliu:  În zona de litoral a județelor Constanța și Tulcea. De asemenea, în județul Tulcea este valabil și în localitățile: Murighiol, Mahmudia, Beștepe, Crișan, Maliuc.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Vântul a ridicat tabla de pe acoperișul unui bloc din Constanța! Intervin pompierii

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în urmă cu puțină vreme vântul puternic a creat mari probleme locuitorilor unui bloc situat pe b-dul Al. Lăpușneanu nr. 76 din Constanța. Tabla de pe acoperiș s-a desprins iar pentru degajarea ei de pe acoperișul blocului de 8 etaje intervin pompierii Detașamentului de pompieri Fripis.

S-au deplasat cu autoscara dar vântul puternic nu le-a permis să o ridice, astfel că aceaștia au fost nevoiți să urce pe bloc pe scara interioară.

Din fericire, au reușit să îndepărteze bucata fără probleme.

Alte apeluri la numărul de urgență 112 de efecte negative produse de vântul puternic nu sunt până la acestă oră.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța, sub atenționare COD GALBEN de vreme rea. Unde puteți semnala problemele

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Constanța se află în continuare sub atenționare cod galben de vreme rea! Conform infomațiilor transmise de Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, în următoarele ore vor cădea precipitaţii care se vor transforma în lapoviță și ninsoare, iar spre dimineață se poate produce polei. Vântul se va intensifica treptat și va depăşi la rafală 55 – 70 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Temperatura minimă se va situa în jurul valorii de –5 grade.

În funcție de evoluția vremii, 9 sărărițe sunt pregătite să împrăștie material antiderapant pe străzile principale și secundare din municipiul Constanța.

Având în vedere faptul că vântul va sufla cu putere, Primăria Municipiului Constanța face apel către cetățeni să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Conducătorii auto sunt rugați să evite oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe, și să circule cu atenție sporită prin dreptul panourilor publicitare.

Constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:

Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055

Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205, sau pe WhatsApp, la numărul 0799606142

Dispecerat Serviciul Protecţie Civilă, Securitate, Sănătate în Muncă şi Situaţii de Urgenţă – 0737552271.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: