Connect with us

Actual

Constantinescu (OPC): “Încetați să mai fiți nesimțiți, vom scoate gunoiul de sub preș”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a marcat Ziua Mondială a Drepturilor Consumatoirlor printr-o serie de acțiuni care au avut ca principal scop readucerea în atenția opiniei publice a importanței creșterii drepturilor consumatorilor.

La Constanța, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, prin vocea inspectorului șef Horia Constantinescu, a prezentat raportul de activitate pentru anul 2017 și a anunțat care sunt planurile pentru anul în curs. Constantinescu a vorbit despre abordarea acțiunilor de verificare din 2018 și a anunțat scurt că va declanșa “războiul la baionetă” pentru toți aceia care aleg să se opună respectării legislației din domeniul protecției consumatorilor.

“Drept perspectivă pentru anul 2018 vă anunț declanșarea războiului la baionetă. Cine crede că poate pune pe piață orice, am un mesaj ferm: nu pot fi autorizate pentru funcționare obiective de alimentație publică în chioșcuri. A fost una an de formare profesională pentru mine, un an în care am încercat să înțeleg fenomenul pieței constănțene raportat la tot ceea ce înseamnă act normativ. Mi-am format o idee fermă despre tot ceea ce înseamnă toate acestea și pentru anul 2018 așa cum am promis va fi un an de ridicare a stachetei pentru oricare dintre comercianți în favoarea cnsumatorilor. Trecem la lupta corp la corp, vom scoate gunoiul de sub preș”, a declarat Horia Constantinescu la acțiunea organizată de Ziua Mondială a Consumatorilor.

Întrebat care sunt problemele grave din municipiul Constanța, dar și ce deficiențe majore au fost descoperite în acțiunile de control din județul Constanța, Constantinescu a declarat:

“Îmi rezerv dreptul de a nu răspunde la deficiențele municipiului, să ne asumăm faptul că fiecare dintre noi le știm, cred că le știu și cei care administrează oricare dintre primării, asta ca să nu vorbim doar de municipiul Constanța. Cred că fiecare primari trebuie să facă o alegere fermă în acest an și să nu se gândească doar la anul 2020, anul alegerilor, ci că fiecare dintre noi suntem consumatori în fiecare zi și avem dreptul să ni se presteze servicii de calitate, avem dreptul să ne gândim înainte de a organiza lucruri mărețe la tot ce presupune”

Active transformate în grajduri

Știut fiind faptul că vara trecută, OPC Constanța a desfășurat ample acțiuni de control pe litoral descoperind condițiile mizere în care erau cazați turiștii, dar mai ales ceea ce li se servea la masă, mesajul pe care șeful Protecției Consumatorilor Constanța îl transmite pentru anul 2018 este următorul:

“Încetați să mai fiți nesimțiți, este mesajul pe care îl transmit tuturor celor care cred că atunci când au dobândit un activ acesta poate fi transformat încet, încet în grajd și să considere pe cei care le calcă pragul niște oameni neimportanți. Acest lucru a dus la derapajul turismului românesc și nicidecum faptul că noi scoatem gunoiul de sub preș. Cele mai grave lucruri: am întâlnit în procentaj destul de mare oameni neprofesioniști care gestionează afaceri crezând că acestea pot fi făcute după ureche. Oamenii au nevoie să se consulte între ei, să consulte profesioniști, autoritățile de control pentru a putea îndeplini și face, și presta la nivelul exigențelor pe care noi le avem, că suntem o țară europeană. Să deschidă cartea și nu cartea cărților, ci cartea în care există actele normative care stau la baza oricăui început de afacere și nu să pună carul înaintea boilor”.

Un aspect la fel de important este acela că Horia Constantinescu a ales ca astăzi să fie înconjurat de copii. Și pentru acest demers are o explicație:

“Le arăt celor care au uitat ce aspect au, să le aduc aminte că, indiferent de înalține, culoarea părului, de vârstă, copiii sunt cei care urmează și dacă nu înțelegem că ceea ce facem astăzi se transmite asupra lor mâine, înseamnă că degeaba suntem pe scaunele pe care le avem”.

Mai multe, în video:

Mesaj IMPORTANT pentru cei care-i urmăresc scaunul

Nu de puține ori s-a discutat modul în care Constantinescu de la OPC alege să își desfășoară controalele, dar și despre cei pe care îi verifică. De asemenea, există printre controlați și amendați pentru încălcarea legislației din domeniul protecției consumatorilor nume de răspunet de pe piața din Constanța, printre ei Cofetăria Silvian, marile magazine gen Auchan, Carrefour, piețe de pește sau vânzătorii din piețele din oraș. Pentru cei care consideră că varianța șpagă și bacșiș sunt incluse în practicile zilnice, Constantinescu are un mesaj important:

“Îi sfătuiesc pe cei care cred că apăsând butoanele pe care le au la îndemână pentru ca eu să fiu schimbat de pe acest post, îi sfătuiesc să facă ședințe la fel de ample în care să se gândească la cum se pot ajuta reciproc pentru a fi corecți față de consumatori, nu să scape de cel care îi roagă să fie corecți. (…) Eu mă mut în piață, dau sfaturi de acolo, nu mă voi plictisi să fac acest lucru pentru că atunci când l-am ales acesta a fost motivul: să văd de ce noi care credem în bun simț și care am făcut lucrurile cât mai aproape de … așa cum trebuie, trebuie să tragem barca pe uscat din cauză că în jurul nostru arealul s-a transformat în junglă.”

De asemenea, șeful OPC este cunoscut drept o persoană incomodă pentru oameni de afaceri și dar și pentru politicieni. În stilu-i caracteristic, Horia Constantinescu ironizează acest aspect și comentează:

“Sunt o persoană mică de înălține, șatenă, ambițioasă care, cu siguranță nu va accepta ideea să îmi fie înfipt în cap câte o antenuță și din te miri ce birou să fie apese câte un butonaș și eu să încep să latru sau să fac precum alte jucării cu telecomandă”.

Inspectorii Comisariatului Județean pentru Prorecția Consumatorilor Constanța au efectuat anul trecut 3.857 de controale la unități de alimentație publică de pe raza județului.

Directorul CJPC Horia Comstantinescu a declarat ca numărul de acțiuni a scăzut în 2017 față de 2016. De asemenea,  tot anul trecut au fost întocmite 2.473 de procese verbale dintre acestea peste o mie cinci sute au fost cu amenda. Mai mult, în aceeași perioadă au fost aplicate amenzi în valoare de peste opt milioane cinci sute de lei și au fost înregistrate 3.634 de reclamații făcute de consumatori, iar cele mai multe au fost înregistrate la produsele alimentare, respectiv 344 de reclamații.

 

Comments

comments

Actual

IPJ Constanța primește motociclete! Multe mașini intră în dotarea Poliției Române

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

714 autospeciale destinate structurilor de ordine publică și rutieră, 40 de autospeciale pentru structurile de arest și 40 de motociclete vor intra în dotarea Poliției Române, contribuind astfel la îmbunătățirea modului în care polițiștii răspund la solicitările cetățenilor, precum și la creșterea gradului de siguranță pe care polițiștii o au la intervenții.

Poliția Română a recepționat, astăzi, un lot de 150 de autospeciale noi Dacia Logan, ce vor fi repartizate structurilor de ordine publică și rutieră din teritoriu.

În cursul acestei săptămâni, polițiștii Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale, ai Brigăzii Rutiere București și ai Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța vor primi 20 de motociclete, ce vor fi folosite în misiunile specifice.

De asemenea, structurilor de reținere și arest preventiv ale Poliției Române le vor fi repartizate 40 de autospeciale Dacia Logan, prevăzute cu elemente de siguranță și protecție, atât pentru polițiști, cât și pentru persoanele transportate.

Totodată, a fost recepționată și a doua tranșă de 55 de autospeciale Dacia Duster din lotul de 115 prevăzut, acestea fiind repartizate către toate inspectoratele de poliție județene, Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției Române.

Autospecialele fac parte din programul de înzestrare cu mijloace auto desfășurat de M.A.I. în acest an, achiziție făcută din fondurile proprii.

În perioada următoare vor fi primite, în tranșe, și celelalte autospeciale și motociclete care se adaugă celor 531 de autospeciale Dacia Logan și Dacia Duster, care au intrat în dotarea Poliției Române în anul 2018.

Foto: Arhivă

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța: Arestat azi după ce ieri a fost prins băut la volan

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La data de 14 octombrie a.c., ora 19.20, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța au depistat un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din Constanța, care a condus haotic o autoutilitară pe bulevardul 1 Mai. După ce l-au oprit, oamenii legii au constatat că șoferul emana halenă alcoolică și au încercat să îi stabilească alcoolemia. Bărbatul a refuzat testarea cu aparatul alcooltest și a fost transportat la Spitalul Județean Constanța pentru a i se preleva probe biologice, unde de asemenea a refuzat testarea.

Inițial, bărbatul a fost reținut pe bază de ordonanță, iar pe data de 15 octombrie a.c. a fost prezentat instanței de judecată care a dispus arestarea sa preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, fiind introdus în arestul IPJ Constanța.

Conducătorul auto în cauză este recidivist, fiind în perioada termenului de încercare pentru o durată de 3 ani, deoarece în luna noiembrie 2016 a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendare tot pentru infracțiuni la regimul rutier (alcool).

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un copil cu două penisuri s-a născut la Maternitatea din Ploiești

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Un caz extrem de rar a fost întâlnit la Maternitatea din Ploiești, unde s-a născut un copil care are două penisuri. Potrivit corespondentului MEDIAFAX, directorul medical al unității sanitare, dr. Călin Boeru, a declarat că un astfel de caz nu a mai fost întregistrat în spital.

„Situaţia este neplăcută şi pentru părinţi. Este o malformaţie foarte rară. Eu de când sunt aici nu am mai întâlnit un asemenea caz. Situaţia este aberantă din punct de vedere medical. Trebuie acum făcute consulturi genetice de specialiatitate pentru a se pune un diagnostic corect”, a declarat corespondentului Mediafax directorul Boeru.

Tot el a precizat că trebuie efectuate investigații amănunțite pentru a se stabili dacă aceasta este unica malformație.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: