Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Cum a aranjat gaşca lui Nicuşor Constantinescu dezvoltarea pescuitului din fonduri europene

Published

on

Mai pe muţeşte, mai pe ascuns, pescuitul industrial se reinventează din fonduri europene, în beneficiul unor personaje care ştiu bine coridoarele Consiliului Judeţean Constanţa. Printre cei care au accesat sau sunt pe punctul să acceseze fonduri substanţiale puse la bătaie de UE se află şi persoane care nu aveau în trecut nicio legătură cu pescuitul. Nimic din activitatea lor trecută nu prefigura recenta orientare şi nimic nu-i recomanda pentru aceasta. Desigur, domeniul e deschis oricui, căci trăim într-o ţară aşa-zis liberă. Dar nu pare cel puţin ciudat că regia de drumuri a Consiliului Judeţean Constanţa se va apuca de construit bărci, de împletit plase pescăreşti şi coşuri de răchită? Nu e dubios că „pescarii” care vor adapta Portul Midia la condiţiile pescuitului costier au sediul chiar în clădirea în care funcţionează TV Neptun? Şi nu e împotriva naturii ca proiectele de finanţare să fie votate, printre alţii, de o fundaţie specializată în masaje de sănătate?

FLAG-ul de nord: cherhanaua Prezent, fundaţia de masaje şi specialistul în pescuit oceanic

Interesul pentru pescuitul industrial s-a aprins ca o flacără violet în sufletele unor aleşi… prin 2011. La acea dată, Consiliul Judeţean Constanţa punea bazele Asociaţiei Grup Local Dobrogea Nord, cu scopul dezvoltării durabile a zonelor pescăreşti din partea de nord a judeţului Constanţa. Nimeni n-a auzit de vreo dezbatere publică a proiectului. Acţionând în baza unor criterii doar de ei ştiute, şefii CJC-ului au hotărât să se asocieze în cadrul pomenitului Grup Local (sau FLAG, după prescurtarea din sintagma englezească Fisheries Local Action Group) cu firma Prezent SRL, (reprezentată de Emilia Cornelia Amzaru), cu Organizaţia Pescărească a Producătorilor Ghindăreşti-Cernavodă (reprezentată prin Dumitru Damian, născut în anul 1939), cu Fundaţia Ave Maria (care prestează, potrivit contului de Facebook „servicii de energie solară, medicină&sănătate, masaj”), cu unitatea administrativ-teritorială Comuna Topalu.

Printre fondatori mai apăreau Universitatea Maritimă Constanţa şi reputatul specialist în pescuitul oceanic şi profesor universitar de oceanografie Nicolae Papadopol. Trebuie să spunem că SC Prezent SRL deţine cherhanaua din Mamaia, zona Pescărie, cea care pe vremuri aparţinuse SC Condemar SA. În 2003, din raţiuni bizare, Condemarul a decis să se asocieze în SC Prezent SRL, aducând ca aport la capitalul social tocmai cherhanaua în cauză. Potrivit Vrajitorul.Eu, pe 24.03.2004, Condemar SA şi-a cesionat părţile sociale şi aportul în natură către Emilia Amzaru, cu ridicola sumă de 705 milioane de lei vechi. Preşedinte al asociaţiei de nord a fost desemnat Cristian Darie (foto), adjunctul lui Nicuşor Constantinescu, pe atunci proprietar al unui număr de opt imobile în comuna Topalu (în mod curios, singura comună cooptată în FLAG). Între timp, Darie şi-a înstrăinat imobilele din Topalu, prin contracte de donaţie şi de vânzare-cumpărare cu preţuri neverosimil de mici, aşa cum reiese din declaraţia sa curentă de avere.

Advertisement

FLAG-ul de sud: asociaţia Corinei Martin, cherhanaua din Sinoe şi specialistul Dimoftache

În aceeaşi perioadă, lua naştere şi asociaţia-soră Grup Local Dobrogea Sud, sub coordonarea Comunei Agigea. Printre fondatorii structurii din sud se mai găseau Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării (condusă de cunoscuta promotoare de festivaluri antice Corina Martin), Asociaţia Pescarilor Profesionişti Marea Neagră Sud Mangalia (condusă de Mihai Daniel Manole), Asociaţia Pescarilor şi Recoltatorilor de Fructe de Mare Constanţa (reprezentată de Gabriel Iacob), Asociaţia Comunelor din România, filiala Constanţa, specialistul piscicol Gabriel Dimoftache şi comuna Tuzla.

Printre fondatorii grupului de sud se mai găseau şi două societăţi comerciale din domeniul piscicol. Prima dintre ele se numeşte Dec Fish SRL şi are sediul pe grindul Lupilor, în localitatea Sinoe, aflată în nordul cel mai îndepărtat al judeţului. De ce au fost incluşi pescarii de nord în FLAG-ul de sud, doar fondatorii ştiu. În sfârşit, a doua societate, pe numele ei Sarda Fish SRL, are un istoric aproape geamăn cu cel al societăţii Prezent SRL, cooptată în FLAG-ul de nord. Astfel, Sarda Fish deţine o cherhana în Agigea, care a fost inclusă în capitalul său social ca aport adus în 2003 de compania de stat Condemar SA Constanţa. La scurt timp, Condemarul s-a retras din Sarda Fish, lăsănd în deplina proprietate a acestei firme cherhanaua adusă ca aport, la fel ca şi în cazul SC Prezent SRL.

Cele două FLAG-uri, compuse după criterii netransparente, aşa cum am arătat, deţin un rol cheie în acordarea fondurilor europene prin Programul Operaţional pentru Pescuit. Tocmai de aceea, s-ar fi impus ca înfiinţarea lor să fie precedată de o serioasă dezbatere publică. Dar nimeni nu s-a mai împiedicat de aceste aspecte.

Porturile pescăreşti de la Marea Neagră. Rolul cheie îl deţine o asociaţie cu sediul la TV Neptun

Advertisement

Aranjarea unor aleşi în viitoarea dezvoltare a pescuitului industrial pe bani europeni a continuat cu un alt mare proiect de anvergură. Astfel, în luna mai 2013, Nicuşor Constantinescu, preşedintele pe atunci nesuspendat al CJC-ului, s-a înfăţişat în plenul judeţului cu nouă proiecte. Toate vizau perfectarea unor parteneriate cu asociaţii nonguvernamentale ce aveau în titulatură îmbietoare cuvinte din zona pescărească. Datele financiare, aporturile părţilor şi toate celelalte bagatele care trebuiau să definească obiectul asocierii/parteneriatului nu au fost cuprinse în hotărâri. În schimb, în cuprinsul hotărârilor se prevedea încheierea unor acte adiţionale ulterioare, prin care urmau să se stabilească aporturile şi atribuţiile partenerilor. Crunta ilegalitate nu a fost atacată în contencios-administrativ, deşi este limpede pentru oricine că aleşii judeţului au transferat unor asociaţii dreptul de a dezvolta porturi pescăreşti la Marea Neagră, fără nicio procedură publică de selecţie. Astfel, Asociaţia Pro-Pescador Tulcea, condusă de Daniel Buhai, a devenit partener pentru dezvoltarea porturilor pescăreşti de la Năvodari-digul de Sud, Mamaia Popas Pescăresc şi Eforie Sud. Federaţia RO-Pescador, reprezentată de acelaşi Daniel Buhai, a devenit partener pentru modernizarea Portului Midia cu facilităţi

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions