Connect with us

Politica

Cum a neutralizat PSD-ul alegătorii de dreapta. Atenţie la Fondul Suveran!

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Dacă vreţi să desluşiţi mai bine victoria PSD-ului de la alegerile generale, trebuie să ştiţi că:

  1. PSD-ul s-a prezentat în faţa electoratului cu idei şi teme specifice dreptei: mai mulţi români în clasa de mijloc; eliminarea a peste 100 de taxe; reducerea TVA după un calendar exact; scăderea impozitului pe salariu; generalizarea plăţilor online de taxe până la 1 decembrie 2018; simplificarea legislaţiei fiscale prin introducerea Codului Economic; scheme de ajutor pentru start-up-uri etc.
  2. Alte promisiuni electorale au fost de asemenea orientate după nevoile publicului de dreapta: 2.500 de creşe şi grădiniţe; 30 de cămine studenţeşti; 50.000 de locuri în şcolile postliceale; creşteri salariale de 80% pentru cadrele didactice; facilităţi pentru medici şi IT-işti; un program naţional de investiţii în spitale regionale.
  3. PSD-iştii au făcut o campanie discretă, nu au inundat reţelele sociale cu postaci şi nu au umplut ziarele cu publicitate electorală. La Constanţa, nici măcar nu au chemat presa la lansarea candidaţilor.

În mod evident, discutând aceste teme, PSD-ul s-a adresat publicului de dreapta şi nu votanţilor săi tradiţionali (mai interesaţi de ajutoare sociale decât de strat-up-uri sau de simplificarea legislaţiei fiscale). La fel de evident, PSD-ul nu a urmărit să culeagă voturi din dreapta, ci doar să câştige neutralitatea acestui public. Şi a reuşit din plin, cheia succesului fiind absenţa masivă a publicului de dreapta de la votare. Un public anesteziat cu ideea că programul PSD nu este chiar rău, dar mai ales debusolat de prestaţia neconvingătoare a figurilor din PNL!

Cine l-a consiliat pe Dragnea?

În spatele acestei construcţii se simte o mână iscusită. La ultima apariţie TV din campania electorală, Liviu Dragnea ne-a spus şi cine sunt consultanţii care au plămădit programul de guvernare:

„Suntem singurul partid care a construit un program de guvernare. Şi, accentuez, nu o simplă ofertă politică, ci un program de guvernare, la care am lucrat cu specialişti din instituţii bancare respectabile, din ţară şi străinătate, cu oameni din companii private, cu specialişti din interiorul partidului. Am lucrat şase luni de zile. Este un program construit plecând întâi de la sursele suplimentare pe care le-am identificat, care are impactul bugetar, care are beneficiarii şi care are calendarul de implementare.”

Liviu Dragnea nu a rostit niciun nume de consultant. El nu a precizat dacă prin „instituţii bancare respectabile din străinătate” se referă la Fondul Monetar Internaţional sau Banca Mondială. Şi nici dacă prin „companii private” se referă la multinaţionale.

Fondul Suveran

Lecturând programul de guvernare propus de PSD, aflăm că toate măsurile foarte liberale enunţate mai înainte se vor susţine prin intermediul Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), o structură 100% de stat, cu 200 de companii participante şi o capitalizare de 45 de miliarde de lei. Fondul Suveran va prelua, practic, participaţiile statului din economie, inclusiv Portul Constanţa şi Aeroportul Mihail Kogălniceanu – ca să numim doar două din cele mai importante afaceri de stat din judeţul nostru. Acest patrimoniu imens, considerat până acum strategic, suveran şi neprivatizabil, va fi adus în garanţia unei emisiuni de obligaţiuni de 25 de miliarde de lei. Alte 10 miliarde de lei vor fi culese la Fond din dividendele companiilor pe care le va prelua în portofoliu. Un miliard de lei vor veni din vânzarea activelor neperformante. În sfârşit, 25 de miliarde de lei vor veni din atragerea altor surse în proiectele de investiţii demarate de Fond. Intuim că ar fi vorba de nişte parteneriate pe care Fondul Suveran le va încheia cu diverse companii private, de naţionalitate neprecizată, în vederea realizării unor proiecte. Din banii Fondului ar urma să fie capitalizate CEC-ul şi Eximbank-ul, dar şi alte firme înfiinţate special pentru a activa în zona transportului rutier şi feroviar, energiei, siderurgiei, industriei de apărare etc. Acest proiect în centrul căruia se află Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii ar trebui să genereze 42.000 de noi locuri de muncă şi creşterea PIB-ului cu 20 de miliarde de lei în următorii patru ani.

Aventura anterioară de la Fondul Proprietatea

Trebuie să spunem că în programul PNL-ului se vorbea, de asemenea, de înfiinţarea unui fond cu o funcţiune similară, dar cu o denumire diferită. Din nefericire, niciunul din cele două partide nu a avut responsabilitatea de a provoca o dezbatere publică pe tema oportunităţii înfiinţării unui astfel de fond. O aventură similară s-a petrecut în România în perioada 2005-2008, când Guvernul PNL a instrumentat înfiinţarea Fondului Proprietatea, care a preluat în portofoliu pachete importante din acţiunile companiilor de stat, inclusiv 20% din Portul Constanţa. Scopul înfiinţării Fondului Proprietatea a fost acela de a-i despăgubi pe moştenitorii celor deposedaţi abuziv în perioada comunistă. În schimbul proprietăţilor naţionalizate, moştenitorii au primit acţiuni la Fondul Proprietatea. Aşa cum era de anticipat, mulţi din aceştia şi-au vândut ulterior acţiunile. La momentul de faţă, 60,45% din acţiunile Fondului Proprietatea sunt deţinute de acţionari instituţionali străini, persoane fizice nerezidente în România şi o bancă depozitară de „certificate de depozit globale” din New York.

P.S. Liviu Dragnea a acordat astăzi un interviu, în care tocmai a anunţat că i-a solicitat premierului în funcţie, Dacian Cioloş, să amâne eliminarea unor taxe şi reducerea TVA până la 1 ianuarie 2018. Deşi în spaţiul public s-a comentat deja că relaxarea fiscală a fost doar o promisiune electorală de care PSD-ul s-a lepădat înainte de a ajunge să formeze Guvernul, trebuie să spunem că programul de guvernare la care ne-am referit mai sus prevede reducerea TVA din anul 2018. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu celelalte ideile de dreapta din programul de guvernare al PSD-ului.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România): „Este incredibilă ipocrizia liderilor PSD care promit acum exact ce puteau face și n-au făcut, cât au fost la putere!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Constănțeanul Răzvan Filipescu, fost candidat la șefia Consiliului Județean și actual candidat PRO România pentru Senat condamnă ipocrizia liderilor PSD Constanța care promit în continuare că vor face exact proiectele pe care le-a conceput echipa PRO România, tocmai pentru că PSD nu le-a făcut, cât timp a fost la conducerea județului.

„Este incredibilă ipocrizia candidaților PSD la Parlamentul României care spun că se vor lupta pentru proiectele pe care le puteau face, dar pentru care n-au ridicat un deget, cât au fost la putere. De exemplu, Spitalul de Pediatrie, pentru care noi, echipa PRO România, am făcut inclusiv proiectare,  calcule financiare și am identificat surse de finanțare. La fel și cu protejarea fermierilor afectați de secetă și cea a reabilitării sistemului de irigații, unde am făcut apel către toți parlamentarii, dar nu am găsit atunci susținere.  Acești candidați care vin acum cu promisiuni ar trebui să-și amintească cel puțin că puteau să inițieze demersurile pentru aceste proiecte, mai ales când aveau și guvernul lor, dar și conducerea județului. Au avut puterea, ani la rând, deci ar trebui să explice mai întâi de ce nu există deja acest spital, de ce nu avem încă irigații, iar lista ar putea continua cu toate oportunitățile de finanțare pe care le-au pierdut, în toți acești ani”, spune Răzvan Filipescu.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

INCREDIBIL! După ce i-a ținut pe comercianții din piețe în frig, Guvernul plătește chiria magazinelor din mall-uri

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În timp ce mii comercianți sunt nevoiți să își vândă produsele agricole afară, în frig, Guvernul Orban nu știe cum să vină în ajutorul magazinelor. Concret, Ministerul Economiei a pregătit un document în care instituie o schemă de ajutor de stat pentru comercianții a căror activitate a fost afectată de starea de urgență și, apoi, de cea de alertă. Fiecare firmă poate primi cel mult 800.000 de euro, bani nerambursabili. Ajutorul constă într-un grant acordat de Guvern comercianților, egal cu jumătatea din valoarea chiriei pe care aceștia o datorează proprietarului spațiului comercial, timp de trei luni.

Prin schema de ajutor de stat se acordă granturi unui număr estimat de 3.000 de intreprinderi beneficiare. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 160 milioane lei, sumele fiind asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Valoarea maxima a ajutorului de stat este de 800.000 euro/beneficiar, reprezentând 50% din valoarea cheltuielilor cu chiria fixa raportata la luna februarie, calculata si datorata pentru perioada închisă.

Sursa: economica.net

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Cum votează un fost candidat la Președinția României

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Un fost candidat la președinția României face, în ultima zi de campanie, o radiografie a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, precum și a candidaților care au intrat în această competiție.

Teodor Paleologu, fost candidat la președinția României din partea Partidului Mișcarea Populară, a scris pe contul său de Facebook că alege să voteze Eugen Tomac la Camera Deputaților și Florin Cîțu la Senat, dar că are și variantă “paluzibilă” pentru varianta Cristian Diaconescu la Senat și Ludovic Orban sau Claudiu Năsui la Camera Deputaților.

Ce spune Paleologu despre PMP, despre candidații PNL, USR și de ce l-ar alege pa Dan Barna la Sibiu și nu pe vicepremierul Raluca Turcan, citiți în mesajul pe care vi-l redăm integral:

“La PNL și PMP mă deranjează nemernicia dovedită în timp a multor membri și candidați, iar la USR talmeș-balemșul doctrinar din care răzbate un anticlericalism rabiat și preferința pentru impozitarea progresivă. Cu toate acestea, consider că, în absență de ceva mai bun, aceste partide pot fi votate de la caz la caz. Vă dau cîteva exemple.
În diaspora cel mai bun candidat este în mod categoric Cătălin Avramescu (PMP), un strălucit profesor și intelectual, un om cu bogată experiență politică, diplomatică și administrativă.
În București lucrurile sînt ceva mai complicate. Eu voi vota Tomac (PMP) la Cameră și Cîțu (PNL) la Senat, dar opțiuni plauzibile sînt și Cristian Diaconescu (PMP) la Senat și Orban (PNL) sau Năsui (USR) la Cameră. Este de neînțeles cum USR are o listă atît de slabă și neserioasă pentru Senat: nu cunosc absolut pe nimeni pînă la poziția 6, unde apare o doamnă onestă, dar prea de stînga pentru gustul meu.
La București mai este un candidat care-mi place: independentul Valeriu Nicolae. Dar nu îmi place atît de mult încît să-l și votez. Votezi un candidat fără șanse atunci cînd crezi cu tărie în el și în ideile pe care le susține. Este ca o profesiune de credință. Dar îl respect pentru curajul de a candida și am convingerea că nu este un lucru inutil.
Oricît vi s-ar părea de curios, între Raluca Turcan și Dan Barna la Sibiu, eu l-aș vota pe acesta din urmă. Doar la președinție sper să nu mai candideze, pentru că irosește voturi care ar putea sprijini o reală schimbare în bine.
V-am dat doar cîteva exemple. Dacă vreți, îmi puteți trimite întrebări despre candidați, la care voi încerca să răspund în live-ul de la ora 21:30.”

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: