Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Cum arată casa mobilată din șpagă a fostului președinte al Curții de Apel Constanța

Published

on

Iată cum arată casa mobilată din șpagă a fostului președinte al Curții de Apel Constanța, Nicolae Stanciu, recent trimis în judecată de procurorii DNA. Imobilul se află în Năvodari, zona Depozit 10, pe partea cu marea.

Imobilul are deschidere la două străzi, fiind pe colț. Imagini de pe ambele laturi

Nicolae Stanciu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, la începutul acestui an. El a fost acuzat de luare de mită și trafic de influență. Potrivit rechizitoriului, judecătorul i-a cerut omului de afaceri Vasile Costea, patronul controversatei firmei ABC Val SRL, să-i mobileze etajul doi al vilei sale din Năvodari. Afaceristul a cumpărat mobilă pentru două dormitoare și pentru un living, decontând facturile în cuantum de aproximativ 15.000 de lei în contabilitatea firmei. Produsele de mobilier au fost livrate la vila magistratului, în decembrie 2012. Direcția Națională Anticorupție spune că, în schimbul foloaselor primite, Nicolae Stanciu a promis că își va exercita influența de președinte al Curții de Apel Constanța asupra magistraților ce urmau să instrumenteze dosare care priveau societatea lui Vasile Costea, în vederea pronunțării unor soluții favorabile. Tot procurorii afirmă că această promisiune s-a concretizat în anul 2014, când ABC Val a câștigat un proces important.

Iată despre ce este vorba. La începutul anului 2014, ABC Val a câștigat o licitație la Cumpăna. Vorbim aici de cel mai mare proiect finanțat din fonduri europene derulat de această comună. Licitația avea o valoare estimată de 8,5 milioane de euro și se referea la construirea campusului școlar ”Grup școlar Cumpăna”. Proiectul cuprindea o școală cu 24 de clase, un internat cu 120 de locuri, cantină, bibliotecă, sală de sport, ateliere, împrejmuire și punct de control. Mai multe firme și-au arătat interesul, însă autoritatea contractantă a ales asocierea ABC Val – UTI Grup. Ceilalți participanți, în speță Intergal SA Buzău, Eco Term SRL Urziceni și Silvani SRL Constanța au depus contestații la CNSC, iar ulterior au inițiat procese la Curtea de Apel Constanța în contradictoriu cu autoritatea contractantă, Comuna Cumpăna, si asocierea declarată câștigătoare. De pildă, Eco Term SRL Urziceni a reclamat faptul că a fost eliminată incorect din licitație, neținându-se cont de certificatele ISO deținute de terțul susținător – Building Astrom SRL. Plângerile depuse separat la Curtea de Apel Constanța de firmele eliminate din licitație au fost conexate la dosarul  96/36/2014. Primul judecător de caz a făcut cerere de abținere, fiind înlocuit la scurt timp. Pe 17.04.2014 au fost respinse în bloc toate contestațiile. În acest fel, asocierea ABC Val – UTI Grup a ajuns să încheie contractul de execuție cu administrația din Cumpăna, pentru 6,5 milioane de euro. Aranjamentul de fraudare a hotărârii judecătorești ar fi rămas nedescoperit, însă afaceristul Costea a fost denunțat la DNA – Structura Centrală de asociatul său Bogdan Grădinaru, potrivit surselor noastre.

Așa cum am semnalat într-un articol mai vechi, Nicolae Stanciu a fost ”decapitat” de Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA – Structura Centrală. Aceasta este condusă de Gheorghe Popovici, care până în anul 2011 a funcționat ca procuror pe aria Curții de Apel Constanța, la Parchetul Judecătoriei Tulcea. De numele său sunt legate și primele demersuri penale inițiate de DNA împotriva fostului primar de la Năvodari, Nicolae Matei. La rândul lor, anchetele împotriva lui Matei au condus la căderea altui cap important din justiția constănțeană. Vorbim aici de fosta vicepreședintă a Tribunalului Constanța, Corina Eugenia Jianu, trimisă în judecată tot pentru luare de mită și tot în legătură cu un imobil de la Năvodari.

Rechizitoriul în acest caz a fost semnat de procurorul constănțean Andrei Bodean. DNA a reținut că judecătoarea Jianu a primit un teren de 500 mp în zona Taberei de Copii din Năvodari, pe numele fiicei sale, pentru a pronunța hotărâri judecătorești prin fraudă la lege în beneficiul fostului primar. Astfel, Jianu a aprobat o serie de retrocedări de terenuri pe malul mării, în favoarea unor persoane care nu aveau dreptul să primească decât terenuri agricole, aflate la zeci de kilometri distanță, având valori de piață de sute de ori mai mici. Beneficiarii aveau convenții anterioare, prin care se angajau să vândă la prețuri modice o parte din terenurile retrocedate către rude și apropiați ai lui Nicolae Matei.

Advertisement

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions