Connect with us

Exclusiv

Cernavodă. Fostul consilier PSD-ist Olaru, contracte pe bandă rulantă cu administrația liberală

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Un fost consilier local PSD-ist, pe numele său Alexandru Olaru, a intrat pe deplin  în grațiile liberalilor care conduc Primăria orașului Cernavodă. Firma acestuia, Oxipest&Alex SRL, care până în noiembrie 2014 s-a ocupat în principal de comercializarea peștelui, crustaceelor și moluștelor, a ajuns, acum, să cazeze delegațiile din Chișinău și să amenajeze locurile publice din oraș. Vorbim de contracte cu dedicație, prin care Oxipest a ajuns să monteze trepte și contratrepte din granit, să schimbe borduri, să amenajeze o parcare auto, iar mai nou să modernizeze rețeaua de canalizare.

Oxipest&Alex SRL a fost înființată în anul 2003, avându-l ca asociat unic și administrator pe Alexandru Olaru. La scurt timp de la înființare, cu sprijinul guvernului PSD al lui Adrian Năstase, societatea a reușit să obțină două amenajări piscicole în concesiune, respectiv bălțile Baciu din Rasova și Vederoasa din Aliman. Concomitent, societatea a început să desfășoare acte de comerț cu pește, crustacee și moluște, cu ridicata, dar și în magazine de specialitate, potrivit obiectului principal de activitate declarat la Registrul Comerțului.

În 2008, Olaru a devenit președinte al PSD Cernavodă și consilier local din partea acestui partid. Această împrejurare avea să îi profite și, deopotrivă, să îi dăuneze. I-a profitat din plin, atunci când a obținut de la Consiliul Județean, pe vremea lui Nicușor Constantinescu, o autorizație de construire prin care a făcut amenajări pe malul bălții Baciu, inclusiv o pensiune… roz, cu restaurant. Într-o perioadă în care aceste aprobări se dădeau după luni și chiar ani de așteptare, Olaru a primit-o pe a sa într-o singură zi (vezi detalii aici).

Atât de strânse erau legăturile sale cu ”echipa” care conducea județul, încât fostul vicepreședinte al CJC, Gheorghe Cristian Darie, a menționat firma Oxipest&Alex SRL într-o declarație de avere. În fapt, Darie îi vânduse lui Olaru o șalupă de agrement cu 25.000 de lei, în anul 2009. Doi ani mai târziu, apartenența la gașca PSD-istă avea să-i dăuneze lui Olaru. La Rasova, primarul PDL-ist al momentului a formulat o plângere penală împotriva firmei Oxipest, susținând că un dig al amenajării piscicole, construit fără autorizație, ar fi condus la inundarea unor terenuri agricole.

La începutul anului 2012, Agenția Națională de Integritate avea să-l scoată pe Olaru din politică, declarându-l incompatibil cu funcția de consilier local de Cernavodă. La alegerile locale din 2012, numele lui Olaru nu s-a mai găsit pe listele de candidați. Însă acesta a continuat să frecventeze partidul. Ca dovadă, în septembrie 2015, organizația Tineretului Social Democrat a organizat o petrecere câmpenească pe domeniul lui Olaru de la balta din Rasova.

Aruncat pe ușa din dos a politicii, Olaru s-a concentrat asupra afacerilor. În anul 2014, a trecut comerțul cu pește, crustacee și moluște pe plan secund, declarând ca activitate principală a firmei sale lucrările de construire a drumurilor și autostrăzilor.  Această mișcare avea să-i folosească din plin. Însă ajutorul nu a mai venit de la PSD, așa cum era de așteptat având în vedere istoricul pomenit mai sus, ci de la administrația liberală instaurată la Cernavodă, la ultimele alegeri locale.

Astfel, în anul 2007, firma Oxipest&Alex SRL a început să fie un nume de referință pentru atribuiri directe de contracte, în domeniul lucrărilor publice sau al serviciilor hoteliere. Colaborarea a debutat pe 7 august 2017, atunci când administrația liberală i-a atribuit direct lucrări în valoare de aproximativ 160.000 de lei plus TVA, pentru placarea cu granit a unor trepte și contratrepte. Lucrarea a mai cuprins amenajarea unor platforme de odihnă și montare unei balustrade și a unor capace de sprijin.

Oxipest&Alex Contracte

La distanță de o săptămână și două zile, Primăria a mai cumpărat de la Oxipest ”servicii de cazare hotel pentru delegații zona agrement”, cu o cantitate specificată de 48 de persoane, la un preț unitar de 250 de lei. În total 12.000 de lei plus TVA. Totuși, în anunțul publicat pe SEAP se specifica faptul că delegația care urma să beneficieze de aceste servicii era formată din 12 persoane, cu un sejur de patru zile.

Pe 14 septembrie 2017, firma lui Olaru a împușcat alte două contracte de la Primăria lui Negoiță. Primul dintre acestea avea ca obiect amenajarea unei parcări auto, pe strada Crișan, în suprafață de 102,70 mp, la prețul unitar de 204 lei/mp. Al doilea contract avea ca obiect proiectarea și execuția unui trotuar pe strada Anghel Saligny, pe o lungime de 735 de metri liniari. Potrivit descrierii tehnice, lucrarea încredințată către Oxipest viza doar înlocuirea bordurilor. Prețul total a fost de 114.994,59 de lei.

Sandu Olaru, centru, inspectând una din lucrările executate de firma sa în beneficiul Primăriei Cernavodă

Pe 20 septembrie 2017, Primăria Cernavodă a încheiat un nou contract fără licitație cu Oxipest, în valoare de 328.900 de lei, plus TVA. De data aceasta, societatea primea responsabilitatea de a reabilita și moderniza rețeaua de canalizare pluvială de pe străzile Mihai Eminescu, Cuza Vodă și Vasile Alecsandri, în baza unui proiect tehnic întocmit de firma Prosim Actual SRL. Lucrarea avea un termen de execuție de 30 de zile. Primăria a încheiat un prim act adițional la contractul pentru modernizarea rețelei de canalizare pluvială, fără a publica un anunț în acest sens în SEAP. Intuim că acesta se referea la prelungirea perioadei de execuție, probabil ca urmare a constatării, după șablonul deja clasic, a unor diferențe majore între situația de plan și situația din teren.

În mod cert, pe 15 decembrie 2017, așa cum s-a publicat în SEAP, Primăria a plătit 6.000 de lei firmei Prosim Actual SRL pentru actualizarea proiectului tehnic al investiției. În acest fel, au fost identificate variații de cantități și lucrări suplimentare ce nu au fost cuprinse în oferta inițială.

Pe 22 ianuarie a.c., Primăria Cernavodă a încheiat cu Oxipest actul adițional nr. 2 la contractul de execuție. Lucrările suplimentare și variațiile de cantități au fost negociate la 101.687,32 de lei plus TVA. Valoarea totală a contractului a fost majorată la 430.587,32 de lei plus TVA. Trebuie să menționăm că suma se încadrează sub plafonul de 440.000 de lei fără TVA, până la care se pot face achiziții directe de lucrări.

Detaliu de la canalizarea executată pe strada Mihai Eminescu

În sfârșit, firma lui Olaru a mai beneficiat de un contract cu dedicație pe 14 decembrie 2017, când a fost aleasă să presteze servicii de cazare și masă pentru o delegație din Republica Moldova. Prestația a fost calculată pentru 42 de persoane, la prețul unitar de 240 de lei/persoană.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Exclusiv

Directorii Oil Terminal: 18.000 de lei pe lună. Salariații: concedii fără plată

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Adunarea Generală a Acționarilor Oil Terminat SA a adoptat ieri o hotărâre referitoare la fixarea limitelor pentru indemnizația lunară a directorilor cu contract de mandat. Aceștia urmează să încaseze indemnizații lunare în cuantum de 5-6 salarii medii brute pe societate. Marieta Stasi, director de dezvoltare în cadrul Oil Terminal, a precizat pentru Ordinea.Ro că 6 salarii medii brute pe societate înseamnă aproximativ 18.000 de lei.

Oil Terminal a raportat un profit de numai 17.000 de lei în primul semestru al acestui an. De asemenea, după acest rezultat dezastruos, compania controlată de stat a lansat un program de concedii fără plată impuse salariaților chemați să pună umărul și să suporte din buzunarele lor dezastrul financiar.

Oil Terminal este o companie strategică, având în vedere că are în operare cel mai mare terminal petrolier de la Marea Neagră. Acționar majoritar este statul român, care își administrează participația prin Ministerul Energiei. Ministru în funcție este cvasi-anonimul Anton Anton, de la ALDE. Director general la Oil Terminal este ceva mai cunoscutul Sorin Ciutureanu. Sub înțeleapta conducere a celor mai sus numiți, Oil Terminal a ajuns să producă profit, anul acesta, cât un butic. Rușinea în cauză tocmai a fost ștearsă prin salarii fabuloase pentru directorii cu mandat, după cum spuneam în deschiderea articolului.

Marieta Stasi, director de dezvoltare Oil Terminal:

”La nivel de societate s-au luat măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Suntem în grafic, nu am avut tensiuni sociale sau alte probleme. Hotărârea AGA nu se referă la majorarea indemnizațiilor lunare ale directorilor cu mandat. Nu se majorează nimic, indemnizațiile rămân la fel. Este vorba doar de proceduri prevăzute de OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă. Noi am făcut recrutarea unor directori pe criteriile guvernanței corporative, iar acum am fost obligați să le stabilim limitele maxime ale indemnizațiilor. Dar nu sunt limite noi, sunt tot limitele vechi. Hotărârea se referă la dl. director general Sorin Ciutureanu și la doamna director financiar Adriana Frangu. Deci așa sunt pașii pe ordonanță, nu e vorba de altceva. Șase salarii brute pe societate înseamnă aproximativ 18.000 de lei”.

Download (PDF, 291KB)

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Buturuga mică răstoarnă carul mare. Cazul de insolvență al gigantului Van Oord, sucursala Constanța

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Compania olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors BV și-a deschis o sucursală în România, la Constanța, în anul 2013. Primul sediu administrativ al acesteia a fost stabilit într-un imobil deținut, în cote egale, de doi avocați influenți, foști judecători cu roluri cheie în sistemul local și național de justiție. Prin sucursală, grupul olandez a coordonat două lucrări monumentale. Vorbim aici de extinderea digului de larg al Portului Constanța și de extinderea plajelor turistice din Constanța și Eforie Nord, lucrări finanțate, generos, din fonduri europene.

Van Oord Sucursala Constanța, datorii de 222.717.990 de lei

De la înființare și până în prezent, Van Oord Sucursala Constanța a avut venituri impresionante, de peste un miliard de lei (cifra exactă: 1.038.374.458 de lei), dar profit… ioc. Pentru ultimul exercițiu contabil, respectiv al anului 2017, sucursala – slujită de numai 5 angajați – a declarat datorii totale, care provin din anii anteriori, de 222.717.990 de lei. Declarând cifre de comă, olandezii nu au plătit nimic la bugetul de stat al României. Cel mai probabil, profitul real a fost exportat în țara de origine, după o rețetă aplicată și de alte companii multinaționale care activează în țara noastră. Mai multe nereguli au fost descoperite de inspectorii antifraudă în contabilitatea Van Oord Sucursala Constanța, care a fost obligată să verse la bugetul statului român contribuții pe care, de altfel, firmele românești, bigote și retrograde – conform unor voci progresiste, le declară și chiar le  achită. Olandezii nu s-au conformat și au atacat la instanță decizia de impunere, pe care au reușit să o desființeze.

Olandezii au dat o țeapă de un milion de euro unei firme românești

Aspectele de mai sus s-au împachetat în tăcere. În schimb, de mai bine de doi ani Van Oord Sucursala Constanța se află într-un scandal imens, amplu mediatizat, inclusiv de publicația noastră, cu privire la țepuirea unui partener român. Vorbim aici de compania locală Comprest Util SRL, care a realizat digurile de mal în două din sectoarele de plajă din Constanța. Antreprenorul care deține compania locală, pe numele său Grigore Comănescu (foto), a declarat că olandezii au uitat să achite o fracție de aproximativ un milion de euro din ultima factură. Ca să fie clar: olandezii au plătit o parte din factură, însă după recepția finală a lucrării, văzându-se cu sacii în căruță, au uitat de diferența de aproape un milion de euro. La început au uitat, dar mai apoi au pretins, avocățește, că nu ei trebuiau să achite, ci  un partener de-al lor de consorțiu, alături de care câștigaseră licitația și executaseră lucrările.

O confuzie risipită de Tribunalul București

Din acest motiv, acțiunea inițiată de Comprest Util la începutul anului 2016, în vederea obținerii unei ordonanțe de plată împotriva Van Oord, a fost respinsă pe 15.03.2016. Judecătorii au reținut atunci că olandezii nu au calitate procesuală pasivă. Mai departe, firma românească s-a îndreptat împotriva partenerului de consorțiu al olandezilor. Vorbim aici de o firmă care se afla deja în insolvență, într-un dosar al Tribunalului București. Însă judecătorul sindic de la instanța bucureșteană a spus că datoria în litigiu nu aparținea partenerului de consorțiu.

Din acest motiv, Comprest Util a deschis alte două litigii împotriva olandezilor. În primul a cerut o nouă ordonanță de plată, iar în al doilea a cerut declanșarea insolvenței împotriva Van Oord – Sucursala Constanța.

Curtea de Apel Constanța bagă Van Oord Olanda în faliment

Confruntarea juridică a părților a fost teribilă. Pe 25 ianuarie 2017, judecătorul sindic de la Tribunalul Constanța a respins cererea Comprest Util privind declanșarea insolvenței împotriva Van Oord. Firma românească a declarat apel. Dar înainte să se judece apelul, în celălalt proces, de la Tribunalul Constanța, s-a dispus emiterea ordonanței de plată împotriva olandezilor, pe 31.01.2018. Această victorie a zguduit soarta procesului de insolvență. Astfel, pe 14.06.2018, Curtea de Apel Constanța a decis ca dosarul de judecată să fie returnat judecătorului sindic de la Tribunalul Constanța, cu misiunea de a deschide procedura de insolvență, atenție, împotriva Van Oord Olanda. După cum spuneam încă din titlu, buturuga mică răstoarnă carul mare!

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Tribunalul anulează ordonanța de plată

Zdrobiți pe jumătate, olandezii s-au ridicat cu tehnici de manipulare mai rar întâlnite. Ei au reușit să blocheze executarea silită, iar mai apoi au obținut chiar anularea ordonanței de plată, pe calea contestației. În această procedură, Comprest Util s-a apărat, cerând Tribunalului să țină cont de hotărârea dată de instanța superioară, a Curții de Apel, în dosarul de insolvență. Cu alte cuvinte, românii au spus că dacă o instanță superioară a constatat starea de insolvență,  înseamnă că a stabilit calitatea Van Oord de datornic și caracterul cert, lichid și exigibil al creanței. Or aceste constatări ale unei instanțe superioare, nu pot fi cenzurate, schimbate sau anulate de o instanță inferioară – au spus juriștii Comprest.

În schimb, avocații tocmiți de olandezi au răspuns de genul: noi suntem Van Oord România, hotărârea de insolvență nu se referă la noi, ci se referă la Van Oord Olanda, care este o altă persoană.

Spusele lor au avut mare trecere la instanța de la Tribunal, care a trecut cu lejeritate peste cele stabilite la Curte. Ca să fie clară înclinarea balanței și diferența de tratament, trebuie să spunem că Tribunalul s-a pronunțat pe toate cererile olandezilor, însă nu s-a pronunțat deloc, a ignorat pur și simplu, excepția ridicată de compania românească. Un fel de: flit, bă, ura și la gară!

O manipulare machiavelică

După ce au anulat ordonanța de plată pledând că nu Sucursala a intrat în insolvență, ci firma-mamă din Olanda, avocații Van Oord au denunțat o eroare materială în hotărârea Curții de Apel. Astfel, ei au cerut să se înlocuiască Van Oord – Olanda cu Van Oord – Sucursala Constanța, susținând că aceasta din urmă ar avea calitatea și capacitatea de a răspunde pentru datoriile ei, în procedura insolvenței. Eroarea s-a rectificat, Van Oord Olanda a scăpat de insolvență. Pe aceeași eroare, sucursala scăpase de ordonanța de plată a milionului țepuit fără scrupule. Și scăpată a rămas. Ce bine, ce convenabil!

După rectificare, dosarul a fost trimis judecătorului-sindic de la Tribunal, cu misiunea de a începe procedura insolvenței împotriva Van Oord- Sucursala Constanța. Numai că avocații Sucursalei au venit cu textul vechi: noi suntem Van Oord România, o biată sucursală, nu putem răspunde, să răspundă Van Oord Olanda. Aceeași joacă și în alte două acțiuni îndreptate împotriva hotărârii Curții de Apel referitoare la insolvență: o revizuire, care încă se mai judecă, și o contestație în anulare, pierdută definitiv de Van Oord pe 8 octombrie 2018.

Nu-i așa că pare o tulburare gravă de percepție? Cum să te contrazici de la un proces la altul legat de percepția unei situații? Să abandonezi prima percepție, că ți-ai făcut o a doua percepție contrară, apoi să revii la prima, după care să te răzgândești și să o îmbrățișezi duplicitar pe a doua… Nu-i așa că pare o sminteală? Doar pare! În realitate, nu e nicio sminteală și nicio tulburare gravă de percepție. E lipsă de scrupule, machiavelism și reframing. Cu alte cuvinte: manipulare și vrăjeală frumos ambalată. Judecătorul sindic a stopat acest joc pe 9 octombrie 2018, când a respins excepția ridicată de olandezi. Van Oord – Sucursala Constanța a rămas în procesul de insolvență, urmând să se continue procedura prin care Comprest Util și alte firme țepuite să-și poată recupera banii.

Insolvența este utilă, măcar să știm dacă au țepuit și statul român

După cum spuneam în deschiderea articolului, sucursala are datorii. Și nu un datorii mărunte, ci peste 222 de milioane de lei.  Rămâne de văzut cum va decurge insolvența. Însă, în mod cert, Comprest Util va deține poziția de creditor principal și va avea acces la documentele contabile ale Van Oord – Sucursala Constanța. Nu credem că olandezilor le va conveni ca acest creditor, care după cum s-a văzut nu cedează la drepturile sale, să afle cum anume s-a produs gaura de peste 222 de milioane de lei. Asta în condițiile în care, participând la ambele lucrări de anvergură ale Van Oord în România, Comprest Util a realizat profit de 15-20%, primind lucrările cu doar 75% din valoarea plătită de beneficiari. În fond, aici este marea întrebare: cum o firmă românească a făcut profit, lucrând cu 75% din valoarea oferită de beneficiar, iar olandezii, cu 100%, au ieșit în pierdere? După cum spuneam, există suspiciunea că profitul real, pe care trebuiau să-l declare olandezii în țara noastră, a fost exportat spre țara lor de origine și astfel nu au plătit nimic la bugetul nostru de stat. Exemplul olandez este de-a dreptul șocant, întrucât este greu de admis că este normal să nu lași un leu, măcar în scârbă, statului român din încasări fabuloase, de peste un miliard de lei noi. Ca să vă faceți o impresie, această sumă înseamnă în lei vechi zece mii de miliarde. Păi care ar fi exemplul pe care ar trebui să-l ia firmele românești de aici? Să angajeze cheltuieli cu nemiluita ca să scoată banii afară din țară? Să-și țepuiască partenerii de afaceri? Opinăm că statul olandez, care se opune intrării României în Schengen pe motiv că suntem o țară coruptă și retrogradă, ar trebui să urmărească mai atent ce modele corecte ne vin aici, din Olanda.

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Claudiu Palaz și Horia Constantinescu s-au întâlnit la o cafea… de taină

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Oficial, Caludiu Palaz și Horia Constantinescu nu au nimic de împărțit. Nici poziții publice, nici valori comune, nici vreo dușmănie! Pur și simplu, cei doi par să fie din povești diferite. Peter Pan nu apare în povestea Croitorașului cel Viteaz. Neoficial, însă, această perspectivă ar putea fi răsturnată de o fotografie transmisă redacției Ordinea.Ro, în care cei doi sunt surprinși la o cafea… de taină, discutând aprins.

Această legătură, până acum necunoscută publicului, ne-a făcut să săpăm mai adânc. Așa am descoperit că Palaz și Constantinescu au, totuși, contrar percepției de la care am pornit, un punct de joncțiune. Acesta se numește: Costinești. La alegerile trecute, PMP-ul lui Palaz a avut un candidat redutabil la Costinești, în persoana lui Dorin Jeanu. Acesta a scos un scor electoral foarte bun, de 30,65%, ceea ce, se pare, a diminuat șansele cât se poate de reale ale PSD-istului Horia Constantinescu de a ajunge primar în stațiunea tineretului, acolo unde deținea o afacere înfloritoare. Afacerea există și acum, dar Horia Constantinescu a trecut-o pe mâna familiei sale, pentru a se putea ocupa de controalele de la OPC. Din această perspectivă, întâlnirea celor doi la o cafea ar putea fi o tatonare reciprocă sau poate un început de negociere pentru pozițiile pe care le vor exprima și susține în perspectiva alegerilor locale din 2020. Horia Constantinescu a pierdut trenul de a ajunge prefect al județului Constanța și, se pare, a renunțat la ideea de a candida la Primăria Constanța – idee lansată în spațiul public fără un suport probator, dar menținută într-o zonă de ambiguitate chiar de către cel vizat de acest zvon, care nu a dezmințit niciodată tranșant un astfel de plan. În sfârșit, Constantinescu a sprijinit, conform surselor noastre, numirea lui Gabriel Diceanu la conducerea BTT Costinești. S-a întors acesta la mai vechea sa iubire, Costineștiul? Își pregătește o nouă candidatură? Până la urmă, oare ce a discutat cu Palaz?

Am încercat să găsim răspunsuri la aceste întrebări, contactându-i pe cei doi politicieni. Iată ce ne-au declarat aceștia:

Horia Constantinescu: “Puteți să publicați fotografia și fără declarația mea. Există viață și după activitățile politice. Am băut o cafea, nimic altceva. Mă consider un om responsabil mintal încât să nu fac strategii politice cu doi ani înainte de alegeri. În doi ani multe se pot schimba, inclusiv din punct de vedere legislativ.”

De partea cealaltă, mult mai deschis spre spre dialog a fost vicele Consiliului Județean Constanța. A recunoscut și că a discutat politică și administrație cu Horia Constantinescu, spre “binele Costineștiului”.

Claudiu Palaz: “Horia Constantinescu îmi e prieten. A fost o cafea a prieteniei. Nu pot să ascund, de asemenea, nici faptul că am discutat politică. Ne interesează pe amândoi cum merg lucrurile în Costinești, deci am discutat despre activitățile publice de acolo.”

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: