Exclusiv Slide

Cernavodă. Fostul consilier PSD-ist Olaru, contracte pe bandă rulantă cu administrația liberală

feb. 05, 2018 Adrian Cârlescu

Un fost consilier local PSD-ist, pe numele său Alexandru Olaru, a intrat pe deplin  în grațiile liberalilor care conduc Primăria orașului Cernavodă. Firma acestuia, Oxipest&Alex SRL, care până în noiembrie 2014 s-a ocupat în principal de comercializarea peștelui, crustaceelor și moluștelor, a ajuns, acum, să cazeze delegațiile din Chișinău și să amenajeze locurile publice din oraș. Vorbim de contracte cu dedicație, prin care Oxipest a ajuns să monteze trepte și contratrepte din granit, să schimbe borduri, să amenajeze o parcare auto, iar mai nou să modernizeze rețeaua de canalizare.

Oxipest&Alex SRL a fost înființată în anul 2003, avându-l ca asociat unic și administrator pe Alexandru Olaru. La scurt timp de la înființare, cu sprijinul guvernului PSD al lui Adrian Năstase, societatea a reușit să obțină două amenajări piscicole în concesiune, respectiv bălțile Baciu din Rasova și Vederoasa din Aliman. Concomitent, societatea a început să desfășoare acte de comerț cu pește, crustacee și moluște, cu ridicata, dar și în magazine de specialitate, potrivit obiectului principal de activitate declarat la Registrul Comerțului.

În 2008, Olaru a devenit președinte al PSD Cernavodă și consilier local din partea acestui partid. Această împrejurare avea să îi profite și, deopotrivă, să îi dăuneze. I-a profitat din plin, atunci când a obținut de la Consiliul Județean, pe vremea lui Nicușor Constantinescu, o autorizație de construire prin care a făcut amenajări pe malul bălții Baciu, inclusiv o pensiune… roz, cu restaurant. Într-o perioadă în care aceste aprobări se dădeau după luni și chiar ani de așteptare, Olaru a primit-o pe a sa într-o singură zi (vezi detalii aici).

Atât de strânse erau legăturile sale cu ”echipa” care conducea județul, încât fostul vicepreședinte al CJC, Gheorghe Cristian Darie, a menționat firma Oxipest&Alex SRL într-o declarație de avere. În fapt, Darie îi vânduse lui Olaru o șalupă de agrement cu 25.000 de lei, în anul 2009. Doi ani mai târziu, apartenența la gașca PSD-istă avea să-i dăuneze lui Olaru. La Rasova, primarul PDL-ist al momentului a formulat o plângere penală împotriva firmei Oxipest, susținând că un dig al amenajării piscicole, construit fără autorizație, ar fi condus la inundarea unor terenuri agricole.

La începutul anului 2012, Agenția Națională de Integritate avea să-l scoată pe Olaru din politică, declarându-l incompatibil cu funcția de consilier local de Cernavodă. La alegerile locale din 2012, numele lui Olaru nu s-a mai găsit pe listele de candidați. Însă acesta a continuat să frecventeze partidul. Ca dovadă, în septembrie 2015, organizația Tineretului Social Democrat a organizat o petrecere câmpenească pe domeniul lui Olaru de la balta din Rasova.

Aruncat pe ușa din dos a politicii, Olaru s-a concentrat asupra afacerilor. În anul 2014, a trecut comerțul cu pește, crustacee și moluște pe plan secund, declarând ca activitate principală a firmei sale lucrările de construire a drumurilor și autostrăzilor.  Această mișcare avea să-i folosească din plin. Însă ajutorul nu a mai venit de la PSD, așa cum era de așteptat având în vedere istoricul pomenit mai sus, ci de la administrația liberală instaurată la Cernavodă, la ultimele alegeri locale.

Astfel, în anul 2007, firma Oxipest&Alex SRL a început să fie un nume de referință pentru atribuiri directe de contracte, în domeniul lucrărilor publice sau al serviciilor hoteliere. Colaborarea a debutat pe 7 august 2017, atunci când administrația liberală i-a atribuit direct lucrări în valoare de aproximativ 160.000 de lei plus TVA, pentru placarea cu granit a unor trepte și contratrepte. Lucrarea a mai cuprins amenajarea unor platforme de odihnă și montare unei balustrade și a unor capace de sprijin.

Oxipest&Alex Contracte

La distanță de o săptămână și două zile, Primăria a mai cumpărat de la Oxipest ”servicii de cazare hotel pentru delegații zona agrement”, cu o cantitate specificată de 48 de persoane, la un preț unitar de 250 de lei. În total 12.000 de lei plus TVA. Totuși, în anunțul publicat pe SEAP se specifica faptul că delegația care urma să beneficieze de aceste servicii era formată din 12 persoane, cu un sejur de patru zile.

Pe 14 septembrie 2017, firma lui Olaru a împușcat alte două contracte de la Primăria lui Negoiță. Primul dintre acestea avea ca obiect amenajarea unei parcări auto, pe strada Crișan, în suprafață de 102,70 mp, la prețul unitar de 204 lei/mp. Al doilea contract avea ca obiect proiectarea și execuția unui trotuar pe strada Anghel Saligny, pe o lungime de 735 de metri liniari. Potrivit descrierii tehnice, lucrarea încredințată către Oxipest viza doar înlocuirea bordurilor. Prețul total a fost de 114.994,59 de lei.

Sandu Olaru, centru, inspectând una din lucrările executate de firma sa în beneficiul Primăriei Cernavodă

Pe 20 septembrie 2017, Primăria Cernavodă a încheiat un nou contract fără licitație cu Oxipest, în valoare de 328.900 de lei, plus TVA. De data aceasta, societatea primea responsabilitatea de a reabilita și moderniza rețeaua de canalizare pluvială de pe străzile Mihai Eminescu, Cuza Vodă și Vasile Alecsandri, în baza unui proiect tehnic întocmit de firma Prosim Actual SRL. Lucrarea avea un termen de execuție de 30 de zile. Primăria a încheiat un prim act adițional la contractul pentru modernizarea rețelei de canalizare pluvială, fără a publica un anunț în acest sens în SEAP. Intuim că acesta se referea la prelungirea perioadei de execuție, probabil ca urmare a constatării, după șablonul deja clasic, a unor diferențe majore între situația de plan și situația din teren.

În mod cert, pe 15 decembrie 2017, așa cum s-a publicat în SEAP, Primăria a plătit 6.000 de lei firmei Prosim Actual SRL pentru actualizarea proiectului tehnic al investiției. În acest fel, au fost identificate variații de cantități și lucrări suplimentare ce nu au fost cuprinse în oferta inițială.

Pe 22 ianuarie a.c., Primăria Cernavodă a încheiat cu Oxipest actul adițional nr. 2 la contractul de execuție. Lucrările suplimentare și variațiile de cantități au fost negociate la 101.687,32 de lei plus TVA. Valoarea totală a contractului a fost majorată la 430.587,32 de lei plus TVA. Trebuie să menționăm că suma se încadrează sub plafonul de 440.000 de lei fără TVA, până la care se pot face achiziții directe de lucrări.

Detaliu de la canalizarea executată pe strada Mihai Eminescu

În sfârșit, firma lui Olaru a mai beneficiat de un contract cu dedicație pe 14 decembrie 2017, când a fost aleasă să presteze servicii de cazare și masă pentru o delegație din Republica Moldova. Prestația a fost calculată pentru 42 de persoane, la prețul unitar de 240 de lei/persoană.

Comments

comments

Adrian Cârlescu

About The Author

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.