Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Cum câștigă fostul șef al ITM Constanța, Eugen Bola, un an de salariu fără să muncească deloc

Published

on

Pensionat în vara anului trecut din fruntea Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, Eugen Bola ar putea încasa, pe lângă pensia uzuală, și salariile pe un an de zile, indexate, majorate și recalculate. Fostul șef a câștigat în acest sens o acțiune pe fond, la Tribunalul Constanța, împotriva Inspectoratului, dar și a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cel care i-a respins, fără motivare, cererea de prelungire cu un an a raportului de serviciu după împlinirea vârstei standard de pensionare. Actualul șef al ITM, Marian Becheanu, spune că instituția are obligația legală să depună recurs. Cum recursul suspendă executarea hotărârii de fond, iar soluționarea sa durează, rezultă că Eugen Bola se va întoarce la ITM doar pentru a-și face plinul de la casierie.

Eugen Bola a condus ITM Constanța timp de 17 ani. A fost respectat și a avut rezultate bune, în linii mari. Însă uneori și-a mai dat în petic și cu apucături balcanice. În 2016 și 2017, Ordinea.Ro a relatat despre războiul de uzură dus de Eugen Bola împotriva unei funcționare care a reclamat că Inspectoratul a încălcat legea și a falsificat o procedură de evaluare pentru a o disponibiliza. Dată afară ilegal, funcționara a fost reîncadrată provizoriu. Apoi a mai fost dată afară de două ori la rând, fiind reîncadrată, de fiecare dată, la cererea instanței (mai multe detalii AICI și AICI). Culmea, aceste practici de hărțuire în muncă aveau loc la instituția menită să sancționeze încălcarea legii în raporturile de muncă. În 2017, Ordinea.Ro a mai publicat, în exclusivitate, o înregistrare audio cu Eugen Bola, în care acesta aranja mușamalizarea unui caz de muncă fără forme legale (vezi AICI).

În vara anului trecut, având vârsta standard de pensionare, Eugen Bola a cerut Ministerului Muncii să-i prelungească raportul de muncă, pe funcția de conducere, cu încă un an calendaristic, în condițiile legii. Însă combinațiile politice au condus la înlocuirea sa cu Marian Becheanu, susținut de PSD. Schimbarea s-a produs pe 11 iulie 2022.

Cum nu se putea menționa respingerea cererii pe motiv că așa s-ar fi decis pe la partide, în documentul oficial nu s-a mai motivat nimic, după cum susținea, anul trecut, o publicație constănțeană (vezi AICI). Situația i-a profitat deplin lui Eugen Bola, care a deschis un proces împotriva Ministerului și a Inspectoratului Teritorial de Muncă, cerând anularea ordinului de ministru și reîncadrarea în funcția publică până la 10 iulie 2023. Vorbim aici de dosarul de judecată înregistrat la Tribunalul Constanța, pe 1 noiembrie 2022, sub indicativul 7391/118/2022. Judecata s-a finalizat printr-o hotărâre de fond, pe 6 aprilie 2023. Tribunalul a respins ca inadmisibilă cererea lui Bola privind anularea unei adrese din 9 august 2022. Însă a admis cererea acestuia de anulare a ordinului de pensionare. Instanța a obligat Ministerul Muncii să-l mențină pe Bola în funcția de șef al Inspectoratului, peste vârsta standard de pensionare, preț de un an, calculat începând cu 11 iulie 2022. ITM-ul a fost obligat să-i plătească lui Eugen Bola o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și recalculate, precum și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acesta începând cu 11 iulie 2022 și până la reintegrarea în muncă, fără a depăși data de 10 iulie 2023.

Advertisement

Marian Becheanu spune că instituția este obligată să declare recurs, după comunicarea hotărârii. Aceasta este executorie cu fondul, însă recursul suspendă executarea hotărârii până la soluționare. Cel mai probabil, o hotărâre definitivă nu va fi pronunțată până la data de 10 iulie 2023, astfel încât Eugen Bola ar putea câștiga salariile indexate și majorate fără să muncească deloc.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions