Connect with us

Actual

Cumpănă către Teodosie: „eu n-am fost colaborator al Securităţii, dar tu ai fost”

Maria Ionescu

Publicat

la

Războiul dintre şeful bisericii tomitane, Teodosie Petrescu, şi jurnalistul Constantin Cumpănă a ajuns într-o nouă fază tactică. După ce arhiepiscopul l-a catalogat pe jurnalist drept „securist cu faţă de revoluţionar” într-un comunicat dat publicităţii săptămâna trecută, Constantin Cumpănă a reacţionat, astăzi, într-o conferinţă de presă, aducând dovezi că a fost calomniat. „Eu n-am fost colaborator al Securităţii, dar tu ai fost” – i-a transmis jurnalistul care se află în posesia unei hotărâri irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în care se arată negru pe alb că nu a colaborat cu Securitatea.

În esenţă, conflictul a început de la o serie de articole publicate de Constantin Cumpănă, despre caterisirea pe nedrept a unui preot din Cernavodă, pe motiv de neascultare. În replică, Teodosie a deschis un proces civil împotriva jurnalistului şi a preotului caterisit pe nedrept, cerându-le daune morale de cîte 5.000 de lei pentru defăimare. Incisiv şi bine documentat, jurnalistul a continuat investigaţiile sale despre impostura morală care roade pe interior biserica de la Constanţa. Iar la un moment dat a lansat o petiţie publică pe interent, în care îi cerea Patriarhului Daniel să ia act de fapte de o gravitate excepţională comise de Teodosie, relatate ca atare de presă de-a lungul timpului: colaborator al Securităţii sub numele conspirativ Mache în baza unui angajament semnat pe 29 septembrie 1987, acuzat de relaţii de homosexualitate, simonie, luare de mită, distrugerea Fermei Nazarcea sau deturnarea de fonduri ale Arhiepiscopiei Tomisului pentru construirea complexului hotelier de la Dorna Arini în beneficiul fundaţiei pe care o prezidează.

Cu siguranţă, acest demers fără precedent l-a supărat şi mai tare pe Teodosie. Ca dovadă, Arhiepiscopia Tomisului a remis un comunicat presei, săptămâna trecută, în care spunea că jurnalistul ar fi invidios că Teodosie are o hotărâre judecătorească potrivit căreia nu a colaborat cu Securitatea, în timp ce Cumpănă chiar ar avea o hotărâre care constată calitatea acestuia de colaborator al sinistrei instituţii de represiune (indicată cu link spre site-ul CNSAS, în comunicatul Arhiepiscopiei).

După o săptămână de tăcere, timp în care a strâns şi a ordonat un volum consistent de înscrisuri autentice, Constantin Cumpănă a ieşit la bătaie. Jurnalistul a relatat că, fiind revoluţionar, a aflat în anul 2008 că CNSAS-ul a deschis un proces împotriva sa, la Curtea de Apel Constanţa, cerând instanţei să constate calitatea sa de colaborator al Securităţii şi decăderea sa din drepturile de revoluţionar cu consecinţa restituirii indemnizaţiilor primite anterior. Atunci a luat la cunoştinţă de dosarul de Securitate deschis pe numele său, şi închis după aproximativ şase luni, de un ofiţer de securitate care lucra sub acoperire la Şantierul Naval Constanţa, unde îi era coleg de muncă. Deşi în dosarul de 26 de pagini nu se afla nicio iscălitură a sa, niciun angajament şi nicio notă informativă, reieşea că îşi pusese la dispoziţia organelor apartamentul personal pentru a fi utilizat pentru întâlniri conspirative. Ba chiar, în calitate de „gazdă” a Securităţii, avea şi un nume de cod: Majestic. Instanţa de la Constanţa i-a dat dreptate lui Cumpănă, însă CNSAS-ul a declarat recurs la ÎCCJ, pe care l-a şi câştigat. De altfel, hotărârea pronunţată în 2012 a fost indicată de Arhiepiscopia Tomisului ca dovadă că jurnalistul ar fi un „securist cu faţă de revoluţionar”.

Întrucât schiţa casei, pe care o desenase securistul cu mâna lui, nu corespundea deloc aplasamentului real al apartamentului său, Constantin Cumpănă a depus o plângere penală împotriva ofiţerului la Parchetul Militar, susţinând că acesta a plastografiat întregul dosar, probabil în vederea obţinerii stimulentelor profesionale care se acordau. Parchetul Militar l-a citat pe securist, l-a confruntat cu schiţa reală a apartamentului şi cu cea desenată de el, iar în faţa evidenţelor acesta şi-a recunoscut falsul. Mai departe, cu rezultatul anchetei Parchetului Militar, Constantin Cumpănă a deschis un proces de revizuire a hotărârii ÎCCJ din 2012 şi a obţinut câştig de cauză, în mod irevocabil, prin Decizia 804/19 februarie 2014.

„Solicit ca, în modul în care m-a calomniat, Teodosie să-şi prezinte scuze. Nu sunt invidios pe el. Eu nu am fost colaborator, tu ai fost colaborator al Securităţii” – i-a transmis jurnalistul întâiului ierarh al bisericii de la Constanţa. Jurnalistul spune că nu îl va da în judecată pe Teodosie, chiar dacă acesta „s-a repezit ca găina la muci să mă dea în judecată”, cerând daune de 5.000 de lei. „Ce vrei, măi, Teodosie, să faci cu banii ăştia? Să contribui la Dorna Arini, să mai dai la serviciile care te protejează? Ce să faci cu 5.000 de la mine, care am 1.000 de lei pensie?”. În altă ordine de idei, Constantin Cumpănă spune că se va adresa instituţiilor statului cu probe referitoare la Ferma Nazarcea, complexul turistic de la Dorna Arini, construirea garajelor de la Palatul Arhiepiscopal peste un sit arheologic şi alte fapte. De asemenea, spune că va trimite aceste probe tuturor liderilor ortodocşi din lume, „să ştie ce e aici, în Constanţa”. „Ioan Gură de Aur spunea: dacă un ierarh este viclean, fugi şi leapădă-te de el. Îi cer patriarrhului Daniel să aducă la Constanţa un ierarh blând şi smerit, nu unul care urăşte oamenii.”, a mai spus Constantin Cumpănă, cerând ca Teodosie să fie caterisit sau să se retragă la o mănăstire.

Adrian Cârlescu

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(FOTO) Șantierul Naval Damen Mangalia a lansat la apă cinci nave

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Damen a lansat la apă cinci nave, aflate în lucru pe Șantierul Naval Damen Mangalia: cea mai modernă și tehnologizată navă off-shore pentru căutarea și recuperarea de diamante din lume, doua feriboturi RoRo hibride GNL și două nave fluviale tip cisternă, parțial echipate (Inland tankers). Lucrările la aceste nave au început în cursul anului trecut și vor continua în cursul anului viitor.

Șantierul Naval Damen Mangalia este cel mai mare șantier din Europa. Odată cu preluarea managementului șantierului, Damen s-a angajat într-un parteneriat strategic pe termen lung cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Șantierul Naval Damen Mangalia beneficiază de capacitatea comercială la nivel mondial și expertiza în domeniul construcțiilor și reparațiilor navale al Grupului Damen pentru a dezvolta continuu portofoliul de comenzi primite de șantier, pentru atragerea de forță de muncă și pentru a face toate investițiile necesare.

“Parteneriatul dintre Damen și România își arată primele rezultate. În contextul actualei pandemii, Șantierul Naval Damen Mangalia dovedește astfel că poate produce, în condiții dificile o gamă largă de nave medii și mari, foarte avansate din punct de vedere tehnologic. România redevine astfel un lider în Europa, în construcția navală”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

“Suntem foarte entuziasmați să construim aceste nave la Șantierul Naval Damen Mangalia. Șantierul dovedeste calitate și are forța de muncă și infrastructura necesare pentru a construi nave de o complexitate înaltă. Suntem mândri că am reușit să facem un adevărat tur de forță în lansarea concomitentă la apă a cinci nave dovedind potențialul imens al parteneriatului dintre Damen și România”, a declarat Mark Vermeulen, Managing Director MSV Unit, Damen Group.

Cele cinci nave lansate săptămâna trecută la Mangalia deservesc arii diversificate pentru mai mulți clienți:

  • navă pentru căutarea și recuperarea de diamante de la mare adâncime – lungă de 177 de metri, comandată de către DeBeers Marine Namibia, va fi cea mai modernă și tehnologizată navă off-shore de acest tip din lume; Noua navă de tip offshore va beneficia de un sistem dinamic de poziționare – DP2, care se bazează pe un sistem cu șapte propulsoare – alimentate de șase generatoare de câte 3230 eKW fiecare. Valoarea contractului de aproximativ 42 de milioane de euro.
  • doua feriboturi/nave inovatoare hibride de tip RoRo -construite pentru Seaspan Ferries Corporation, ca parte a programului de înlocuire a flotei companiei. Navele vor fi clasificate de Bureau Veritas și vor intra în exploatare în 2021. Feriboturile vor fi dotate cu baterii de 2 megawați, dar vor permite inclusiv stocarea a peste 200 de metri cubi de GPL Fiecare dintre cele două nave inovatoare are o lungime de 149 de metri lungime și au fost proiectate de așa natură încât să permită încărcarea și transportul – pe culoare – cu o lungime totală de 1034 metri.
  • doua nave fluviale tip cisterna (Inland tankers), cu următoarele caracteristici: lungime totală de 85 metri, adâncime la puntea principală de 4,5 metri și o greutate Casco de 454 tone. Acestea sunt primele două din totalul de patru nave care vor fi construite pentru Gebr. De Jonge Shipbuilding Services B.V., în conformitate cu normele și reglementările Societaății de clasificare Lloyd’s Register. Navele sunt programate pentru livrare din Constanța, în luna decembrie a acestui an și vor fi predate clientului final în Olanda.

Această lansare este o etapă importantă în procesul de construcție a navelor și reprezintă un moment cheie, ce marchează finalizarea lucrărilor de sudură corp, presupunând, de asemenea, un progres semnificativ al lucrărilor de vopsitorie corp exterior și nu numai. De asemenea, după această fază, se vor instala echipamente specifice fiecărei nave, sistemele de tubulatură și se vor finaliza lucrările electrice și tâmplărie.

Damen a câștigat oferta de construire a acestor nave datorită reputației excelente, angajamentului față de calitate și infrastructurii dovedite de Șantierul Naval Damen Mangalia. Șantierul a lucrat îndeaproape cu clienții săi pentru a se asigura că noile nave îndeplinesc standardele stricte de siguranță, de performanță și de funcționare necesare pentru a oferi servicii optime.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

OFICIAL! Orașul Cernavodă și alte două comune din județul Constanța intră în carantină

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

OFICIAL! Orașul Cernavodă și alte două comune din județul Constanța intră în carantină

Rând pe rând, localitățile din județul Constanța intra in carantina. Din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus, autoritățile decid carantinarea localităților. Vineri, instituțiile abilitate au decis carantinarea orașului Cernavoda și a comunelor Cumpăna și Târgușor.

Măsura intra in vigoare din 28 Noiembrie, de la ora 20.00.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cadrele medicale de la Spitalul Județean asigură permanența în minivacanța de 1 Decembrie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Activitatea medicală în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” nu va fi afectată de sărbătorirea zilelor de 30 noiembrie și 1 Decembrie, urmând să se desfășoare normal.

Astfel, ca și până acum, în cadrul Unității Primiri Urgențe, pacienții vor fi preluați non stop, investigați și, după caz, spitalizați.

”Vă reamintim că preluarea pacienților în UPU se face conform reglementărilor în vigoare. Astfel, se efectuează triajul epidemiologic pentru toți pacienții care se prezintă la Unitatea Primiri Urgențe, indiferent de mijloacele cu care sunt aduși (SAJ, SMURD sau mijloace proprii).”, precizează Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unității spitalicești.

Zona de triaj epidemiologic este situată în afara UPU, în modulele special amenajate în imediata apropiere a Unității Primiri Urgențe iar cadrele medicale sunt pregătite pentru preluarea unui flux crescut de pacienți, în condiții de maximă siguranță.

Totodată, este important de precizat că timpul petrecut în UPU pentru pacienții suspecți de infecția cu noul coronavirus poate fi prelungit, având în vedere că în afară de investigațiile uzuale, se recoltează testul covid și, automat, timpul se prelungește până la sosirea rezultatului, în funcție de care se decide mai departe spitalul sau secția în care pacientul urmează să fie internat, dacă situația o impune.

Singurele modificări pentru zilele care urmează, sunt pentru cabinetele din cadrul Ambulatoriului de Specialitate. Conform prevederilor art. 139, alin (1) din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare, Ambulatoriul de Specialitate  va fi închis pe 30 noiembrie și 1 Decembrie.

”Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța vă asigură că, în permanență, se iau toate măsurile pentru asigurarea unui act medical continuu și de calitate și se depun toate eforturile pentru a fi protejați atât pacienții cât și personalul angajat.

În același timp, pentru siguranța Dumneavoastră și a celor din jur, vă recomandăm să aveți răbdare și să respectați cu strictețe recomandările autorităților. Evitați aglomerațiile, spălați-vă des pe mâini și nu ieșiți din casă decât dacă situația o impune.”, precizează Crina Kibedi.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: