Connect with us

Actual

Cumpănă către Teodosie: „eu n-am fost colaborator al Securităţii, dar tu ai fost”

Maria Ionescu

Publicat

la

Războiul dintre şeful bisericii tomitane, Teodosie Petrescu, şi jurnalistul Constantin Cumpănă a ajuns într-o nouă fază tactică. După ce arhiepiscopul l-a catalogat pe jurnalist drept „securist cu faţă de revoluţionar” într-un comunicat dat publicităţii săptămâna trecută, Constantin Cumpănă a reacţionat, astăzi, într-o conferinţă de presă, aducând dovezi că a fost calomniat. „Eu n-am fost colaborator al Securităţii, dar tu ai fost” – i-a transmis jurnalistul care se află în posesia unei hotărâri irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în care se arată negru pe alb că nu a colaborat cu Securitatea.

În esenţă, conflictul a început de la o serie de articole publicate de Constantin Cumpănă, despre caterisirea pe nedrept a unui preot din Cernavodă, pe motiv de neascultare. În replică, Teodosie a deschis un proces civil împotriva jurnalistului şi a preotului caterisit pe nedrept, cerându-le daune morale de cîte 5.000 de lei pentru defăimare. Incisiv şi bine documentat, jurnalistul a continuat investigaţiile sale despre impostura morală care roade pe interior biserica de la Constanţa. Iar la un moment dat a lansat o petiţie publică pe interent, în care îi cerea Patriarhului Daniel să ia act de fapte de o gravitate excepţională comise de Teodosie, relatate ca atare de presă de-a lungul timpului: colaborator al Securităţii sub numele conspirativ Mache în baza unui angajament semnat pe 29 septembrie 1987, acuzat de relaţii de homosexualitate, simonie, luare de mită, distrugerea Fermei Nazarcea sau deturnarea de fonduri ale Arhiepiscopiei Tomisului pentru construirea complexului hotelier de la Dorna Arini în beneficiul fundaţiei pe care o prezidează.

Cu siguranţă, acest demers fără precedent l-a supărat şi mai tare pe Teodosie. Ca dovadă, Arhiepiscopia Tomisului a remis un comunicat presei, săptămâna trecută, în care spunea că jurnalistul ar fi invidios că Teodosie are o hotărâre judecătorească potrivit căreia nu a colaborat cu Securitatea, în timp ce Cumpănă chiar ar avea o hotărâre care constată calitatea acestuia de colaborator al sinistrei instituţii de represiune (indicată cu link spre site-ul CNSAS, în comunicatul Arhiepiscopiei).

După o săptămână de tăcere, timp în care a strâns şi a ordonat un volum consistent de înscrisuri autentice, Constantin Cumpănă a ieşit la bătaie. Jurnalistul a relatat că, fiind revoluţionar, a aflat în anul 2008 că CNSAS-ul a deschis un proces împotriva sa, la Curtea de Apel Constanţa, cerând instanţei să constate calitatea sa de colaborator al Securităţii şi decăderea sa din drepturile de revoluţionar cu consecinţa restituirii indemnizaţiilor primite anterior. Atunci a luat la cunoştinţă de dosarul de Securitate deschis pe numele său, şi închis după aproximativ şase luni, de un ofiţer de securitate care lucra sub acoperire la Şantierul Naval Constanţa, unde îi era coleg de muncă. Deşi în dosarul de 26 de pagini nu se afla nicio iscălitură a sa, niciun angajament şi nicio notă informativă, reieşea că îşi pusese la dispoziţia organelor apartamentul personal pentru a fi utilizat pentru întâlniri conspirative. Ba chiar, în calitate de „gazdă” a Securităţii, avea şi un nume de cod: Majestic. Instanţa de la Constanţa i-a dat dreptate lui Cumpănă, însă CNSAS-ul a declarat recurs la ÎCCJ, pe care l-a şi câştigat. De altfel, hotărârea pronunţată în 2012 a fost indicată de Arhiepiscopia Tomisului ca dovadă că jurnalistul ar fi un „securist cu faţă de revoluţionar”.

Întrucât schiţa casei, pe care o desenase securistul cu mâna lui, nu corespundea deloc aplasamentului real al apartamentului său, Constantin Cumpănă a depus o plângere penală împotriva ofiţerului la Parchetul Militar, susţinând că acesta a plastografiat întregul dosar, probabil în vederea obţinerii stimulentelor profesionale care se acordau. Parchetul Militar l-a citat pe securist, l-a confruntat cu schiţa reală a apartamentului şi cu cea desenată de el, iar în faţa evidenţelor acesta şi-a recunoscut falsul. Mai departe, cu rezultatul anchetei Parchetului Militar, Constantin Cumpănă a deschis un proces de revizuire a hotărârii ÎCCJ din 2012 şi a obţinut câştig de cauză, în mod irevocabil, prin Decizia 804/19 februarie 2014.

„Solicit ca, în modul în care m-a calomniat, Teodosie să-şi prezinte scuze. Nu sunt invidios pe el. Eu nu am fost colaborator, tu ai fost colaborator al Securităţii” – i-a transmis jurnalistul întâiului ierarh al bisericii de la Constanţa. Jurnalistul spune că nu îl va da în judecată pe Teodosie, chiar dacă acesta „s-a repezit ca găina la muci să mă dea în judecată”, cerând daune de 5.000 de lei. „Ce vrei, măi, Teodosie, să faci cu banii ăştia? Să contribui la Dorna Arini, să mai dai la serviciile care te protejează? Ce să faci cu 5.000 de la mine, care am 1.000 de lei pensie?”. În altă ordine de idei, Constantin Cumpănă spune că se va adresa instituţiilor statului cu probe referitoare la Ferma Nazarcea, complexul turistic de la Dorna Arini, construirea garajelor de la Palatul Arhiepiscopal peste un sit arheologic şi alte fapte. De asemenea, spune că va trimite aceste probe tuturor liderilor ortodocşi din lume, „să ştie ce e aici, în Constanţa”. „Ioan Gură de Aur spunea: dacă un ierarh este viclean, fugi şi leapădă-te de el. Îi cer patriarrhului Daniel să aducă la Constanţa un ierarh blând şi smerit, nu unul care urăşte oamenii.”, a mai spus Constantin Cumpănă, cerând ca Teodosie să fie caterisit sau să se retragă la o mănăstire.

Adrian Cârlescu

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Accident rutier MORTAL în localitatea Mihai Viteazu din județul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, în localitatea Mihai Viteazu, județul Constanța, a avut loc un dramatic accident între două autoturisme,  în urma căruia două persoane și-au pierdut viața.

La fața locului s-au deplasat de urgență două echipaje Saj B2, un echipaj Smurd B și un echipaj Smurd C.

Potrivit reprezentanților Serviciului de Ambulanță Constanța, cele 2 victime conștiente au traumatism toraco-abdominal și au fost transportate la spital.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, pe DN 22 Constanța – Babadag, în zona localității Mihai Viteazu, județul Constanța, două autoturisme au fost implicate într-o coliziune, rezultând două persoane decedate și alte două rănite. Traficul se desfășoară alternativ, prin dirijare.

Știre  în curs de actualizare.

Update: Potrivit SAJ Constanța, o femeie și un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani și-au pierdut viața pe loc. Cele două victime care au fost transportate la spital au politraumatisme minore. Este vorba despre o tânără de 24 de ani și un tânăr în vârstă de 26 de ani.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Vreme caldă. Vezi prognoza meteo pentru următoarele 2 săptămâni

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, pe pagina Administrației Naționale de Meteorologie a fost postată estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 21 septembrie – 4 octombrie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Vremea va fi caldă până în data de 25 septembrie, cu temperaturi maxime ce se vor situa, în medie, în jurul a 28 de grade. Ulterior se va răci, astfel că media regională a valorilor maxime va scădea la 19…20 de grade în zilele de 28 și 29 septembrie. La începutul lunii octombrie se întrevede un proces de încălzire, ce va însemnă o creștere a valorilor diurne spre o medie de 23…24 de grade. Nopțile vor fi tot mai calde în prima săptămână de prognoză, astfel de la o medie a acestora de 11 grade, se va ajunge la 14…16 grade în 26 septembrie. Pentru a doua parte a intervalului sunt prognozate minime, în medie, între 8 și 10 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va crește după 23 septembrie, însă ploile vor fi pe arii mai extinse și posibil însemnate cantitativ, în perioada 25 – 28 septembrie.

CRIŞANA

Până în 25 septembrie vremea va fi caldă, cu maxime termice ce se vor situa, în medie, în jurul a 28 de grade, însă, în intervalul 26–29 septembrie se va răci semnificativ, astfel încât media maximelor va fi de 18…20 de grade. După acest interval se va încălzi ușor, astfel în primele zile ale lunii octombrie, la nivelul regiunii sunt prognozate maxime de 22…23 de grade. Tendința valorilor minime de temperatură va fi de creștere de la o medie de 10 grade, până spre 14…15 grade în intervalul 24-26 septembrie. Pentru a doua săptămână de prognoză sunt estimate minime de 8…10 grade. Vor fi ploi după 23 septembrie, însă probabilitatea pentru cantități de apă mai însemnate va fi mai ridicată în perioada 25-28 septembrie.

TRANSILVANIA

Până în 25 septembrie, media regională a valorilor maxime va fi de 24…26 de grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. Ulterior se va răci, chiar accentuat în perioada 28 – 30 septembrie, când media temperaturilor maxime va fi de 17…18 grade. Pentru primele zile ale lunii octombrie sunt estimate maxime ușor mai ridicate, în medie de 20…21 de grade. Nopțile vor fi răcoroase la începutul intervalului, cu o medie regională a temperaturilor minime de 7…8 grade, dar cu valori mult mai scăzute în depresiuni, însă până spre finalul săptămânii se va ajunge la o medie de 12…14 grade. Pentru a doua jumătate a intervalului sunt prognozate medii ale temperaturilor minime de 6…8 grade. În intervalul 25 – 28 septembrie vor fi ploi pe arii extinse, iar probabilitatea pentru cantități de apă mai însemnate va fi ridicată.

MARAMUREŞ

Până în 25 septembrie, media regională a valorilor maxime va fi de 24…26 de grade, caracterizând o vreme caldă pentru ultima decadă a lunii septembrie. Ulterior se va răci, chiar accentuat în perioada 28 – 30 septembrie, când media temperaturilor maxime va fi de 17…18 grade, apoi spre începutul lunii octombrie se va încălzi ușor și se vor atinge maxime în jur de 22 de grade. Minimele termice vor prezenta o tendință de creștere în prima parte a intervalului, de la o medie a acestora de 8 grade în prima noapte, până spre 14 grade în 26 septembrie. După această dată nopțile vor deveni tot mai răcoroase, cu o medie regională de 7…8 grade. În intervalul 25 – 28 septembrie vor fi ploi pe arii extinse, iar probabilitatea pentru cantități de apă însemnate va fi ridicată.

MOLDOVA

Vremea va fi caldă până în jurul datei de 26 septembrie, chiar călduroasă în sudul regiunii, cu o medie regională a valorilor maxime cuprinsă între 26 și 29 de grade. După această dată este prognozată o răcire semnificativă, astfel la finalul lunii septembrie, se vor atinge maxime în jur de 18 grade. În primele zile din octombrie temperaturile maxime vor fi ușor mai ridicate, spre o medie de 20…22 de grade. Valorile minime de temperatură vor fi în jur de 10 grade în primele zile, însă ulterior vor fi mai ridicate, iar la finalul primei săptămâni, media acestora va atinge 14…15 grade, cu mult peste regimul multianual. În a doua săptămână scăderea de temperatură se va resimți și în regimul nocturn, astfel media regională a minimelor va ajunge la 9…10 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în intervalul 26 – 29 septembrie, când și cantitățile de apă vor fi izolat mai însemnate.

DOBROGEA

În prima jumătate a intervalului, valorile termice diune se vor situa peste mediile multianuale. În primele 3 zile, media temperaturilor maxime va fi de 24 de grade, iar în intervalul 24–27 septembrie, se vor atinge valori în jur de 26 de grade. Răcirea se va resimți și la nivelul acestei regiuni spre finalul lunii septembrie, când sunt estimate maxime, în medie, de 20 de grade. Regimul termic diurn nu va avea variații semnificative la începutul lunii octombrie, dar tendința va fi de creștere ușoară spre valori, în medie de 22 de grade. Valorile minime de temperatură vor fi în jur de 14 grade în primele zile, apoi spre finalul săptămânii, vor crește la 16…18 grade. În a doua săptămână sunt prognozate minime, în medie de 12…13 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în 26 septembrie și în perioada 28 – 30 septembrie

MUNTENIA

În prima jumătate a intervalului, vremea va fi caldă, local călduroasă în timpul după amiezelor în zona de câmpie. În primele 3 zile, media temperaturilor maxime va fi de 26…28 de grade, iar în intervalul 24–26 septembrie, se vor atinge valori de 29…30 de grade. Începând cu 27 septembrie se va răci accentuat, astfel media maximelor va scădea la 20…22 de grade. La începutul lunii octombrie, nu vor fi variații semnificative în evoluția regimului termic diurn, dar tendința va fi de creștere ușoară spre valori, în medie de 22…24 de grade. Nopțile vor fi tot mai calde în prima săptămână de prognoză, astfel de la o medie a minimelor de 10 grade, se va ajunge la 16 grade în 26 septembrie, iar după această dată, treptat se va reveni la o medie în jur de 10 grade. După 25 septembrie, se vor semnala ploi, pe arii mai extinse și posibil însemnate cantitativ în perioada 28 – 30 septembrie.

OLTENIA

Vremea va fi caldă până în data de 25 septembrie, local călduroasă în sudul regiunii, cu temperaturi maxime ce se vor situa, în medie, între 26 și 29 de grade. Ulterior se va răci, astfel că media regională a valorilor maxime va scădea la 20 de grade în perioada 28 – 30 septembrie. La începutul lunii octombrie se întrevede un proces de încălzire, ce va însemnă o creștere a valorilor diurne spre o medie de 22…23 de grade. Nopțile vor fi tot mai calde în prima săptămână de prognoză, astfel de la o medie a minimelor de 10 grade, se va ajunge la 16 grade în 26 septembrie, însă ulterior se va reveni la minime, în medie de 9…10 grade. Sunt prognozate ploi mai ales în intervalul 25 – 29 septembrie, când vor fi posibile și cantități de apă însemnate.

LA MUNTE

În perioada 21-26 septembrie valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, cu maxime la nivelul zonei între 16 și 18 grade și minime tot mai ridicate, ce se vor apropia de 10 grade. Vremea se va răci după acest interval, iar pentru finalul lunii sunt prognozate maxime, în medie de 10 grade și minime de 2…4 grade. În primele zile ale lunii octombrie se întrevede un proces de încălzire, ce va însemna o creștere a valorilor maxime spre 14 grade și minime în medie de 4…6 grade. După 23 septembrie se vor semnala ploi, pe arii mai extinse în perioada 26 – 29 septembrie când și cantitățile de apă vor fi local însemnate cantitativ.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Nivelul apei din Lacul Techirghiol a scăzut semnificativ. În schimb, a crescut salinitatea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) monitorizează din punct de vedere al bilanțului hidrologic Lacul Techirghiol, în urma sesizării reprezentanților Primăriei Techirghiol care au semnalat scăderea nivelului apei.

Specialiștii A.B.A.D.L. s-au deplasat în zonă și au întocmit un raport în care au stabilit că schimbările climatice din ultimii ani au afectat spațiul hidrografic Dobrogea-Litoral, iar în privința lacului Techirghiol s-a ajuns, în prezent, la scăderea nivelului lacului cu aproximativ un metru. Cauzele care au dus la acest rezultat sunt legate în special de lipsa precipitațiilor din ultimii ani, dar și de temperaturile ridicate din anii anteriori, dar și din acest an care au accentuat procesul de evaporație pe lac. Pe tot parcursul anului 2019 s-a înregistrat o cantitate totală a precipitațiilor de 337.7 mm, iar pentru perioada ianuarie-august 2020, o cantitate de 246 mm.

Un alt factor importat, care a influențat scăderea nivelului de apă din lac, este legat de sistemul de irigații din zonă care în momentul de față este dezafectat și care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în Lacul Techirghiol, pentru că terenurile agricole din zonă sunt la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă. Prin urmare nivelul apei din lac la ora actuală este asemănator cu nivelul lacului înainte de punerea în funcțiune a sistemelor de irigații în jurul anilor ’70- ’80.

„Am asigurat Primăria Techirghiol și pe toți cetățenii că Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral monitorizează calitatea apei lacului Techirghiol pentru ca aceasta să nu fie influențată în mod negativ prin aport de apă dulce sau într-un alt mod. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral veghează pentru ca proprietățile terapeutice (regimul hidrologic și de salinitate) pe care le deține lacul Techirghiol să fie menținute. Din punct de vedere al salinității, în intervalul 2007-2020 se constată o tendință de creștere a salinității, 61,07 gr/l în 2008, respectiv 89,63 gr/l în 2020. Tocmai de aceea l-am  informat pe primarul din localitatea Techirghiol, Iulian Soceanu, că acest fenomen de scădere este unul normal și, mai mult, nivelul scăzut  înseamnă o salinitate mai mare a lacului ceeea ce înseamnă un efect benefic. Și în acest caz, al Lacului Techirghiol, tragem un semnal de alarmă și anunțăm din nou autoritățile centrale în ceea ce privește secarea lacurilor din zona Dobrogei  pentru că cel mai probabil acest fenomen se va accentua în anii următori”, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L), Bogdan Bola.

Istoricul menținerii calităților terapeutice

Începând cu perioada anilor 1970 s-a constatat o creștere continuă a nivelului apei în lacul Techirghiol, urmată de o scădere a salinității lacului și ca urmare a avut loc o deteriorare a mediului și condițiilor favorabile dezvoltării unei flore și faune specifice nămolului sapropelic, cu calitățile terapeutice recunoscute.

Pentru stoparea degradării și remedierea caracteristicilor terapeutice actuale ale lacului Techirghiol s-au proiectat și executat, în mai multe etape, lucrări și amenajări, care să intercepteze și evacueze în afara perimetrului lacului, cât mai mult din afluxul de apă dulce de suprafață și din subteran. Aceste lucrări au fost efectuate în trei etape, prima etapă a avut loc în perioada anilor 1977-1979, iar a doua în perioada 1980-1983. Aceste ape dulci sunt interceptate de către construcții hidrotehnice și de drenare de coastă și apoi sunt evacuate în afara lacului Techirghiol.

Etapa III –a, a început în anul 1987, fiind executate diverse lucrări, respectiv baraj în coada lacului Techirghiol (barajul mare), canal de coastă pe malul sudic al lacului Techirghiol.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: