Conecteaza-te cu noi

Politica

Dăncilă caută soluții la problemele copiilor cu sindrom Down și pentru pacienții cu boli rare

Published

on

Premierul Viorica Dăncilă a avut astăzi o întâlnire de lucru cu reprezentanții asociațiilor de suport pentru copiii cu sindrom Down și pacienților cu boli rare, ca un prim pas în vederea identificării soluțiilor la problemele cu care se confruntă, informează Biroul de presă al Guvernului României.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, reprezentanți ai instituțiilor publice cu responsabilități în domeniu.

”Am început aceste consultări pentru că vreau să cunoaștem în profunzime adevăratele probleme pe care le întâmpinați, de la diagnosticare, până la asigurarea tratamentului necesar, integrare în școală și în societate. Vreau să ne consultăm și asupra soluțiilor pe care le vom propune, pentru ca ele să răspundă cât mai bine realităților de zi cu zi”, a subliniat șeful Executivului.

În timpul discuției au fost punctate mai multe probleme între care: necesitatea decontării serviciilor medicale pentru testarea genetică și diagnosticarea copiilor cu sindromul Down și boli rare, a tuturor medicamentelor, terapiilor și dispozitivelor medicale necesare tratamentului acestor boli, precum și o metodologie de rambursare a costurilor tratamentului pentru cazurile foarte rare; crearea unui grup comun de lucru pentru protocolul de diagnostic și posibilitatea medicilor să lucreze în echipe multidisciplinare chiar dacă au contract cu spitale diferite, crearea unui centru de expertiză pentru pacienții cu aceste afecțiuni; sprijinirea acestor pacienți de către manageri de caz, persoane pregătite să ofere asistență și consiliere.

De asemenea, reprezentanții asociațiilor au solicitat sprijin pentru aplicarea unitară a legislației privind acordarea certificatelor pentru încadrarea în grad de handicap, în sensul eliminării reevaluării periodice pentru pacienții a căror situație medicală se poate ameliora, însă nu este vindecabilă.

Advertisement

O altă problemă semnalată se referă la facilitarea integrării în sistemul educațional a copiilor cu sindromul Down sau cu boli rare, atât printr-un plan de orientare școlară adaptat nevoilor specifice, cât și prin măsuri punctuale precum asigurarea transportului și a rampelor de acces în unități de învățământ.

Totodată, a fost ridicată problema susținerii părinților care au în grijă copii cu aceste afecțiuni, prin facilități fiscale, prelungirea perioadei de acordare a concediilor medicale și creșterea nivelului indemnizațiilor aferente.

Reducerea birocrației și simplificarea procedurilor de acces la medicamente, terapii, echipamente, precum și celelalte drepturi, au fost, de asemenea, discutate astăzi.

Toate aspectele semnalate de reprezentanții asociațiilor și soluțiile identificate vor fi analizate în cadrul următoarelor întâlniri tehnice, astfel încât pachetul de măsuri pe care Guvernul îl va propune să răspundă cât mai bine problemelor întâmpinate de copiii și adulții cu afecțiuni din acest spectru.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions