Connect with us

Politica

Dăncilă sare la gâtul lui Iohannis: „Președintele dezinformează și face declarații iresponsabile“

Publicat

la

După ce președintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea bugetului de stat pe 2019, aducând mai multe critici dure Executivului PSD-ALDE, premierul Viorica Dăncilă a reacționat dur. La începutul ședinței de Guvern de marți, 12 martie, premierul a declarat că declarațiile șefului statului sunt iresponsabile și că primul om în stat nu face decât să dezinformeze.

„Am constatat ieri (luni, 11 martie, n.r.), pentru a nu știu câta oară, că președintele Iohannis nu are nicio limită. Am avut senzația ca ne-am întors în timp, în 2013, când un alt președinte promulga doar bugetul asigurărilor sociale de stat cu aceleași minciuni. Președintele României (Iohannis, n.r.) îi dezinformează din nou pe români, inventând explicații ridicole de ce a luat decizia de a bloca adoptarea bugetului pentru anul 2019. Este, în mod evident, un joc electoral pe care îl face însă pe spatele românilor. Domnul președintele Iohannis dovedește că nu cunoaște lucruri elementare, când a afirmat că lipsesc 1,4 miliarde de lei de la bugetul de pensii. În realitate, după foarte mulți ani, în 2019, bugetul va avea un excedent de 1,7 miliarde lei, ca urmare a măsurii transferului contribuțiilor de la angajator la salariați – o altă măsură pe care domnul președintele Iohannis a criticat-o, măsură care însă și-a arătat eficiența.

O altă dezinformare pe care președintele României a aruncat-o cu nonșalanță în spațiul public este legată de mărirea pensiilor. Domnul președinte ar trebui să citească cu atenție măsurile pe care le-a luat Guvernul României. Pentru ca am mărit anticipat pensiile, începând cu 1 iulie 2017 pentru anul 2018 și la 1 iulie 2018 pentru anul 2019, cu mai mult decât rata inflației și creșterea reală a salariului mediu brut. Dacă am fi făcut ce cere domnul președinte Iohannis și partidul său, pensiile românilor ar fi fost mult mai mici acum“, a declarat Dăncilă.

Premierul a afirmat că Iohannis se joacă cu sentimentele oamenilor și creează în rândul pensionarilor îngrijorări că nu există bani de pensii, „afirmație care nu are nicio bază reală“.

„Oare ce urmărește domnul președintele prin insistența pe temele care induc nesiguranță în rândul pensionarilor? Pregătește terenul pentru vreo decizie de amputare a drepturilor pensionarilor din partea formațiunilor politice pe care le susține pe față, cum s-a mai întâmplat în trecut? O spun cu fermitate: Pensionarii nu au niciun motiv să-și facă griji. Așa cum ne-am angajat, vom continua majorarea pensiilor, prevăzută pentru 1 ianuarie 2020, de la 1 septembrie anul acesta, așadar cu 3 luni mai devreme decât stabilisem inițial. Guvernul României are bani pentru plata pensiilor și pentru asigurarea tuturor drepturilor stabilite prin lege. De altfel, astăzi, adoptăm hotărârea de Guvern prin care pensionarii vor beneficia și în acest an de aproximativ 60.000 de bilete de tratament balnear, care se vor acorda prin casele județene de pensii publice. Guvernul a asigurat finanțarea acestor drepturi și a alocat peste 335 de milioane de lei pentru biletele de tratament balnear“, a mai punctat premierul.

sursa foto: digi24.ro

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Biden anunță CREȘTEREA prezenței militare a SUA în România: forță de luptă cu 3.000 de soldați și 2.000 de angajați

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Biden a anunțat miercuri la Madrid, înaintea summit-ului NATO, că SUA își vor crește prezența militară în România. E vorba despre o nouă forță de luptă, o brigadă rotativă cu 3.000 de militari și 2.000 de angajați.

„Statele Unite își vor îmbunătăți poziția de apărare în Europa pentru a răspunde provocărilor și mediului de securitate și vor servi, de asemenea, la consolidarea securității noastre colective. La începutul acestui an, am trimis încă 20.000 de soldați în Europa pentru a întări Alianța și pentru a răspunde mișcărilor Rusiei, ceea ce duce forțele militare în Europa la 100.000 de trupe”, a spus Biden într-o scurtă declarație de presă împreună cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Biden a dat ulterior detalii despre noile forțe militare americane în Europa.

”În Spania vom crește numărul de distrugătoare pe care le avem la baza navală Rota, de la patru la șase. În Polonia vom crea un sediu permanent al Corpului 5 de Armată al SUA pentru a consolida colaborarea noastră cu NATO. Vom avea și brigada rotativă cu 3.000 de soldați și 2.000 de angajați stabiliți în România, ne vom îmbunătăți dislocațiile rotative în statele baltice și vom trimite încă două escadrile de avioane F35 de în Regatul Unit și altele. capabilități de apărare aeriană în Germania și Italia. Putin și-a dorit finlandizarea Europei, dar a obținut NATO-izarea Europei. Este exact ce nu și-a dorit, dar e ceea ce trebuie făcut pentru a garanta securitatea Europei”, a spus Biden.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Combustibilul se ieftinește cu 50 de bani de la 1 iulie. Guvernul adoptă mâine ordonanța

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, astăzi, că Ordonanța cu compensarea prețului la combustibili cu 50 de bani intră mâine în ședința de Guvern, pentru că nu avea toate avizele necesare. Inițial, anunțul premierului fusese că astăzi Executivul va aproba Ordonanța.

„Mâine. Pentru că trebuia să obțină toate avizele”, a spus Nicolae Ciucă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, explica că 25 de bani vor fi susţinuţi de la bugetul de stat, iar 25 de bani vor reprezenta o cheltuială deductibilă de către operatori.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Florin Cîțu a demisionat de la șefia Senatului

Publicat

la data de

Scris de

În ședința de la grupul senatorilor PNL, la care participă și Nicolae Ciucă, Florin Cîțu a anunțat că va demisiona de la șefia Senatului, informează stiripesurse.ro. Interimatul va fi asigurat de vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu (PNL). Decizia lui Cîțu vine după ce liberalii și-au propus să îl schimbe pe fostul premier din toate funcțiile pe care le deține. Mai întâi, a fost demis de la conducerea Sectorului 3 a PNL, iar azi urma să fie demis de la șefia Senatului.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: