Connect with us

Exclusiv

De ce nu închide Decebal Făgădău cutia Pandorei în litigiul cu Polaris

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Mult trâmbițatul câștig al Primăriei Constanța în procesul de la Iași cu Polaris M Holding nu închide deloc situația litigioasă a celor două părți. În realitate, municipalitatea stă pe un butoi cu pulbere, care va exploda în timp. E drept că penalitățile, calculate inițial la valoarea imensă de 91 de milioane de euro, au fost diminuate, pe 21 mai 2018, de Curtea de Apel Iași, la 6,5 milioane de euro. Însă obligația care a generat aceste penalități de întârziere nu a fost adusă la îndeplinire nici în momentul de față. Decebal Făgădău și majoritatea PSD din Consiliul Local Municipal se joacă pur și simplu cu viitorul orașului, refuzând și acum să pună în aplicare o hotărâre irevocabilă. Această grozăvie dă naștere în continuare la penalități zilnice, în vreme ce debitul principal, care le si generează ca accesorii, se majorează și el, din lună în lună.

Vârful unui iceberg

Procesul pentru penalități este doar vârful unui iceberg. La baza acestuia se află o hotărâre judecătorească din anul 2012, prin care, la cererea Polaris M Holding, instanța de judecată a obligat municipalitatea constănțeană să ajusteze tariful de salubrizare. Aici trebuie să spunem că actualul contract dintre municipalitate și firma Polaris a fost semnat pe 9 mai 2008. În articolul 22 al contractului, se stipulează că ajustarea tarifelor se face lunar, conform Ordinului 109/2007 al președintelui ANRSC, folosind ca parametru de ajustare indicele lunar al prețurilor de consum pentru servicii. Lunile au trecut, ba chiar și anii, iar ajustarea prevăzută în contract nu a mai avut loc. Așa cum rezultă chiar dintr-un referat al Primăriei Constanța, autoritatea locală a obiectat că cererile repetate ale firmei Polaris nu ar fi respectat întocmai Ordinul 109/2007 al președintelui ANRSC.

2012: Primăria, obligată să ajusteze tariful cu rata inflației

În 2012, Polaris s-a dus la judecată cu Primăria, în dosarul nr. 1560/118/2012 al Tribunalului Iași, cerând ajustarea tarifului conform parametrului prevăzut în contract. În dovedirea pretențiilor sale, compania de salubrizare a depus ultima cerere/documentație de ajustare înregistrată la Primărie cu numărul 140626/12.10.2011. Instanța a apreciat că aceasta a fost întocmită în conformitate cu Ordinul ANRSC. În consecință, Tribunalul a obligat Municipiul Constanța ”să ajusteze tarifele pentru activitatea specifică serviciului de salubrizare în conformitate cu parametrul de ajustare convenit prin contractul nr. 70717/09.05.2008, încheiat între părți, respectiv indicele lunar al prețurilor de consum pentru servicii comunicat de Institutul Național de Statistic, raportat la luna iunie 2008, începând cu data de 01.10.2011.”. Ulterior, sentința civilă 2605/20.11.2012, pronunțată în acest dosar, a devenit irevocabilă.

Radu Mazăre, cerere de revizuire

Primăria s-a eschivat, susținând în continuare că documentațiile Polaris nu respectă Ordinul ANRSC. Ba chiar, la un moment dat, fostul primar Radu Mazăre (foto) a inițiat o acțiune de revizuire a sentinței civile din 20 noiembrie 2012, care a ajuns în recurs tocmai la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pretențiile lui Mazăre au fost respinse de instanța supremă.

1% pe zi de întârziere

Prin sentința civilă nr. 1094/15.09.2017, pronunțată de Tribunalul Iași în dosarul 842/99/2015, Municipiul Constanța a fost obligat la plata unei penalități de 1% pe zi de întârziere către Polaris, până la punerea în aplicare a sentinței civile 2605/20.11.2012 de ajustare a tarifului de salubrizare. Nici această hotărâre nu avea să producă emoție la nivelul Primăriei Constanța. Văzând așa, compania de salubrizare a deschis dosarul nr. 2711/99/2016, în care a cerut să se calculeze penalitățile ce i se cuveneau începând cu 1 februarie 2013. Și acest dosar s-a judecat pe fond la Tribunalul Iași. Instanța a dispus efectuarea unei expertize contabile, pentru a se stabili valoarea ajustării, dar mai ales valoarea penalității de întârziere.

Aprilie 2017: Penalități de 91 de milioane de euro

Expertiza a relevat că ajustarea de tarif pentru perioada 01.10.2011 – 30.04.2016 trebuia să aibă valoarea de 63.537.050,30 de lei (aproximativ 14 milioane de euro). Vorbim aici de o perioadă de 4 ani și jumătate, în care serviciile Polaris nu au fost actualizate cu rata inflației, fiind plafonate la nivelul anului 2008. Mai departe, expertiza a relevat că penalitatea calculată la această sumă are valoarea de 413.187.664,48 de lei (aproximativ 91 de milioane de euro). Pe 25 aprilie 2017, Tribunalul Iași a admis acțiunea Polaris.

Povestea unei tranzacții eșuate

Aceste cifre au generat un adevărat cutremur la nivelul Primăriei. Autoritatea a declarat apel în dosarul de la Iași. Primul termen în calea de atac trebuia să aibă loc pe 20 septembrie 2017. Însă ambele părți au solicitat o amânare, în vederea încheierii unei tranzacții (vezi aici proiectul). În negocierile care au avut loc între părți, s-a ajuns la un compromis, potrivit căruia municipalitatea urma să acorde ajustarea de tarif pentru cei patru ani și jumătate luați în calcul în cadrul expertizei judiciare, la cuantumul stabilit, de 14 milioane de euro. Cu plata în rate! La schimb, Polaris se angaja să renunțe la penalitățile de 91 de milioane de euro. Eduard Martin (foto), reprezentantul firmei Polaris, a fost reținut de DNA și apoi arestat preventiv chiar în perioada negocierilor. În aceste condiții, tranzacția a picat, iar procesul de la Iași a continuatcu brio.

21 mai 2018: penalități definitive de 6,5 milioane de euro

Potrivit înregistrărilor de pe portalul instanțelor de judecată, avocații Primăriei Constanța au solicitat o nouă expertiză. De asemenea, au invocat mai multe excepții, printre care și inadmisibilitatea acțiunii raportat la faptul că ar avea un caracter incomplet, întrucât compania de salubrizare a solicitat doar penalități, nu și repararea prejudiciului rezultat din neexecutarea sentinței civile din 2012, de ajustare a tarifului. Excepțiile au fost respinse. Dar avocații angajați de Făgădău au venit cu solicitarea lămuririi unor aspecte de drept de către Înalta Curte. Această cerere a fost admisă, astfel că, preț de câteva luni, procesul s-a suspendat. Ulterior, în baza soluției de la ÎCCJ, Curtea de Apel Iași a renunțat la refacerea expertizei. Avocații lui Făgădău au venit cu o nouă cerere, de sesizare a Curții Constituționale. Și aceasta a fost admisă, însă instanța a refuzat să suspende încă o dată procesul.

Pe 21 mai 2018, Curtea de Apel Iași a soluționat definitiv acest litigiu, stabilind valoarea penalităților la 28.857.120 de lei (aproximativ 6,5 milioane de euro). În ziua cu pricina, Decebal Făgădău conducea o defilare pe străzile din Peninsulă.

Cutia Pandorei rămâne deschisă

O parte a presei a anunțat victoria Primăriei. În realitate, municipalitatea va trebui să plătească penalități de aproximativ 6,5 milioane de euro, care se referă doar la perioada 1 februarie 2013 – 15  decembrie 2015. În afară de asta, Polaris va putea cere, oricând, repararea prejudiciului la zi pentru neajustarea tarifului de salubrizare. Reamintim că expertiza prin care s-a determinat această valoare, care ajungea la 14 milioane de euro, se oprea pe 30 aprilie 2016. Or, de atunci au mai trecut doi ani, în care nu s-a făcut nicio ajustare de tarif. Desigur, și această perioadă va genera penalități pe măsură, ca să nu mai vorbim de faptul că Polaris ar putea pretinde și daune-interese.

O comparație de preț: Constanța – 172 de lei, Râmnicu Vâlcea – 377 de lei

S-a discutat în spațiul public doar despre penalități, dar obligația care generează aceste penalități rămâne deschisă ca o cutie a Pandorei. La momentul de față, Polaris prestează serviciile de salubrizare la nivelul de tarifare din 2008. O tonă de gunoi – colectare și transport – costă la Constanța ca-n urmă cu 10 ani: 172 de lei. La Râmnicu Vâlcea costă 377 de lei, la Dorohoi – 339, la ADSIS Bacău – 317. Desigur, nici salariile din 2018 nu sunt la fel ca cele din 2008, nici carburanții, nici pâinea cea de toate zilele.

Până la urmă, forțată de justiție, Primăria va plăti prețul actualizat cu rata inflației, dar și penalități de ordinul milioanelor de euro, pentru o atitudine cu totul inexplicabilă. Închideți cutia, domnule Făgădău!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Exclusiv

Primăria Constanța își dotează WC-urile: șervețele de mâini cu frunzulițe roz și dozatoare ”din inox inoxidabil”

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța a lansat procedura de achiziție publică pentru dotarea grupurilor sanitare de la sediul principal din Bulevardul Tomis, precum și a grupurilor sanitare de tip foișor din Parcul Arheologic (acelea care au costat 50.000 de euro bucata). Potrivit anunțului publicat pe site-ul autorității publice locale, aceasta intenționează să cumpere 23 de dozatoare de hârtie igienică din ”inox inoxidabil”, cu înveliș antiamprentă, 21 de dozatoare pentru săpun-spumă, tot din ”inox inoxidabil” cu înveliș antamprentă, 14 dozatoare pentru șervețele de mâini din același materia, 16 coșuri de gunoi de perete, 23 de coșuri de gunoi din inox (nu se specifică dacă tot ”inox inoxidabil”), 16 perii de WC, 5 uscătoare de mâini care suflă aerul cald la o viteză de 342 de kilometri pe oră, cu 5 ani garanție, și 188 de baterii alcaline.

De asemenea, la aceste dotări, Primăria adaugă și consumabile, după cum urmează: 656 de litri de săpun spumă, 1.312 bucăți de hârtie igienică, și 284 de seturi de șervețele de mâini. Și de această dată, specificațiile tehnice sunt foarte importante pentru primăria cea progresistă de la malul mării. Aflăm din anunțul publicat că hârtia igienică trebuie să aibă un aspect vizual ridicat, să fie albă și musai cu frunzițe albastre. De asemenea, șervețelele de mâini trebuie să fie moi, să lase o senzație de înaltă calitate, să fie făcute din hârtia cea mai absorbantă, pentru o uscare cât mai eficientă cu mai puține deșeuri. De asemenea, șervețelele trebuie să fie musai albe cu frunzulițe roz. O rolă desfășurată trebuie să conțină 34 centimetri de hârtie în lungime și 21,20 centimetri în lățime. În sfârșit, spuma trebuie să fie una moale și cremoasă, compatibilă cu toate tipurile de piele și preparată cu ingrediente care hidratează pielea.

Desigur, funcționarii din Primărie nu sunt îngeri. Merg la WC, și mersul lor ne costă. În anunțul publicat, autoritatea publică locală estimează valoarea achiziției la 95.187,86 de lei fără TVA. Cu TVA cu tot, confortul cu frunzulițe roz și inox din ăla care nu ruginește, neam :)))), ajunge la 113.273,55 de lei. Adică peste un miliard de lei vechi. Să mai spunem că, recent, Primăria a aprobat achiziția unor piese de mobilier de ultima fiță pentru viceprimarii Dumitru Babu și Costin Răsăuțeanu. Mitică și Costi vor primi birouri din sticlă neagră cu inserții de crom. De asemenea, biroul de comunicare al Primăriei, în cadrul căruia slujesc 4 persoane, va fi dotat cu 8 telefoane de ultimă generație. Deci două telefoane de căciulă. Să fie, să ajungă la toată lumea! La fel și hârtia igienică.

Mai jos puteți vedea anunțul publicat de Primăria Constanța:

Download (PDF, 83KB)

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Directorii Oil Terminal: 18.000 de lei pe lună. Salariații: concedii fără plată

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Adunarea Generală a Acționarilor Oil Terminat SA a adoptat ieri o hotărâre referitoare la fixarea limitelor pentru indemnizația lunară a directorilor cu contract de mandat. Aceștia urmează să încaseze indemnizații lunare în cuantum de 5-6 salarii medii brute pe societate. Marieta Stasi, director de dezvoltare în cadrul Oil Terminal, a precizat pentru Ordinea.Ro că 6 salarii medii brute pe societate înseamnă aproximativ 18.000 de lei.

Oil Terminal a raportat un profit de numai 17.000 de lei în primul semestru al acestui an. De asemenea, după acest rezultat dezastruos, compania controlată de stat a lansat un program de concedii fără plată impuse salariaților chemați să pună umărul și să suporte din buzunarele lor dezastrul financiar.

Oil Terminal este o companie strategică, având în vedere că are în operare cel mai mare terminal petrolier de la Marea Neagră. Acționar majoritar este statul român, care își administrează participația prin Ministerul Energiei. Ministru în funcție este cvasi-anonimul Anton Anton, de la ALDE. Director general la Oil Terminal este ceva mai cunoscutul Sorin Ciutureanu. Sub înțeleapta conducere a celor mai sus numiți, Oil Terminal a ajuns să producă profit, anul acesta, cât un butic. Rușinea în cauză tocmai a fost ștearsă prin salarii fabuloase pentru directorii cu mandat, după cum spuneam în deschiderea articolului.

Marieta Stasi, director de dezvoltare Oil Terminal:

”La nivel de societate s-au luat măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Suntem în grafic, nu am avut tensiuni sociale sau alte probleme. Hotărârea AGA nu se referă la majorarea indemnizațiilor lunare ale directorilor cu mandat. Nu se majorează nimic, indemnizațiile rămân la fel. Este vorba doar de proceduri prevăzute de OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă. Noi am făcut recrutarea unor directori pe criteriile guvernanței corporative, iar acum am fost obligați să le stabilim limitele maxime ale indemnizațiilor. Dar nu sunt limite noi, sunt tot limitele vechi. Hotărârea se referă la dl. director general Sorin Ciutureanu și la doamna director financiar Adriana Frangu. Deci așa sunt pașii pe ordonanță, nu e vorba de altceva. Șase salarii brute pe societate înseamnă aproximativ 18.000 de lei”.

Download (PDF, 291KB)

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Buturuga mică răstoarnă carul mare. Cazul de insolvență al gigantului Van Oord, sucursala Constanța

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Compania olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors BV și-a deschis o sucursală în România, la Constanța, în anul 2013. Primul sediu administrativ al acesteia a fost stabilit într-un imobil deținut, în cote egale, de doi avocați influenți, foști judecători cu roluri cheie în sistemul local și național de justiție. Prin sucursală, grupul olandez a coordonat două lucrări monumentale. Vorbim aici de extinderea digului de larg al Portului Constanța și de extinderea plajelor turistice din Constanța și Eforie Nord, lucrări finanțate, generos, din fonduri europene.

Van Oord Sucursala Constanța, datorii de 222.717.990 de lei

De la înființare și până în prezent, Van Oord Sucursala Constanța a avut venituri impresionante, de peste un miliard de lei (cifra exactă: 1.038.374.458 de lei), dar profit… ioc. Pentru ultimul exercițiu contabil, respectiv al anului 2017, sucursala – slujită de numai 5 angajați – a declarat datorii totale, care provin din anii anteriori, de 222.717.990 de lei. Declarând cifre de comă, olandezii nu au plătit nimic la bugetul de stat al României. Cel mai probabil, profitul real a fost exportat în țara de origine, după o rețetă aplicată și de alte companii multinaționale care activează în țara noastră. Mai multe nereguli au fost descoperite de inspectorii antifraudă în contabilitatea Van Oord Sucursala Constanța, care a fost obligată să verse la bugetul statului român contribuții pe care, de altfel, firmele românești, bigote și retrograde – conform unor voci progresiste, le declară și chiar le  achită. Olandezii nu s-au conformat și au atacat la instanță decizia de impunere, pe care au reușit să o desființeze.

Olandezii au dat o țeapă de un milion de euro unei firme românești

Aspectele de mai sus s-au împachetat în tăcere. În schimb, de mai bine de doi ani Van Oord Sucursala Constanța se află într-un scandal imens, amplu mediatizat, inclusiv de publicația noastră, cu privire la țepuirea unui partener român. Vorbim aici de compania locală Comprest Util SRL, care a realizat digurile de mal în două din sectoarele de plajă din Constanța. Antreprenorul care deține compania locală, pe numele său Grigore Comănescu (foto), a declarat că olandezii au uitat să achite o fracție de aproximativ un milion de euro din ultima factură. Ca să fie clar: olandezii au plătit o parte din factură, însă după recepția finală a lucrării, văzându-se cu sacii în căruță, au uitat de diferența de aproape un milion de euro. La început au uitat, dar mai apoi au pretins, avocățește, că nu ei trebuiau să achite, ci  un partener de-al lor de consorțiu, alături de care câștigaseră licitația și executaseră lucrările.

O confuzie risipită de Tribunalul București

Din acest motiv, acțiunea inițiată de Comprest Util la începutul anului 2016, în vederea obținerii unei ordonanțe de plată împotriva Van Oord, a fost respinsă pe 15.03.2016. Judecătorii au reținut atunci că olandezii nu au calitate procesuală pasivă. Mai departe, firma românească s-a îndreptat împotriva partenerului de consorțiu al olandezilor. Vorbim aici de o firmă care se afla deja în insolvență, într-un dosar al Tribunalului București. Însă judecătorul sindic de la instanța bucureșteană a spus că datoria în litigiu nu aparținea partenerului de consorțiu.

Din acest motiv, Comprest Util a deschis alte două litigii împotriva olandezilor. În primul a cerut o nouă ordonanță de plată, iar în al doilea a cerut declanșarea insolvenței împotriva Van Oord – Sucursala Constanța.

Curtea de Apel Constanța bagă Van Oord Olanda în faliment

Confruntarea juridică a părților a fost teribilă. Pe 25 ianuarie 2017, judecătorul sindic de la Tribunalul Constanța a respins cererea Comprest Util privind declanșarea insolvenței împotriva Van Oord. Firma românească a declarat apel. Dar înainte să se judece apelul, în celălalt proces, de la Tribunalul Constanța, s-a dispus emiterea ordonanței de plată împotriva olandezilor, pe 31.01.2018. Această victorie a zguduit soarta procesului de insolvență. Astfel, pe 14.06.2018, Curtea de Apel Constanța a decis ca dosarul de judecată să fie returnat judecătorului sindic de la Tribunalul Constanța, cu misiunea de a deschide procedura de insolvență, atenție, împotriva Van Oord Olanda. După cum spuneam încă din titlu, buturuga mică răstoarnă carul mare!

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Tribunalul anulează ordonanța de plată

Zdrobiți pe jumătate, olandezii s-au ridicat cu tehnici de manipulare mai rar întâlnite. Ei au reușit să blocheze executarea silită, iar mai apoi au obținut chiar anularea ordonanței de plată, pe calea contestației. În această procedură, Comprest Util s-a apărat, cerând Tribunalului să țină cont de hotărârea dată de instanța superioară, a Curții de Apel, în dosarul de insolvență. Cu alte cuvinte, românii au spus că dacă o instanță superioară a constatat starea de insolvență,  înseamnă că a stabilit calitatea Van Oord de datornic și caracterul cert, lichid și exigibil al creanței. Or aceste constatări ale unei instanțe superioare, nu pot fi cenzurate, schimbate sau anulate de o instanță inferioară – au spus juriștii Comprest.

În schimb, avocații tocmiți de olandezi au răspuns de genul: noi suntem Van Oord România, hotărârea de insolvență nu se referă la noi, ci se referă la Van Oord Olanda, care este o altă persoană.

Spusele lor au avut mare trecere la instanța de la Tribunal, care a trecut cu lejeritate peste cele stabilite la Curte. Ca să fie clară înclinarea balanței și diferența de tratament, trebuie să spunem că Tribunalul s-a pronunțat pe toate cererile olandezilor, însă nu s-a pronunțat deloc, a ignorat pur și simplu, excepția ridicată de compania românească. Un fel de: flit, bă, ura și la gară!

O manipulare machiavelică

După ce au anulat ordonanța de plată pledând că nu Sucursala a intrat în insolvență, ci firma-mamă din Olanda, avocații Van Oord au denunțat o eroare materială în hotărârea Curții de Apel. Astfel, ei au cerut să se înlocuiască Van Oord – Olanda cu Van Oord – Sucursala Constanța, susținând că aceasta din urmă ar avea calitatea și capacitatea de a răspunde pentru datoriile ei, în procedura insolvenței. Eroarea s-a rectificat, Van Oord Olanda a scăpat de insolvență. Pe aceeași eroare, sucursala scăpase de ordonanța de plată a milionului țepuit fără scrupule. Și scăpată a rămas. Ce bine, ce convenabil!

După rectificare, dosarul a fost trimis judecătorului-sindic de la Tribunal, cu misiunea de a începe procedura insolvenței împotriva Van Oord- Sucursala Constanța. Numai că avocații Sucursalei au venit cu textul vechi: noi suntem Van Oord România, o biată sucursală, nu putem răspunde, să răspundă Van Oord Olanda. Aceeași joacă și în alte două acțiuni îndreptate împotriva hotărârii Curții de Apel referitoare la insolvență: o revizuire, care încă se mai judecă, și o contestație în anulare, pierdută definitiv de Van Oord pe 8 octombrie 2018.

Nu-i așa că pare o tulburare gravă de percepție? Cum să te contrazici de la un proces la altul legat de percepția unei situații? Să abandonezi prima percepție, că ți-ai făcut o a doua percepție contrară, apoi să revii la prima, după care să te răzgândești și să o îmbrățișezi duplicitar pe a doua… Nu-i așa că pare o sminteală? Doar pare! În realitate, nu e nicio sminteală și nicio tulburare gravă de percepție. E lipsă de scrupule, machiavelism și reframing. Cu alte cuvinte: manipulare și vrăjeală frumos ambalată. Judecătorul sindic a stopat acest joc pe 9 octombrie 2018, când a respins excepția ridicată de olandezi. Van Oord – Sucursala Constanța a rămas în procesul de insolvență, urmând să se continue procedura prin care Comprest Util și alte firme țepuite să-și poată recupera banii.

Insolvența este utilă, măcar să știm dacă au țepuit și statul român

După cum spuneam în deschiderea articolului, sucursala are datorii. Și nu un datorii mărunte, ci peste 222 de milioane de lei.  Rămâne de văzut cum va decurge insolvența. Însă, în mod cert, Comprest Util va deține poziția de creditor principal și va avea acces la documentele contabile ale Van Oord – Sucursala Constanța. Nu credem că olandezilor le va conveni ca acest creditor, care după cum s-a văzut nu cedează la drepturile sale, să afle cum anume s-a produs gaura de peste 222 de milioane de lei. Asta în condițiile în care, participând la ambele lucrări de anvergură ale Van Oord în România, Comprest Util a realizat profit de 15-20%, primind lucrările cu doar 75% din valoarea plătită de beneficiari. În fond, aici este marea întrebare: cum o firmă românească a făcut profit, lucrând cu 75% din valoarea oferită de beneficiar, iar olandezii, cu 100%, au ieșit în pierdere? După cum spuneam, există suspiciunea că profitul real, pe care trebuiau să-l declare olandezii în țara noastră, a fost exportat spre țara lor de origine și astfel nu au plătit nimic la bugetul nostru de stat. Exemplul olandez este de-a dreptul șocant, întrucât este greu de admis că este normal să nu lași un leu, măcar în scârbă, statului român din încasări fabuloase, de peste un miliard de lei noi. Ca să vă faceți o impresie, această sumă înseamnă în lei vechi zece mii de miliarde. Păi care ar fi exemplul pe care ar trebui să-l ia firmele românești de aici? Să angajeze cheltuieli cu nemiluita ca să scoată banii afară din țară? Să-și țepuiască partenerii de afaceri? Opinăm că statul olandez, care se opune intrării României în Schengen pe motiv că suntem o țară coruptă și retrogradă, ar trebui să urmărească mai atent ce modele corecte ne vin aici, din Olanda.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: