Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

De ce nu închide Decebal Făgădău cutia Pandorei în litigiul cu Polaris

Published

on

Mult trâmbițatul câștig al Primăriei Constanța în procesul de la Iași cu Polaris M Holding nu închide deloc situația litigioasă a celor două părți. În realitate, municipalitatea stă pe un butoi cu pulbere, care va exploda în timp. E drept că penalitățile, calculate inițial la valoarea imensă de 91 de milioane de euro, au fost diminuate, pe 21 mai 2018, de Curtea de Apel Iași, la 6,5 milioane de euro. Însă obligația care a generat aceste penalități de întârziere nu a fost adusă la îndeplinire nici în momentul de față. Decebal Făgădău și majoritatea PSD din Consiliul Local Municipal se joacă pur și simplu cu viitorul orașului, refuzând și acum să pună în aplicare o hotărâre irevocabilă. Această grozăvie dă naștere în continuare la penalități zilnice, în vreme ce debitul principal, care le si generează ca accesorii, se majorează și el, din lună în lună.

Vârful unui iceberg

Procesul pentru penalități este doar vârful unui iceberg. La baza acestuia se află o hotărâre judecătorească din anul 2012, prin care, la cererea Polaris M Holding, instanța de judecată a obligat municipalitatea constănțeană să ajusteze tariful de salubrizare. Aici trebuie să spunem că actualul contract dintre municipalitate și firma Polaris a fost semnat pe 9 mai 2008. În articolul 22 al contractului, se stipulează că ajustarea tarifelor se face lunar, conform Ordinului 109/2007 al președintelui ANRSC, folosind ca parametru de ajustare indicele lunar al prețurilor de consum pentru servicii. Lunile au trecut, ba chiar și anii, iar ajustarea prevăzută în contract nu a mai avut loc. Așa cum rezultă chiar dintr-un referat al Primăriei Constanța, autoritatea locală a obiectat că cererile repetate ale firmei Polaris nu ar fi respectat întocmai Ordinul 109/2007 al președintelui ANRSC.

2012: Primăria, obligată să ajusteze tariful cu rata inflației

Advertisement

În 2012, Polaris s-a dus la judecată cu Primăria, în dosarul nr. 1560/118/2012 al Tribunalului Iași, cerând ajustarea tarifului conform parametrului prevăzut în contract. În dovedirea pretențiilor sale, compania de salubrizare a depus ultima cerere/documentație de ajustare înregistrată la Primărie cu numărul 140626/12.10.2011. Instanța a apreciat că aceasta a fost întocmită în conformitate cu Ordinul ANRSC. În consecință, Tribunalul a obligat Municipiul Constanța ”să ajusteze tarifele pentru activitatea specifică serviciului de salubrizare în conformitate cu parametrul de ajustare convenit prin contractul nr. 70717/09.05.2008, încheiat între părți, respectiv indicele lunar al prețurilor de consum pentru servicii comunicat de Institutul Național de Statistic, raportat la luna iunie 2008, începând cu data de 01.10.2011.”. Ulterior, sentința civilă 2605/20.11.2012, pronunțată în acest dosar, a devenit irevocabilă.

Radu Mazăre, cerere de revizuire

Primăria s-a eschivat, susținând în continuare că documentațiile Polaris nu respectă Ordinul ANRSC. Ba chiar, la un moment dat, fostul primar Radu Mazăre (foto) a inițiat o acțiune de revizuire a sentinței civile din 20 noiembrie 2012, care a ajuns în recurs tocmai la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pretențiile lui Mazăre au fost respinse de instanța supremă.

1% pe zi de întârziere

Prin sentința civilă nr. 1094/15.09.2017, pronunțată de Tribunalul Iași în dosarul 842/99/2015, Municipiul Constanța a fost obligat la plata unei penalități de 1% pe zi de întârziere către Polaris, până la punerea în aplicare a sentinței civile 2605/20.11.2012 de ajustare a tarifului de salubrizare. Nici această hotărâre nu avea să producă emoție la nivelul Primăriei Constanța. Văzând așa, compania de salubrizare a deschis dosarul nr. 2711/99/2016, în care a cerut să se calculeze penalitățile ce i se cuveneau începând cu 1 februarie 2013. Și acest dosar s-a judecat pe fond la Tribunalul Iași. Instanța a dispus efectuarea unei expertize contabile, pentru a se stabili valoarea ajustării, dar mai ales valoarea penalității de întârziere.

Advertisement

Aprilie 2017: Penalități de 91 de milioane de euro

Expertiza a relevat că ajustarea de tarif pentru perioada 01.10.2011 – 30.04.2016 trebuia să aibă valoarea de 63.537.050,30 de lei (aproximativ 14 milioane de euro). Vorbim aici de o perioadă de 4 ani și jumătate, în care serviciile Polaris nu au fost actualizate cu rata inflației, fiind plafonate la nivelul anului 2008. Mai departe, expertiza a relevat că penalitatea calculată la această sumă are valoarea de 413.187.664,48 de lei (aproximativ 91 de milioane de euro). Pe 25 aprilie 2017, Tribunalul Iași a admis acțiunea Polaris.

Povestea unei tranzacții eșuate

Aceste cifre au generat un adevărat cutremur la nivelul Primăriei. Autoritatea a declarat apel în dosarul de la Iași. Primul termen în calea de atac trebuia să aibă loc pe 20 septembrie 2017. Însă ambele părți au solicitat o amânare, în vederea încheierii unei tranzacții (vezi aici proiectul). În negocierile care au avut loc între părți, s-a ajuns la un compromis, potrivit căruia municipalitatea urma să acorde ajustarea de tarif pentru cei patru ani și jumătate luați în calcul în cadrul expertizei judiciare, la cuantumul stabilit, de 14 milioane de euro. Cu plata în rate! La schimb, Polaris se angaja să renunțe la penalitățile de 91 de milioane de euro. Eduard Martin (foto), reprezentantul firmei Polaris, a fost reținut de DNA și apoi arestat preventiv chiar în perioada negocierilor. În aceste condiții, tranzacția a picat, iar procesul de la Iași a continuatcu brio.

21 mai 2018: penalități definitive de 6,5 milioane de euro

Potrivit înregistrărilor de pe portalul instanțelor de judecată, avocații Primăriei Constanța au solicitat o nouă expertiză. De asemenea, au invocat mai multe excepții, printre care și inadmisibilitatea acțiunii raportat la faptul că ar avea un caracter incomplet, întrucât compania de salubrizare a solicitat doar penalități, nu și repararea prejudiciului rezultat din neexecutarea sentinței civile din 2012, de ajustare a tarifului. Excepțiile au fost respinse. Dar avocații angajați de Făgădău au venit cu solicitarea lămuririi unor aspecte de drept de către Înalta Curte. Această cerere a fost admisă, astfel că, preț de câteva luni, procesul s-a suspendat. Ulterior, în baza soluției de la ÎCCJ, Curtea de Apel Iași a renunțat la refacerea expertizei. Avocații lui Făgădău au venit cu o nouă cerere, de sesizare a Curții Constituționale. Și aceasta a fost admisă, însă instanța a refuzat să suspende încă o dată procesul.

Advertisement

Pe 21 mai 2018, Curtea de Apel Iași a soluționat definitiv acest litigiu, stabilind valoarea penalităților la 28.857.120 de lei (aproximativ 6,5 milioane de euro). În ziua cu pricina, Decebal Făgădău conducea o defilare pe străzile din Peninsulă.

Cutia Pandorei rămâne deschisă

O parte a presei a anunțat victoria Primăriei. În realitate, municipalitatea va trebui să plătească penalități de aproximativ 6,5 milioane de euro, care se referă doar la perioada 1 februarie 2013 – 15  decembrie 2015. În afară de asta, Polaris va putea cere, oricând, repararea prejudiciului la zi pentru neajustarea tarifului de salubrizare. Reamintim că expertiza prin care s-a determinat această valoare, care ajungea la 14 milioane de euro, se oprea pe 30 aprilie 2016. Or, de atunci au mai trecut doi ani, în care nu s-a făcut nicio ajustare de tarif. Desigur, și această perioadă va genera penalități pe măsură, ca să nu mai vorbim de faptul că Polaris ar putea pretinde și daune-interese.

O comparație de preț: Constanța – 172 de lei, Râmnicu Vâlcea – 377 de lei

S-a discutat în spațiul public doar despre penalități, dar obligația care generează aceste penalități rămâne deschisă ca o cutie a Pandorei. La momentul de față, Polaris prestează serviciile de salubrizare la nivelul de tarifare din 2008. O tonă de gunoi – colectare și transport – costă la Constanța ca-n urmă cu 10 ani: 172 de lei. La Râmnicu Vâlcea costă 377 de lei, la Dorohoi – 339, la ADSIS Bacău – 317. Desigur, nici salariile din 2018 nu sunt la fel ca cele din 2008, nici carburanții, nici pâinea cea de toate zilele.

Advertisement

Până la urmă, forțată de justiție, Primăria va plăti prețul actualizat cu rata inflației, dar și penalități de ordinul milioanelor de euro, pentru o atitudine cu totul inexplicabilă. Închideți cutia, domnule Făgădău!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions